ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 9/2/2025
Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
Μια νέα περίοδος της Εκκλησίας ανοίγεται σήμερα μπροστά μας. Μια περίοδος που φθάνει στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μέσα σε αυτή την τόσο μεστή νοημάτων περίοδο προβάλλονται από τον ίδιο τον Ιησού διάφορες προσωπικότητες και χαρακτήρες, που πολλά έχουν να μας διδάξουν.
Δυο από αυτές τις προσωπικότητες είναι και οι πρωταγωνιστές της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Ο λόγος για τον Τελώνη και τον Φαρισαίο, δυο ανθρώπους που ζούσαν τόσο κοντά, ενώ ταυτόχρονα ψυχές τους απείχε η μια από την άλλη έτη φωτός. Ο Ιησούς δεν μας αποκαλύπτει τα ονόματά τους, τους παρουσιάζει με τα προσωνύμια των κοινωνικών ομάδων όπου ανήκαν. Αυτό ίσως το κάνει και σκοπίμως, θέλοντας να δείξει την πνευματική διαφορά την οποίαν είχαν.
Οι δυο αυτοί άνθρωποι εισήλθαν στο ναό για να προσευχηθούν. Ο Φαρισαίος, καυχώμενος για τα αγαθά του έργα, προσευχόταν μάλλον στον εαυτό του και όχι προς τον Θεό. Αφού απαρίθμησε τα καλά του έργα συνέκρινε τον εαυτό του με τους αμαρτωλούς και κυρίως με τον, εκεί παριστάμενο, Τελώνη. Η περιγραφή του Φαρισαίου παρουσιάζει τον εγωκεντρικό χαρακτήρα της προσευχής του, την αλαζονεία του, την έναντι του Θεού και των συνανθρώπων του αυθάδη στάση του, και τέλος την εχθρότητά του έναντι του Τελώνη.
Ο Τελώνης δεν είχε να παρουσιάσει -σε σύγκριση με τον Φαρισαίο- καλά έργα, για να ζητήσει δικαίωση. Με συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του δεν τολμούσε να σηκώσει τα μάτια του προς τον ουρανό, και με συντετριμμένη καρδιά επαναλαμβάνει τη φράση: “Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ”.
Η σημερινή παραβολή ανατρέπει τη λογική των εξωτερικών εντυπώσεων. Από τη μία, ο -κατά τ’ άλλα- «ευσεβής» Φαρισαίος, παρουσιάζοντας μια εγωκεντρική θρησκευτικότητα που καμία σχέση με το πνεύμα της Εκκλησίας δεν έχει, ενώ απομακρύνεται περαιτέρω από τον Θεό. Από την άλλη, ο Τελώνης δέχεται την δικαίωση από τον Θεό, όχι ως δικανική πράξη, αλλά ως επιστέγασμα της ταπεινώσεως και της μετάνοιάς του που προηγήθηκαν.
Αγαπητοί μου,
ας πορευθούμε την περίοδο αυτή του Τριωδίου, αλλά και κάθε περίοδο της Εκκλησίας μας, με οδοδείκτες τα υγιή πρότυπα που ο ίδιος ο Κύριος μάς προτείνει. Ένα από αυτά και του Τελώνη, ο οποίος μας δίδαξε σήμερα την ταπεινότητα. Αμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου