e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κοσμοσυρροή στην φιλολογική βραδιά του "Αληθώς" για τα 100 Χρόνια Ελύτη

 Απόψε στην Φανερωμένη Μπανάτου


Μεγαλειώδεις οι στιγμές απόψε στο Μπανάτο, στο ναό της Φανερωμένης, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη γιορτή για τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, στο πλαίσιο του Κέντρου Λόγου "ΑΛΗΘΩΣ". Οι φωτογραφίες είναι εκφραστικές της συμμετοχής φίλων της Ποίησης και της μορφωτικής προσπάθειας της Ενορίας Μπανάτου. 

Ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο της Ζακύνθου και τον απλό λαό, που κατέκλυσαν μέχρι και το υπερώο του ναού, πρώτος και καλύτερος ο Σεβ. Μητροπολίτης από Ζακύνθου Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με ιδιαίτατη θέρμη ενέκρινε απαρχής τις πνευματικές συνάξεις του "ΑΛΗΘΩΣ" εντός του ναού, ελλείψει άλλου χώρου για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ήταν εκφραστικός, τόσο περί της ποιήσεως του Νομπελίστα Ποιητή μας, όσο και για την μορφωτική προσπάθεια του Κέντρου. 


Ακολούθησε στο βήμα, με χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, ο οποίος -όντας μάλιστα πλέον Μπανατιώτης- συνεχάρη για την προσπάθεια της Ενορίας και αναφέρθηκε, με γλαφυρότητα και ποιητική διάθεση, στην σημασία του έργου του Μεγάλου Ποιητή για τη σημερινή γκρίζα πολιτικο-οικονομική κατάσταση.




Το Πρόγραμμα άνοιξε με ανάγνωση του αποσπάσματος "Η μεγάλη Έξοδος" από το Άξιον Εστί του Ποιητή, το οποίο απέδωσε υπέροχα ο ηθοποιός Τάκης Πετρόπουλος και κατασυγκίνησε το πλήθος.


Στη συνέχεια άρχισε η διάλεξη του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με θέμα: "Τοπία θανάτου ως κάτοπτρα αθανασίας στην ποίηση του Ελύτη".


Παρενθετικά στην διάλεξη, μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη (κατά Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο) απέδιδαν, καταχειροκροτούμενοι, οι μουσικοί Βαλάντης Δρογγίτης (δεξιά στη φωτό) και Γιώργος Κακολύρης (αριστερά).


Τέλος, ο π. Παναγιώτης παρουσίασε -με σύντομη τεχνοκριτική- το πορτέτο σε παστέλ του Ποιητή, το οποίο ιστόρησε ειδικά για τη φιλολογική αυτή βραδιά ο έγκριτος πορτρετίστας και εικαστικός Διονύσης Πάλμας, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση και μάλιστα δώρισε το έργο του στη νοητή (ίσως και πραγματική κάποτε, ελπίζουμε) πινακοθήκη του "Αληθώς".


Ο π. Παναγιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι παραστάθηκαν στην τιμητική αυτή για τον Ελύτη εκδήλωση, με την συπλήρωση ενός πλήρους αιώνα από την γέννησή του (2.11.1911-2.11.2011), αλλά και αυτούς που απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα, όπως π.χ. το πρεσβευτικό ζεύγος της Ελλάδας στην Ρώμη εξοχότατο κ. Μιχάλη Καμπάνη και ερίτιμη κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη (πιστούς φίλους της ελυτικής ποίησης), αλλά και τον σκηνοθέτη Μαθιό Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη από την Στοκχόλμη, όπου μόνιμα ζει.  

Ιδού το Μήνυμα του ζεύγους Καμπάνη:

«Αξιέπαινη και ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του "ΑΛΗΘΩΣ", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή του ήλιου και του φωτός, με την αποψινή φιλολογική εκδήλωση – αφιέρωμα, που ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία, με τη συμμετοχή εξαιρετικών συντελεστών και την αθρόα προσέλευση του κοινού της Ζακύνθου.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύει η πατρίδα μας, αποτελούν όχι μόνο παρηγορία, αλλά έμπνευση και μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον όλων μας. Γιατί σύμφωνα με τη ρήση του ποιητή: Ό, τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα.

Μίκης και Σοφία Καμπάνη
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, 6 Νοεμβρίου 2011
Ambasciata di Grecia
Via Saverio Mercadante 36,
00198 Roma
Italia».

Και το μήνυμα του Σκηνοθέτη Γιαμαλάκη:

«Από την γκρίζα Στοκχόλμη, πολλούς χαιρετισμούς και καλή επιτυχία. Αύριο θα Σάς σκέπτομαι, θά 'μαι κοντά Σας. Χαιρετισμούς σε όλους τους Αγαπημένους Φίλους!»




Σε όλους διανεμήθηκαν α) ένα νέο ποίημα του π. Π. Κ., το οποίο κυκλοφορήθηκε σε 100 αριθμημένα αντίτυπα, ειδικά για την αποψινή βραδιά και β) αντίτυπα του βιβλίου "Σχεδιάσματα εγκωμίων για τον Οδυσσέα Ελύτη".
Το εν λόγω ποίημα, με τον τίτλο "Κλειστά Χαρτιά" θα δημοσιευθεί εδώ στο πολυπεριοδικό μας προσεχώς, όπως επίσης και μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από την εκδήλωση, αλλά και το κείμενο της διάλεξης.

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Κ.

Ο Ελύτης δια χειρός Διονύση Πάλμα στην αποψινή 4η συνάντηση του "Αληθώς"

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Για την χρεία τής φιλολογικής βραδιάς Ελύτη της 6ης Νοεμβρίου 2011 (100 χρόνια από την γέννησή του) στο «Αληθώς» - Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου, παρακαλέσαμε τον Ζακύνθιο εικαστικό Διονύση Πάλμα, να ιστορήσει την μορφή του Ποιητή, όπως αυτή έχει πλέον παραδοθεί στην διαχρονία της Ιστορίας.


Όντως, ο αγαπητός φίλος Καλλιτέχνης και διακεκριμένος προσωπογράφος σκιτσάρισε τον Ποιητή, αποδίδοντας επιτυχημένα την οξεία θέληση του βλέμματός του προς την ζωή, την σωθική λάμψη της ύπαρξης, την οποίαν εξωτερίκευσε δια της έλλογης γραφής του. Ο ίδιος ο Ελύτης έχει αιχμαλωτίσει και αξιοποιήσει στο έργο του την λάμψη αυτήν, την διασώζουσα εντέλει αλώβητη την Αθωότητα από τις μεθοδείες των πάσης φύσεως Εναντίων, γράφοντας: «Μόνο μια λάμψη ο άνθρωπος∙ κι αν είδες, είδες.» (Ο κήπος με τις αυταπάτες, ύψιλον / βιβλία, Αθήνα 1995, σ. 17)

Θεωρούμε ότι το χαρακτηριστικό τού σκίτσου είναι το ηλιοστέφανο, που τού φόρεσε. Ως ποιητής του Ήλιου και του Φωτός ο Ελύτης, της χρυσής εκδοχής των αισθήσεων και των συναισθημάτων, «άξιον και δίκαιόν εστι» να τον έχουν περικυκλώσει ικανά ψήγματα χρυσών ηλιακών ακτινών. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει εισηγηθεί την «ηλιακή μεταφυσική», την οποία μάλιστα έχει ερμηνεύσει σε συνέντευξή του, το 1980:

«ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΗΛΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, εννοώ βέβαια τη Μεταφυσική του Φωτός, και αυτό είναι ένα θέμα δύσκολο, που δεν γίνεται να μιλήσει κανείς πιο εκλαϊκευτικά. […] Εάν φαντασθεί κανένας τη συνείδηση στη θέση του ήλιου, από το ένα μέρος, κι απ’ το άλλο όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιητική έκφραση -εικόνες, παρομοιώσεις, μεταφορές, σκέψεις- στη θέση των πλανητών, θα δει ότι η κίνηση που παρουσιάζει αυτό το σύνολο προσλαμβάνει τον ίδιο χαρακτήρα που προσλαμβάνει η κίνηση ενός συστήματος ηλιακού. […] Έτσι το φως, που είναι η αρχή και το τέλος κάθε αποκαλυπτικού φαινομένου, δηλώνεται με την επίτευξη μιας ολοένα πιο μεγάλης ορατότητας, μιας τελικής διαφάνειας μέσα στο ποίημα που επιτρέπει να βλέπεις ταυτοχρόνως μέσα απ’ την ύλη και μέσα από την ψυχή. […]» (Αυτοπροσωπογραφία σε λόγο προφορικό, εκδ. ύψιλον / βιβλία, Αθήνα 2000, σ. 34 εξ.)

Η πανήγυρις των Ταξιαρχών στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό στο Maputo Μοζαμβίκης

















Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2011, τελέσθηκε ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαπούτο. Ο εορτασμός έγινε για λόγους πρακτικούς πιο νωρίς, την Κυριακή, καθότι είναι πρακτικώς αδύνατο -λόγω των εργασιών των ενοριτών- να προσέλθουν στη Θ. Λειτουργία την Τρίτη. Μετά τη  Αρχιερατική Λειτουργία ακολούθησε η αρτοκλασία και το μνημόσυνο των ευεργετών και κτητόρων του Ναού. 

Στην συνέχεια έγινε αναφορά απο τον Θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στην ιστορία του Ι. Ναού των Ταξιαρχών και στις προσπάθειες των Ελλήνων της Μοζαμβίκης, σε καιρούς πείνας και δυσκολιών να καταφέρουν με το υστέρημά τους να κτίσουν τον Ιερό Ναό καθώς και το Αθήναιον πιο πριν, αυτό το ιστορικό μνημείο του Απόδημου Ελληνισμού της Μοζαμβίκης, το οποίο σήμερα έχει καταληφθεί αναιτίως και αδίκως από την σημερινή κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, ο Θεοφιλέστατος τόνισε, χρησιμοποιώντας και τα λόγια της αείμνηστης ηγέτιδας του αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ότι λαός χωρίς παρελθόν, είναι λαός χωρίς μέλλον.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας και σε ατμόσφαιρα κατανυκτική, ακολούθησε η Βάπτιση του 15χρονου γιου του Πρέσβη του Βασιλείου της Σουαζιλάνδης στο Κατάρ κ. Felizwe Dlamini. Ο πατέρας και η Ρωσίδα μητέρα μετά, στην καθιερωμένη συνάντηση των ενοριτών στο Επισκοπείο, αναφέρθηκαν με συγκίνηση στη βάπτιση του γιου τους, και ζήτησαν τις ευχές και τις προσευχές όλων των παρευρισκομένων για την ευτυχία και ιδιαιτέρως για την πνευματική πρόοδο εν Χριστώ τού αγαπημένου τους γιου.

Εικόνες από το σημερινό "Πρωτοκύριακο" στην Κέρκυρα

  Φωτοανταπόκριση: Τατιάνα Καρύδη