e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Συντηρείται το ασημένιο πάμφυλλο της Λάρνακας του Αγίου Διονυσίου










Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας | Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Το γνώριμο σε όλους αργυρό πάμφυλλο της ιεράς Λάρνακας του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, σπουδαίο έργο αργυρογλυπτικής του Καλλαρυτινού μάστορα Γεωργίου Διαμαντή Μπάφα (1829), αυτό τον καιρό συντηρείται κι έτσι η Λάρνακα παρουσιάζει μιαν ιδιαίτερη όψη, την οποία δεν έχουμε ξαναδεί. 

Η αργυρή παράσταση της Κοιμήσεως του Αγίου της Συγγνώμης έχει απομακρυνθεί κι έτσι αναφαίνεται μια άλλη, ζωγραφική πλέον, παράσταση, η οποία -εννοείται- χρήζει ιδιαίτερης και επισταμένης αποκατάστασης - μελέτης από ειδικούς, δεδομένου ότι η αναφαινόμενη ζωγραφισμένη επιφάνεια του έσω ξύλου έχει διαφορές από την εξωτερική αργυρόγλυπτη του Μπάφα και πασιφανείς φθορές από τον χρόνο και τον εγκλεισμό της στο ασήμι.


Ο Ντίνος Κονόμος στο Ζάκυνθος, πεντακόσια χρόνια, Αθήνα 1979, τ. 2, σ. 171, σε σημείωσή του αναφέρει για την αργυρόγλυπτη Λάρνακα: 
          "Η μετασεισμική Ζάκυνθος διατηρούσε πριν από λίγα χρόνια το σημαντικότερο, αλλά και ιερότερο γι' αυτήν εκκλησιαστικό κειμήλιο και μοναδικό μνημείο αργυρογλυπτικής τέχνης. Πρόκειται για την αργυρόγλυπτη σύνθεση της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου, έργο διεθνούς φήμης του Γεωργίου Διαμάντη Μπάφα. Κι όμως, με την άτυχη και βιαστική απόφαση της "επισκευής" του πανσεβάστου αυτού καλλιτεχνικού μνημείου -λάρνακας του Ιερού Σκηνώματος του Πολιούχου Ζακύνθου- το κατέστρεψε κάποιος ανίδεος "ειδικός τεχνίτης", χωρίς να διαμαρτυρηθεί ποτέ κανένας από τους λεγόμενους "αρμόδιους" του τραγικού αυτού τόπου. Πλήρης βανδαλισμός, για τον οποίον μάλιστα πληρώθηκε αδρότατα ο καταστροφέας "επιδιορθωτής". Το χειρότερο όμως είναι ότι σε διάφορες σύγχρονες εκδόσεις προβάλλεται σαν έργο του Γεωργίου Διαμάντη Μπάφα η σημερινή κατεστραμμένη και παραμορφωμένη αργυρόγλυπτη σύνθεση!".

[Τα αργυρόγλυπτα διά χειρών Μπάφα, συντηρούμενα. Φωτό: Γιάννης Δεμέτης]

Δεν υπάρχουν σχόλια: