e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πατριαρχικά Εγκαίνια Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας [live video]



















Δείτε ακολούθως τώρα (απόγευμα 23ης Μαΐου 2019), σε απευθείας μετάδοση, τα Εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης "Ο Άγιος Πορφύριος" στο Δήλεσι Βοιωτίας, τα οποία τελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου:




Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το κέντρο «εστία αγάπης, θαλπωρής, στοργής και προσφοράς» σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πρότυπο, υπερσύγχρονο Κέντρο φροντίδας για την τρίτη ηλικία, αλλά και συστηματικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας στον τομέα της προνοιακής υποστηρίξεως, φροντίδας υγείας, αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων για ηλικιωμένους, αλλά και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι «οραματιζόμαστε να μην είναι μόνο ένας χώρος αξιοπρεπούς και αρχοντικής διαβίωσης ανθρώπων που βρίσκονται στην δύση της ζωής τους, αλλά ένα σπίτι, σαν τα παραδοσιακά σπίτια της πατρώας οικογενειακής μας παράδοσης: ανοικτό στην κοινωνία, στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στο ζωηρό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό θα δείτε σε τούτο τον χώρο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αθλήσεως και ψυχαγωγίας, παιδικής χαράς και αναψυχής, ανοικτό θέατρο και ένα σύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη της δομής και φυσικά τον νεόδμητο Ιερό μας Ναό, τον χώρο της λατρείας, της προσευχής και της περισυλλογής. Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το Κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών μας αναμνήσεων».

Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο όσο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, οι οποίοι «δια της υψηλής Αυτών Παρουσίας ως διάκονοι της ύψιστης θεσμικής έκφρασης των ουσιωδών του Γένους μας, της Πατρίδος και της Πίστεως, αφενός μεν εγκαινιάζουν σήμερα αυτό το Κέντρο, αφετέρου δε στέλνουν μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, εγγύς και μακράν, εντός και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Πατρίδος μας». Επεσήμανε, ακόμη ότι το έργο αυτό, όπως και όλα τα έργα αγάπης της Εκκλησίας, δεν είναι έργα ενός ανδρός ή μίας μικρής ομάδος προσώπων, αλλά καρπός συνεργασίας και συμπράξεως πολλών, τόσο εκκλησιαστικών όσο και κρατικών, αυτοδιοικητικών, αλλά και ιδιωτικών φορέων και σχηματισμών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων, ενώ σημείωσε ότι «και τούτο το έργο θα επιτύχει και θα έχει βιώσιμο μέλλον μονάχα αν λειτουργήσει πάλι με σύμπνοια, συνεργασία και σύμπραξη όλων μας».

Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και δωρητές και συμπλήρωσε ότι «μας στηρίζει κυρίως η ευχή και ευλογία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Πορφυρίου, αγιασμένου Κληρικού της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το παράδειγμα του οποίου αλλά και οι πατρικές του συμβουλές και υποδείξεις, σε ανύποπτο χρόνο, καρποφόρησαν και μας οδήγησαν στη σημερινή ημέρα».

Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό κι αμέσως μετά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου, που, όπως τόνισε, συνεχίζει τη μακρά εκκλησιαστική παράδοση διακονίας του πλησίον. Μάλιστα, σημείωσε πως μαρτυρείται και δι’ αυτού ότι η φιλανθρωπία ανήκει στον πυρήνα του ορθοδόξου ήθους. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπογράμμισε, το κοινωνικό έργο δεν είναι απλώς κοινωνική προσφορά αλλά διακονία του επίγειου βίου και του αιώνιου προορισμού του ανθρώπου. Επιπρόσθετα, μίλησε για ευλογημένο ίδρυμα που ενσαρκώνει την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας, είναι, όμως, αδιαμφισβήτητο ότι τα βαθύτερα υπαρξιακά θέματά τους υπερβαίνουν την εμβέλεια της επιστήμης. Η επιστήμη δύναται να διευκολύνει και να παρατείνει τη ζωή, αλλά αδυνατεί να απαντήσει στην αναζήτηση νοήματος και στο ερώτημα της υπερβατικής αναφοράς της υπάρξεως. Η συνεργασία της Εκκλησίας με την επιστήμη επ' αγαθώ του ανθρώπου δημιουργεί δικαίως πολλές προσδοκίες. Βεβαίως, ο επιστημονισμός, η πεποίθηση ότι μόνο η επιστήμη δύναται να βρει λύσεις, ότι μόνο εκείνη έχει έγκυρες απαντήσεις και η ταύτιση της ανάπτυξης μόνο με την επιστημονική πρόοδο, περικλέκει συχνά την συνεργασία αυτή, εφόσον η χριστιανική πίστη αναφέρεται σε μία διάσταση, στην οποία "οι αριθμοί δεν έχουν τίποτε να πουν". Σε άλλο σημείο, άλλωστε, επεσήμανε, ότι οι χριστιανικές πνευματικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι πάντοτε επίκαιροι και συνεπώς δεν έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού. Δεν εκσυγχρονίζεται ο Σταυρός του Κυρίου δια του οποίου ήλθε "χαρά εν όλω τω κόσσμω". Δεν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ατομοκεντρισμού η αλήθεια της εν Χριστώ ελευθερίας, η ανυπέρβλητη αγάπη του Καλού Σαμαρείτη, το "Ει τις θέλει οπίσω μου έλθειν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι", το ευχαριστιακό ήθος, η ταπεινοφροσύνη και το ασκητικό πνεύμα, ο θεοδώρητος πόθος της αιωνιότητας, η ελπίς της "κοινής αναστάσεως".

Επαίνεσε, ακόμη, την προσπάθεια, συνεχάρη όλους τους συντελεστές δημιουργίας αυτού του έργου, ενώ, τέλος, υπογράμμισε ότι θα έχει μεσίτην εις Κύριον τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, του οποίου η πίστη ήταν ανεξάντλητη πηγή θυσιαστικής μέριμνας για τον άνθρωπο.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του τονίζοντας πως «τα αισθήματά μου αυτά δικαιολογεί, απολύτως, το γεγονός ότι, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενότητα του Λαού μας και του Έθνους μας ενώπιον των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, συναντώνται εδώ, σε μιάν άκρως συμβολική και αναλόγως εμβληματική πρωτοβουλία αρραγούς ενότητας, από την μια πλευρά ο Ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας απανταχού της Γης, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος. Και, από την άλλη πλευρά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Ο Άγιος Πορφύριος» αποτελεί μια σύγχρονη και πολύ πρωτότυπη δομή διαβίωσης, υποστήριξης και φιλοξενίας για τους ηλικιωμένους και τους έχοντες ανάγκη. Μια δομή, η οποία έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σήμερα σε δομές φροντίδας κυρίως για ηλικιωμένους. Οφείλω δε να επαναλάβω πως και αυτή η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβάλλει, σε κάθε Έλληνα και ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, το χρέος ν’ αναγνωρίζει ότι, στην σημερινή επώδυνη συγκυρία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει έναν καθοριστικής σημασίας κοινωνικό ρόλο. Και τούτο διότι μέσα στην συγκυρία της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει την κοινωνία μας, έχει αναλάβει πλειάδα ουσιαστικών -και μακράν της περιττής δημοσιότητας- πρωτοβουλιών, για την στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενεστέρων. Με τον τρόπο αυτόν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καλύπτει πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, στα οποία η Πολιτεία, μόνη, δεν θα ήταν σε θέση ν’ αντεπεξέλθει. Υπό τα δεδομένα αυτά σπεύδει, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και, συνακόλουθα, της αποφυγής της ρήξης του, η οποία θα είχε επιπλέον ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς την πλήρη έξοδο του Τόπου μας από την πολυετή και επώδυνη κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέσ’ από αυτήν την πορεία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους», ακόμη δε περισσότερο σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», η οποία προσεγγίζει την τελειότητα της Οικειώσεως». 

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τον ΠτΔ για την παρουσία τους, ενώ αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γεροντολογίας και στη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου για την τρίτη ηλικία. Μίλησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Τανάγρας - Σχηματαρίου κ. Βασίλης Περγάλιας και ο πρ. Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρύτανης κ. Μελέτιος Δημόπουλος. 

Παρέστησαν, επίσης, πλειάδα Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, υπουργοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, Διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, χιλιάδες κληρικοί και λαϊκοί, ενώ ο συντονισμός, η παρουσίαση και η άρτια οργάνωση ανήκε στον Πρωτοσύγγελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Βιβλιοπωλείο της "Εστίας"




Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος κατ' αυτάς στην Αθήνα, επισκέφθηκε σήμερα (μεσημέρι 23ης Μαΐου 2019) το διάσημο βιβλιοπωλείο της "Εστίας", όπου και η έδρα των ομώνυμων εκδόσεων.





Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μιλά για το εγκαινιαζόμενο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος»

Στις υπερσύγχρονες επιστημονικές δομές του νέου Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρουσία του ΠτΔ, ενώ έκανε λόγο για τα οφέλη της συνεργασίας, την παρουσία του Πατριάρχη στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ευλογία, αλλά και στα οικονομικά της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εμπειρία δημιουργίας αντίστοιχων υποδομών όσο ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας τονίζοντας πως «βλέποντας τις ποιμαντικές ανάγκες της Αρχιεπισκοπής και της κοινωνίας, σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνουμε ίδια και περισσότερα έργα από όσα στη Μητρόπολη Θηβών». Μίλησε, επίσης, για την γνωριμία του με τον άγιο Πορφύριο και τις συζητήσεις που είχε μαζί του για τις ανθρώπινες ανάγκες, αποφασίζοντας έτσι να δημιουργήσει ένα κέντρο γεροντολογίας και προνοιακής υποστήριξης.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα σε όλες του τις πλευρές, αλλά «μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα. Μπορεί να γίνει κάτι το οποίο θα αντιγράψουν κι άλλοι. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως δεν πρόκειται για ένα κέντρο που είναι μια αποθήκη ανθρώπων, αλλά ένας χώρος που μπορεί κανείς να συνεχίσει την πνευματική ζωή ή να γνωρίσει πράγματα που δεν γνώριζε μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός να έχουν οι άνθρωποι μία καλής υλικής περιποιήσεως και μιας πνευματικής εξυπηρετήσεως και ακόμη περισσότερο ιατρικής φροντίδας», περιγράφοντας τις επιστημονικές δομές και επιτροπές του Κέντρου.

Αναφέρθηκε, άλλωστε, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ έκανε αναφορά στην συνεργασία που υπήρχε με κρατικούς και τοπικούς φορείς υπογραμμίζοντας, ότι «σκοπός της Εκκλησίας είναι να βοηθάει τους ανθρώπους, ώστε να συνεργάζονται για καλά έργα και αυτό το έργο που θα εγκαινιάσουμε σήμερα είναι ένας καρπός συνεργασίας Εκκλησίας με την Πολιτεία, τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία. Δε μπορεί να γίνει οποιοδήποτε έργο απομονωμένο».

Επεσήμανε, ακόμη ότι «το έργο στοίχισε περίπου 5.000.000 ευρώ. Ένα ποσό υπέρογκο που ούτε με τα φτερά της φαντασίας μπορούμε να πούμε ότι θα τα έβαζε η Εκκλησία. Χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, από την Ευρώπη. Όχι ευρωπαϊκά χρήματα, χρήματα δικά μας που είναι στην Ευρώπη, που τα δικαιούμαστε και μπορούμε να τα παίρνουμε για να κάνουμε τέτοιου είδους έργα. Οι κρατικές υπηρεσίες βοήθησαν».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, εξάλλου, πως το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής δεν είναι μόνο δικό του έργο, αλλά όλων των συνεργατών του και των ανθρώπων που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, ενώ επεσήμανε ότι εντολή του Κυρίου είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας.

Για την παρουσία του ΠτΔ και του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εγκαίνια του έργου ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο πνοής. Ένα έργο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρότυπο και μπορεί η Εκκλησία να πει ότι καμαρώνει για αυτό. Στις παρούσες συνθήκες είναι καλό να έχουμε την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και από την πλευρά της Πολιτείας ο εκπρόσωπος αυτής. Είναι μία περίοδος, άλλωστε, που η παρουσία του Πατριάρχη κοντά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι κάτι που χρειάζεται σήμερα».

Με αφορμή την αναφορά στο ποσό που στοίχισε το έργο ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε αν ισχύει η άποψη κάποιων πως η Εκκλησία έχει τόσα χρήματα που θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας και απάντησε πως «αυτά είναι φαντασιώσεις. Είμαστε σε μία εποχή, σε μία περίοδο που προβληματίζομαι ως Αρχιεπίσκοπος, αν συνεχίσουμε τη ζωή μας, της αντιμετωπίσεως των οικονομικών της Εκκλησίας, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ύστερα από μία εικοσαετία η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα έχει την δυνατότητα από πλευράς οικονομικής να συνεχίσει την διακονία της».

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (23.5.2019)






Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαϊου 2019, επίσκεψη στην ΕΣΗΕΑ και συγκεκριμένα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ., στο κέντρο της Αθήνας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και απονεμήθηκε στον Πατριάρχη ο Χρυσός Ξενοφών, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ενώσεως Συντακτών.

Μετά τις ομιλίες μελών της ΕΣΗΕΑ, αντιφώνησε ο Πατριάρχης, ο οποίος έκανε λόγο για τη διαστρέβλωση της αληθείας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποπροσανατολισμός των πολιτών.

Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι «υπηρετούν συγκεκριμένες επιδιώξεις», προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη πολλές φορές σε ό,τι αγορά το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της Μητρός Εκκλησίας. Μάλιστα αναφέρθηκε σε «διαστρεβλωμένα ιστορικά γεγονότα και παραποιημένη αλήθεια, ενώ τα πραγματικά δεδομένα απεκρύβησαν επιμελώς ή και σκοπίμως». «Διοχετεύτηκαν διαστρεβλωμένες ειδήσεις για το ουκρανικό θέμα. Δυστυχώς. Και απέκρυψαν την αλήθεια» δήλωσε ο Πατριάρχης. 

Ακολούθησε ξενάγηση του Πατριάρχου στην Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συντακτών.


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ
Τῆς Α.Θ. Παναγιότητος
Τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
κατά τήν ἐπίσημον ἐπίσκεψιν Αὐτοῦ 
εἰς τό Μορφωτικόν Ἵδρυμα ΕΣΗΕΑ
(Ἀθῆναι 23 Μαΐου 2019)

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Θαυμακού κ. Ιάκωβε, εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, 
Ἱερώτατοι ἅγιοι ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,
Εὐγενεστάτη κυρία Μαρία Ἀντωνιάδου, Πρόεδρε τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Μορφωτικοῦ Ἱδρύματος τῆς Ἑνώσεως Συντακτῶν Ἡμερησίων Ἐφημερίδων Ἀθηνῶν,  
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά καί εὐλογημένα, οἱ διακονοῦντες τό ὑψηλόν ἔργον τῆς δημοσιογραφίας,

Χριστός Ἀνέστη!

Ἄσμενοι εὑρισκόμεθα σήμερον ἐν τῷ μέσῳ ὑμῶν, εἰς ἕνα χῶρον, ὁ ὁποῖος συμβολίζει καί ὑπενθυμίζει τήν ἱστορίαν καί τούς ἀγῶνας τοῦ δημοσιογραφικοῦ κόσμου ἐν Ἑλλάδι, διά τήν ἐλευθεροτυπίαν, διά τήν δημοκρατίαν, διά τά συνδικαλιστικά του δικαιώματα καί τήν γενικωτέραν δρᾶσιν του διά τήν ἐνημέρωσιν τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ καί τήν ἐν ἐλευθερίᾳ ἄσκησιν τοῦ δημοσιογραφικοῦ λειτουργήματος. Ἐδῶ στεγάζεται καί τό Μορφωτικόν Ἵδρυμα τῆς ΕΣΗΕΑ, τό ὁποῖον, ἤδη ἐπί εἰκοσαετίαν καί πλέον, συμβάλλει εἰς τήν προαγωγήν τοῦ μορφωτικοῦ καί πολιτιστικοῦ ἐπιπέδου τῆς κοινωνίας, καί στηρίζει τούς δημοσιογράφους εἰς τήν ὑψηλήν καί πολυεύθυνον διακονίαν τῆς ἀληθείας καί τῆς ὀρθῆς ἐνημερώσεως τοῦ κοινοῦ.   
     Ὁ περί τῆς ἀληθείας λόγος εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος καί διαχρονικός διά πάντας τούς ἀνθρώπους, ἔτι περισσότερον ὅμως δι᾽ ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἔχουν ταχθῇ εἰς τό ἔργον τῆς διατηρήσεως καί δημοσιεύσεως τῆς ἀληθείας, διά τῶν μέσων γενικῆς ἐνημερώσεως. Ἡμεῖς, παιδιόθεν, εἴχομεν ἰδιαιτέραν ἐκτίμησιν διά τούς δημοσιογράφους καί ἀνεγινώσκαμε μετά μεγάλης χαρᾶς καί προσοχῆς, ὅσας ἐφημερίδας ἔφθαναν τότε εἰς τήν γενέτειράν μας Ἴμβρον.
     Ἡ γνωστή φράσις «τό γράφει ἡ ἐφημερίδα» εἶναι οἰκεία εἰς ἡμᾶς, καί παραπέμπει συνήθως εἰς δύο βασικά καί ἀδιαπραγμάτευτα ἀξιώματα. Πρῶτον, ὅτι ἡ διά τῆς ἐφημερίδος δημοσιευομένη πληροφορία εἶναι ἀληθής, ἐπειδή ὁ δημοσιογράφος εἰς οὐδεμίαν τῶν περιπτώσεων θά παρεῖχεν εἰς τό κοινόν ἐν ἐπιγνώσει εἴδησιν ἀναληθῆ καί, δεύτερον, ὅτι ὑπάρχει μία σχέσις μεταξύ ἀναγνωστῶν καί ἐφημερίδος: σχέσις ἐμπιστοσύνης καί ἐκτιμήσεως, σχέσις σεβασμοῦ καί εἰλικρινείας. Τό τιθέμενον, ὅμως, σήμερον ἐρώτημα εἶναι ἄν αὐτή ἡ σχέσις ἔχῃ διατηρηθῇ καί ἄν δημοσιεύεται ὅ,τι εἶναι ἀληθινόν. 
     Ὅλοι γνωρίζομεν, ὅτι εἰς τήν σύγχρονον ἐποχήν ἡ ζωή μας διαμορφώνεται ὑπό τῆς λεγομένης «ἠλεκτρονικῆς νέας τάξεως πραγμάτων». Αἱ νέαι τεχνολογίαι ἔχουν ἀλλάξει τό ἐπικοινωνιακόν τοπίον καί ἐπαναπροσδιορίζουν τόν χαρακτῆρα τῆς ἐνημερώσεως καί τῆς πληροφορίας. Γίνεται λόγος περί «χάους τῶν πληροφοριῶν», περί «πληθώρας πληροφοριῶν χωρίς δυνατότητα ἐλέγχου». Τό γεγονός ὅτι «ἡ πληροφορία» ἐχει ἀποκτήσει παγκοσμίως «μεταφυσικόν στάτους», διευκολύνει τήν χειραγώγησιν τῶν ἀτόμων καί τῶν λαῶν. Ἡ τηλεόρασις καί τό διαδίκτυον μεταδίδουν πρότυπα ζωῆς, τά ὁποῖα ἐξυπηρετοῦν ὀθνεῖα συμφέροντα καί προάγουν τόν ἀτομικισμόν καί τόν καταναλωτισμόν. 
     Δυστυχῶς, κατά κοινήν ὁμολογίαν, τά μέσα ἐνημερώσεως, ἔντυπα καί ἠλεκτρονικά, ἔχουν μίαν τάσιν δημιουργίας τῆς ἰδίας αὐτῶν ἀληθείας, μεταβαλλόμενα ἐνίοτε εἰς φορεῖς ἀποπροσανατολισμοῦ τοῦ σώματος τῶν πολιτῶν. Συμβαίνει δέ τοῦτο, διότι τινές ὑπηρετοῦν συγκεκριμένας ἐπιδιώξεις, ἐλαυνόμενοι ἀπό τούς νόμους καί τάς ἀρχάς τῆς ἀγορᾶς, τάς τεχνηέντως διολισθαινούσας πρός τήν ἐπιλεκτικήν θεώρησιν τῶν γεγονότων. Διαπιστώνομεν, μάλιστα, μετά πολλῆς λύπης, ὅτι ἀκόμη καί εἰς τόν χῶρον τῆς ἐκκλησιαστικῆς δημοσιογραφίας διαχέονται καί προωθοῦνται κατά καιρούς τοιαύτης μορφῆς εἰδήσεις, προερχόμεναι, ὡς ἐπί τό πλεῖστον, ἀπό ἰδιοτελῆ κίνητρα, ὡς τοῦτο, ἐξ ἄλλου, ἀποδεικνύεται καί ἀπό μίαν πρόχειρον ἔρευναν, ὅσον ἀφορᾷ εἰς τό πρόσφατον Οὐκρανικόν ἐκκλησιαστικόν ζήτημα. Διά τό ἐν λόγῳ θέμα καί τάς κινήσεις τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, διωχετεύθησαν ἀφειδῶς εἰς τόν χῶρον τῶν μέσων ἐνημερώσεως πολλαί ψευδεῖς πληροφορίαι, διαστρεβλωμένα τά ἱστορικά γεγονότα καί παραποιημένη ἡ ἀλήθεια, ἐνῶ τά πραγματικά δεδομένα ἀπεκρύβησαν ἐπιμελῶς ἤ καί σκοπίμως.
     Σοφῶς ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη 2016) προειδοποίησε τά τέκνα της «διά τόν κίνδυνον ἐπηρεασμοῦ τῶν συνειδήσεων διά τῶν μέσων ἐνημερώσεως καί τῆς χρήσεως αὐτῶν οὐχί διά τήν προσέγγισιν τῶν ἀνθρώπων καί τῶν λαῶν, ἀλλά διά τήν χειραγώγησίν των» καί ἐξέφρασε τήν ἀνησυχίαν της διά τήν συχνάκις παρατηρουμένην στάσιν ἔναντι τῶν θρησκευτικῶν ἀξιῶν, ἡ ὁποία «χαρακτηρίζεται ἀπό ἔλλειψιν σεβασμοῦ, ἐνίοτε δέ καί διά βλασφημίαν» (Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς τόν σύγχρονον κόσμον, ΣΤ’, 8). Ὁ λόγος τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἀληθινός καί δι᾽ αὐτό πάντοτε προφητικός καί σωστικός. Ἀπώτερος στόχος αὐτῆς τῆς Ἐκκλησίας εἶναι νά διαφυλάττῃ τήν ἀλήθειαν, ἡ ὁποία ἐλευθερώνει καί σώζει, κατά τόν λόγον τοῦ Χριστοῦ: «γνώσεσθε την ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ἰωάν. η´, 32). Αὐτή ἡ αὐθεντική ἐλευθερία βιοῦται ὡς «ἀληθεύειν ἐν ἀγάπῃ» (Ἐφ. δ´, 15).

Ἐκλεκτή Ὁμήγυρις,

Χαιρόμεθα χαράν μεγάλην, διότι ἐπισκεπτόμενοι τήν Βιβλιοθήκην τῆς Ἑνώσεως Συντακτῶν Ἡμερησίων Ἐφημερίδων Ἀθηνῶν «Δημήτριος Πουρνάρας» ἤ, ἄλλως, ὡς ἔχει ἐπικρατήσει νά ὀνομάζεται, «Βιβλιοθήκη τῶν πέντε αἰώνων», διαπιστώνομεν ὅτι ὑπάρχει πλούσιον ἀρχειακόν ὑλικόν καί πολύτιμα καί σπάνια βιβλία, τά ὁποῖα ἀποτελοῦν πηγήν σπουδῆς καί ἐρεύνης διά τούς θέλοντας νά διευρύνουν τούς ὁρίζοντας αὐτῶν φιλομαθεῖς καί φιλαλήθεις δημοσιογράφους, ἀλλά καί διά κάθε ἐνδιαφερόμενον.
     Ὁλοκαρδίως, λοιπόν, καί ὁλοθέρμως εὐλογοῦντες τάς Ἐλλογιμωτάτας κυρίας Μαρίαν Ἀντωνιάδου, Πρόεδρον τῆς Ἑνώσεως, καί Φάνην Πετραλιᾶ, Γενικήν Γραμματέα αὐτῆς, καθώς καί ἅπαντας τούς ἐκλεκτούς συντάκτας τοῦ ἡμερησίου Τύπου τῶν Ἀθηνῶν καί ἅπαντα τά μέλη τῆς Ἑνώσεως καί τοῦ Μορφωτικοῦ Ἱδρύματος, εἴμεθα πεπεισμένοι ὅτι το δημοσιογραφικόν ἔργον αὐτῶν συμβάλλει καί θά συμβάλλῃ καί εἰς τό μέλλον τά μέγιστα εἰς τήν διάδοσιν τῆς ἀληθείας. Ἐπαινοῦμεν δέ ὁλοκαρδίως τήν σημαντικήν δωρεάν τῶν δύο τέκνων τοῦ Δημητρίου Πουρνάρα, πρώην Προέδρου τῆς Ἑνώσεως, ἤτοι τῆς κυρίας Ἑλένης Καρκαζῆ-Πουρνάρα καί τοῦ κυρίου Νικολάου Πουρνάρα, καθηγητοῦ τῆς Ἰατρικῆς Σχολῆς, διά τήν ἀνάπλασιν τοῦ δευτέρου ὀρόφου τοῦ κτηρίου τῆς Ἑνώσεως, ὥστε νά φιλοξενηθῇ ἡ σπουδαία αὕτη βιβλιοθήκη. Προτρέπομεν, τέλος, πατρικῶς, ἅπαντες οἱ συντάκται νά ἀγωνίζεσθε διά τήν σωστικήν καί ἐλευθερωτικήν ἀλήθειαν καί μόνον δι᾽ αὐτήν, ὅτι «οὐκ ἐξάγουσι καρπόν οἱ ψευδεῖς λόγοι», κατά τήν ῥῆσιν τοῦ ἀρχαίου τραγικοῦ ποιητοῦ Σοφοκλέους. 
     Ἐπιφανής φιλόσοφος τοῦ 20οῦ αἰῶνος ἀπεκάλεσε τήν «ἀλήθειαν» «τήν πιό σοβαρή λέξη», τό περιεχόμενον τῆς ὁποίας δέν ἐξαντλεῖται εἰς ὅ,τι εἶναι ἁπλῶς δεδομένον, ἀλλά ἀναφέρεται εἰς τήν δυνατότητα ἀλλαγῆς, καί εἰς τό χρέος νά ἀγωνιζώμεθα διά μίαν δικαιοτέραν κοινωνίαν, καί διά τόν σεβασμόν τῆς ἀνθρωπίνης ἀξιοπρεπείας. Διά τούς Χριστιανούς, ἡ Ἀλήθεια εἶναι «Πρόσωπον», εἶναι ὁ σαρκωθείς, σταυρωθείς καί ἀναστάς Σωτήρ τοῦ κόσμου, ὁ Χριστός. Ὁ ἄνθρωπος ἀληθεύει ὅταν ζῇ ἐν Χριστῷ καί κατά Χριστόν, ὅταν ἐλπίζῃ εἰς τήν ἐσχατολογικήν τελείωσιν τῶν πάντων ἐν Χριστῷ, καί ἀγωνίζεται ὡς «Θεοῦ συνεργός» (Α’ Κορ. γ’, 9), ὡς «ποιητής» καί ὄχι ἁπλῶς ὡς «ἀκροατής» τῶν θείων προσταγμάτων, χάριτι καί εὐδοκίᾳ Θεοῦ, διά τήν Ἀλήθειαν, ὁ πυρήν τῆς ὁποίας εἶναι ἡ «ἀεί μένουσα» ἀγάπη.
     Εὐχαριστοῦμεν διά τήν προσοχήν σας.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών (23.5.2019)


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη επισκέφτηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Παναγιότατο υποδέχθηκαν ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη και ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Αυτόν τον μήνα το ίδρυμα φιλοξενεί την έκθεση:

«Αλέκος Φασιανός Βαγγέλης Χρόνης
30 χρόνια φιλίας
Ζωγραφική και ποίηση»

Ο Παναγιότατος ξεναγήθηκε από τον επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ που αποτελεί τον επόμενο «σταθμό» του προγράμματός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ