e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Εκπρόσωπος "Ποταμιού": "Από έναν απειλούμενο ιερό πόλεμο, φτάσαμε σε έναν ιερό συμβιβασμό"

«Από έναν απειλούμενο ιερό πόλεμο φτάσαμε τελικά σε έναν ιερό συμβιβασμό και από ένα διαζύγιο σε σχέσεις στοργής, αυτό είδαμε χθες από τις εκατέρωθεν δηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

«Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία δεν αφορά βεβαίως τον διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους, γιατί αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι πρώτον ότι θα συνεχίσει το δημόσιο να μισθοδοτεί τους κληρικούς -παρότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τα χρήματα θα καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο- και δεύτερον σε σχέση με την Εκκλησία μεταφέρονται στο ταμείο το οποίο θα γίνει αμφισβητούμενες εκτάσεις μεταξύ δημοσίου και Εκκλησίας και όποιες εκτάσεις ή όποια ακίνητα ή μέρη της περιουσίας κρίνουν οι Μητροπόλεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν με κοινή εταιρεία δημοσίου και Εκκλησίας», ανέφερε ο κ.Τσιόδρας, συμπεραίνοντας πως «εκ τούτου πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ικανοποιεί τα αιτήματα της Εκκλησίας -φάνηκε από την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου- και στη συνέχεια θα πάμε στα συνταγματικά, όπου κι εκεί φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία επίσης δεν θα ενοχλεί Εκκλησία».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να περιληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα και το 16, που αφορά το ποιος παρέχει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ο κ. Τσιόδρας εξήγησε: «Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Αυτό το οποίο γίνεται είναι τεράστιος αναχρονισμός. Κέντρα τα οποία παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδρύματα του εξωτερικού κι εμείς λέμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά τα οποία παίρνουν αυτά τα πτυχία. Γιατί, αντί να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δεν λέμε ότι θα υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, όμως αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου, προκειμένου να ελέγχει το κράτος και τι πτυχία δίνονται;».

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο του Ποταμιού για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξήγησε: «Όλοι μίλησαν για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Μετεκλογικά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς και με ποιον θα συνεργαστούμε. Εγώ είπα καθαρά ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, άρα να πούμε καθαρά ότι συνεργαζόμαστε στη βάση ενός πλαισίου, αυτού που κατατέθηκε στο συνέδριο και υπήρχαν προσεγγίσεις που έλεγαν να μην πάμε με τη ΝΔ γιατί πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουμε σε ένα άλλο μέτωπο. Όλα αυτά τελείωσαν με την απόφαση του συνεδρίου, η οποία είναι πάρα πολύ σαφής και λέει ότι υπάρχουν επτά συγκεκριμένα θέματα με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί ένα προγραμματικό πλαίσιο, αν μετά τις εκλογές τεθεί ζήτημα συμμετοχής μας σε κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά υπέρ μιας συνεργασίας με φιλελεύθερες δυνάμεις και την αντίδραση του ευρωβουλευτή του κόμματος Μίλτου Κύρκου που χαρακτήρισε την πρόταση ως «προεκλογικό, φιλελεύθερο τανγκό με τη ΝΔ» ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε πως «ο κ. Αμυράς είπε να θέσουμε προεκλογικά τα ζητήματα της μετεκλογικής συνεργασίας, δεν μίλησε για προεκλογική συνεργασία και όλοι μίλησαν για αυτόνομη πορεία».

Ερωτηθείς εάν στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Από τα επτά σημεία που έχουμε θέσει ως πλαίσιο στα περισσότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι, δηλαδή στα ζητήματα παιδείας, οικονομίας, της αποκομματικοποίησης του κράτους δεν έχουμε κοινό έδαφος».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014 διευκρίνισε: «Δεν ήλθε συνολικά κάτι για τον χώρο της Υγείας. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες -διαχρονικές και όχι σε ένα ή δύο πρόσωπα- για το αν έγιναν ρουσφέτια στο Ερρίκος Ντυνάν ή γιατί ένα νοσοκομείο έφτασε να έχει χρέη. Από εκεί και πέρα μέχρι το να καταλογίζεις ποινικές ευθύνες υπάρχει τεράστια απόσταση, άρα εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε μία ποινική διαδικασία από τη στιγμή που δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες μέσα από την εξεταστική επιτροπή που έγινε».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: