e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία στο Μουζάκι Ζακύνθου

Εσπέρας 13ης  Απριλίου 2016, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Μουζακίου Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ Διονυσίου Δ'.
Φωτογραφίες: Ευριδίκη Κοντογιάννη - Σπύρος Νέγκας




















































Το Περιοδικό «Θεολογία», με αφιέρωμα «Προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Θεολογία (τόμος 86, τεύχος 4, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015) το οποίο περιλαμβάνει τα κείμενα του πρώτου μέρους του αφιερώματος «Προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας». 

Στο Προλογικό με τίτλο «Ενότητα μέσα στην ποικιλία. Η συνοδικότητα ως τρόπος ζωής και έκφρασης της Εκκλησίας» ο Σταύρος Γιαγκάζογλου αναδεικνύει τη σημασία της συνοδικότητας ως ενότητας εν τη ποικιλία για την οργάνωση και τη ζωή της Εκκλησίας εν όψει μάλιστα της επικείμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Στο πρώτο άρθρο του αφιερώματος με τίτλο «Η Αναγκαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων», ο Γεώργιος Μαρτζέλος εξετάζει τη σημασία της Συνόδου, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών και να δώσει δυναμική μαρτυρία της θεανθρώπινης παρουσίας της στον σύγχρονο κόσμο. 

Ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς στο κείμενό του «Συνοδικός Θεσμός και Εκκλησιαστική Διοίκηση κατά την διάρκεια της Συνοδικής περιόδου μέχρι και την πατριαρχία του Μ. Φωτίου» αναδεικνύει ιστορικά από την οπτική του ιερών κανόνων τον οργανικό δεσμό μεταξύ συνοδικού θεσμού και εκκλησιαστικής διοίκησης. 

Η Δέσπω Λιάλιου στο άρθρο της με τίτλο «Η οικουμενικότητα μιας συνόδου της Εκκλησίας» διερευνά από ιστορική σκοπιά την ανάδειξη και τη σημασία της οικουμενικής συνόδου.

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης στο άρθρο του «’Η λειτουργία της ομοφωνίας και η ποιητική της ενότητας’. Κριτικός σχολιασμός των κατανοήσεων της μεθόδου λήψης αποφάσεων τόσο κατά το προκαταρκτικό όσο και κατά το τελικό στάδιο της συνόδου» εξετάζει κριτικά τις πρακτικές και άλλες δυσκολίες του τρόπου λήψης αποφάσεων (ομοφωνία, κάθε Εκκλησία έχει μια φωνή) στην επικείμενη Σύνοδο. 

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Σαββάτος) στο άρθρο του με τίτλο «Αι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τας λοιπάς Χριστιανικάς Εκκλησίας και Ομολογίας επί τη βάσει των πανορθοδόξων αποφάσεων» διερευνά τη διαδικασία αναθεώρησης και επικαιροποίησης των σχετικών κειμένων που αφορούν τη σχέση της Ορθοδοξίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο και με την Οικουμενική Κίνηση, αφού πρώτα περιγράψει το περιεχόμενό τους.

Ο Στυλιανός Τσομπανίδης με το κείμενό του «Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενική Κίνηση. Μια εκκλησιολογική προσέγγιση καθ’ οδόν προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», εξετάζει την εκκλησιολογική  στάση και τη θέση της Ορθοδοξίας στο πλαίσιο της Οικουμενικής Κίνησης, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα σχετικά κείμενα, τονίζοντας την ανάγκη η Ορθοδοξία να προσδιορίσει πιο οριστικά τη θέση της στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου, στην προοπτική του διαλόγου με τον άλλον. 

Ο Δημήτριος Κεραμιδάς στο μελέτημά του «Ορθοδοξία, Πανορθόδοξη Σύνοδος και Χριστιανική Ενότητα» εξετάζει την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όχι ως απομονωμένη έκφραση από τη σύγχρονη εκκλησιαστική πραγματικότητα αλλά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ολόκληρης της προσυνοδικής πορείας της Ορθοδοξίας, διερευνώντας τις εκκλησιολογικές και θεολογικές προϋποθέσεις της συμμετοχής της στην οικουμενική κίνηση. 

Ο Χρήστος Τσιρώνης στο κείμενό του «Το παγκόσμιο και το τοπικό, ο άνθρωπος και η Οικουμένη. Ένα σημείωμα Κοινωνικής Θεωρίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο», εξετάζει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και τις σχετικές φάσεις εμπέδωσης της παγκοσμιοποίησης, και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο πλαίσιο αυτό σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και ευρύτερα κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο.

Η Βασιλική Σταθοκώστα στο κείμενό της «Ορθόδοξη Εκκλησία και σύγχρονες προκλήσεις: Η γυναίκα στην Εκκλησία και τον κόσμο σήμερα», επικεντρώνεται στο ιδιαίτερα ακανθώδες αυτό ζήτημα, μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε το γυναικείο ζήτημα η Ορθοδοξία στο πλαίσιο της οικουμενικής κίνησης, στη σχέση της με τον κόσμο, επιχειρώντας να διατυπώσει ορισμένες σκέψεις για το πώς η Εκκλησία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη στήριξης των γυναικών. 

Ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου στο κείμενό του με τίτλο «Βιβλικές προϋποθέσεις αντιμετώπισης του οικολογικού προβλήματος» αποπειράται μια αναμέτρηση με ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα της ανθρωπότητας με αφετηρία τη βιβλική θεώρηση της σχέσης Θεού – ανθρώπου – κόσμου. 

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (Χατζηνικολάου) στο άρθρο του «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και τα Ζητήματα της Βιοηθικής» αποπειράται να δώσει το περίγραμμα της πνευματικής βιοηθικής από την οπτική της ορθόδοξης θεολογίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει πανορθόδοξο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα ζητήματα της ανθρωπολογίας. 

Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος στο άρθρο του «Η Ευρωπαϊκή αρχή της Επικουρικότητας και το Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο» διερευνά τη σχέση και σε ορισμένο βαθμό αντιστοιχία μεταξύ της αρχής αυτής που ρυθμίζει την πολιτική οργάνωση των σχέσεων των χωρών μελών της Ε.Ε. και του εκκλησιαστικού αυτοκεφάλου ως θεσμού οργάνωσης των σχέσεων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών μεταξύ τους και με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Δημήτριος Νικολακάκης στο κείμενό του «Το Αυτοκέφαλον και το Αυτόνομον στην πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας» εξετάζει δυο εκ των πλέον βασικών θεμάτων της Συνόδου, καθώς επίσης και τον τρόπο ανακήρυξής τους. 

Στο κείμενο που ακολουθεί με τίτλο «Η νηστεία κατά τις Προσυνοδικές Συζητήσεις», ο Παναγιώτης Σκαλτσής εξετάζει το ζήτημα της νηστείας, όπως αυτό τυγχάνει επεξεργασίας στα κείμενα της προσυνοδικής διαδικασίας. 

Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου στο άρθρο του «Μια αγνοημένη πτυχή της πραγματικότητας: Η αφρικανική χριστιανική ιεραποστολή προς την Ευρώπη» επιχειρεί να αναδείξει το φαινόμενο της «αντίστροφης ιεραποστολής» όπου χριστιανοί μετανάστες από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, επιδεικνύουν ιεραποστολικό ζήλο να κηρύξουν το ευαγγέλιο σε περιοχές της Δύσης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό τείνουν να αποχριστιανοποιηθούν.

Στη στήλη Ιδιόμελα δημοσιεύεται το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά με τίτλο «Οντολογίας αμφιλεγόμενα (διάλογος με τον Διονύση Σκλήρη)», όπου ο συγγραφέας αποπειράται απάντηση σε κριτική παρουσίαση βιβλίου του σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού. 

Τὸ τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ συμπληρώνεται μὲ τὶς πλούσιες μόνιμες στῆλες του. Τά «Θεολογικὰ Χρονικά», ὅπου περιλαμβάνονται ἀναφορὲς σὲ ἐπιστημονικὰ συνέδρια, θεολογικὰ γεγονότα, ἀνακοινωθέντα καὶ πορίσματα συνοδικῶν συνδιασκέψεων, τά «Περιοδικὰ Ἀνάλεκτα», ὅπου γίνεται σύντομη ἐπισκόπηση τῶν ἑλληνικῶν καὶ ξένων θεολογικῶν περιοδικῶν, τό «Βιβλιοστάσιον», ὅπου δημοσιεύονται βιβλιοκριτικὰ δοκίμια καὶ παρουσιάσεις θεολογικῶν μονογραφιῶν, βιβλίων καὶ λοιπῶν ἐκδόσεων καί, τέλος, τό «Ἀναλόγιον», ὅπου δημοσιεύεται ἐνημερωτικὸ δελτίο πρόσφατων θεολογικῶν ἐκδόσεων. 

Τὸ ἑπόμενο πρώτο τεύχος του 2016, με τα κείμενα του δεύτερου μέρους του σχετικού αφιερώματος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Ιουνίου.

Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ίμβρο (8-11.5.2016)




















Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης ἡμῶν, ἐπεσκέφθη μεταξύ 8ης καί 11ης Ἀπριλίου 2016 τήν γενέθλιον νῆσον Αὐτοῦ Ἴμβρον, ἔνθα ἐτέλεσε τά Θυρανοίξια τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου τοῦ χωρίου Ἅγιοι Θεόδωροι, ἀνακαινισθέντος ριζικῶς τῇ μερίμνῃ τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, πρός ἀποκατάστασιν τῶν προκληθεισῶν ἐν αὐτῷ ζημιῶν ἐκ τοῦ πρό διετίας (24/05/2014) ἐπισυμβάντος εἰς τήν νῆσον σεισμοῦ.

Ἀφιχθείς εἰς Ἴμβρον τήν Παρασκευήν, 8ην Ἀπριλίου, ὁ Πατριάρχης, μετά τῆς συνοδείας Του, ὑπηντήθη ἐν τῷ λιμένι Ἅγιος Κήρυκος μετ᾽ἐκδηλώσεων χαρᾶς καί τιμῆς ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου, τοῦ ἱεροῦ κλήρου τῆς Νήσου καί πλείστων κατοίκων αὐτῆς, ἀκολούθως δέ μετέβη εἰς τό Διοικητήριον πρός ἐθιμοτυπικήν ἐπίσκεψιν τοῦ Ἐπάρχου τῆς Νήσου Ἐντιμ. κ. Muhittin Gürel, μεθ’οὗ ἔσχεν ἐγκάρδιον ἐπικοινωνίαν, καί ηὐλόγησε τό ἐν συνεχείᾳ προφρόνως προσφερθέν ὑπό τοῦ Ποιμενάρχου ἐν τῇ ἕδρᾳ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως γεῦμα.

Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας προσηυχήθη ὁμοῦ μετά τῶν Μητροπολιτῶν Ἴμβρου καί Σερρῶν ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἀγριδίων κατά τήν Ἀκολουθίαν τῆς Δ΄ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατήσαντος τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἁλικαρνασσοῦ, συμπροσευχομένων ἐπίσης τοῦ Ἐξοχ. Πρέσβεως κ. Εὐαγγέλου Σέκερη, Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν Πόλει, μετά τῆς συζύγου, τῶν τέκνων καί συνεργατῶν αὐτοῦ, τοῦ Ἐντιμ. κ. Παύλου Σταματίδου, Προέδρου τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας-Θράκης, καί τῶν Ἐκπαιδευτικῶν καί μαθητῶν τῶν Σχολῶν τῆς Νήσου ὑπό τόν Ἐλλογιμ. κ. Ἰωακείμ Καμπουρόπουλον, Λυκειάρχην.

Μετά τό πέρας τῆς Ἀκολουθίας ηὐλόγησε τήν φύτευσιν πέριξ τοῦ Ἱ. Ναοῦ δενδρυλλίων, προσφερθέντων μετά συγκινητικῆς ἀφιερώσεως ὑπό ἑνός ἑκάστου τῶν μαθητῶν τοῦ Γυμνασίου καί Λυκείου, ὡς ταπεινόν ἀντιδωρον αὐτῶν πρός τόν Πατριάρχην, δι΄ὅσα Οὗτος προσέφερεν εἰς τήν γενέθλιον Αὐτοῦ νῆσον καί τήν παιδείαν αὐτῆς, τήν Ἐκκλησίαν καί ὅλην τήν ἀνθρωπότητα, κατά τήν διάρκειαν τῆς εἰκοσιπενταετοῦς εὐκλεοῦς Πατριαρχίας Του. Ἀκολούθως, ἐπεσκέφθη τό ἐν τῇ πλατείᾳ παραδοσιακόν καφενεῖον τοῦ χωρίου, διένειμεν ἀναμνηστικά δῶρα εἰς τούς μαθητάς καί ηὐχήθη εἰς τούς συμπατριώτας Του ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ ἑορτῇ τοῦ Πάσχα.

Τὁ ἑσπέρας τῆς ἑπομένης, 9ης ἰδίου, ὁ Πατριάρχης ἐτέλεσε τά θυρανοίξια τοῦ προαναφερθέντος Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου, τῇ συμμετοχῇ τῶν Ἱεραρχῶν, τοῦ Γεν. Προξένου τῆς Ἑλλάδος καί πλήθους κόσμου, ὑπερπληρώσαντος τόν ἐπιμελῶς ἐπισκευασθέντα εὐκτήριον τοῦτον οἶκον, τόν ὁποῖον ἀνήγειρε περί τά τέλη τοῦ 18ου αἰῶνος ἡ εὐσέβεια τῶν Ἁγιοθωδωρητῶν διά νά στεγάσῃ τάς εὐχάς, τάς προσευχάς, τούς πόθους, τάς ἀγωνίας, τάς θλίψεις καί τάς χαράς τοῦ πιστοῦ καί εὐλαβοῦς λαοῦ τοῦ Θεοῦ. Ἠκολούθησεν ὁ Ἑσπερινός, εἰς τό τέλος τοῦ ὁποίου προσεφώνησε τόν χοροστατήσαντα Πατριάρχην ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἴμβρου καί Τενέδου, ὅστις ἀνεφέρθη ἀφ’ἑνός, μέν, λεπτομερῶς, εἰς τά γενόμενα ἀνακαινιστικά ἔργα, ἀφ’ἑτέρου δέ εἰς τήν προσφοράν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος πρός τήν Γενέτειραν Αὐτῆς, σεμνυνομένην διά τό ἄξιον τέκνον της. Ἀπήντησεν ὁ Πατριάρχης περιγράψας τήν μεγάλην ἀγάπην Του πρός τήν Ἴμβρον διά τῶν λόγων τοῦ Ἐλύτη: «Σ’ὅλους τούς τόπους κι’ἄν γυρνῶ, μόνον ἐσένα ἀγαπῶ» καί συγχαρείς τόν Ποιμενάρχην, τόν Ἱερατικῶς Προϊστάμενον π. Ἀστέριον καί ὅλους τούς συμβαλόντας εἰς τό ἱερόν ἔργον, παρουσιάσας δέ εἰς τό ἐκκλησίασμα διά θερμῶν λόγων τόν τε Σεβ. Μητροπολίτην Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. Θεολόγον καί τόν κ. Γενικόν Πρόξενον μετά τῶν συνοδειῶν αὐτῶν.

Μετά τό πέρας τῆς Ἀκολουθίας ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη τήν Αἴθουσαν τοῦ «Συλλόγου Προστασίας, Ἀλληλεγγύης καί Βιωσίμου Ἀναπτύξεως τῆς Ἴμβρου» (Νηπιαγωγεῖόν ποτε τοῦ χωρίου), ἔνθα παρετέθη δεξίωσις ὑπό τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, ἐνῷ ἀκολούθως ηὐλόγησεν ἰδιωτικόν δεῖπνον.

Τήν πρωΐαν τῆς ἑπομένης, Κυριακῆς Δ’ Νηστειῶν, ὁ Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος  ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Βήματος κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν ὁποίαν ἐτέλεσεν ἐν τῷ αὐτῷ Ἱ. Ναῷ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν καί Νιγρίτης, συλλειτουργησάντων αὐτῷ τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμ. κ. Ἀνθίμου Ρεγγίδου καί Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Ἀστερίου Ὀκουμούση. Ὁ λειτουργός Ἀρχιερεύς κηρύττων τόν Θεῖον Λόγον ἀνέπτυξεν ἐμπεριστατωμένως τό νόημα τῆς Εὐαγγελικῆς περικοπῆς τῆς ἡμέρας, ἐξάρας τάς ἀρετάς τῆς πίστεως, τῆς ἀνθρωπιᾶς καί τῆς σταυροαναστασίμου ἐλπίδος ὡς διαχρονικῶν στοιχείων τῆς ἰδιαιτέρας ταυτότητος, τῆς ἱστορίας καί τοῦ πολιτισμοῦ τοῦ Γένους ἡμῶν. Ὡμίλησεν, ἐπίσης, ὁ Πατριάρχης, ὁ Ὁποῖος ηὐχαρίστησε τόν ἅγιον Σερρῶν καί ἐζήτησε τάς προσευχάς τῶν πιστῶν διά τήν ἐπικειμένην συνάντησιν τοῦ Πάπα, τοῦ Ἰδίου καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν ἐν Λέσβῳ μετά τῶν προσφύγων, ὡς καί διά τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Σύνοδον.

Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὁ Πατριάρχης κατηυθύνθη εἰς τό παρακείμενον Κοιμητήριον τοῦ χωρίου, ἔνθα ἀνέγνω πρό τοῦ τάφου τῆς ἀειμνήστου ἀναδόχου αὐτοῦ Χρυσάνθης Κουκούζη Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀοιδίμων Ἀρχιεπισκόπων Ἀθηνῶν Σεραφείμ καί Χριστοδούλου, Μητροπολίτου Σερρῶν καί Νιγρίτης Ἀποστόλου τοῦ Ἰμβρίου, Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς Ἰακώβου (ἐπί τῇ ἐπετείῳ τῆς κοιμήσεως αὐτοῦ), τῶν θεοφιλῶς διαποιμανάντων τήν θεόσωστον Ἐπαρχίαν Ἴμβρου καί Τενέδου μακαριστῶν Μητροπολιτῶν Ἰακώβου, Μελίτωνος, Νικολάου καί Φωτίου, καθώς καί τῶν ἱερέων Ἀστερίου καί Γεωργίου, διακονησάντων ἐπί μακράν σειράν ἐτῶν ἐν Ἁγίοις Θεοδώροις.

Κατά τήν διάρκειαν τῆς παραμονῆς Του ἐν Ἴμβρῳ ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη, ὁμοῦ μετά τῶν ἐξ Ἑλλάδος φιλοξενουμένων Αὐτοῦ, τόν Ἱ. Ναόν Ἁγίας Μαρίνης Κάστρου, ἐξωκκλήσια τῆς νήσου, τήν οἰκίαν τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κυροῦ Ἰακώβου καί τό Μουσεῖον «Πατριάρχου Βαρθολομαίου», ἐνῷ τήν μεσημβρίαν τῆς Κυριακῆς παρέθεσεν ἰδιωτικῶς γεῦμα πρός τιμήν τοῦ κ. Ἐπάρχου καί τῆς συζύγου αὐτοῦ. Εἰς τήν Πόλιν ἐπέστρεψε τό ἑσπέρας τῆς ἑπομένης, 11ης ἰδίου.

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟ» Πάπας: Θα πάω στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη

ΕΘΝΟΣ On Line 


«Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό» τόνισε, σήμερα, απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος.

«Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε.
Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ο ποντίφικας.

«Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη» | Αρχιεπίσκοπος: Η επίσκεψη του Πάπα στέλνει ηχηρό μήνυμα

Αθήνα

Ως μία «συμβολική παρουσία» που στέλνει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για ξεπεραστεί το προσφυγικό χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Λέσβο.

Σε δήλωσή του στο Έθνος, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει πως «επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι».

Σημειώνει, επίσης, ότι «η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτή τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται».

Πηγή: news.in.gr