e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Γ΄ Χαιρετισμοί 2018, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, στην Άνω Βολίμα Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Μαρτίου 2018, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Άνω Βολιμών Ζακύνθου, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.






Γ΄ Χαιρετισμοί 2018 στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγ. Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Μαρτίου 2018, υπό του Εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]




Γ΄ Χαιρετισμοί 2018 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Μαρτίου 2018, χαιρετίζοντας την θεομήτορα στον Ναό της Φανερωμένης. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας φιλοξενήθηκε μια Εικόνα της Παναγίας, προερχόμενη από σπίτι της Ενορίας μας.
































[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Γ΄ Χαιρετισμοί 2018 στο Χονγκ Κονγκ

9 Μαρτίου 2018, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριο, στον Καθεδρικό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά 




Γ΄ Χαιρετισμοί 2018, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών Κ/Πόλεως


































Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Παρασκευήν, 9ην τρ. μηνός Μαρτίου, ἐχοροστάτησε, κατά παλαιόν ἔθος, ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν κατά τήν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῆς Γ´ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀγαθάγγελος Σῖσκος, Βιβλιοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων. 

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Βρυούλων κ. Παντελεήμων καί Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μαρίας, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, ὁ Ἐλλογ. κ. Κωνσταντῖνος Οἰκονόμου, Κοσμήτωρ τῆς Σχολῆς Ἐπιστήμης τῆς Πληροφορίας καί Πληροφορικῆς τοῦ Ἰονίου Πανεπιστημίου, πλεῖστοι πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ Κατερίνης, ὡς καί ὅμιλος Καθηγητῶν καί Προπτυχιακῶν καί Μεταπτυχιακῶν Φοιτητῶν τοῦ Τμήματος Ἱστορίας καί Ἀρχαιολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Χρήστου Σταυράκου, Καθηγητοῦ. 

Κατά τήν ἐπακολουθήσασαν ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ δεξίωσιν, ὡμίλησαν ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, καί ὁ Πατριάρχης, ἀπευθύνας πατρικούς λόγους πρός τούς προσκυνητάς, ἰδιαιτέρως δέ πρός τά ἐξ Ἰωαννίνων καί ἐκ Κερκύρας μέλη τῆς Πανεπιστημιακῆς Κοινότητος, ἅτινα καί προέτρεψε πατρικῶς, λόγῳ τῆς ἐπιστημονικῆς ἐνασχολήσεώς των μέ τό ἀντικείμενον τῆς Βυζαντινῆς Ἱστορίας, Ἀρχαιολογίας καί Τέχνης, ὅπως ἐπισκέπτωνται τακτικῶς τήν Πόλιν τῶν Πόλεων, ἐμνήσθη δέ μετ’ εὐγνωμοσύνης τῆς πρό ἐτῶν ἀπονεμηθείσης Αὐτῷ ὑψηλῆς τιμητικῆς διακρίσεως, διά τῆς ἀναγορεύσεως Αὐτοῦ εἰς ἐπίτιμον Διδάκτορα τοῦ συγκεκριμένου ὡς ἄνω Τμήματος τοῦ διακεκριμένου τούτου Πανεπιστημιακοῦ Ἱδρύματος τῆς Ἠπείρου.

[φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Ενημερωτικό Δελτίο από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια"

Ομιλία σε προσκυνητές στον Ι. Ναό Παναγίας Βλαχερνών
9 Μαρτίου 2018


Στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών χοροστάτησε, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, σήμερα, κατά την Ι. Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το τολμηρό ποιητικό εγχείρημα της θεολογικής σύνθεσης του Ακαθίστου Ύμνου συνιστά κατεξοχήν διαχρονικό παράδειγμα δυναμικής του δόγματος της Εκκλησίας, το οποίο δεν είναι μουσειακό αντικείμενο διαφυλάξεως, θεολογικής μελέτης, και μεταπρατικής χρήσεως της πατερικής και συνοδικής παραδόσεως, αλλά ζωντανός λόγος απευθυνόμενος στον άνθρωπο κάθε εποχής και με εφαρμογή στον καθημερινό βίο».

Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, o Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, όμιλος Καθηγητών και φοιτητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου, και πιστοί από την Πόλη. 

Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, του 6ου λόφου της Επταλόφου Πόλεως, όπου βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών, στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, και υπήρχε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, το περικαλλές Παλάτι των Βλαχερνών. 

Απευθυνόμενος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, πόλη και κοινωνία», τους κάλεσε να επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή την παρουσία των φοιτητών από τα Ιωάννινα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Μητέρας Εκκλησίας προς την Ήπειρο που προσέφερε στην Εκκλησία τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος έλαβε τις πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαλόγων ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο. 

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς, με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια. Πρέπει να ευρίσκεται εν διαρκεί κοινωνία με τον Θεό και επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, με διάλογο, και αγάπη και αλληλόπεριχωρήση». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του διερωτήθηκε: «Πώς αλλιώς θα ζήσουμε, αντί να διαλεγώμεθα και να σεβόμεθα ο ένας την ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του άλλου, να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον; Και που θα φτάσει η ανθρωπότης; Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι, βεβαίως, στα χέρια του Θεού, και όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά σ’ εμάς τους ανθρώπους, την σημερινή γενιά μας και την δική σας αυριανή γενιά, που θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου, εναπόκειται – και είναι χρέος μας - να συμβάλλουμε ο καθένας από το μετερίζι του, σε αυτήν την μεγάλη υπόθεση, της των πάντων ενώσεως και της  ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, για την οποία, σε όλες τις Ακολουθίες της, εύχεται και προσεύχεται η Αγία Εκκλησία μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο Ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Πόλη, «το οποίο σήμερα μπορεί να είναι μικρόν και ολίγον και αύριο να είναι πολύ, αυτό το ξέρει μόνον ο Θεός». 

«Εμείς “οίδαμεν”, δηλαδή γνωρίζουμε, “και περισσεύειν και υστερείσθαι”, να ζούμε και με λίγα και με πολλά, και λίγοι και πολλοί», είπε, και πρόσθεσε: «To μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, και μπορεί, αλλάζοντας οι συνθήκες και οι περιστάσεις, να αποκατασταθούν οι αδικίες, πολλές και συσσωρευμένες αδικίες, εις βάρος του στοιχείου μας, που έγιναν και κατά το πρόσφατο παρελθόν, και να επανέλθουν καλύτερες και ευνοϊκότερες ημέρες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και για το Γένος μας σε αυτήν την ιστορική πόλη των Πατέρων μας».

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας  Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου. «Δι’ ημάς, τους Ορθοδόξους πιστούς της Πόλεως, αυτή είναι η αληθής και ζώσα χαρά, απόλαυσις και ευφροσύνη της ψυχής ημών: η θέα του ιλαρού προσώπου του σεπτού Πατριάρχου εν τω μέσω ημών, εύγλωττη απόδειξις της λυτρωτικής παρουσίας του Θεού εν καιροίς δυσχειμεροίς», είπε, χαρακτηριστικά, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού.  

Αρχιερατική Προηγιασμένη Λειτουργία τιμώντας τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες στην πόλη της Ζακύνθου




Το πρωί της Παρασκευής, 9ης Μαρτίου 2018, στον ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ προέστη της θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων, συμπαραστατούμενος από Ιερείς και τον Πρωτοδιάκονο, ενθυμούμενοι λειτουργικώς-λατρευτικώς όλοι, Κληρικοί και ευάριθμοι πιστοί, τους εν τη λίμνη της Σεβαστείας αθλήσαντας Τεσσαράκοντα Αγίους. 
     Την ομιλία της ημέρας έκανε -αναθέσει Σεβ. Μητροπολίτου- ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε στον φωτοδοτικό και σηματοδοτικό ρόλο των Αγίων Σαράντα στους λαβυρινθώδεις δρόμους του αβίωτου βίου της σύγχρονης κοινωνίας.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]