e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Βραδινή Προσευχή

Γράφει η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά


Εντάξει, δεν είναι σοβαρή αρρώστια, μα είναι, ίσως, από τις πιο ενοχλητικές, όπου σε ρίχνει κάτω για κάμποσες ημέρες και δεν ρωτάει αν είσαι σε θέση το συγκεκριμένο διάστημα να βγεις εκτός μάχης.

Για τη γρίπη πρόκειται, όχι βέβαια αυτή των χοίρων, των πτηνών ή των... ιχθύων, αλλά την απλή, κοινή γρίπη. Αρχίζει με καταρροή, ελαφρές κρυάδες που γίνονται ρίγη και τρέμεις σύγκορμος ενώ όλοι γύρω σου ζεσταίνονται, τα ρίγη εναλλάσσονται με ξαφνικές εξάψεις γιατί ξαφνικά ο υδράργυρος παίρνει τα όρη και τα βουνά κι άντε φτου κι απ' την αρχή. Πονάνε τα αυτιά, πονάει ο λαιμός, πονάει όλο το σώμα λες και σου έκαναν φάλαγγα και το κεφάλι νιώθει σαν να σου έχουν φορέσει ακάνθινον στέφανον, όπου κάποιος σαδιστής έτσι απροειδοποίητα κάθε τόσο το πατάει με δύναμη ώστε τα αγκάθια να χώνονται βαθιά προκαλώντας τρομερό πόνο, τις λεγόμενες... σουβλιές! Κι εκεί που ήσουν μια χαρά, έτρεχες, έτρωγες, έπινες, ξαφνικά δεν έχεις κουράγιο ούτε τα πόδια σου να πάρεις και το νερό κι εκείνο με το ζόρι πάει κάτω.

Τρίτη μέρα σήμερα, λέω πού θα πάει, άντε μια δυο μέρες ακόμα και θα περάσει. Έλα όμως που η όρεξη για φαγητό στο ναδίρ, όπου από τη μια τα φάρμακα που παίρνω από την άλλη ο διαβήτης σού επιβάλλουν να τρως έστω και λίγο. Έτσι, με βαριά καρδιά κι επειδή τίποτα δεν πήγαινε κάτω, αποφάσισα να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια...

Τα χρόνια εκείνα όπου δεν έκανα εγώ κουμάντο τι θα έτρωγα αλλά η παπαδιά. Ο παπάς πονεμένος από την κατοχή και τη μικρούλα αδελφή μου που πέθανε από πείνα, δεν με πίεζε ποτέ, τζιλίβα με ανεβοκατέβαζε η νόνα μου η Μπανατιώτισσα η Αντριάνα, σκ....μαθημένη η νόνα η... Κουκουναρία η Διαμαντίνα, κι ο παπάς να λέει: «Μου έλεγε πεινάω η Σούλα μου και μου ράγιζε την καρδιά γιατί δεν είχα τι να της δώσω, τώρα που δόξα τω Θεώ έχω τη δύναμη, ό,τι θέλει θα τρώει». Φώναζε η παπαδιά πως με κακομαθαίνει και ποιος ξέρει τι μου φυλάει η ζωή, αλλά ο παπάς ανένδοτος!

Εκεί που περνούσε της παπαδιάς, ήταν στη βραδινή σούπα τα καλοκαιρινά βράδια, όπου αφθονούσαν οι ζουμερές μυρωδάτες ντομάτες και το φρεσκοκομμένο σέλινο, το βραδινό δείπνο ήταν πάντα λιτό, τι καλύτερο από μια λαδόσουπα με μπόλικο σέλινο, αγνό λάδι και φρέσκες ντομάτες όπου αφού έβραζαν καλά για να ξεμυρίσει η ντομάτα, η παπαδιά έριχνε μέσα κριθαράκι, του κοκόρου το μάτι ή μαλλιά του αγγέλου! Κάποτε, επήλθε συμβιβασμός, πως αν τρώω τη μανέστρα το ένα βράδυ, το επόμενο θα μου φτιάχνει πατάτες τηγανητές, την αδυναμία μου! Εφιάλτης μου είχε γίνει η σούπα... α πα πα πα πα... δεν πήγαινε κάτω ούτε με σφαίρες...

Στη βραδινή προσευχή, προ του φαγητού, ακολουθούσα κατά γράμμα κι επαναλάμβανα τη προσευχή που έλεγε ο παπάκης μου, Ευλόγησον την βρώσιν και την πόσιν... Πριν πάω για ύπνο, όμως, εκεί που ήταν... ατομική η προσευχή, δεν ζητούσα τίποτα άλλο, δεν παρακαλούσα για τίποτα άλλο μόνο: Θεούλη μου, βοήθησε με να μεγαλώσω γρήγορα, ώστε να μην είμαι υποχρεωμένη να τρώω τη μανέστρα κάθε βράδυ. Μάλλον θα εισακούστηκαν οι προσευχές μου, γιατί, πριν καλά το καταλάβω, βρέθηκα στη θέση της παπαδιάς να προσπαθώ να κάνω το ίδιο με τα παιδιά μου πια... και μετέπειτα με τα εγγόνια μου, με φαγητά που δεν τους άρεσαν. Ομολογώ ότι ίσως αυτές οι καλοκαιριάτικες σούπες να έγιναν αφορμή, ώστε -όταν μεγάλωσα και μέχρι σήμερα σχεδόν- σπάνια να τρώω σούπα.

Σήμερα, όμως, λες κι ο οργανισμός ζητούσε μια ωραία, ζεστή σουπίτσα, μήπως και μαλακώσει λίγο ο λαιμός και καταπολεμηθούν τα ρίγη, έψαξα στο ψυγείο κι ό,τι χορταρικά υπήρχαν, συν σέλινο από τον κήπο, αφού τα ψιλόκοψα τα έβρασα μέσα στο ζουμί κότας που είχα βράσει πριν κι έφτιαξα μια πεντανόστιμη σούπα, αχνιστή-αχνιστή και κατακόκκινη, όχι φυσικά από φρέσκες ντομάτες, μεσοχείμωνο γαρ εδώ, αλλά ντοματάκια του κουτιού. Τι τα θέλεις όμως, προφανώς δεν ξεπέρασα ποτέ τον παλιό εφιάλτη με το ζόρι έφαγα δυο κουταλιές.

Εσείς εκεί, έχετε καλοκαιράκι τώρα, καλά και όμορφα να περνάτε, όσο το επιτρέπουν οι δύσκολες συνθήκες και... τρώτε και καμιά μανέστρα τα βράδια, ελαφριά κι ευκολοχώνευτη είναι!

Με την αγάπη μου πάντα,
δ.μ.τ.

10 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Διονυσία περαστικά σου και γρήγορα σιδερένια!
Μου ανοιξες την ορεξη και απόψε θα φτιάξω τοματόσουπα με χονδρομενούδελο!!!
Αντίθετα με σένα πάντα μου αρεσε.
Δεν τα πήγαινα καλά με τα βραστά κολοκύθια, που τώρα μου αρέσουν πολύ και τον πατσά που δεν εχω δοκιμάσει ποτέ.

Ειρήνη Φανίδου είπε...

Πόσο σαφής είσαι Διονυσία μου στην περιγραφή της γρίππης! Τα διάβαζα και νόμιζα οτι ζούσα την τελευταία φορά που με έπιασε και μένα!a όσο για τις σούπες των παιδικών χρόνων έφαγα και εγώ τέτοιες πολλές με κόκκαλα με μεδούλι μέσα! ήταν η προσφιλής συνταγή της μάνας μου όταν αρρωσταίναμε!ρυζάκι ,λεμονάκι και απανωτά πιάτα! γιατί αχ! Διονυσία μου είμουν ανέκαθεν φαγού! και μάλιστα ζητούσα μπριζόλα τηγανιτή μόλις έκανα πυρετό και με κανακεύανε!μου τα θύμησες! νάσαι καλά το συντομώτερο καλή μου! για να χαίρομαι το τόσο όμορφο γράψιμό σου και την φιλία σου ! έστω και ιντερνετική!

daniel είπε...

Μαρία μου,
Ευχαριστώ για τις ευχές σου, είπαμε, απλή γρίπη ήταν, ήδη άρχισε να υποχωρεί,αργά αλλά σταδιακά.
Λοιπόν ξέρεις τι μου θύμισες με το χοντρομενούδελο; Η παπαδιά το ε΄φτιαχνε με ξηρό χταπόδι κι ήταν στ΄αλήθεια να γλίφεις τα δάκτυλα σου!!!! Όσο για τον πατσά...ομολογώ πως με βρίσκεις σύμφωνη!!!!Μολαταύτα, μου άρεσε πολύ το σγαρτζέτο, έτσι όπως τόφτιαχνε η παπαδιά!!!
Άκρως ενδιαφέρον πάντως πως οριμάζοντας, αναθεωρούμε πολλά από τα γούστα μας στο φαγητό και...όχι μόνο!

daniel είπε...

Ρηνιώ μου πολύ καλή σου μέρα, αν κι εσύ μάλλον κοιμάσαι τώρα.
Δυστυχώς πολύ...γνωστά και κοινά τα συμπτώματα της γρίπης! Τι θα πει, φαγού; Απλά χαιρόσουν κι απολάμβανες το φαγητό σου και καλά έκανες! Εγώ μια ζωή είχα...παραξενιές και μιζέριες στο φαγητό, μολονότι οφείλω να ομολογήσω πως με το πέρασμα των χρόνων...βελτιώθηκα! Έτσι για να γελάσεις, όταν ήμουν νέα, το...κοπλιμάν(!) που άκουγα ήταν: φτου-φτου πάχυνες λίγο!!!!
Τα αισθήματα αμοιβαία!

wwwAnnatsoukalakoufou.gr είπε...

Αγαπητή μου Διονυσία, εύχομαι να είσαι καλά , τώρα που μελετάς το σχόλιό μου. Εμείς εδώ έχουμε καλοκαίρι δροσερό . Χαίρομαι που μελετώ το άρθρο σου ,αναμνήσεις από τα περασμένα, γλαφυρό και καλοδουλεμένο,γιατί είχαμε μέρες να σε δούμε στο ιστολόγιο. Να είσαι πάντα γερή και δυνατή. Με την αγάπη μου, Άννα Τσουκαλά Κουφού.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Υπέροχο κα Διονυσία, άμεσο και ζωντανό σαν να είχαμε και εικόνα..
Το "χοντρομενούδελο" είναι το μεδούλι από κόκκαλα, Μαρία Σ.;

Και να μου επιτρέψετε να μου αρέσει η μανέστρα κολομπίμπιρι ή μπούρου - μπούρου- αυτό το όνομα έχει αυτή η ντοματόσουπα στην Κέρκυρα. Μακαρόνια να είναι και όπως νάναι..

daniel είπε...

Γεια σου Άννα μου,
Πάντα χαίρομαι να σε βλέπω εδώ, μόνο που δεν τα καταφέρνω πάντα να μπάινουν τα σχόλια που γράφω...Όπως στο πολύ ωραίο τελευταίο σου κείμενο, τρεις φορές έγραψα το σχόλιο, δεν μπήκε...
Δεν πειράζει, να ξέρεις πάντως ότι σε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη γιατί πάντα έχεις κάτι να πεις και ξέρεις πώς να το πεις!!!
Πολλά φιλιά.

daniel είπε...

Ρεγγίνα μου, καλώς όρισες!!!
Εκτός κι αν επισκέπτεσαι αλλά απλά δεν σχολιάζεις, όπως και νάχει, σ΄ ευχαριστώ!
Λοιπόν, επειδή δεν ξέρω πότε θα δει το σχόλιο σου η αγαπητή Μαρία και για να μη σε αφήνω σε...αγωνία, "μενουδέλι" στο αγαπημένο Φιόρε, λέμε ψιλή πάστα όπως "τα μαλλιά του αγγέλου", που είανι σε πιτούλες στρογγυλές, ε, λοιπόν, έχει το ψιλό και το χοντρό μενουδέλι! Ελπίζω να σε διαφώτισα!
Καλά και όμορφα να περνάς, με αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Διονυσια μου γλυκια καλη σου μερα! Διαβαζω το αρθρο σου και ζηλεβω. Σημερα συκωθηκα καθως λενε οι Αυστραλοι με βατραχια κολιμενα στο λεμο. ποσο θα επιθυμουσα και εγω ενα πιατο απο την μοσχοβολιτη σουπα σου. Απολαμβανω παντα τα γραφτα σου τα οποια συνηθος ξυπνουν παλιες αναμνησεις. Ιδες που τωρα εφτασε καιρος να κανουμε στα παιδια μας αυτα που εμεις δεν δεχομασταν απο τους γονεις μας...? Αλλα ποιος ειχε τοση μεγαλη ποικιλια τροφιμων εκεινη την εποχη! Συγουρα δεν υπηρχαν στο δικο μου σπιτι..

Μαγδα

daniel είπε...

Μάγδα μου, έχεις δίκιο, είπαμε, όπως οριμάζουμε αναθεωρούμε πολλές από τις θέσεις μας, τα γαστρονομικά μας γούστα και όχι μόνο!!!
Όσο για μένα, είπαμε...δεν είμαι της σούπας κι ας προσπαθώ ακόμα και σήμερα να ενθαρρύνω τα εγγόνια μου να την φάνε!
Φρόντισε να στείλεις τα βατράχια στα ρυάκια...εκεί ανήκουν!
Περαστικούλια σου γρήγορα αγαπημένη μου Μάγδα! Πολλά φιλάκια.