e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κατά παράδοσιν η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί του Σταυρού στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου [φωτορεπορτάζ + ομιλία]

Απόψε το βράδυ, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου 2015, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.






















































Τίμιος Σταυρός, το υποστύλωμα της ανθρώπινης ύπαρξης

Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ,
κατά την Παράκληση και τους Χαιρετισμούς του Σταυρού στον Ι. Ναό Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου
(εσπέρας Κυριακής Γ΄ Νηστειών, 15 Μαρτίου 2015)

Σεβασμιώτατε,
Αγαπητοί Πατέρες και Συμπρεσβύτεροι,
Φιλέορτο εκκλησίασμα,

«Τύπων μεν τις και μόνον έν που δακτύλω, ευθύς τον εχθραίνοντα δαίμονα στρέφει», αναφέρει ο όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης σ’ ένα επίγραμμά του. Δηλαδή, και μόνον να σημειώσει κάποιος με το δάκτυλό του τον Σταυρό, ευθύς απομακρύνει την εχθρική δύναμη. Τόσο πολύ σέβεται η ορθόδοξη θεολογία και ο πιστός λαός μας τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού! Αποτελεί για όλους μας, στο μακρύ διάστημα δύο χιλιετιών, το υποστύλωμα του πνευματικού οικοδομήματος ενός εκάστου, το οποίο -ανθεκτικότατο πλέον σε κλύδωνες και αλλότριες δυνάμεις- μας διασώζει και μας εξασφαλίζει την συνέχεια και την διάρκεια προς τα Έσχατα!

Όντως, αγαπητοί! Ο καθένας μας, επιθυμώντας να παραμείνει στοιχισμένος στην παράταξη του Χριστού, κάνει προσπάθειες να οικοδομήσει πέτρα-πέτρα το οικοδόμημα της ψυχής του, πάντα βέβαια με ακρογωνιαίο λίθο Εκείνον. Χτίζει -όχι εύκολα, ομολογουμένως- το εν λόγω οικοδόμημα, υποβοηθούμενος από την «υγιαίνουσα διδασκαλία» και την μαρτυρική εμπειρία της Εκκλησίας, μεταχειριζόμενος μάλιστα τα ιερά Μυστήριά Της, ώστε να ισχυροποιηθεί με στέρεους αρμούς η προσπάθειά του. Συχνά-πυκνά όμως εφοδεύουν οι έξωθεν οι κακοί μας οι καιροί, ενίοτε βρίσκουν σε αδυναμία και πτωτική ροπή τον έσω άνθρωπο, οπότε το κτίσμα της ψυχής υφίσταται τέτοιες και τόσες σεισμικές ρωγμές, ώστε είναι επίφοβο να χαθεί ολοσχερώς ο αγώνας του ανθρώπου για να στεγάσει «εις Χριστόν» τον εαυτό του.

Τότε ο εμπερίστατος και απελπιζόμενος άνθρωπος αναθυμάται ότι ο προφητικός λόγος του Δαβίδ τον είχε συμβουλεύσει, αιώνες προ Χριστού: «Εάν μη Κύριος οικοδομήση οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες». Στον λόγο αυτόν ο άνθρωπος αντιτείνει δικαιολογούμενος: «Μα έκανα ό,τι μπόρεσα, Κύριε… Δεν υπήρξα ενάντιός Σου… Και όμως! Κινδυνεύει να μου σωριαστεί κατάχαμα η ψυχή. Πιστεύω, Κύριε. Βοήθει μου τη απιστία…»

Έτσι ο Χριστός, όντας σπλαχνικός προς το πλάσμα του, παρέχει στον άνθρωπο που αγωνιά για την ευστάθεια όσων έχτιζε μέχρι τώρα, την κατεξοχήν υποστύλωση του οικοδομήματος: Τον Σταυρό Του, ο οποίος, στερεούμενος κάτω από την στέγη του δικού του γήινου κτίσματος, το συγκρατεί στη θέση του ακλόνητο και αβλαβές. Τούτο συμβαίνει, διότι το Ξύλο αυτό έχει δυναμοποιηθεί από το άχραντο Αίμα τού αυτοθυσιασθέντος Χριστού που χύθηκε πάνω Του κι έκτοτε έχει την εξουσία να δυναμώνει τις αδύναμες προσωπικότητες, να στερεώνει τις σεισμόπληκτες ψυχές, να διακρατά τις ασυγκράτητες κινήσεις του νου, ν’ ασφαλίζει τις ανασφάλιστες συνειδήσεις.

Η δυναμοποίηση του Τιμίου Ξύλου δεν προέρχεται μόνον -εννοείται- από το ότι επ’ Αυτού εξέπνευσε ο Θεάνθρωπος, αλλά κυρίως επειδή υπήρξε, είναι και θα είναι στον αιώνα, το σκαλί προς την Ανάσταση Εκείνου, στην οποίαν εν πρώτοις κι εν τέλει στηρίζεται όχι μόνον η πίστη μας, όχι μόνον η πάσα ελπίδα μας, αλλά και η σύνολη εκκλησιαστική ζωή και εμπειρία, παρατεινόμενη στους αιώνες. Γι’ αυτήν ακριβώς την αναστατική διάσταση του Σταυρού, η οποία υποστυλώνει ανακουφιστικά την λιγοσύνη ή μειονεξία του καθενός μας, δικαιούμαστε να καυχιόμαστε!

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, συνοψίζοντας την ανωτέρω πεποίθηση, παραδέχεται: «Ο σταυρός, το σύμβολο του θανάτου, έγινε πηγή μεγάλης ευλογίας, τείχος που μας προστατεύει και μας προσφέρει κάθε είδους ασφάλεια. Ο σταυρός κατάφερε συντριπτική πληγή στον Διάβολο, έγινε χαλινάρι για τους δαίμονες, φίμωτρο για όλες τις αντικείμενες δυνάμεις. Ο σταυρός κατήργησε τον θάνατο, συνέτριψε τις χάλκινες πύλες του Άδου, κομμάτιασε τους σιδερένιους μοχλούς του θανάτου, εξαφάνισε του Διαβόλου τη δύναμη, αφαίρεσε τη δύναμη της αμαρτίας, την οικουμένη ολόκληρη –που βρισκόταν υπό καταδίκη- την ελευθέρωσε».

Οπότε, αγαπητοί μου, ενωτιζόμενοι τις συμβουλές των Αγίων Πατέρων, των συνεσταυρωμένων και συναναστημένων με τον Βασιλέα της Δόξης, ας μη φοβόμαστε, κατέχοντας στο κέντρο της ζωής μας την ασφάλεια του Σταυρού. Ο δε νέος άγιος της Εκκλησίας μας, Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατακλείει σήμερα τον λόγο μας: «Να κάνετε τον σταυρό σας και να μην φοβάστε! Έχω υπ’ όψιν μου ανθρώπους που κάνουν την ζωή τους μαρτύριο, γιατί φοβούνται τα πάντα και είναι χριστιανοί, βαπτισμένοι, μυρωμένοι, κοινωνού, διαβάζουν το Ευαγγέλιο, τα έχουν μάθει απέξω τα ρητά. […] Αν ο άνθρωπος έχει την Χάρη του Θεού δεν φοβάται τίποτε! Γι’ αυτό πάντα ζητάμε τη Χάρη του Θεού κάνοντας τον σταυρό μας»! Γένοιτο!

Φωτοστιγμές από την Χειροτονία του Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Ιωάννου | Ordination épiscopale de Jean de Charioupolis


Η χειροτονία τελέστηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 15 Μαρτίου 2015, στον Ναό του Αποστόλου Παύλου - Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας | Centre orthodoxe, Chambésy, Suisse, le 15 mars 2015. Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. 


































Σταυροπροσκυνήσεως Κυριακή 2015 στη Φανερωμένη Μπανάτου εν Ζακύνθω

Πρωί 15ης Μαρτίου 2015 












































































Με αισθήματα βαθείας κατάνυξης ενώπιον του Τιμίου Ξύλου, συναχτήκαμε σήμερα το πρωί ως Ενορία, στον Ναό της Φανερωμένη Μπανάτου, για να συμμετάσχουμε στην Θεία Ευχαριστία της Κυριακής Γ΄ των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως). 

Κατά την τοπική τυπική διάταξη, το "βατσέλι" του ναού (ήτοι ο ασημένιος δίσκος των μέσων του 18ου αιώνα) ευπρεπίστηκε με βιολέτες, παρότι εφέτος, εξαιτίας των διαρκώς κακών καιρικών συνθηκών, δυσκολευτήκαμε να εξεύρουμε βιολέτες με άνεση. Παράλληλα, οι εθελοντές ενορίτες μας ετοίμασαν τα "ματζέτα" με ολίγη βιολέτα και πρασινάδα, τα οποία διανεμήθηκαν στον λαό. 

Αρκετοί, κυρίως παιδάκια, προσήλθαν στο Άγιο Ποτήριο και μετέλαβαν Σώματος και Αίματος Χριστού, στην δε Ομιλία του ο Εφημέριος π. Παναγιώτης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Η ισχύς του Σταυρού δεν προέρχεται μόνον από το ότι επάνω σε αυτό το -πρώην επαίσχυντο- Ξύλο άφησε την ύστατη πνοή του ο ίδιος ο Σαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί το εφαλτήριο για την Ανάστασή Του. Τούτο σημαίνει ότι και ο εσταυρωμένος άνθρωπος της κάθε εποχής αποβλέπει έκτοτε όχι στο τέρμα, αλλά στην αναστατική διάβασή του κι εντέλει στη σωτηρία του" 

Κατά την τοπική συνήθεια, η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως έγινε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και όχι προ αυτής. Στην Ενορία μας από δεκαετίας έχουμε καθιερώσει ώστε, μετά το πέρας της λιτανεύσεως του δίσκου με τον Σταυρό, του ιερέως ποιήσαντος την Απόλυση, εξέρχεται πρώτος εκείνος στα προπύλαια του Ναού, των ιεροψαλτών ψαλλόντων "Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου...", όπου οι ενορίτες, εξερχόμενοι κι εκείνοι, προσκυνούν το Τίμιο Ξύλο, το οποίο κρατά ο Εφημέριος, οι δε Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι διανέμουν τα "ματζέτα"

Ευρισκόμενοι όλοι στο πλάτωμα της Φανερωμένης αντάλλαξαν ευχές για καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Σαρακοστής και Καλή Ανάσταση! Τέλος, οι Επίτροποι του Ναού μερίμνησαν ώστε να λάβουν "ματζέτα" κατ' οίκον ορισμένες οικογένειες που έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν είχαν όντως την δυνατότητα να εκκλησιασθούν σήμερα!

Επιλογικά αξίζει να αναφερθεί ότι το ψαλτήρι τίμησαν χορωδιακά σήμερα, εκτός των Ιεροψαλτών μας κ.κ. Δημήτρη Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, οι βοηθοί τους κ.κ. Σπύρος Σαρατσέλος, Σωτήρης Στραβοπόδης και Παναγιώτης Παπαδάτος.