e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ψυχοσάββατο στο Μοναστήρι Ντονσκόι της Μόσχας, όπου οι τάφοι 29 επιφανών Ελλήνων


Στο ιστορικό μοναστήρι Ντονσκόι της Μόσχας όπου βρίσκονται οι τάφοι 29 επιφανών Ελλήνων των προηγούμενων αιώνων, έγινε το Σάββατο επιμνημόσυνη δέηση. Την εκδήλωση αυτή οργάνωσαν από κοινού η ελληνική πρεσβεία με το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας. Της επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στη Ρωσία, ενώ παρευρέθη ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο Ντονσκόι μοναστήρι της ρωσικής πρωτεύουσας βρίσκονται οι τάφοι μελών γνωστών οικογενειών-ευεργετων από τα Ζαγοροχώρια, οι Ζωσιμάδες, Ριζάρηδες, Χατζηκώστα, Μπούμπα κ.α.

Η σαββατιάτικη δέηση-εκδήλωση έγινε συμβολικά στο Ντονσκόι, αλλά ήταν στη μνήμη όλων των Ελλήνων που έζησαν και πέθαναν στη Ρωσία τα χίλια χρόνια που οι Ρώσοι ασπάστηκαν το χριστιανισμό.

Τα τελευταία 20 χρόνια με φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας έγιναν δυο φορές εργασίες αναστήλωσης των μνημείων των Ελλήνων ευεργετών.

Οι ρωσικές μοναστηριακές αρχές πήραν μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση και υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα την πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη στη Ρωσία, Αντρέα Φρυγανά.

Τα ελληνικά μνημεία στο Ντονσκόι αποτελούν σημαντικό συνδετικό στοιχείο της πατροπαράδοτης σχέσης και φιλίας στη μακραίωνη ιστορία των δυο λαών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραλειπόμενα της 1ης ημέρας του Αλεξανδρινού Πάπα και Πατριάρχου στην Αιθιοπία
















Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Μαρτίου 2019, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, αφίχθη στην πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας. Στον κρατικό αερολιμένα της Αιθιοπικής πρωτεύουσας, επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον οικείο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Νάρκισσο, τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Νικόλαο Πατακιά, μετά της συζύγου αυτού, τον Πρόξενο της Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη, την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριο Συκά. 

Την επομένη ημέρα Σάββατο 2 Μαρτίου ε.έ., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Έδρα του Αιθιοπικού Πατριαρχείου, όπου συναντήθηκε σε αδελφικό κλίμα με τον Πατριάρχη Αιθιοπίας κ.κ. Ματθία. Οι δύο Προκαθήμενοι αναφέρθηκαν στους ιστορικούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν την Αλεξανδρινή Εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την Αιθιοπία, από την εποχή του Αλεξανδρινού Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, ο οποίος και χειροτόνησε ως πρώτο Επίσκοπο και Ιεραπόστολο των Αιθιόπων τον Άγιο Φρουμέντιο, επιβεβαίωσαν δε την ιστορική συνεργασία των δύο Εκκλησιών, επ’ αγαθώ του ευσεβούς Αιθιοπικού λαού.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος με τη Συνοδεία του, επισκέφθηκαν την Ελληνική Πρεσβεία, όπου ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Πατακιάς και το προσωπικό της Πρεσβείας, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Στην μεταξύ τους συνάντηση, έκαναν αναφορά στην διαχρονική παρουσία και δράση του Ελληνισμού στην Αιθιοπία.

Στη συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αδδίς Αμπάμπα, όπου ο Επιτρετραμμένος κ. George Tadros, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκ μέρους του απουσιάζοντος Πρέσβη.

Κατόπιν, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τους χώρους της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπάμπα, όπου ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Συκάς, με την παρουσία του Δ.Σ. της Κοινότητος, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του, ευχαριστώντας τον προσωπικά για την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, επακολούθησε επίσημο γεύμα από τον ιστορικό Αθλητικό Σύλλογο «Ολυμπιακός», προσφορά του Προέδρου του κ. Αθανασίου Ρούσου και του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Tο απόγευμα ο Μακαριώτατος, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη κ. Πατακιά, παρακολούθησε στο Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, την τελευταία πράξη θεατρικού έργου αφιερωμένου στη ζωή του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη, στην Αχμαρική γλώσσα. Ο Πατριάρχης εντυπωσιάστηκε από την εκτέλεση του έργου από Αιθίοπες ηθοποιούς, εξήρε δε το λαμπρό παράδειγμα της επιρροής που εκπέμπει διαχρονικά ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, στα μήκη και πλάτη της γης.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, η Ερίτιμη Αρχόντισσα των Εκκλησίων του Θρόνου, κα. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, εκπροσωπώντας την Αδελφότητα Οφφικίαλων του Αλεξανδρινού Θρόνου «Απόστολος Μάρκος» και τον Ελλογιμ. Πρόεδρο αυτής κ. Θεόδωρο Παναγόπουλο, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου και της Συνοδείας του.

Μια Κυριακή αλλιώτικη, με φροντιστήριο πίστεως


Γράφει ο π. ΜΙΧΑΗΛ ΒΙΣΒΙΝΗΣ, Εφημέριος Pretoria - South Africa

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και το ημερολόγιο έλεγε, Κυριακή του Ασώτου. Τελείωσε η θεία Λειτουργία στον Ναό της Ενορίας και κάποια στιγμή το απόγευμα τελείωσαν και κάποιες άλλες ποιμαντικές υποχρεώσεις. Επιστροφή στο σπίτι και μπροστά στην τεχνολογία, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο WhatsApp, Viber, Skype, για να δω τι άλλο μπορεί να έχει προκύψει! Μήνυμα στο WhatsApp για φωτογραφία, ας την ανοίξω λοιπόν, και βλέπω την άνωθεν φωτογραφία, επόμενο κλικ να δω τον αποστολέα, μάλιστα, κοιτάζω και όλα τα άλλα, φωτογραφίες, μηνύματα, κείμενα, ανέκδοτα κλπ που κυκλοφορούν και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, κάποια πολύ καλά, κάποια λιγότερο καλά, και κάποια κάτω από τον αστερισμό του μετρίου, πολλάκις κατώτερα και αυτής της ευτέλειας.

Κάτι μέσα μου με έσπρωχνε να τηλεφωνήσω στον αποστολέα αυτής της φωτογραφίας και το έπραξα ευθύς αμέσως, μόλις απελευθερώθηκα από τα Apps, sites κλπ. ο αποστολέας ένας νέος στην ηλικία, νέο μέλος στην ορθόδοξη Εκκλησία και φυσικά και στην ενορίας μας, γιατρός στο επάγγελμα, υπηρετεί από 1ης Ιανουαρίου τρ. έ. και για ένα χρόνο σε κάποιο περιφερειακό νοσοκομείο (Community Service), στο Eastern Cape,  κάμποσα χιλιόμετρα, που μεταφράζονται σε κάποιες ώρες οδήγησης από κάποια πολιτισμένα χωριά και πόλεις.

Ξημέρωσε η Κυριακή του Ασώτου, σηκώθηκε πήρε αυτή την μικρούλα εικόνα και ένα κερί που είχε προμηθευθεί από την Εκκλησίας μας πήρε το αυτοκίνητο του και τράβηξε και βρήκε μια ερημική μεριά, ένα βράχο  που άκουγε μόνο το φύσημα του αέρα, το θρόισμα των φύλλων στα δένδρα και τα πουλιά που μέσα στην τρελή χαρά γιόμιζαν με τα κελαηδήματά τους την φύση. Εκεί στον βράχο στερέωσε ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας μας κόλλησε και το κερί το άναψε διάβασε τις πρωινές προσευχές του, κοίταξε το ρολόι του και στις 10 άνοιξε το κινητό του για να ακούσει την θεία Λειτουργία, όρθιος μέχρι να τελειώσει. Τον ρώτησα, από πoιο site βρήκε την Θεία Λειτουργία, Αμερική, Ελλάδα από πού; και με μια συγκινητική αφέλεια, μου απαντά και κυριολεκτικά με αποστομώνει...

-Όχι, πάτερ. Από την Εκκλησία μας, μια από τις τελευταίες Κυριακές πριν φύγω έγραψα στο τηλέφωνό μου την Λειτουργία, αλλά, επειδή δεν ήμουν σίγουρος, παρακάλεσα και κάποιον φίλο να μου την γράψει και να μου την στείλει WhatsApp. 

Σκεφτόμουν, σαν τι άλλο θα ακούσω σήμερα... Του λέω: 

-Μα νομίζω, είναι πιο εύκολο να βρεις κάποιο site στο διαδίκτυο.

Και έρχεται άμεσα η απάντησή του: 

-Πάτερ, προτίμησα την Λειτουργία από την Εκκλησία μας, ήθελα να αισθανθώ ότι είμαι εκεί μαζί με όλους σας, με το σώμα της Εκκλησίας της ενορίας μας…

Τότε σκέφθηκα, να στην πράξη, η θεολογία του Σώματος της Εκκλησίας! Να, ένα φροντιστήριο πίστεως!    

π. Μ.

Ψυχοσάββατο προ των Απόκρεω 2019 στη Σμύρνη





















Σέ κλίμα συγκίνησης καί μέ ἔντονη συναισθηματική φόρτιση ἐλειτούργησα σήμερα, Ψυχοσάββατο πρό τῶν Ἀπόκρεω, γιά πρώτη φορά στό Ἑλληνικό Ὀρθόδοξο Κοιμητήριο τῆς Σμύρνης, στόν Κουκλουτζᾶ, ἐντός ἑνός ἁπλοῦ οἰκίσκου, ὁ ὁποῖος εἶναι διαμορφωμένος σέ ὑποτυπῶδες ναΐδιο. Εἰς ἀνάμνησιν τοῦ πάλαι ποτέ Κοιμητηριακοῦ Ναοῦ τῆς Σμύρνης ἀφιέρωσα καί αὐτό στούς Ταξιάρχες Μιχαήλ καί Γαβριήλ. 

Θέλησα ὡς Ποιμενάρχης τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας νά ἀναπέμψω ἀρχιερατικάς ἱλαστηρίους εὐχάς σέ αὐτό τόν τόπο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν μακαρίων καί ἀοιδίμων Σμυρναίων καί Ἰώνων. Ἐδῶ ἐμνημόνευσα πάντας τούς ἀπ' αἰώνων τελειωθέντας εὐσεβεῖς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς, τούς ἀοιδίμους προκατόχους μου καί πάντα τά μέλη τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος τῆς Ἐπαρχίας μου, τά ἀναπαυόμενα στήν Ἰωνική γῆ καί ἁπανταχοῦ τῆς δεσποτείας Κυρίου. 

Παρόντες ἡ Γενική Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος Ἀργυρώ Παπούλια, ὁ Συνταγματάρχης Εὐθύμιος Ἀγγελόπουλος, μέλη τῶν Ἑλληνικῶν Διπλωματικῆς καί Στρατιωτικῆς στήν ἐδῶ ἕδρα τοῦ ΝΑΤΟ Ἀποστολῶν ὡς καί τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος. Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ἐτέλεσα τό εἰθισμένον Τρισάγιο τοῦ Σαββάτου τῶν Ψυχῶν ἔμπροσθεν τῶν τάφων τῶν ἀοιδίμων Ἰωάννου Πετρίδου, Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος στήν Σμύρνη, θανόντος ἐνταῦθα τό 1947, καί τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Δοσιθέου Κλάδη, θανόντος τό 1953, διατελέσαντος Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, διαδόχου τοῦ π. Γεωργίου Γροπέτη καί προκατόχου τοῦ π. Τιμοθέου Ἀργουδάρη, μνησθείς καί πάντων τῶν στό Κοιμητήριο τοῦτο καί στήν γῆ τῆς Ἰωνίας ἀναπαυομένων πατέρων μας. 

Κατά κοινήν ὁμολογίαν ἐφύγομεν ὅλοι ἔχοντες ἔντονον τήν αἴσθησιν τῆς ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι κοινωνίας μετά τῶν προκεκοιμημένων Ἰώνων. Ἦταν μία ἔντονη ἐμπειρία! Ἄς εἶναι ἐλαφρά ἡ Ἰωνική γῆ πού τούς καλύπτει! Ἄς εἶναι ἡ μνήμη αὐτῶν αἰωνία!

+ Ο ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ελληνική Κοινότητα Addis Ababa [φωτογραφίες + video]


Μετά το μεσημέρι του Ψυχοσαββάτου, 2ας Μαρτίου 2019, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο πλαίσιο της ποιμαντικής Επισκέψεώς του στην Αδδίς Αμπάμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, για την αυριανή Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, του Ζακυνθίου, επισκέφθηκε το κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Νικόλαο Πατακιά και τους παρεπιδημούντες Αρχιερείς: Δωδώνης, Άκκρας και Βαβυλώνος.

Εκεί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αδδίς Αμπάμπα κ. Δημήτριο Συκά, ο οποίος με κάθε τρόπο εξέφρασε τη χαρά του ίδιου και της περί αυτόν Ομογένειας για την ευλογημένη παρουσία του Πνευματικού Πατέρα της Αφρικανικής Ορθοδοξίας ανάμεσά τους. 

Ο Πατριάρχης, με τη γνωστή ευπροσηγορία και μειλιχιότητά του, ανταπέδωσε στηρικτικούς λόγους αγάπης, ευχές και πολλές ευλογίες για κάθε πρόοδο στη ζωή και τα έργα των Ελλήνων.

Ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην Αθλητική Ένωση "Ολυμπιακός".

[Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφίμ Κονίδης]








































Ψυχοσάββατο


Σήμερα ψυχοσάββατο προσευχηθήκαμε στον Πανάγαθο Θεό για όλες τις ψυχές που έφυγαν από την επίγεια ζωή και αναμένουν την μέλλουσα Κρίση Του.

Ευχηθήκαμε για όσους εδώ, στην επίγεια ζωή, προσπάθησαν να αγαπήσουν, να αναπαύσουν, να καθοδηγήσουν, να προστατεύσουν, να δώσουν χαρά, να τους αναπαύσει ο Θεός χαρίζοντάς τους την αγάπη Του και την χαρά του παραδείσου.

Ευχηθήκαμε και για όσους δεν ήθελαν να αγαπήσουν, να αναπαύσουν, να προστατεύσουν, να δώσουν χαρά σ' αυτήν την ζωή, ο καλός Θεός, με το πολύ έλεός Του, να τους χαρίσει την αγάπη και την χαρά που στερήθηκαν και δεν ένιωσαν.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Βαρθολομαίος προς Αντιόχεια: Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ: Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ...

Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα δοθεί από το Οικουμενικό Πατιαρχείο στη δημοσιότητα το πρωτότυπο απαντητικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας, αφού πλέον αυτό διέρρευσε με ευθύνη του παραλήπτη του, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου πώς ένα τέτοιο γράμμα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, μεταφρασμένο στα ρωσικά, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο ΕΔΩ...

Μάταια αναζήτησα κάποια έστω αναφορά στο Γράμμα αυτό, στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας... Αναρωτιέμαι, εάν ο Μακαριώτατος κ. Ιωάννης έχει εκχωρήσει την εκπροσώπησή του στη Μόσχα και στην Εκκλησία της... Εάν πλέον αδυνατεί να τηρήσει ακόμη και τα ελάχιστα προσχήματα, για να περισώσει ό,τι μπορεί από το πάλαι ποτέ κύρος και την τιμή της Αρχαίας και Παλαιφάτου Εκκλησίας της Αντιόχειας, της Εκκλησίας του Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου και τόσων άλλων μεγάλων Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Είναι λυπηρό και ασυγχώρητο το κατάντημα αυτού του τρίτου τη τάξει Θρόνου της Ορθοδοξίας, με ευθύνη προσωπική του Πατριάρχη Αντιοχείας και όλων όσων συνεργούν σε αυτό το ανίερο και αδιάντροπο ξεπούλημα στους Μοσχοβίτες. Ούτε η Εκκλησία, ούτε η Ιστορία θα τους το συγχωρήσουν. Πάνω από όλους φυσικά, ούτε ο Θεός...

Μάλιστα, ο τίτλος της σχετικής αναρτήσεως στη σελίδα του Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου είναι: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε την πανορθόδοξη συζήτηση για το ζήτημα της Ουκρανίας»... Ο τίτλος δεν είναι λάθος, διότι αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό μήνυμα του Πατριαρχικού Γράμματος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απαντώντας με ευθύτητα, σαφήνεια και ειλικρίνεια σε σχετικό Γράμμα του Πατριάρχη Αντιοχείας, με το οποίο ο τελευταίος ζητούσε τη σύγκληση Πανορθόδοξης Σύναξης των Προκαθημένων για την επίλυση του Ουκρανικού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με τα κίνητρα, τις προθέσεις και τελικά τις αποφάσεις της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ως προς την παροχή Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν θα έπρεπε να ασχοληθώ καν με τις μικρότητες των Μοσχοβιτών, όμως είναι προφανής από τη δημοσίευσή τους η παιδαριώδης και απεγνωσμένη προσπάθειά τους να υποτιμήσουν, για μία ακόμη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Έτσι, οι ίδιοι τον αναγράφουν απλά «Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως». Ούτε «Οικουμενικό», αλλά ούτε έστω με την τιμητική και ευγενική προσφώνηση «Παναγιώτατο». Ενώ, αναφερόμενοι στον Αντιοχείας, τον καταγράφουν με τον πλήρη τίτλο: «Μακαριώτατο Πατριάρχη της Μεγάλης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής»... Τόσο κόμπλεξ έχουν οι Μοσχοβίτες και τόση επηρμένη ανοησία, που νομίζουν ότι ό,τι δεν λένε αυτοί, τελικά δεν ισχύει... Ή και αντιστρόφως, ότι ισχύει μόνο ό,τι αυτοί αναγνωρίζουν και λένε... Αλλά, ας τους αφήσουμε αυτούς στον πόνο τους... Μεγάλη ήττα έχουν υποστεί και κλωτσοπηδάνε σαν τα κακομαθημένα νήπια... Ή θα τους περάσει ή... πρόβλημά τους! Και πάντως, όχι της Εκκλησίας.

Ας επιστρέψουμε όμως στο σημαντικό και όντως ενδιαφέρον. Δηλαδή στις απαντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Αντιοχείας. Ο Παναγιώτατος, λοιπόν, ξεκαθαρίζει προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι με την Ουκρανία έγινε ό,τι ακριβώς είχε συμβεί και με όλες τις άλλες τοπικές Εκκλησίες που ζήτησαν και πήραν Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διάβα της Ιστορίας. Καμία Αυτοκεφαλία στο παρελθόν δεν προήλθε από συζητήσεις και αποφάσεις Πανορθοδόξων συσκέψεων, αλλά όλες δόθηκαν με μόνη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει το σχετικό αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα από τους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας. Εκ των υστέρων όλες οι άλλες Εκκλησίες αποδέχθηκαν αυτές τις αποφάσεις, χωρίς συζήτηση, αναγνώρισαν τις νέες Εκκλησίες και ενέγραψαν τους Προκαθημένους τους στα Δίπτυχά τους.

Αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με θάρρος και φιλαλήθεια, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα την αιτιολόγηση της αρνήσεώς του για τη σύγκληση Συνάξεως των Προκαθημένων. Διότι έχει σημασία, και αυτό τονίζει με την απάντησή του, το ποιοι ζητούν σήμερα αυτή τη Σύναξη... Ποιοι; Αυτοί που χωρίς κανένα σοβαρό εκκλησιολογικό ή θεολογικό επιχείρημα, χωρίς καμία αξιοπρεπή και εύλογη πρόφαση, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016. Αρνήθηκαν την τελευταία στιγμή, στο παρά πέντε, να προσέλθουν στη Σύνοδο ενώ είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε όλες τις Προσυνοδικές Διασκέψεις και είχαν υπογράψει όλα τα προκαταρκτικά κείμενά της. Χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης για την ενότητα και τη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, επέλεξαν αυτοί οι τολμητίες να σαμποτάρουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Και σήμερα έρχονται και με περίσσιο θράσος και αλαζονεία απαιτούν Πανορθόδοξη Σύσκεψη για το Ουκρανικό...

Ας παραθέσουμε όμως, σε νεοελληνική απόδοση από τα ρωσικά (ελπίζοντας ότι δεν έχει αλλοιωθεί...), τη σχετική αναφορά του Πατριαρχικού Γράμματος:

«Έχουμε λάβει και διαβάσει προσεκτικά την από 31ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με αριθμ. πρωτ. 100, επιστολή της αγαπητής μας Μακαριότητός σας, με την οποία ζητάτε τη σύγκληση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την διευθέτηση του προβλήματος στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σε απάντηση, σας ενημερώνουμε ότι μετά από το γεγονός ότι τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και η δική σας Παλαίφατη Εκκλησία, χωρίς λόγο από εκκλησιολογικής ή θεολογικής απόψεως, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την άρνηση αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κάθε λόγο να απέχει από το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάξεως σε πανορθόδοξο επίπεδο, η οποία θα αποβεί ανώφελη, αφού θα οδηγήσει μόνον στη συμφωνία ότι οι συμμετέχοντες θα διαφωνούν μεταξύ τους».

Επίσης, ο Παναγιώτατος, για μία ακόμη φορά, τονίζει προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία κινήθηκε στο θέμα της Ουκρανίας με μοναδικά κίνητρα την αγάπη και την αυτοθυσία, χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς να υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις, με σκοπό τον τερματισμό της διαίρεσης του Ουκρανικού Λαού και την επαναφορά στην αγκαλιά της Κανονικής Εκκλησίας εκατομμυρίων πιστών που άδικα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, είχαν βρεθεί εκτός αυτής.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαναλαμβάνει με κάθε σαφήνεια και χωρίς καμία υπαναχώρηση, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαίως και κανονικώς παρεχώρησε την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ακολουθώντας την Παράδοση της Εκκλησίας και τους Ιερούς Κανόνες, όπως ακριβώς είχε συμβεί με όλα τα ανάλογα προηγούμενα του παρελθόντος:

«Στην Εκκλησία της Ουκρανίας απονεμήθηκε το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας με τον ίδιο τρόπο, όπως έλαβαν την εσωτερική τους αυτοδιοίκηση όλες οι νεοϊδρυθείσες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίες εγκρίθηκαν με την ίδια μέθοδο, χωρίς να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύναξη ή να υπάρξουν γενικές συζητήσεις με τις Αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, αλλά αναγνωρίστηκαν στην οικεία θέση από όλες τις Εκκλησίες και τα ονόματα των νέων Προκαθημένων τους ενεγράφησαν στα Δίπτυχα».

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Addis Ababa


Πρωί Ψυχοσαββάτου, 2ας Μαρτίου 2019, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο πλαίσιο της ευλογητής Επισκέψεώς του στην αιθιοπική πρωτεύουσα για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στην Αδδίς Αμπάμπα και είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη κ. Νικόλαο Πατακιά. 

Ο Πατριάρχης συνοδευόταν, πλην του οικείου Μητροπολίτου κ. Δανιήλ, από τους παρεπιδημούντες Αρχιερείς Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Άκκρας κ. Νάρκισσο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο. 

Μετά την θερμή υποδοχή του Πατριάρχου, ακολούθησαν εγκάρδιες προσρήσεις μεταξύ εκείνου και του Πρέσβη, κατά τις οποίες τονίσθηκε η αναγκαιότητα διαρκούς υποστηρίξεως του δευτερόθρονου Πατριαρχείου ως μήτρας και κιβωτού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στην αχανή αφρικανική ήπειρο.

Τον λόγο έλαβε και ο Σεβ. Δωδώνης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Παν. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκ προσώπου του οποίου βρίσκεται στην Αιθιοπία για την Ενθρόνιση Δανιήλ, δεδομένου ότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αξώμης είναι ο σύνδεσμος του Φαναρίου με την Αιθιοπική Εκκλησία.

[Ανταπόκριση - φωτογραφίες: π. Σεραφείμ Κονίδης και Νίκος Καραβιώτης]