e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Άγιος Χαράλαμπος Πύργου Ηλείας επέστρεψε στο παρεκκλήσιό του


Σηματοδοτώντας το τέλος των θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, για μία ακόμη χρονιά και σύμφωνα με την πολύχρονη τοπική μας παράδοση, την Κυριακή της Ορθοδοξίας το εσπέρας μεταφέρθηκε με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και την προσήκοντα σεβασμό η Θαυματουργή Εικόνα του Πολιούχου του Πύργου Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στο Ιστορικό του Παρεκκλήσιο και εναποτέθηκε πλέον στον θρόνο της.

Πριν την μεταφορά της Ιερής Εικόνας και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέσθηκε ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου από χορεία Ιερέων   των ενοριών του Πύργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Θεοφιλέστατος παράλληλα ορθοτόμησε και θεράπευσε τον Θείον λόγον εποικοδομητικά, αναφερόμενος στην χαρμόσυνη και λαμπρή εορτή της Αναστήλωσης των Ιερών και Αγίων Εικόνων  και τον Θρίαμβο  του Ορθόδοξου Δόγματος,  που  εορτάστηκε για μία ακόμη φορά λαμπρά και πανορθόδοξα, ενώ καθιερώθηκε το 843 μ.Χ. από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Οι  Άγιοι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός αγώνας μας, θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

Οι  Ιερές εικόνες στην Ορθοδοξία μας, δεν αποτελούν αντικείμενα λατρείας, αλλά λειτουργούν αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του!

Πρέπει  δε να γνωρίζουμε  ως  Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ότι όταν προσκυνούμε  τις εικόνες των Αγίων, δεν υποκλινόμαστε στο ξύλο και στο χρώμα του ξύλου αλλά σε ζώντες Αγίους, οι οποίοι λάμπουν ως ο ήλιος στη Βασιλεία του Θεού.  Επίσης  ασπαζόμαστε τις πληγές και τα παθήματά τους για χάρη του Βασιλέως Χριστού! Ενώ όταν τις αγγίζουμε με το χέρι μας, τις Εικόνες των Οσίων ασκητών και εγκρατευτών, δεν αγγίζουμε  το σανίδι αλλά τους κόπους και τις αρετές τους.

Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των Iερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας. Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο Θείον!
                                          
Κατά την λιτάνευση και μεταφορά της Ιερής εικόνας, τιμές απέδωσε Στρατιωτικό άγημα της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ. Πύργου και η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», ενώ ακολούθησε πλήθος Χριστιανών, οι οποίοι με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, ευλάβεια και σεβασμό τιμούν τον προστάτη τους Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη. 

π. Νικόλαος Κατσηδήμας












Δεν υπάρχουν σχόλια: