e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Επί δε τω ρήματί Σου χαλάσω το δίκτυον


«Γύρισε πίσω και ρίξε πάλι τα δίχτυα σου για να ψαρέψεις», ακούστηκε με σιγουριά και βεβαιότητα η φωνή του Ιησού προς τον Πέτρο.
Ξαφνιάστηκε ο Πέτρος από την βεβαιότητα, στον λόγο του Ιησού. Δεν έμεινε, όμως, στο ξάφνιασμα, αλλά συνέχισε ο ίδιος να μιλά και να λέει αληθινά γεγονότα, τα οποία ήρθαν να αντικρούσουν τον λόγο του Ιησού.
«Επιστάτα, όλη την νύχτα ψαρεύαμε και δεν πιάσαμε τίποτα...»

Αυτή είναι η αλήθεια, που έλεγε ο Πέτρος, δικαιολογώντας το ξάφνιασμα στην βεβαιότητα του Ιησού.
Είχε εμπειρία ο Πέτρος, γιατί όλη την νύχτα ψάρευε, ενώ ο Ιησούς δεν γνώριζε, γιατί δεν ήταν μαζί.

Έρχεται σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η αλήθεια, η γνώση και η εμπειρία του Πέτρου, να συγκρουστεί με την βεβαιότητα του Ιησού.
Οι σκέψεις του Πέτρου ίσως να τον βασάνιζαν εκείνη την στιγμή, όπως για παράδειγμα:
«Μα πώς μου λες Κύριε, να ξαναρίξω τα δίχτυα, αφού βλέπεις ότι τα είχα όλη νύχτα ριγμένα και δεν έπιασα τίποτα».
«Η βεβαιότητά Σου με γεμίζει αμφιβολίες, γιατί εγώ ξέρω σίγουρα ότι δεν είχε σήμερα ψάρια».

Ο Πέτρος, όμως, δεν έμεινε μόνο στα αληθινά γεγονότα. Δεν άφησε τελικά την «αλήθεια» του να συγκρουστεί με την βεβαιότητα του Ιησού.
«Επί δε τω ρήματί Σου χαλάσω το δίκτυον». Για τον λόγο που είπες, θα ρίξω πάλι τα δίχτυα μου. Έχω εμπιστοσύνη στον λόγο Σου και έχω την δύναμη να παραμερίσω την δική μου «αλήθεια».

Εμπρός στον λόγο Σου δεν χωρά αμφιβολία αλλά μόνο εμπιστοσύνη και πράξη.
Το αποτέλεσμα της υπακοής του Πέτρου ήταν θαυμαστό. Τόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των ψαριών που έπιασε στα δίχτυα του, που ήρθε και δεύτερο πλοίο να βοηθήσει στο μάζεμα, γιατί δεν μπορούσε μόνος του, κινδυνεύοντας να βουλιάξουν και τα δύο πλοία από το βάρος της ψαριάς.
Η λύπη της νύχτας μετετράπη σε χαρά την ημέρα. Η ικανοποίηση πήρε την θέση της απογοήτευσης. Η εμπιστοσύνη στον λόγο του Ιησού διέψευσε την αλήθεια που είχε στον νου του ο Πέτρος.

Μέσα από αυτό το θαυμαστό γεγονός, ο Ιησούς ήθελε να αποκαλύψει στον Πέτρο την αληθινή αποστολή για την οποία τον προόριζε... «μη φοβού. Από του νυν ανθρώπους έση ζωγρών». «Μη φοβάσαι», του λέει, «μη σε τρομάζει το θαύμα που είδες. Από τώρα θα αλιεύεις ψυχές ανθρώπων»!
Τον προετοίμαζε για την αποστολή του στον κόσμο. Πώς θα μπορούσε, όμως, να αποδεχθεί αυτήν την αποστολή, γνωρίζοντας καλά την ανθρώπινη φύση; Γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος δεν εμπιστεύεται εύκολα. Πώς θα πίστευαν οι άνθρωποι, όταν θα τους μιλούσε για τον ουρανό, αυτόν τον οποίο δεν είδαν ποτέ; Πώς θα πιστέψουν σε κάτι που δεν βλέπουν, το οποίο διαψεύδει αυτό που βλέπουν;

Ο Πέτρος πλέον βεβαιώνεται μέσα του, εμπιστεύεται τον Ιησού, κατανοεί την αδυναμία του και πέφτει με δέος και φόβο στα πόδια του Ιησού. «Φύγε από κοντά μου γιατί είμαι αμαρτωλός και ανάξιος να Σε πλησιάζω».

Γλυκός και παρήγορος ο λόγος του Ιησού: «μη φοβού». «Δεν χρειάζεται κοντά μου να φοβάσαι».
«Όπου είμαι Εγώ δεν υπάρχει φόβος». Το έργο για το οποίο καλούσε τον Πέτρο ήταν μεγάλο και δεν έπρεπε να υπάρχει ο φόβος, μόνο η εμπιστοσύνη.

Ανοιχτός πλέον ο δρόμος φαινόταν εμπρός του Πέτρου. Δεν υπολόγισε τίποτα. Τα άφησε όλα και ακολούθησε τον Ιησού.

Αυτήν την εμπιστοσύνη ας καλλιεργήσουμε όλοι! Η βεβαιότητα στον Χριστό αποτελεί βεβαιότητα σωτηρίας. Η εμπιστοσύνη μόνο στους λογισμούς μας μάς οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα.
Ας εμπνευστούμε από την εμπειρία του Πέτρου, ο οποίος παραμέρισε την αλήθεια και την σιγουριά του και ακολούθησε πιστά τον λόγο του Χριστού.

Η εμπιστοσύνη στον Θεό γεννά το θαύμα. Η πίστη μας προκαλεί τον Θεό και γίνεται το θαύμα.
Ας δείξουμε έμπρακτα με την ζωή μας ότι εμπιστευόμαστε τον Θεό, διώχνοντας κάθε λογισμό και κάθε πάθος που βασανίζει τον νου μας, φωνάζοντάς Του μέσα από την καρδιά μας: «επί δε τω ρήματί Σου χαλάσω το δίκτυον», και ας Τον ακολουθήσουμε!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Προσοχή στις υπερβολές της βιομέριμνας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Α΄ Λουκά  
22 Σεπτεμβρίου 2019 
(Λουκ. ε΄ 1-11 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πέφτοντας ο Σίμων Πέτρος στα πόδια του Κυρίου, με σκοπό να τον ευχαριστήσει για το πλήθος των αλιευμάτων, που με τη χάρη του Θεού, γέμισε τα δίκτυα του, δεν είχε κατά νου το μεγάλο υλικό κέρδος, το οποίο θα αποκόμιζε απ’ αυτό. Πρωτίστως σκέφτηκε την αναξιότητα και ατέλεια του και έτσι, με ιερό δέος, έπεσε γονατιστός μπροστά στον Ιησού, για να το ομολογήσει με άκρα ταπείνωση.
     Η συναίσθησή του ότι ο Κύριος είναι ο αληθινός Μεσσίας και Υιός του Θεού, τον έκανε να μην θέλει ποτέ να χωριστεί απ’ Αυτόν. Αντίθετα, παράτησε χωρίς βαρυγκώμια και θλίψη την κερδοφόρα εργασία του και τον ακολούθησε. Είχε συναίσθηση της μικρότητας και ασημαντότητάς του, μπροστά στο μεγαλείο τού Κυρίου. Αναλογίσθηκε τα σφάλματά του, βλέποντας την αγνότητα, την ύψιστη σοφία, το μεγαλείο, την αγιότητα, τη φιλανθρωπία και την αρετή του Κυρίου και διακήρυξε συγκλονισμένος ότι ο ίδιος υπήρξε αμαρτωλός, ανάξιος να φιλοξενεί στο πλοιάριό του τον Κύριο. 
     Όμως, ο στοργικός Ιησούς, όχι μόνο δεν τον εγκατέλειψε, αλλά αντίθετα, βλέποντας τη συντριβή και την ταπεινοφροσύνη του, τον αγάπησε ακόμα πιο πολύ, τον ενέταξε στους μαθητές Του και τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο όλων. Άλλωστε, την ταπεινοφροσύνη του Πέτρου δεν έδειξαν, άραγε, και πλήθος άλλες μορφές της ιεράς ιστορίας; Ο Μωυσής το ίδιο δεν διακήρυξε ενώπιον της φλεγόμενης βάτου, αλλά και ο Ιώβ ακόμα τις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας και του ψυχοσωματικού μαρτυρίου του;
     Ας σκεφτούμε, λοιπόν, και εμείς τη μικρότητα και την ασημαντότητά μας, μιμούμενοι όλους αυτούς. Ας αναλογισθούμε ότι οι υπερβολές της βιομέριμνας μάς καθιστούν εγωιστές και μάς απομακρύνουν από τον Θεό, καθιστώντας μας, επί της ουσίας, εχθρούς Του.
     Το θέλημα του Θεού, όπως αυτό εμφαίνεται στα ιερά κείμενα, είναι η έντιμη, δίκαιη και νόμιμη εργασία, η οποία αποσκοπεί στη συντήρησή μας. Όπως οι Απόστολοι υπήρξαν αλιείς, έτσι και άλλες μεγάλες μορφές της Παλιάς και Καινής Διαθήκης (όπως ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Πατριάρχης κ.α.) εργάζονταν σκληρά και μάλιστα χειρωνακτικά. Σκοπός της εργασίας είναι και τον εαυτό μας να συντηρούμε, αλλά και τους άλλους -κατά δύναμιν- να βοηθάμε. Με την αφήγηση της σημερινής περικοπής, ο Κύριος την τίμια εργασία επαινεί. Αρκεί όμως να μην οδηγούμαστε σε εκτροπές και υπερβολές. Διότι τότε θα καταστούμε δούλοι της ύλης και των παθών μας, χάνοντας την Βασιλεία του Θεού. Μη γένοιτο!

Η εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας στην πόλη Σούμι της ΒΑ Ουκρανίας υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο


Η εορτή του γενεθλίου της Θεομήτορος, σήμερα, 21/8 Σεπτεμβίου 2019 με το παλαιό ημερολόγιο, στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, με 263.000 κατοίκους. Εκεί σήμερα έγιναν σήμερα τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ναού του Αγίου Νικολάου, προεστώτος της πανηγυρικής Ευχαριστιακής Συνάξεως του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, συνεπικουρουμένου από άλλους Αρχιερείς και πλήθος Ιερέων της νεοπαγούς Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της χώρας.
















































Предстоятель освятив новозбудований храм у Сумській єпархії

21 Вересня 2019

У день відзначення Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня 2019 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній здійснив архіпастирський візит до міста Суми, де звершив освячення Свято-Миколаївського храму та Божественну літургію. Його Блаженству співслужили митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, настоятель храму протоієрей Петро Лоцько та численне запрошене духовенство.

Молилася за богослужінням і місцева влада: заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Іван Боршош, Сумський міський голова Олександр Лисенко та голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

На завершення відправи Блаженнійший владика виголосив проповідь, в якій розкрив зміст та особливу важливість сьогоднішнього свята.

«Церква вшановує Різдво Пресвятої Богородиці, бо саме Діва Марія дала плоть і кров нашому Спасителю. Тому сьогодні ми оспівуємо Її, як початок нашого спасіння», – сказав Митрополит Епіфаній.

«Праматір Єва стала початком нашого падіння, а Пресвята Богородиця привела на світ Спасителя занепалої людини. Тепер двері раю відчинені для кожного із нас, але щоб потрапити туди нам потрібно докладати зусиля. Щоб увійти у вічне блаженне життя ми маємо бути добрими християнами, виконувати заповіді Божі та втілювати у своєму земному житті Євангельський закон любові», – додав Його Блаженство.

«Де немає любові, там немає Бога. Отже, щоб долучитися до Божественної благодаті ми маємо торувати непростий шлях боротьби з гріхом і плекати любов до ближніх. Тож нехай молитви Небесної Владичиці допомагають нам у цьому», – підсумував Блаженнійший владика.

Також Предстоятель відзначив церковними нагородами благодійників, будівничих храму, військовослужбовців та представників влади, які сприяли становленю Православної Церкви України.

Після богослужіння Його Блаженство оглянув кафедральний собор Сумської єпархії та відвідав Облдержадміністрацію, де зустрівся з представниками місцевої влади.

Архієпископ Мефодій та керівництво Сумщини висловили вдячність Митрополиту Епіфанію за візит та побажали наснаги для продовження плідного першосвятительського служіння.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Αποτροπιασμός για την ευγενική φοβέρα του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης


Σχολιάζει με περίσκεψη ο π. Παν. Καποδίστριας

Πανορθόδοξο αποτροπιασμό έχει προξενήσει η προ ολίγων ωρών αποκάλυψη - βόμβα, η οποία προήλθε από λάθος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και του προϊσταμένου του, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αρχιμουσικός Ιεράρχης του Πατριαρχείου Μόσχας, με ένα μέιλ, που λοξοδρόμησε κι έφθασε ώς εμάς, μέιλ προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο (ο οποίος μάλλον δεν έλαβε ποτέ αυτό το μέιλ, λόγω της εκ Θεού... λοξοδρομήσεως), τον παρατηρεί, τον εγκαλεί (ή, όπως αλλιώς, πείτε το), διότι έλαβε μέρος σε Συλλείτουργο στον Λαγκαδά, με προσκεκλημένο Ιεράρχη της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ. Ιλαρίων, φερόμενος ως υπερΕπίσκοπος και επέχοντας θέση "Κριτού της Οικουμένης" απευθύνεται προς αλλότριον του κλίματός του Ιεράρχη, παρεμβαίνοντας έτσι σε περιοχές και πρόσωπα της κατά Αφρικήν Εκκλησίας, της οποίας πνευματικός κυριάρχης είναι άλλος.

Ήδη στα εκκλησιαστικά "πηγαδάκια", διαπροσωπικά και διαδικτυακά, συζητείται η απαξιωτική αυτή πράξη του Ρώσου Ιεράρχη, η οποία προσβάλλει βάναυσα τόσο τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, όσο κι έναν-έναν, ξεχωριστά και προσωπικά, τους Ιεράρχες του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, οι οποίοι όλοι αγωνίζονται όπου ετάχθησαν -ο καθείς με τον τρόπο του- να μορφώσουν στις αφρικανικές κοινωνίες "Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα".

Τι θα πράξουν ο Προεστός και οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας; Θα εγκαλέσουν τον εγκαλέσαντα Ρώσο για την παράδοξη αυτή παρενόχληση ή... ευγενική φοβέρα προς ένα συν-αδελφό τους; Θα διερευνηθεί από πού αντλεί τόσο θάρρος ο Σεβασμιώτατος Μαέστρος; Ή, κάτι ευρύτερο: Θα αφεθεί να εκφοβίζει την απανταχού Ορθοδοξία, εάν και όπου διαπιστώσει ότι υποστηρίζεται -ούτως ή άλλως- η χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας;;; 

Για όσους αναγνώστες του πολυπεριοδικού μας δεν ενημερώθηκαν ήδη, παραθέτουμε ακολούθως το μέιλ Ιλαρίωνος, το οποίο επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το λαϊκό γνωμικό: "Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη"!!!

Θαυμάστε (!) κείμενο:


ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ: Ο Κριτής της Οικουμένης, Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, εγκαλεί τον Μοζαμβίκης Χρυσόστομο για συλλειτουργία με Ουκρανό Ιεράρχη




ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: 

Ο ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ!

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Το Φως Φαναρίου δημοσιεύει σήμερα ένα ντοκουμέντο που έφτασε... από λάθος στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο! 
Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, απέστειλε επιστολή προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), δια της οποίας διαμαρτύρεται για την συλλειτουργία του Επισκόπου Μοζαμβίκης με Επίσκοπο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά. 
Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων θεωρεί ότι η συλλειτουργία αυτή "ουδόλως συντελεί εις την υπέρβασιν του σχίσματος"απειλώντας -αμέσως και σαφώς- για διεύρυνση του σχίσματος από πλευράς Μόσχας, αφού δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι η "λειτουργική κοινωνία" με Επισκόπους της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας μπορεί "να επιφέρει ανεπανόρθωτον ζημίαν εις τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας"
Το ερώτημα που τίθεται είναι αμείλικτο: Εν ποία εξουσία ποιεί ταύτα ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων; Και ποιος του έδωσε την εξουσία αυτή; 
Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φήμη ότι ο Μοζαμβίκης Χρυσόστομος θα αντικατασταθεί λόγω ακριβώς αυτής της συλλειτουργίας. 
Τελικά ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων διοικεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας; 
Προφητεύω: Έρχεται μετά πατάγου η πτώση του. Την προανήγγειλαν και οι εν Ελλάδι περιοδεύοντες, αυτές τις μέρες, ρώσοι επίσκοποι. 
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας ουκ ηβουλήθη συνιέναι; 
Παραθέτουμε ανωτέρω ολόκληρη την επιστολή, όπως ακριβώς εστάλη, στα ρωσικά και στα ελληνικά.