e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Κατά την Θρονική Εορτή 2014, το Φανάρι θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο Α΄


Κατά την διάρκεια των επαφών του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της Θρονικής Εορτής 2013, είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει ο ίδιος στους επισκέπτες του ότι κατά την επόμενη Θρονική Εορτή, ήτοι κατά τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Πρωτοκλήτου Ανδρέου, τον Νοέμβριο του 2014, θα επισκεφθεί το Φανάρι ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄.


Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να προσλάβει μεγάλη σημασία και βαρύτητα, εξαιτίας των ρηξικέλευθων ανοιγμάτων που πραγματοποιεί ο Ποντίφικας τόσο προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και στην σύγχρονη μετανεωτερική κοινωνία. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι έχει αντιμετωπισθεί με θετικότατα σχόλια από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η αυτοπρόσωπη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ιστορία.

7 σχόλια:

Margarita Nikolopoulou είπε...

Θα ζήσουμε αραγε να δούμε την Ένωση των Εκκλησιών ;

Konstantinos Sidiropoulos είπε...

Margarita Nikolopoulou συμφωνα με την ορθοδοξη θεωρια, δεν υπαρχουν δυο εκκλησιες, αρα δεν υπαρχει θεμα ενωσης. ή ο ενας θα πρεπει να γινει ορθοδοξος ή ο αλλος θα πρεπει να γινει "καθολικος" για να υπαρξει η λεγομενη "ενωση".
πριν από 24 λεπτά · Μου αρέσει!

Margarita Nikolopoulou είπε...

Πριν το Σχίσμα πώς λεγόταν η Εκκλησία ; Και η αναίρεση του Σχίσματος δεν θεωρείται Ένωση;

Konstantinos Sidiropoulos είπε...

Σχισμα ηταν πως ο ενας διαχωρισε τα πιστευω του απο τον αλλο, αρα εχει αλλη πιστη, αρα δεν ειναι μια εκκλησια.
Δεν ηταν ενας απλος ανταγωνισμο επισκοπων και πατριαρχων. Και τωρα ας πουμε υπαρχει ανταγωνισμος και προβληματα μεταξυ ορθοδοξων πατριαρχιων, αλλα δεν υπαρχει σχισμα οσο υπαρχει η ιδια πιστη.

Margarita Nikolopoulou είπε...

Το θέμα ξεκίνησε με το filioque (και εκ του Υιού) αλλά πιθανότατα ήταν θεμα νομής της εξουσίας. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ο Πάπας της Ρώμης όλη την πρώην Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να την "νέμονται" οι Ανατολικοί΄.Έχω την εντύπωση - και διορθώστε με αν κάνω λάθος- πως για πολλούς αιώνες η Ιεραρχία της Εκκλησίας είχε εξουσία που υπερέβαινε την θρησκευτική. Ακόμα και για τη Βενετία έχω ακούσει πως αν και πρώην Βυζαντινό "θέμα" ( μνήμες τέτοιες απηχεί το γνωστό νανούρισμα "Κοιμήσου και παράγγειλα στην Πόλη τα προιικιά σου, στη Βενετιά τα ρούχα σου..) με προστάτη τον Άγιο Θεόδωρο (υπάρχει ακόμα άγαλμά του στην πλατεία του Αγίου Μάρκου), θέλοντας να "αποσχιστεί" και να διαφοροποιηθεί από το Βυζάντιο, προχώρησε στην υφαρπαγή του σκηνώματος του Αγίου Μάρκου, έτσι ώστε να έχει το "δικό" της Άγιο....

π. Άγγελος Μπουλιέρης είπε...

Μπροστα στον κινδυνο του Ισλαμισμου η Ανατολικη με τη Δυτικη εκκλησια πρεπει να ενωθουν.Στο κατω κατω οι δυο εκκλησιες δεν ειναι τιποτ' αλο παρα δυο αδερφες που τσακωθηκαν !!!

apelef είπε...

Αδέρφια μου, εις Μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν ομολογώ εν (ένα) βάπτισμα.. κλπ.. συνεπώς δεν μιλάμε για 2 Εκκλησίες για να ενωθούν αφού είναι μία η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην οποία η δύση σχίσθηκε πριν περίπου χίλια χρόνια.. Ίνα πάντες εν ώσι συμβαίνει όταν είμαστε ενωμένοι ως μέλη του σώματος του Χριστού μας και κοινωνούμε μέσα από το ίδιο Ποτήριο βαπτισμένοι εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος όπως αναφέρει το Ιερό μας Ευαγγέλιο. Όμως ο Κύριος μας ανατέλλει τον ήλιο για όλους μας και ρίχνει την βροχούλα του για όλους μας και μην ξεχνάμε Σταυρώθηκε για εμάς τους Ορθόδοξους αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Ο Κύριος μας, μας λέει στο Ιερό Ευαγγέλιο να προσευχόμαστε για την δική μας αμαρτωλότητα αλλά και για τους αδελφούς μας. Αλλά να μην ξεχνάμε αδέρφια μου την μετάνοια την δική μας πρώτα. Πόσες φορές αναφέρεται η μετάνοια στο Ιερό Ευαγγέλιο! Σίγουρα πάνω από 100 φορές. Συγχωρέστε με εύχομαι Καλά Άγια Χριστούγεννα!