e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Μουσική μυσταγωγία η βραδιά για την θρησκευτικότητα των λαϊκών ασμάτων τού Αιγαίου στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"

Απόψε στον ναό τής Παναγούλας Μπανάτου
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας και π. Π. Κ.


































Μια ιδιαίτερη βραδιά, εντελώς αλλιώτικη από τις συνηθισμένες, ήταν η 6η σύναξη τού Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», η οποία αφορούσε στην θρησκευτικότητα τής λαϊκής μουσικής τού Αιγαίου και πραγματοποιήθηκε το βράδυ τής Κυριακής, 20ής Ιανουαρίου 2013, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, με θέμα: «Σιγανά και ταπεινά άσματα του Αιγαίου με θρησκευτικές επικλήσεις».

Το θέμα παρουσίασε, βασιζόμενος σε επιστημονικά δεδομένα, ο συνθέτης και εκπαιδευτικός Νίκος Γράψας, ο οποίος στη συνέχεια τραγούδησε τα προγραμματισμένα άσματα, έπαιξε όργανα, ενώ συμμετείχε στα κρουστά η μουσικός και εκπαιδευτικός Ειρήνη Βυθούλκα. 

Ο κ. Γράψας, μεταξύ άλλων, είπε: «Στο αποψινό πρόγραμμα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα διάφορα είδη των ελληνικών παραδοσιακών ασμάτων, ως προς το περιεχόμενο διαφορετικών και όχι ως προς τη μουσική τους φόρμα, η οποία είναι απλή διμερής ασματική μορφή. Παρουσιάζονται άσματα τού γάμου, επιθαλάμια, άσματα της ναυτοσύνης, μία παραλογή και άσματα κοινωνικά. Οι έρρυθμες μελωδίες των ασμάτων, είτε προέρχονται από την Καππαδοκία, είτε από την Κύπρο, την Κρήτη, την Πόλη, τη Θράκη ή το Αιγαίο παρακολουθούν αρκετά στενά τα μελίσματα της ελληνορθόδοξης θρησκευτικής μελοποιΐας, μεγαλυνάρια, κοντάκια, τροπάρια, και αυτό το χαρακτηριστικό, ακριβώς, είναι που τα εντάσσει στην ίδια ενότητα ύφους ως  ελληνικών ασμάτων. Τα θέματά τους, απόηχοι σοβαρών κοινωνικών συμβάντων ή χαρακτηριστικών θεμάτων που πάντα απασχολούν την καθημερινότητα των ελλήνων, γάμος, δουλειά, ξενιτιά κι όλα αυτά σε σχέση με το θείο. Όπως στην ευριπίδεια τραγωδία, η θεότητα υπάρχει στο φόντο της ανθρώπινης ζωής, έτοιμη να παρέμβει, όταν ο άνθρωπος την επικαλεστεί, στην προσπάθειά του για ζωή ευτυχή και γαλήνια».

Πλήθος Ζακυνθινών, με πρώτο τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιο συμμετείχαν και σε κάθε άσμα καταχειροκροτούσαν εγκαρδιότατα τους συντελεστές. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν αρκετοί ιερείς, πλείστοι άνθρωποι των Ζακυνθινών Γραμμάτων και των Τεχνών, παράγοντες πνευματικών ιδρυμάτων τού νησιού, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι των έντυπων και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. Εκ μέρους των τοπικών Αρχών παρέστησαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής (Πρόεδρος Μπανάτου) και Διονύσιος Παν. Στραβοπόδης (Δημοτικός Σύμβουλος).

Ο υπεύθυνος του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε τους πάμπολλους φίλους τού «Αληθώς» για την προθυμία να παρακολουθούν -ορισμένοι φανατικά σχεδόν- τις μορφωτικές δραστηριότητες τής όλης προσπάθειας και ευχαρίστησε όσους στο παρασκήνιο εργάζονται για την αρτίωση τής κάθε εκδήλωσης, ιδιαίτερα μάλιστα τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου κ. Σπύρο Διον. Κοντονή, το Γυμνάσιο Βανάτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τούς εργαζόμενους στον ναό για την αφιλοκερδή συνεισφορά τους! Τέλος, ανάγγειλε την επόμενη δράση, για το τέλος τού ερχόμενου Φεβρουαρίου, που θα αφορά στην φυσιογνωμία τού Ζακυνθινο-ιταλού Ποιητή μας Ούγκου Φώσκολου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: