e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ο γέροντας και ο νέος

Ένα από τα συγκλονιστικότερα συναξάρια της χριστιανικής παράδοσης είναι αυτό των αγίων μαρτύρων Λαυρεντίου του αρχιδιακόνου, Σίξτου, πάπα Ρώμης, και Ιππολύτου, που γιορτάζουν στις 10 Αυγούστου. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Βαλεριανού ξέσπασε διωγμός, στον οποίο οι κληρικοί εκτελούνταν με απλή εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Ο Σίξτος συνελήφθη και ο αρχιδιάκονος Λαυρέντιος, με δάκρυα στα μάτια, λίγο πριν το μαρτύριο, τον παρακάλεσε να μην τον εγκαταλείψει: «πού πας, πατέρα, χωρίς τον γιο σου; Ποια θυσία ετοιμάζεσαι να κάνεις χωρίς τον διάκονό σου; Με κρίνεις ανάξιο γι’  αυτήν;». Και ο επίσκοπος της Ρώμης του απάντησε ότι δεν τον εγκαταλείπει, αλλά τον προορίζει για μεγαλύτερους αγώνες. «Εμείς, σαν γέροι που είμαστε, δίνουμε αγώνα πιο ελαφρύ. Εσύ, νέος και γεμάτος σφρίγος, θα ζήσεις ενδοξότερο θρίαμβο». 

Το 3ο segno (σινιάλο) του Πανηγυριού 2022 τση Παναγούλας Μπανάτου


Κατά την ισχύουσα τοπική εκκλησιαστική και εθιμική παράδοση, κάθε βράδυ στις 9, καθ' όλη την προ του Δεκαπενταύγουστου εβδομάδα και ενόψει του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου, ευάριθμοι Ενορίτες και φιλοξενούμενοι μεταβαίνουν στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ανωτέρω Ναού της Παναγούλας, όπου χτυπιέται segno (δηλαδή, σινιάλο - ειδοποίηση) του επικείμενου Πανηγυριού της Κυράς, το οποίο -ως γνωστόν- άρχεται την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τον επίσημο Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας και θα κορυφωθεί την επομένη (ημέρα 15αυγούστου) με την μεγαλοπρεπή Λιτανεία. Το "σένιο" περιλαμβάνει καμπαναρίσματα, μάσκουλα, μπόμπες και ρουκέτες. Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό τρίτο "σένιο".

Αρχιερατικά Εσπέρια στον Άγ. Σπυρίδωνα Κερκύρας για την διάσωση της νήσου από τους Οθωμανούς (1716) [video]

Εσπέρας 10ης Αυγούστου 2022 στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος της Κέρκυρας, ο Αρχιερατικός Εσπερινός για την διάσωση της νήσου από την επέλαση και μανία των Οθωμανών, στις 11 Αυγούστου 1716. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
     Στον καιρό του σύγχρονου κινδύνου των κοινωνιών μας από την επέλαση του νέου εχθρού, δηλαδή του νέου Κορονοϊού, η προσευχή όλων των πιστών στρέφεται προς τον Άγιο εκ της Τριμυθούντος και δέεται υπέρ ταχείας και οριστικής εξόδου από την Πανδημία, που συνεχίζει για 3ο έτος να ταλανίζει την οικουμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα [photos]

Tο απόγευμα της Τετάρτης, 10ης Αυγούστου 2022, άρχισαν στην Κέρκυρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος με το οποίο έσωσε την Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου του 1716 από την πολιορκία των Τούρκων.