e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το Πρόγραμμα του εορταστικού τριημέρου για τον Προστάτη της Ζακύνθου Άγιο Διονύσιο (16-19 Δεκεμβρίου 2014)


Την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. 

Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 4 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η νυχτερινή Θεία Λειτουργία. 

Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Την ίδια ημέρα, ώρα 11 το πρωί (καιρού επιτρέποντος), θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. 

Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα. 

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου. 

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

Την Ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από το Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακυνθίων και των πρώην Δήμων Αλυκών, Αρκαδίων και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξης.

Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Παν. Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αντίστοιχα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Ο Μεγάλος Αφέντης

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ 

Η γιορτή της μνήμης του Αγίου μας, στις 17 του Δεκέμβρη, είναι η δική μας, η οικογενειακή γιορτή του. Σε αντίθεση με αυτήν του Αυγούστου, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, η επέτειος της κοίμησής του, κρατά ακόμα εκείνη την ζεστή και οικεία σχέση του Ζακυνθινού με τον Πολιούχο και Προστάτη του και όλα σ’ αυτήν θυμίζουν την μεγαλόπρεπη απλότητα του γνήσιου Επτανησιακού χώρου. 
   Ο Άγιος στο νησί μας, έτσι όπως απλά τον λέμε, δίχως την χρήση του ονόματός του, μια και είναι ο ένας και μοναδικός, είναι κυριολεκτικά η κορυφή της θρησκευτικής πυραμίδας και σ’ αυτόν προστρέχουμε πρώτα απ’ όλα σε χαρές και λύπες. Παρ’ ότι θεολογικά δεν ευσταθεί, έχει αντικαταστήσει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και αυτόν τον ίδιο το Θεό. «Άγιέ μου!», λέμε κάθε που υπάρχει ανάγκη, όπως οι άλλοι λένε «Θεέ μου!» ή «Παναγία μου!» και ο μοναδικός μας όρκος είναι το «μα τον Άγιο». Επίσης συχνά χρησιμοποιούμε τις εκφράσεις «δεν έμεινε Άγιος», «θα μας ξεχάσει και ο Άγιος» ή και αυτήν την πιο συνηθισμένη «ο Άγιος να βάλει το χέρι του», δίνοντας με τον τρόπο μας στη ιερή μορφή του όλα τα πρωτεία. Επίσης, όσο και αν σας φανεί παράξενο και παράδοξο, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι δηλώνουν άθεοι, αλλά παρ’ όλα αυτά … πιστεύουν στον Άγιο, ο οποίος υπάρχει και είναι ολοζώντανος δίπλα μας και κοντά μας.
   Τη νοοτροπία αυτή δύσκολα μπορεί να την καταλάβει ένας μη Ζακύνθιος ή πιο σωστά ένας μη Επτανήσιος, μια και τα ίδια συμβαίνουν και στην γειτονική Κεφαλονιά και στην όμαιμη Κέρκυρα, με τους δικούς της προστάτες, Γεράσιμο και Σπυρίδωνα, αντίστοιχα.
   Θυμάμαι, που όταν είμαστε παιδιά, τις ημέρες των εξετάσεων, τον Φλεβάρη και τον Ιούνιο, καταφεύγαμε στο «Δωμάτιο του Αγίου», εκεί που στην εκκλησία του φυλάσσεται η ασημένια λάρνακα με το ιερό σκήνωμά του, για να μας δείξει το μάθημα, το οποίο θα έπεφτε. Ανοίγαμε τα βιβλία και τα πετάγαμε μπροστά του και είχαμε την πεποίθηση πως ο πολιούχος μας, τον οποίο αισθανόμαστε περισσότερο συμπολίτη και γείτονα (και έτσι τον ένοιωθαν και τον νοιώθουν όλοι οι Ζακυνθινοί) θ’ άνοιγε στην σελίδα που είχε επιλέξει ο καθηγητής μας για να μας εξετάσει και έτσι θα μας απάλλασσε από σκοτούρες και περιττά διαβάσματα, γενόμενος και αυτός συμμαθητής και καταλαβαίνοντας τον καημό μας.
   Δεν ξέρω και δεν θυμάμαι αν κάποιες φορές άνοιγε το βιβλίο στην επίμαχη σελίδα και αν έτσι γράφαμε καλά. Μα ούτε και αυτό έχει σημασία. Η ουσία βρίσκεται στην ενέργεια, η οποία δείχνει την υπέρμετρη οικειότητά μας με την ιερότερη μορφή του τόπου μας και την ανάγκη να τον θεωρούμε δίπλα μας και κοντά μας, ολοζώντανο και συνοδοιπόρο.
   Αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα κλείνουν και δύο εκφράσεις, οι οποίες συχνά μπαίνουν, σχεδόν ασυναίσθητα στα χείλη του κάθε Ζακυνθινού, όταν απευθύνεται στον Άγιό του και δείχνουν και οι δύο το πόσο συνδημότη τον αισθανόμαστε και τον πιστεύουμε.
   Η πρώτη είναι η επίκληση «Άγιο μου Κορμάκι», την οποία όλοι ανεξαίρετα έχουμε χρησιμοποιήσει, όχι μονάχα σε δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και στο αντίκρισμα της μορφής ή και της εκκλησίας του. Είναι η επαλήθευση της ένσαρκης παρουσίας του και η ανάγκη να τον έχουμε κοντά μας, φίλο και συγγενή, συνεργάτη και συνδαιτυμόνα. Επίσης μ’ αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε την ανάγκη μας για την αφθαρσία και τη νίκη του θανάτου, κάτι που για μας χαρακτηριστικά εκφράζεται στην μορφή του Αγίου μας.
   Η δεύτερη είναι η φράση – επίκληση «ο Μεγάλος Αφέντης», η οποία λέγεται συχνά και δεν αναφέρεται στην ευγενική καταγωγή του και επειδή η φαμίλια των Σιγούρων ήταν γραμμένη στο Libro d’Oro (αυτό το υπερνικά και το ξεπερνά η αγιότητα), αλλά επειδή η μορφή του Επίσκοπου της Αίγινας είναι για τον Τζαντιώτη η πιο ευγενική των αιώνων και του αξίζουν αιώνιοι τίτλοι και ευσεβής υποταγή. Με τον τρόπο αυτό ο πιστός δίνει στον Προστάτη του τα πρωτεία. Του παρέχει τα δεδομένα. Ενώνει γη και παράδεισο.
   Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, «βοήθεια μας ο Άγιος» και «αύριο με καλό».

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [2. Φωτοστιγμιότυπα]

 Πρωί 15ης Δεκεμβρίου 2014 


































Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [1. Ολόκληρη σε video]


Η αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Κέρκυρα

 Κέρκυρα, Σαββατόβραδο 13ης Δεκεμβρίου 2014 








Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγο πριν την αναχώρηση από την αίθουσα VIP του Αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας» έκανε δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ.

«Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος μας ηξίωσε να ευρεθώμε κατά το τετραήμερο αυτό μαζί σας, αδελφοί, πατέρες και τέκνα Κερκυραίοι και Ζακύνθιοι και Κεφαλλήνες, Λευκαδίται και Ιθακήσιοι και Κυθηριώται και Παξηνοί, όλοι μας προσκυνηταί της χάριτος του μεγάλου Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος πηγάζει πάντοτε ιαμάτων χάριν εις τους προστρέχοντας με πίστιν προς αυτόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης τόνισε: «Ολοκληρώσαντες το πλήρες θείων ευλογιών και ιερών βιωμάτων προσκύνημα ημών τούτο εις τον πολιούχο σας Άγιο και εις την Κέρκυρα, την κοσμηθείσα δια της αλησμονήτου καρποφόρου διακονίας του εκ των προκατόχων ημών αοιδίμου Πατριάρχου Αθηναγόρου, του εξ Ηπείρου, και έτοιμοι να αναχωρήσωμε εξ αυτής, εκφράζομε την θερμή ευχαριστία και την ικανοποίηση μας προς όλους σας, δι όσα από κοινού, ο Πατριάρχης και ο Ιερώτατος Ποιμενάρχης σας, ο κλήρος και ο λαός, εβιώσαμεν, και δοξάζομεν τον Θεόν «πάντων ένεκεν», επαναλαμβάνοντες τον λόγον του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως».

«Ήλθομε και σας εκομίσαμε από της Μητρός σας Εκκλησίας το διαχρονικό μήνυμά της, μήνυμα ζωής, υπομονής, καρτερίας, ελπίδος, ενότητος και ειρήνης. Σας μετεφέραμε την ευλογία και την ανύστακτο μέριμνα και το ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία, όπως και ο τόπος αυτός του Ιονίου και ο ευλογημένος λαός του, ενδεδυμένος ανά τους αιώνας τον "σάκκον" της κατά κόσμο θλίψεως και εσχάτως δοκιμαζόμενος υπό της ποικίλης "κρίσεως των αξιών", ακόμη και των πλέον τιμαλφών, της πίστεως και της παραδόσεως και της ταυτότητός του, πορευόμεθα από κοινού την σταυροαναστάσιμο αλλά και την βίωση του διαρκούς θαύματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης του Γένους.

Επίσης ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι «Προσκυνήσαμε το ιερό και το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, το εκπηγάζον "χάριτας και ιάσεις παντοδαπάς"».

Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων υπογράμμισε: «Διατηρήσατε αναλλοίωτο την Ορθόδοξο πνευματική κληρονομία μας. Διαφυλάξατε όσα τίμια και ατίμητα, όσια και ιερά, παραλάβετε δια της πίστεως και παραδόσεώς μας. Να είσθε βέβαιοι ότι με την Χάριν του Θεού αι κάθε είδους κρίσεις που μαστίζουν το Γένος μας θα περάσουν σαν όνειρο. Άλλωστε, οι Επτανήσιοι έχετε εμπειρία και πειρασμών και κρίσεων και θλίψεων».

«Μη λησμονείτε ότι αι Επαρχίαι της Επτανήσου, «χειραφετηθείσαι και μεταβιβασθείσαι ολοσχερώς τη κανονική προστασία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και τη πνευματική και εκκλησιαστική αυτής δικαιοδοσία», από της μέχρι τότε δικαιοδοσίας εφ υμάς της Μητρός Εκκλησίας, ως η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις διακελεύει, έχετε πάντοτε ιδιαιτέραν θέσιν και τιμήν εις την καρδία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε την Κέρκυρα με ένα ποίημα του Ιθακησίου ποιητού Λορέντζου Μαβίλη:

«Κέρκυρα, σαν τον ήλιό σου ήλιος αλλού δεν λάμπει. 
Πως εις το φως του λαχταρούν η θάλασσα και οι κάμποι, 
πως λουλουδίζουν τα βουνά, τα δας οι λαγκαδιές, 
στέρνοντας στο θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές...
Προβαίνει παλ ο ήλιος εις όλη του τη δόξα 
και σαν του μεγαλείου σου σύμβολο φωτεινό, 
ως το χρυσό βασίλεμα λάμπει στον ουρανό...
Κέρκυρα, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει 
και δίχως γνέφια τους καιρούς η δόξα σου διατρέχει, 
όσες φορές ο ήλιός σου να σε φωτίσει ερθεί, 
θε να σ εὔρει, πεντάμορφη, στεφανωμένη, ορθή».

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στον κατάμεστο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης










Με την παρουσία ανω των 500 ατόμων πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη, Χριστουγεννιάτικη συναυλία με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια του 12ημέρου, στην οποία συμμετείχαν τέσσερεις χορωδίες, α) η Βυζαντινή χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καλπακίδη, β)  η Βουλγαρική γυναικεία χορωδία Perunika υπό την διεύθυνση του κ. Michael Deltchev, γ) η Σουηδική χορωδία Nicolai Kammarkör υπο την διεύθυνση του κ. Christian Ljunggren και δ) η Ελληνική χορωδία Ορφέας υπο την διεύθυνση του κ. Rolando Pomo.
            Στην αρχή της εκδήλωσης η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Αλίκη Χατζή απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την πρώτη του εκδήλωση σε διάστημα εξι μηνών απο της ενθρονίσεώς του και συνεχάρη τους χοράρχες και τα μέλη των χορωδιών τους.
            Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε την Ελληνίδα Πρέσβυ κ. Χατζή για την αμέριστη συμπαράστασή της και των συνεργατών της στη διοργάνωση της εκδήλωσης και συνεχάρη τους μουσικούς που έλαβαν μέρος στη συναυλία, τον κόσμο γιά την συγκινητική του συμπαράσταση και υποσχέθηκε να διοργανώσει και μία Πασχαλινή συναυλία.
            Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Παπαξάνθης, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Σερβίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
            Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, υπό την προεδρία της κ. Μαριάννας Ανδρικοπούλου, προσέφεραν αναψυκτικά και Χριστουγεννιάτικα εδέσματα στους προσκεκλημένους.


Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του κ. Σπυρίδωνος Βαγγελάκη.

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με Ομιλία του Μητροπολίτου Ζακύνθου, η Δ5 εκδήλωση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"


«Πώς εχωρήθης εν γαστρί;»

Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», ενόψει της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, ετοιμάζει την 5η εκδήλωση του δ΄ κύκλου του, την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 7 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ θα αναπτύξει το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: 

«Οι διάδοχοι των τριών Μάγων έναντι των διαδόχων του Ηρώδη».

Στο δεύτερο μέρος, ο ηθοποιός Τάκης Πετρόπουλος θα αποδώσει ποιήματα με αναφορές στα Χριστούγεννα, γραμμένα από μεγάλους Έλληνες Λογοτέχνες.

Στο τρίτο μέρος θα λάβει χώρα Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, στην οποία θα παρουσιάσουν περίφημα ακούσματα από το κλασικό ρεπερτόριο ταλαντούχοι Νέοι Μουσικοί της Ζακύνθου, προερχόμενοι από το Μουσικό Σχολείο του νησιού μας

Οι συντελεστές του «Αληθώς» έχουν την τιμή να καλέσουν τους φίλους του Κέντρου και στην εν λόγω συνάθροισή του!


Εικόνες από τον πανηγυρικό Εσπερινό για τον Άγιο Ελευθέριο στον ομώνυμο Ναό πόλεως Κερκύρας

Εσπέρας 14ης Δεκεμβρίου 2014, προϊσταμένου του Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας και με τη συμμετοχή πολλών ιερέων.