Στις 12 και 13 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην Αθήνα. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Γεωπολιτική των Ορθόδοξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και την υποστήριξη του περιοδικού Policy Journal (www.policyjournal.gr), ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το orthodoxtimes.gr.
Στο συνέδριο συμμετείχε με εισήγηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έφης Ευθυμίου, ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, τόνισε στην εισήγησή του ότι στην προσπάθειά της η Εκκλησία να ενσαρκώσει το μυστήριο του Χριστού, αναθεωρεί ή πρέπει να αναθεωρεί αυτοκριτικά συνεχώς τον εαυτό της. Και αυτό είναι το ελπιδοφόρο σημείο. “Ελπιδοφόρο είναι ότι πάντοτε πρωτοστατεί σε ανθρωπιστικής διδασκαλίας έργα. Η ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δεν περιορίζεται μόνο στη διάδοση του ευαγγελικού λόγου. Το Πατριαρχείο δημιουργεί σχολεία, οργανώνει διανομές τροφίμων σε πρόσφυγες, φτιάχνει φυλακές, γηροκομεία, νοσοκομεία, και προσπαθεί να ενημερώνει σε θέματα ασθενειών και προλήψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Εκκλησία δεν πέφτει πολλές φορές θύμα οργανωμένης απάτης”, σημείωσε ο Μητροπολίτης.
Όπως εξήγησε, στα σύνορα των σημερινών κρατών της Αφρικής, βρίσκεται μεγάλος αριθμός εθνοτήτων και φυλών, ετερόκλητων μεταξύ τους. Το Καμερούν για παράδειγμα έχει 230 διαφορετικές φυλές, με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, παραδόσεις, τρόπους κυνηγιού κλπ. Πολλές φυλές είχαν ως δούλους-είλωτες ολόκληρες άλλες φυλές.
“Η αποικιοκρατία έκανε ένα καλό”, υπογραμμίζει ο κ. Γρηγόριος, “την κατάργηση της εσωτερικής δουλείας μέσω της ισονομίας. Αλλά τα αρχαία μίση καλά κρατούν. Υπάρχουν αυτοί που ήταν πρώην δουλοκτήτες και οι υπόλοιποι που ήταν πρώην δούλοι. Οι πρώτοι είναι παραδοσιακοί, κατά της λευκής κουλτούρας και του Χριστιανισμού που τον κατηγορούν για πρωτεργάτη της κατάργησης της δουλείας. Οι πρώην δούλοι είναι αυτοί που είναι πιο φιλικοί στην πρόοδο, αποδέχονται νέα στοιχεία στις παραδόσεις τους, έχουν πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, λένε αν δεν ερχόντουσαν αυτοί θα ήμασταν ακόμη σκλάβοι”, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καμερούν.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ιεραποστολική δράση έχει εργαλειοποιηθεί πολλές φορές. “Πάρτε για παράδειγμα την εισπήδηση της Ρωσίας. Η ρωσική ψευδο-εξαρχία εκτός της οικονομικής υπεροχής για την εξαγορά των συνειδήσεων των Αφρικανών ιερέων, υποστηρίζει και με τη στρατιωτική της παρουσία την εισπήδηση. Η εμφάνιση της Βάγκνερ χωρίς καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, σύντομα μετεβλήθη σε καθοριστικό παράγοντα αλλαγής κυβερνήσεων στα αφρικανικά κράτη. Σήμερα μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της απορροφήθηκε από τον ρωσικό στρατό. Δηλαδή, έχουμε ρωσικό στρατό στην Αφρική χωρίς καμία αντίδραση. Ξέραμε ότι η “Εξαρχία” είχε τη συνδρομή της Βάγκνερ, τώρα ποιος την ενισχύει; Ο ρωσικός στρατός;”, δήλωσε.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το σχετικό βίντεο από το συνέδριο, όπου πρώτη εισήγηση είναι αυτή του Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου