e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας”


“Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι' εφησυχασμόν” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας σήμερα το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο της Περιφέρειας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καινοτόμα “ πράσινα” κτίρια της χώρας. “ Το οικοδόμημα τούτο είναι σύμβολον του αγώνος κατά της οικολογικής κρίσεως” τόνισε και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή συμπεριφορά μας μέχρι τη βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας, τους επιμέρους θεσμούς, το κράτος, την εκκλησία και τις θρησκείες.

Σχετικά με το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον υπογράμμισε ότι “ το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ανέδειξε τας πνευματικάς, θρησκευτικάς και ηθικάς ρίζας και διαστάσεις του συγχρόνου οικολογικού προβλήματος και εκάλεσε μετ’ εμφάσεως εις πνευματικής μεταστροφήν και μετάνοιαν, εις ριζικήν αλλαγήν νοοτροπίας και της συνακολούθου σχέσεως με την κτίσιν”.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σημερινή τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος το 1994 ξεκίνησε σπουδαίο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. “ Ίσως η θεολογία του περιβάλλοντος να πρέπει όντως να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας του λαού μας και πρωτίστως του ιδίου του εκκλησιαστικού σώματος” πρόσθεσε.

“ Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει κάθε πρωτοβουλία φιλική προς το περιβάλλον” είπε και υπογράμμισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι “ να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα”, αλλά και οι δήμοι να λειτουργούν πιο κοντά στον πολίτη, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του.

Μιλώντας για το κτίριο ανέφερε ότι είναι πρότυπο, συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε δημόσιο κτίριο σε ολόκληρη τη χώρα και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πράσινων δημόσιων κτιρίων της πατρίδας μας. Σε αυτό εξοικονομείται ενέργεια της τάξης του 70% ετησίως ενώ γεφυρώνεται το χθες με το σήμερα, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνολογία για την εξοικονόμηση πόρων.

Αναφερόμενος, άλλωστε, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, τον συνεχάρη για το πολιτικό του ήθος, καθώς, όπως είπε, θα μπορούσε να εγκαινιάσει το κτίριο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επέλεξε όμως να μην το κάνει “ μεσούσης της εκλογικής περιόδου όπως συνηθίζονταν από διαφόρους κομματάρχες στο παρελθόν”. “ Έχετε ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη και αποτελείτε αναμφίβολα ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της χώρας, τόσο του α΄ όσο και του β΄ βαθμού” πρόσθεσε.

Ο κ. Τζτζικώστας χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως “ πράσινο” πατριάρχη. “ Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό μας λίκνο. Στο πρόσωπό σας συμβολίζονται αιώνες διαδρομής του γένους και της Εκκλησίας μας” είπε και σημείωσε ότι υπήρξε από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητά της. “ Είστε η σταθερή, διαχρονική, ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία παρά τις δυσκολίες παρά τις απογοητεύσεις” πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι τις επόμενες μέρες η Περιφέρεια θα υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ), η οποία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα αναλάβει την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση του κτιρίου, που θα λειτουργήσει σύντομα ως αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου και επιτροπών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αίθουσα είναι ένα από τα διατηρητέα κτίρια της εταιρείας φωταερίου που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε τέλος στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, επί νομαρχίας του οποίου ξεκίνησε το έργο κατασκευής του κτιρίου.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πέρσι, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, σημείωσε ότι στο σημείο εκείνο η υψηλή αισθητική της φύσης έρχεται σε σύγκρουση με την οικολογική συνείδηση, και τόνισε ότι ο αγιασμός στον νέο κτίριο της Περιφέρειας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο δυτικό παράκτιο μέτωπο γίνεται ειρηνική διαμαρτυρία.

Στην τελετή περέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας ενώ ακολούθησε ανταλλαγή δώρων στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια ελιά στο προαύλειο του κτιρίου.

Π. Γιούλτση


Δεν υπάρχουν σχόλια: