e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Εόρτιος Εσπερινός για την Ύψωση του Σταυρού στο εκκλησάκι του Εσταυρωμένου πόλεως Ζακύνθου


Αύριο, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εορτάζει το εκκλησάκι του Εσταυρωμένου στην περιοχή και ενορία της Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου. Εκεί απόψε, 13.9.2020, έγινε εόρτιος Εσπερινός, με τη συμμετοχή μασκοφορούντων πιστών, για τον φόβο του Κορονοϊού.
     Σημειωτέον ότι το παλαίφατο αυτό εκκλησάκι είναι στα σύγχρονα χρόνια στριμωγμένο μέσα σε πολυκατοικίες, στη μια πλευρά μάλιστα του αύλειου χώρου του, η μία πολυκατοικία έχει βγάλει τα μπαλκόνια της, όπως διακρίνεται στην 1η φωτογραφία. 
     Άσχετα πάντως με αυτό, αξίζει να θυμόμαστε οι σύγχρονοι Ζακύνθιοι ότι μέσα στον Ναό έχει ταφεί ένα ιστορικό πρόσωπο της Εθνεγερσίας, ο Ιερομόναχος Άνθιμος Αργυρόπουλος, ο οποίος τους Φιλικούς εν Ζακύνθω, μεταξύ των οποίων και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, σ' ένα άλλο εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Γεωργίου του Λατίνου Ψηλώματος. Η ιστορική στιγμή της ορκωμοσίας Κολοκοτρώνη έχει αποδοθεί άριστα από τον Ζακύνθιο Διονύσιο Τσόκο (Ζάκυνθος, 1814 ή 20- Αθήνα 1862) σε σχετική ελαιογραφία του 1849, σωζόμενη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας (δείτε τελευταία φωτό εδώ).
[Φωτογραφίες Εσπερινού: Γιάννης Δεμέτης]

Κήπος με βασιλικούς ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου και στο κέντρο ο Τίμιος Σταυρός


Πανευωδιαστός είναι ο δίσκος (το πατροπαράδοτο "βατσέλι" του Ναού), με το πάνσεπτο Ξύλο του Σταυρού περιτριγυρισμένο από δεκατρείς (!) καλοφροντισμένες γλάστρες με βασιλικούς, από τα σπιτικά της Ενορίας, για την αυριανή ανάμνηση της Υψώσεως του Σταυρού του Χριστού. 

Πρόγραμμα Αγιασμών στα Σχολεία του Βανάτου. Στο Γυμνάσιο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου


Για τους ενδιαφερόμενους ανακοινώνουμε ότι αύριο, 14.9.2020, στην κωμόπολή μας οι Αγιασμοί στα εκπαιδευτήρια του Βανάτου θα γίνουν από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, μετά την θεία Λειτουργία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά τις ακόλουθες ώρες. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση του Γυμνασίου, θα έχουμε την τιμή να προεξάρχει στον Αγιασμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

Δημοτικό Σχολείο Κάμπου: 11 π.μ.

Γυμνάσιο Βανάτου: 11.30 π.μ.

Νηπιαγωγείο Βανάτου: 12 μεσημέρι

Πατριαρχικά Εσπέρια της Υψώσεως του Σταυρού στον Ναό Αγ. Νικολάου Τόπκαπι ΚΠόλεως [video-photos]


Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, εσπέρας. Πατριαρχική Χοροστασία κατά τον Μ. Εσπερινό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τόπκαπι, περιφερείας Υψωμαθείων.  Ομίλησε απ' άμβωνος ο Τριτεύων Διάκονος Αλέξανδρος Κούτσης, ο Ζακύνθιος. Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, όπου τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε θερμά ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 στην Τένεδο


Αρχιερατική Λειτουργία σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 13.9.2020, στο νησί της Τενέδου και μάλιστα στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Λειτούργησε μόνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ενώ έψαλαν μαθητές από του Λυκείου από τα Αγρίδια της Ίμβρου. Ολίγοι-πάμπολλοι και μετρητοί-αμέτρητοι οι εκκλησιασθέντες!

Κυριακή προ της Υψώσεως του Σταυρού εν Βανάτω Ζακύνθου. Μνεία Μικρασιατικής Καταστροφής 1922


Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 13η Σεπτεμβρίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η Ευχαριστιακή Σύναξη, κατά την οποία τιμήθηκαν οι Άγιοι Εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, μεταξύ των οποίων πρώτος ο μαρτυρικός άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.
     Για το δράμα αυτό του Ελληνισμού -ανεπούλωτη πληγή στα σπλάχνα της Ρωμιοσύνης- ομίλησε δι' ολίγων ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, τον οποίο πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό των Γενεθλίων της Θεοτόκου Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου [live]


Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 13η Σεπτεμβρίου 2020, Πατριαρχική Χοροστασία στον ιερό Ναό των Γενεθλίων της Θεοτόκου Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: