e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στην Παναγούλα Βανάτου, κεκλεισμένων των θυρών [photos]


Πρωί Κυριακής Γ΄ Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως, 4 Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, κεκλεισμένων των θυρών, κατά την κυβερνητική επιταγή έναντι του μεγάλου Θανατικού εκ του Κορονοϊού. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν από του ιερού Αναλογίου ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Δημήτριος Κάνδηλας και ο μαθητευόμενος Ψάλτης Σπυρίδων Δρογγίτης. 
     Ο π. Παναγιώτης ομίλησε επίκαιρα για την υποστυλωτική θέση του Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου Ιησού στην πορεία της ανθρωπότητας προς τα Έσχατα. Την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ.     
     Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε κατανυκτική Λιτή του δίσκου με τον Σταυρό εν μέσω βιολετών και η -κατά την τάξιν- προσκύνησή Του.
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας άνοιξαν οι πύλες και οι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν, προσκύνησαν το Τίμιο Σταυρό, έλαβαν υψωμένες βιολέτες, οι δε περισσότεροι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. 
     Δεδομένων των απαγορεύσεων και για να δοθεί ευκαιρία εκκλησιασμού των πιστών -κατ' οικονομίαν και εκ του μακρόθεν-, όλα τα τελεσθέντα μεταδόθηκαν μες από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube, ΕΔΩ!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Τίμιος Σταυρός, το υποστύλωμα της ανθρώπινης ύπαρξης

Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, 

κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 4 Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου

«Τύπων μεν τις και μόνον έν που δακτύλω, ευθύς τον εχθραίνοντα δαίμονα στρέφει», αναφέρει ο όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης σ’ ένα επίγραμμά του. Δηλαδή, και μόνον να σημειώσει κάποιος με το δάκτυλό του τον Σταυρό, ευθύς απομακρύνει την εχθρική δύναμη. Τόσο πολύ σέβεται η ορθόδοξη θεολογία και ο πιστός λαός μας τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού! Αποτελεί για όλους μας, στο μακρύ διάστημα δύο χιλιετιών, το υποστύλωμα του πνευματικού οικοδομήματος ενός εκάστου, το οποίο -ανθεκτικότατο πλέον σε κλύδωνες και αλλότριες δυνάμεις- μας διασώζει και μας εξασφαλίζει την συνέχεια και την διάρκεια προς τα Έσχατα! 

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στον Ναό της Αναστάσεως Ιεροσολύμων [photos]

Τήν Κυριακήν, 22αν Μαρτίου/4ην Ἀπριλίου 2021, Κυριακήν Γ΄ τῶν Νηστειῶν τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ἑωρτάσθη ὑπό τῆς Ἐκκλησίας ὅλης,  ἰδίᾳ δέ ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, ἡ ἑορτή τῆς προσκυνήσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἡ Ἐκκλησία ἔχει ὁρίσει τήν ἑορτήν αὐτήν εἰς τό μέσον τῆς Νηστείας, ἵνα διά τῆς προσκυνήσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, ἐνισχύωνται οἱ πιστοί εἰς τόν ἀγῶνα αὐτῶν πρός ὑποδοχήν τοῦ Ἁγίου Πάσχα. Ἐκ τοῦ γεγονότος τούτου ἡ Κυριακή αὐτή γνωρίζεται καί ὡς Κυριακή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως.

Ἡ ἑορτή αὕτη ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου δι’ Ἑσπερινοῦ ἀφ’ ἑσπέρας κατά τήν τάξιν τῶν «Παρρησιῶν», προεξάρχοντος τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συμπροσευχομένων τῶν Ἀρχιερέων, συνιερουργούντων τῶν Ἱερομονάχων καί διακόνων καί ψάλλοντος τοῦ Ἱεροδιακόνου π. Συμεών.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στην Λουσάκα της Ζάμπιας

Πρωί Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Ζάμπιας, στη Λουσάκα, ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζάμπιας κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Χαλκηδόνα

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος λειτούργησε σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθερίου Αλούκου, του Πρωτοπρ. π. Βασιλείου Κομνηνού και του Διακόνου Αστερίου Μπαρντακτσή. 
Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021, στην Pretoria, South Africa [video]


Πρωί Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού του Θεοτόκου της μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Σταυροπροσκύνηση 2021 στον Ναό της Παναγίας Beit Jala της Παλαιστίνης [video-photos]


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, πλησίον της Βηθλεέμ. Λειτούργησαν οι ιερείς της αραβόφωνης αυτής ενορίας εν πληθούση Εκκλησία (παρά τον κίνδυνο εκ του Κορονοϊού), προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Εξεδήμησε προς Κύριον ο π. Σαράντης Σαράντος


Εξεδήμησε προς Κύριον απόψε, 4.4.2021, ο Αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντου, πνευματικός πατέρας χιλιάδων τεκνίων εκ της Ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου και όχι μόνον. Ο αοίδιμος Πατήρ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας εσχάτως.
 
Στα πνευματικά και σαρκικά παιδιά του (δεδομένου ότι προερχόταν εξ εγγάμων) ευχόμαστε να έχουν την ευχή του!

Ήδη ο συνεφημέριός του π. Χρήστος Μαρούδας, αναγγέλλει την εκδημία μέσω facebook ως εξής: "Ο "παππούλης" της Ενορίας της Παναγίας του Αμαρουσίου, ο επί 50 έτη σεμνός Εφημέριός της, ο εξομολόγος χιλιάδων ψυχών, ο δάσκαλος εκατοντάδων κληρικών και σπουδαστών της Ριζαρείου, ο στοργικός πατέρας και παππούς των κατά σάρκα παιδιών και εγγονών του, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι για την ουράνια Πατρίδα όλων μας..! Η ευχή του ας συνοδεύει τους οικείους του, τους Ενορίτες μας, το Μαρούσι μας, τα ανά την Ελλάδα πνευματικά του τέκνα!!

Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών και Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Σμύρνη

Υπό περιοριστικά μέτρα και καθολική μάλιστα απαγόρευση κυκλοφορίας κατά το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου ε.έ., τελέσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης, στο μοναδικό σε λειτουργία Ναό της Σμύρνης, της Αγίας Φωτεινής, οι Ιερές Ακολουθίες της τρίτης Εβδομάδος των Νηστειών. 
Ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος προέστη, την Πέμπτη, 1 Απριλίου, Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, μετά το τέλος της οποίας τέλεσε και τον Μικρό Αγιασμό για την έναρξη του νέου μήνα Απριλίου, ενώ χοροστάτησε τόσον κατά την Ι. Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, το απόγευμα της Παρασκευής, όσον και στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου Γ΄ των Νηστειών, 3η Απριλίου, στο Μ. Εσπερινό, το απόγευμα αυτού, και στον Κατανυκτικό Εσπερινό της επομένης, Κυριακής Γ΄ των Νηστειών, 4η ιδίου. 
Το πρωί της ιδίας ημέρας, Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και χοροστάτησε στον Όρθρο της εορτής και στην τελετή προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού. 
Τα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης, προσήλθαν και μετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν κατά τις ημέρες και ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία, ενώ προς καλλίτερη εξυπηρέτησή τους θα τελεσθεί την Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών πρωινή και εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [photos]

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, εν καιρώ Πανδημίας, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Ακολουθεί πλούσια φωτοθήκη, με τη ματιά του Γιάννη Καμπιώτη:

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

Μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κύριος Δημήτριος, ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν της Γ' Κυριακής των Νηστειών εν τω Ι. Ναώ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, προσκυνήσας μετά του περί αυτόν ευσεβούς πληρώματος της νήσου τον Τίμιον Σταυρόν του Χριστού που είναι της Εκκλησίας το εδραίωμα, των Βασιλέων κραταίωμα και των όπου γής Ορθοδόξων το καύχημα και διάσωσμα! 
Η Αυτού Σεβασμιότης, την Παρασκευήν, 2αν Απριλίου 2021, έψαλε την Γ’ Στάσιν των Χαιρετισμών εις τον Ι. Ναόν του Τιμίου Προδρόμου της νήσου Αντιγόνης, την πρωίαν του Σαββάτου, 3ης Απριλίου, παρέστη συμπροσευχόμενος μετά της συνοδείας αυτού εις την Αρχιερατικήν επιμνημόσυνον Θ. Λειτουργίαν, τελεσθείσαν εν τη Ι. Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, το δ΄ εσπέρας της Κυριακής, Γ΄ Νηστειών, εχοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικόν Εσπερινόν εν τω Ι. Ναώ της Παναγίας Πριγκήπου.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στο Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, στο Ναό των  Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στο Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, στο Ναό των Αγίων Πάντων και Παναγίας των Βλαχερνών πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Μητρόπολη Αξώμης

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 4 Απριλίου 2021, η εορτή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, στην Ιερά Μητρόπολη Αξώμης.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δανιήλ.
Παρευρέθησαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα Εντιμ. κ. Δημήτριος Συκάς, και αρκετοί Ορθόδοξοι πιστοί Έλληνες, Αιθίοπες, Ρώσοι, Ουκρανοί και Σύριοι.
Εν συνεχεία, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η περιφορά του πανίερου συμβόλου του Χριστιανισμού στο εσωτερικό του Ναού, τον οποίο και προσκύνησαν, ώστε να λάβουν δύναμη για τη συνέχιση του πνευματικού αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 4ης Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων εν τη πόλει της Ζακύνθου, λειτούργησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο, Μ. Οικονόμο Διονύσιο Τσουκαλά και τον Διάκονο Ιωάννη Μπούτη. Εκκλησιάστηκαν είκοσι πιστοί, όπως ορίζει για τους Καθεδρικούς Ναούς εκάστου δήμου, η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα (4.4.2021), Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προς αποτροπήν εξάπλωσης της πανδημίας.

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [video]


Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, εν καιρώ Πανδημίας, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΑΝ TV:

Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2021 στον Ναό της Αναστάσεως Ιεροσολύμων [live]


Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, 4.4.2021, με Πατριαρχική Λειτουργία υπό τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κ.κ. Θεόφιλο Γ΄, στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Live: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως από την Παναγούλα Μπανάτου [4.4.2021, 8.30 πρωί]

Καθώς η Ζάκυνθος συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου έναντι Covid-19 (σε "βαθύ κόκκινο"), μάλιστα δε οι Ναοί και οι Μονές της Ζακύνθου αύριο, Κυριακή Γ΄ Νηστειών (ή της Σταυροπροσκυνήσεως, 4.4.2021, θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, εμείς ως Ενορία παρέχουμε την δυνατότητα έστω και εκ του μακρόθεν εκκλησιασμού στους όπου γης ενδιαφερομένους, με την ζωντανή μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, μέσω του καναλιού μας στο YouTube.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από ώρα 8.30 το πρωί: