e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Θυρανοίξια Ενορίας Αποστόλου Βαρθολομαίου στο Ρέϊκιαβικ της Ισλανδίας - Grand opening Dedication Ceremony of the Apostle Bartholomew Parish, in Reykjavik, Iceland


Με ιδιαίτερη χαρά προσκαλούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς μας στη Σκανδιναβία και την Ισλανδία και τους φίλους και συμπαραστάτες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τα θυρανοίξια της Ενορίας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, στο Ρέϊκιαβικ της Ισλανδίας (Reverend Friðrik Friðriksson Chapel, Reykjavik, Iceland), την Κυριακή, 7 Απριλίου 2019.

Η ίδρυση της εν λόγω ενορίας αποτελεί έκφραση ποιμαντικού ενδιαφέροντος προς το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ισλανδία.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στη χώρα. Η Παναγιότης Του προσεκλήθη ως ο κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου, από τον πρώην Πρόεδρο της Ισλανδικής Δημοκρατίας, Εξοχ. κ. Olafur Ragnar Grimsson.

Σας προσκαλούμε, να δώσετε το παρών στους επερχόμενους εορτασμούς, για να τιμήσουμε από κοινού τον Απόστολο Βαρθολομαίο, προστάτη άγιο του Παναγιωτάτου, και να προσευχηθούμε για τη νεοϊδρυθείσα ενορία.


Το πρόγραμμα των Ι. Ακολουθιών έχει ως εξής:

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019
Δ´ Στάση των Χαιρετισμών  6:00 μ.μ.

Κυριακή, 7 Απριλίου 2019
Όρθρος  8:45 π.μ..
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  10:00 π.μ..
Δεξίωση στις εγκαταστάσεις του ναού  12:00 μ.


 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενους εορτασμούς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως στο 00468-6123481, ή μέσω e-mail στο metropolisofsweden@gmail.com




It is with great joy that we invite our faithful Christian flock in Scandinavia and Iceland, as well as the friends and supporters of the Holy Metropolis of Sweden and All Scandinavia, to attend the Archieratical Divine Liturgy and the special grand opening dedication ceremony (Thyranoixia) of St. Bartholomew the Apostle Parish, that will be established in Reykjavik, Iceland (Reverend Friðrik Friðriksson Chapel, Reykjavik, Iceland), on Sunday, April 7, 2019, as an expression of our pastoral concern for the Mother Church of Constantinople flock in Iceland.

Please, be reminded that His-All-Holiness, Ecumenical Patriarch Bartholomew visited Iceland in 2017, at the invitation of His Excellency Ólafur Ragnar Grímsson, to serve as the keynote speaker at the Arctic Circle Conference.

We invite you all to attend the upcoming celebrations, so that we might jointly venerate St. Bartholomew, patron saint of His-All-Holiness, and pray for the newly established parish.

Church Services are as follows:

Friday, April 5, 2019
Forth Salutations to the Virgin Mary  6:00 p.m.

Sunday, April 7, 2019
Matins  8:45 a.m.
Archieratical Divine Liturgy  10:00 a.m.
Reception at the Church Premises  12:00 noon

For further information regarding the upcoming celebrations, you may call the Metropolis office at 004686123481 or e-mail directly to: metropolisofsweden@gmail.com

"Στίχοι επιτοίχιοι" Ανδρέα Κάλβου, από το Κέντρο Λόγου Μπανάτου "Αληθώς" στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών



24 και 25 Μαρτίου 2019, ώρες 8-10 μ.μ.

[Η ανωτέρω φωτογραφία είναι μακέτα]
Με την ευκαιρία των εορτασμών του «Έτους Κάλβου 2019», έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατό του Εθνικού Ποιητή Ανδρέα Κάλβου (1869-2019) και στο πλαίσιο των εορτασμών της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), η Bauhaus πρόσοψη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών θα λουστεί με φως-ποιητικό˙ θα προβληθούν, δηλαδή, χειρόγραφοι στίχοι του ποιητή που έχουν σχέση με την Ελληνική επανάσταση και τις μάχες των Ελλήνων.

Σύλληψη Ιδέας – Σχεδιασμός Εγκατάστασης: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Έφορος 2η Εφορείας ΠΜ: ΤΞΧΟΣ Δημήτριος Καραμούζας
Συντονισμός και Επεξεργασία Υλικού: Δήμητρα Καρλή
Εξοπλισμός: Ιωάννης Κοροδήμος
Υποστήριξη: ΥΠΛΓΟΣ Βασίλειος Κείος, ΑΝΘΧΟΣ Αλέξανδρος Ηλιάδης, Λεωνίδας Δουμουλιάκας, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Μάριος-Ηρακλής Τζερεμές, Θεόδωρος Κωστόπουλος

www.warmuseum.gr  •   Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2  •  Μετρό Ευαγγελισμός








Σημείωση σύνταξης Νυχθημερόν:

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ότι η ανωτέρω -επί θύραις- δράση του Πολεμικού Μουσείου είναι ιδέα του μόνιμου συνεργάτη μας Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια, πτ. Συντήρησης Έργων Τέχνης, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του εκεί παράγοντας -το κατά δύναμιν- πολιτιστικό έργο, προβάλλοντας μάλιστα εν προκειμένω τον Μεγάλο Ιεροψάλτη της Ελληνικής Ποιήσεως: Ανδρέα τον Κάλβο και "φιλόπατρι" Ζακύνθιο!

Αξίζει να υπομνησθεί ότι η εν λόγω δράση του Πολεμικού Μουσείου πρωτοπαρουσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019, επί του τοίχου του περίοπτου ναού της Παναγούλας Μπανάτου, εδώ στη Ζάκυνθο, κατά την διάρκεια της βραδιάς προς τιμήν του Ανδρέα Κάλβου, που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ και ιδιαίτερα επαινέθηκε από όσους παρακολούθησαν το πρωτότυπο αυτό video installation. 

Αύριο και μεθαύριο (24 και 25.3.2019) οι Αθηναίοι και όσοι βρεθούν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, από τις 8 έως τις 10 μ.μ., θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν ποίηση και στίχους επιτοίχιους του Κάλβου. 

[Δείτε ακολούθως το video installation από τη βραδιά Κάλβου στο Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ και το κανάλι μας στο YouTube:]




Η αληθινή μετάνοια συμβάλλει θετικά στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Β΄ Νηστειών 
24 Μαρτίου 2019
(Μαρκ. β΄ 11-12 )


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Τεράστιος υπήρξε ο ψυχικός και σωματικός πόνος του παραλυτικού της σημερινής περικοπής. Ευρισκόμενος καθηλωμένος και απελπισμένος στο κρεβάτι του πόνου, περίμενε εναγωνίως την βοήθεια των συνανθρώπων του, ώστε να κατορθώσει να πλησιάσει τον Ιησού. Για να το πετύχει όμως αυτό, δυστυχώς, πολλά υπήρξαν τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Και δεν ήταν μόνον η έλλειψη πρόθυμων ανθρώπων, οι οποίοι θα τον βοηθούσαν, αλλά και οι τύψεις καθώς και η συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, η οποία γνώριζε ότι ήταν, εν πολλοίς, και η αιτία της ψυχοσωματικής αναπηρίας του.

Όμως ο Θεός ευδόκησε, βλέποντας την πίστη και τον διακαή πόθο του για μετάνοια και βρέθηκαν οι βοηθοί, που αποζητούσε με αγωνία. Τέσσερις άνθρωποι προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν, ώστε να πλησιάσει τον Κύριο. Το έργο τους, όμως, αυτό ήταν αρκετά δύσκολο, επειδή ο Ιησούς βρισκόταν μέσα σε ένα οίκημα, διδάσκοντας ένα πυκνό πλήθος, που τον περιστοίχιζε κι έτσι η πρόσβαση κοντά Του ήταν αδύνατη.

Τότε ο Θεός φώτισε τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι και σκέφτηκαν να κατεβάσουν τον παραλυτικό, με το κρεβάτι του, με σκοινιά, από την στέγη του σπιτιού ενώπιον του Θεανθρώπου. Τότε ο Κύριος θεραπεύει τον παραλυτικό, αναγνωρίζοντας την πίστη και την μετάνοιά του και του δίνει άφεση αμαρτιών.

Όμως οι μοχθηροί και αφιλάνθρωποι Γραμματείς και Φαρισαίοι, γεμάτοι διαβολικό φθόνο, αμφισβήτησαν την δυνατότητα και το δικαίωμα του Κυρίου να συγχωρεί αμαρτίες, αμφισβητώντας έτσι στην ουσία την θεότητά Του. Όμως, οι κρυφές σκέψεις τους δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον Θεάνθρωπο Κύριο, ο οποίος είναι ο «ετάζων καρδίας και νεφρούς». Γνωρίζοντας, από την ίδια εκείνη στιγμή, επακριβώς, τι έκρυβαν μέσα στις μοχθηρές ψυχές τους, τους παρείχε ένα ισχυρό ηθικό ράπισμα, δίνοντας εντολή στον παραλυτικό να πάρει το κρεβάτι του στους ώμους και ν’ αποχωρήσει. Αυτό υπήρξε η αδιαμφισβήτητη απόδειξη της πλήρους αποκατάστασης -με την χάρη και τη δύναμη του Θεού-  της πνευματικής και σωματικής ρώμης του.

Στην περικοπή αυτήν υπάρχει χτυπητή η αντίθεση μεταξύ δύο ανθρώπινων συμπεριφορών. Από τη μια πλευρά, η φιλάνθρωπη και αγαπητική στάση των τεσσάρων φίλων του παράλυτου, οι οποίοι και αποτελούν πρότυπο μίμησης για κάθε χριστιανό. Από την άλλη, η υποκριτική, ανάλγητη και φθονερή στάση των Φαρισαίων, οι οποίοι τυπολάτρες καθώς ήταν, όχι μόνο αδιαφορούσαν για τον ανθρώπινο πόνο και αρνούνταν τη βοήθειά τους, αλλά και πικραίνονταν βαθιά όταν έβλεπαν το Καλό να συμβαίνει στον συνάνθρωπό τους.
           
Πάνω απ’ όλα όμως, στη σημερινή περικοπή, δίδεται το μήνυμα ότι η αληθινή μετάνοια είναι καθοριστική για την ψυχοσωματική υγεία και για την θέωση του ανθρώπου. Γένοιτο!
                                                                

Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου [πλήρες video]


Πρωί Σαββάτου Β΄ Νηστειών στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, για την χειροτονία εις Επίσκοπον του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, προεστώτος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.


Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου [ρεπορτάζ - φωτογραφίες]


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ενότητα της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου υπογραμμίζοντας ότι ο Σταυρός και η Ανάσταση ειναι η ελπιδα για κάθε χριστιανό.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία δεκάδων Αρχιερέων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Σιάτιστας, αλλά και της Καστοριάς, κληρικών και λαϊκών. 

Μετά τον χειροτονητήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας τονίζοντας πως «η ενότητα είναι η δύναμη της Εκκλησίας» και με την ενότητά της αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία. Κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να είναι η πορεία του Σταυροαναστάσιμη και να έχει πάντοτε σφραγίδα τον Σταυρό και την Ανάσταση. Αυτό, άλλωστε, είναι η ελπίδα για κάθε άνθρωπο, για κάθε χριστιανό. 

Κάλεσε, επίσης, τον νεοχειροτονηθέντα να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο. «Η εποχή μας έχει ανάγκη επανακατηχήσεως. Χρειάζεται τον Λόγο, την μυστηριακή και την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τον Θεό που να μην περνά από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και ζήτησε από τον νέο Ποιμενάρχη να αγαπήσει τον λαό που πάει να διακονήσει, «έναν λαό που φυλά Θερμοπύλες, που αγωνίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε, επίσης, απευθυνόμενος προς τον νέο Ιεράρχη, ότι ένα κομμάτι από τις αρετές του και τα τάλαντά του καλείται να το αφιερώσει στα προβλήματα της Εκκλησίας, ενώ τον συμβούλευσε να εναποθέτει τα πάντα στην Αγία Τράπεζα. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «σήμερα θα σε συγχαρούμε όλοι, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Αυτοί που σήμερα συγκινούνται και σε ασπάζονται πιθανόν αύριο να σε λοιδορήσουν. Για σένα όμως το κέντρο να είναι η Αγία Τράπεζα. Είτε είσαι χαρούμενος, είτε λυπημένος να προσκυνάς την Αγία Τράπεζα. Όλα τα ανθρώπινα έρχονται και παρέρχονται, η Αγία Τράπεζα και η αναστάσιμη πορεία δε μας απογοητεύουν».
























Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας




Στο Λίβανο βρίσκεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, όπου πραγματοποιούν συναντήσεις με τις θρησκευτικές αρχές της χώρας. 

Ο Μακ. Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης υποδέχθηκε την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μονή Προφήτου Ηλιού, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Όρους Λιβάνου κ. Σιλουανό και τον Θεοφ. Επίσκοπο Χρυσουπόλεως κ. Κωνσταντίνο. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διορθοδόξων σχέσεων, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αποστολή της Αντιπροσωπείας. 

Η συνάντηση με τον Αγιώτατο Πατριάρχη των Αρμενίων και Κιλικίας κ. Αράμ διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και κυρίως η πορεία του Διμερούς Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών.