e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Τιμώντας τους Αγίους Πάντες, ιδιαίτερα τον άγιο Λουκά τον ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας

 Σήμερα, Κυριακή 15η Ιουνίου 2014, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου 






















Σήμερα, όπως -άλλωστε- έπραξε και η απανταχού Ορθοδοξία, τιμήσαμε στην Ενορία μας και μάλιστα στον καταστόλιστο από μπουκαμβίλιες ναό της Φανερωμένης, εδώ στο Μπανάτο, την πανεύφημη μνήμη των Αγίων Πάντων, κυρίως εκείνων, των οποίων τα τίμια ονόματα ουδέποτε κατεγράφησαν στις αγιολογικές και υμνολογικές δέλτους, αλλά Κύριος ο Θεός γνωρίζει -εννοείται- τον βίο, την μαρτυρική ή πνευματική άθλησή τους, βραβεύοντάς τους αναλόγως.

Φέτος θεωρήσαμε άξιο και δίκαιο να προβάλουμε εξαιρέτως εν μέσω εκκλησίας την αγιασμένη μορφή του νέου αγίου της Ορθοδοξίας μας, Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του οποίου η μνήμη επιτελείτο λίγες ημέρες πριν, στις 11 Ιουνίου. Και τούτο επειδή ο ανάργυρος ιατρός άγιος Λουκάς (1877-1961), έχοντας εργασθεί έως το τέλος της ζωής του στο γεώργιο της ανυστερόβουλης Αγάπης προς τον ασθενή και πάσχοντα πλησίον, υπέστη τα πάνδεινα από τους εχθρούς της Ορθόδοξης Πίστης στην Ρωσία των πέτρινων δεκαετιών του πρώτου μισού του Εικοστού Αιώνα, θεωρούμενος ο ίδιος, από εκείνους τους δόλιους, ως "εχθρός του λαού". 

Την ιατρική ιστορία του, την θαυμαστή ιερατική και αρχιερατική ανέλιξή του, τις αλλεπάλληλες εξορίες και τα πολλαπλά παθήματα του βίου του παρουσίασε συνοπτικά στο εκκλησίασμα ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης, οι δε ενορίτες μας δεν έκρυβαν τη βαθιά συγκίνησή τους, ασπάστηκαν μάλιστα ευλαβικά εντέλει το εικόνισμα με τη μορφή του, που δέσποζε στο κέντρο του ναού, αποβλέποντας πλέον σε έναν καλό πρέσβη και προστάτη στις ψυχοσωματικές ασθένειές τους!


Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον λόγον.
Ιατρόν και ποιμένα, Λουκάν τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Άγιον. 

Μεγαλυνάριον.
Ίασαι καρδίας και οφθαλμών, και νεφρών την βλάβην, ατεκνίαν, Λουκά σοφέ, όγκους εγκεφάλου, μελών παραλυσίαν, καρκίνον, λευχαιμίαν και νευροπάθειαν.