e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Στη χρυσότρουλη Μονή Αγ. Μιχαήλ Κιέβου | St. Michael's Golden-Domed Monastery | Михайлівський золотоверхий монастир

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Το σημερινό φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την επίσκεψή μας, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, στο περικαλλές Μοναστήριο του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου, μαζί με τα όσα κτήρια περικλείονται στη μάντρα του. 
     Η Μονή με τον χρυσότρουλο ναό της, στο άλλο άκρο της μεγάλης πλατείας, όπου βρίσκεται -βορειοανατολικά- ο Ναός της του Θεού Σοφίας, αποτελεί την Καθέδρα της επίσημης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.
     Η ιστορία του Καθολικού της Μονής ανάγεται στον Μεσαίωνα, αν και η σύγχρονη μορφή του είναι σε ουκρανικό μπαρόκ του 18ου αιώνα. Το εσωτερικό είναι εντελώς βυζαντινό. Εμείς -ατυχώς- δεν κατορθώσαμε να έχουμε φωτογραφίες έσωθεν, διότι απαγορευόταν κάθε τέτοια απόπειρα. 





























Στις 9η και 10η φωτογραφίες (ανωτέρω) έχει αποτυπωθεί το κτίριο, όπου λειτουργεί η Θεολογική Ακαδημία (φαίνονται μάλιστα οι φοιτητές ρασοφορούντες να έχουν διάλειμμα) και μεγάλο Μουσείο της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής των Ουκρανών (βλ. τρεις φωτογραφίες πιο κάτω).  

Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε τον -ταπεινότερο του κεντρικού- ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λειτουργεί ως παρεκκλήσιο της Θεολογικής Ακαδημίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: