skip to main |
skip to sidebar
e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Στη μέση ακριβώς ενός χαμένου κόσμου
-
Γράφει η ποιήτρια ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΞΥΔΗΠώς σε λικνίζουν απαλά μερικά βιβλία, πώς σε
μεταφέρουν, προστατευμένο, μέσα στις βαρκούλες τους, μπροστά σε ένα
φινιστρίνι ...
Πριν από 19 ώρες
-
π. Γεωργίου Λέκκα: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΖΙ
-
Ημερολόγιο εκδημίας της Πρεσβυτέρας Ελένης
Σαλταπίδα-Λέκκα [25/10/1965-24/9/2023] Απόσπασμα 14 Σεπτεμβρίου 2023 Το
πρωί τής πήγα πάλι Θεία Κοινωνία από τη...
Πριν από 5 ημέρες
-
Δυο πονεμένα αλλά πάντοτε γλυκύτατα ματάκια...
-
Τον παριππεύσαντα Αύγουστο χρειάστηκε να μεταβώ για είκοσι ημέρες στην
Αθήνα για σοβαρή οικογενειακή υπόθεση. Άφησα, λοιπόν, τα δύο μικρά ορφανά
γατάκια ...
Πριν από 1 εβδομάδα
-
Ταξίδι στην Κριμαία | Evge | Homeward (2019)
-
*Κείμενο του Μανώλη Κρανάκη *
Ένα νεαρό αγόρι, ο Αλίμ, φοιτητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του
Κιέβου κάθεται στον διάδρομο ενός νεκροτομείου. Μοιάζ...
Πριν από 1 χρόνια
-
Μάτι στη φωτιά
-
Πριν από 5 χρόνια
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑΜε τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου να κτυπούν χαρμόσυνα και τις σημαίες Ελλάδος και Αιγύπτου να διαλαλούν τις πανάρχαιες αδελφικές σχέσεις των δύο κρατών, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε σήμερα, Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, τα Σεπτά Ονομαστήρια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, τα οποία εόρτασε με την ομογένεια της Αιγύπτου, και όχι με το Αφρικανικό ποίμνιο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Βέβαια, στο γεγονός αυτό, συνετέλεσε και η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, για τον τερματισμό της οποίας ευχήθηκε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αλλά το γεγονός αυτό από μόνο του ήταν μία ευκαιρία για τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου να συγχαρεί από κοντά τον Πατριάρχη Θεόδωρο και να πάρει την ευχή και την ευλογία του, κατά την ημέρα μνήμης του Θεοδώρου του Τήρωνος.
Η τρίωρη πατριαρχική ακολουθία ήταν λαμπρή και από την παρουσία των τεσσάρων Επισκόπων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας: του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου για τους Αραβοφώνους Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου και του Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού.
Συγκινητική η στιγμή που ο εορταζόμενος Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη για όσα η Ελλάδα προσφέρει και πράττει για το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Όμηρο Μαυρομάτη, για τη μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από την Κυπριακή Εκκλησία, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Μαρίας Ζήση και του Αναπληρωτή Κυπρίου Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, καθώς και του Ακολούθου Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Γιώργου Χατζή (ΠΝ).
Ευχαριστίες απέδωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή αλλά και τον Πρόεδρο των ελληνορθοδόξων αραβοφώνων της Αιγύπτου κ. Κλωντ Νακάς.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Αλαζράι, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της παρουσίας του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Ροτόντα της Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα κατά την ημέρα των Σεπτών του ονομαστηρίων.
«Αποτελεί, προς τούτοις, ξεχωριστή ευλογία, ιδιαίτερη τιμή και φωτεινό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής και θεοβαδίστου Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, η επιλογή της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος να εορτάσετε τα Σεπτά σας ονομαστήρια εδώ, στο Μοναστήρι που τόσο αγαπάτε και που σας αξίωσε η Χάρις του Θεού με την άοκνη φροντίδα, την εργατικότητα και το όραμά Σας να χαραχθεί το Σεπτό σας όνομα με χρυσά γράμματα στην χορεία των Κτητόρων της Ιεράς Μονής, ως ο Μέγας εκ βάθρων ανακαινιστής της Μεγάλης Ροτόντας της Ανατολής κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ηγούμενος του μοναστηριού π. Δαμασκηνός.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε εόρτιο γεύμα στη μεγάλη Αίθουσα του μοναστηριού, με πιο συγκινητική στιγμή την απόδοση των παπαδοτράγουδων, και ιδιαίτερα εκείνων που αφιέρωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος σε όλες τις μάνες του κόσμου, αλλά και όλους τους ξενιτεμένους Έλληνες, αλλά και οι αφρικανικοί μουσικοί ρυθμοί από τους σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Πατριαρχείου «Αθανάσιος ο Μέγας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου