e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 27η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για την δυσπιστία του Θωμά



Η φήμη των Αποστόλων διαδόθηκε κι έλαμψε παντού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 27ης Απριλίου 2014
ΤΟΥ ΘΩΜΑ
(Πραξ.  ε’   12-20)

 Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης 

Είναι συνηθισμένο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία η δίωξη και το μίσος κατά των δικαίων και των ευσεβών από τους άδικους, ισχυρούς και ασεβείς ανθρώπους.
Οι Άγιοι Απόστολοι του Κυρίου, πιο πολύ από άλλους, έγιναν το αντικείμενο της δίωξης και του μίσους των εχθρών της Αλήθειας και του Θεού. Πολεμήθηκαν μέχρις εσχάτων, μέχρι εξοντώσεως.
Τι κακό όμως έπραξαν; Απολύτως κανένα. Αντίθετα, υπήρξαν κήρυκες του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, του Ευαγγελίου της αρετής, της σωτηρίας και της αγάπης. Δίδασκαν τις θείες αλήθειες και θεράπευαν θαυματουργικά κάθε ασθένεια σωματική και πνευματική. Πρόσφεραν την άφεση των αμαρτιών και την ειρήνη σε όλους. Αγωνίζονταν για την ταπεινοφροσύνη, τα καλά έργα και την ενότητα. Έκαναν μεγάλα θαύματα, που η ανθρώπινη λογική δεν μπορούσε να τα συλλάβει και που ποτέ δεν είχαν ξαναγίνει στην  ιστορία.
Έτσι η φήμη των Αγίων Αποστόλων διαδόθηκε κι έλαμψε παντού. Πολλοί αλλόθρησκοι και άθρησκοι πίστεψαν στον αληθινό Θεό, αλλά και αυτοί που δεν πίστεψαν, αισθάνθηκαν γι’ αυτούς δέος, σεβασμό και «εμεγάλυνεν αυτούς ο λαός». Δεν τολμούσε κανείς να τους εμποδίσει ή να τους πειράξει, ακόμη και να το ήθελε.
Όμως υπήρξαν και κάποιοι άλλοι, που, όχι μόνο δεν συνετίστηκαν από την διδασκαλία και το παράδειγμα των Αποστόλων, αλλά έδειξαν τον φθόνο και την εμπάθειά τους. Κυρίως ο αρχιερέας και τα μέλη του ασεβούς Ιουδαϊκού Συμβουλίου, καθώς και οι υλιστές - κοσμικοί Σαδδουκαίοι, αυτοί «επλήσθησαν ζήλου», κυριεύτηκαν, δηλαδή, από ζήλια και κακία. Αντί να θαυμάσουν ή να φοβηθούν την θεία δύναμη, αυτοί τους φυλάκισαν εξευτελίζοντάς τους.
Όμως ουδείς μπορεί να τα βάλει με τον Θεό. Οι Άγιοι Απόστολοι ελευθερώθηκαν θαυματουργικά και συνέχισαν άφοβα το έργο τους. Το ίδιο και ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος έδειξε ανθρώπινη αδυναμία και βασιζόμενος στην λογική, δεν πίστεψε αρχικά στην Ανάσταση Του Κυρίου. Αργότερα όμως, αναδείχθηκε μέγιστος κήρυκας του Ευαγγελίου στα πέρατα της γης, δεχόμενος τα μαρτύρια και τον θάνατο.
Αυτού του ιδίου και των άλλων Αποστόλων όλοι ας μιμηθούμε το παράδειγμα! Γένοιτο! 
  

Η εορτή της μνήμης του Αγίου Μάρκου στο Maputo και η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του πρώτου Μοζαμβικανού Ιερέα

 Σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα, στον Καθεδρικό του Μαπούτο 






















































Σε ιδιαίτερο αναστάσιμο κλίμα τελέσθηκε σήμερα το πρωί Κυριακή του Θωμά η χειροτονία του πρώτου Μοζαμβικανού Ιερέα με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του β΄, του Διακόνου Χρήστου Σιτόε, ενός εκ των Μοζαμβικανών φοιτητών της ιερατικής σχολής της Κένυας και ο οποίος θα διακονήσει στην ιεραποστολική Επισκοπή.

Ο επίσκοπος Ιωάννης εμφανώς συγκινημένος μετέφερε το πατρικό ενδιαφέρον του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επισημαίνοντας το σπουδαίο έργο που αναλαμβάνει για τον Ευαγγελισμό των διψασμένων για Ορθοδοξία Μοζαμβικανών. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Ιωάννης του τόνισε ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για την επιλογή του να υπηρετήσει την Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, αρχαιότερη Εκκλησία της Αφρικής, που 2000 χρόνια μεταλαμπαδεύει τον αναστάσιμο ευαγγελικό λόγο.

Στην αντιφώνησή του εμφανώς συγκινημένος ο π. Χρήστος Σιτόε αναφέρθηκε στην επιλογή να ακολουθήσει με ιερή ζέση την Ορθόδοξη Εκκλησία, ευχαρίστησε τον Μακαριότατο Πατριάρχη, τον Επίσκοπο Ιωάννη και τον Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, διευθυντή της εκεί ιερατικής σχολής, την μητέρα του την σύζυγό του και την μικρή κόρη τους, πηγή έμπνευσης γι' αυτόν, όπως επίσης και όλους τους φίλους του που τον στήριξαν.

Έγινε, εξάλλου, πανηγυρικός εορτασμός του Προστάτου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αγίου Μάρκου, όπου στον Καθεδρικό Ναό φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του και περίτεχνη Καθέδρα του ιδρυτή της, όπως επίσης και ευλογία των άρτων.

Ακολούθησε λιτανεία στον περίβολο του Ναού και κέρασμα στο ιεραποστολικό κέντρο, όπου ο κόσμος συνεχάρη τον νέο ιερέα, ενώ χορωδία έψαλε ύμνους στην τοπική διάλεκτο.

50 φωτοστιγμές από την Πατριαρχική Χοροστασία στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας / Ecumenical Patriarch presiding Liturgy in Rotterdam

 Κυριακή του Αντίπασχα, 27 Απριλίου 2014 
 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Rotterdam (Westzeedijk 333 à 3015 AA Rotterdam, Pays-Bas) 




































































































Τήν Κυριακήν τοῦ Θωμᾶ, 27ην Ἂπριλίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Νικολάου Rotterdam, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, καθ’ἥν ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Εὐμενείας κ. Μάξιμος, οἱ Ἐξοχ. Πρέσβεις κ. Θηρεσία-Παρασκευή Ἀγγελάτου, τῆς Ἑλλάδος, καί Κυριακός Κοῦρος, τῆς Κύπρου, ἡ Εὐγεν. κ. Rogaar Ἀγγελίδου, Πρόεδρος τῆς Ἑνώσεως Ἐλλήνων Ὁλλανδίας, Κληρικοί τῆς Ἱ. Μητροπόλεως καί μέγα πλῆθος πιστῶν ἐξ ἐνοριῶν τοῦ Βελγίου, τῆς Ὁλλανδίας καί τοῦ Λουξεμβρούργου, οἵτινες κατέκλυσαν τόν Ναόν καί τόν πέριξ αὐτοῦ χῶρον, ἐνῷ ἔψαλεν ἐμμελῶς ἡ χορῳδία τοῦ Ἱ. Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Βρυξελλῶν, ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ Πρωτοψάλτου Μουσικολ. κ. Δημητρίου Ζαγκανᾶ. Ἐπίσης παρέστη καί ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Οὐτρέχτης τῶν Παλαιοκαθολικῶν κ. Joris Vercammen.

Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου καί ὁ Πατριάρχης, ἀναφερθείς ἰδιαιτέρως εἰς τήν προσωπικότητα τοῦ νέου Ποιμενάρχου καί εὐλογήσας τήν πολυπληθῆ παρουσίαν τῶν προσελθόντων πιστῶν, εἰς τούς ὁποίους διένειμε τό ἀντίδωρον καί εἰκονίδια εἰς εὐλογίαν.

Ἐπηκολούθησε δεξίωσις καί ἐπίσημον γεῦμα ἐν τῷ ξενοδοχείῳ Inntel, κατά τήν διάρκειαν τοῦ ὁποίου ὡμίλησαν ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Εὐμενείας κ. Μάξιμος καί ὁ Πατριάρχης.

Ὁλοκληρώσας τοιουτοτρόπως τήν πενθήμερον ἐν Ὁλλανδίᾳ ἐπίσκεψιν Αὐτοῦ, ὁ Πατριάρχης ἀνεχώρησε τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, διά τήν ἕδραν Αὐτοῦ, προπεμφθείς ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὑπό τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Joris Vercammen καί τῶν Ἐξοχ. Πρέσβεων κ. Sadık Arslan, τῆς Τουρκίας, καί Θηρεσίας-Παρασκευῆς Ἀγγελάτου, τῆς Ἑλλάδος, ἐνῷ ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὑπεδέχθη Αὐτόν ὁ Σεβ. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος.