e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Οι Έλληνες της Αγίας Πετρούπολης εόρτασαν την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου
















Με λαμπρότητα και συγκίνηση οι Έλληνες που ζουν στην Αγία Πετρούπολη εόρτασαν την Εθνική Εορτή  στις 25 Μαρτίου.  Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την ευλογία του Σχολάρχη και Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας, Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέτεργκωφ κ. Αμβροσίου, στον ναό των Δώδεκα Αποστόλων του κτιρίου της Παλαιάς Θεολογικής Ακαδημίας τελέσθηκε επίσημη Θεία Λειτουργία από τους Έλληνες ιερείς και φοιτητές Αρχιμανδρίτες Γρηγόριο Νανακούδη και Τιμόθεο Τσισμαλίδη και τους ιερομονάχους Σιλουανό και Βαρθολομαίο, καθώς και τους διακόνους Κωνσταντίνο και Βλαδίμηρο. Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν οι φοιτητές της Σχολής Μιλτιάδης Δραϊνάκης (Ελλάδα), Ηλίας Μπιτάρ και Μαζίντ Ραφούχ (Συρία). Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Θόδωρος Μπιζάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Δημήτριος Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέκος Δροσίδης, οι υπάλληλοι των δύο Προξενείων, Έλληνες φοιτητές και αρκετοί Έλληνες της πόλης μας, οι οποίοι παρά το εργάσιμο της ημέρας προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή. Μετά την Θεία Λειτουργία και την Επίσημη Δοξολογία μετέβησαν στην νέα Θεολογική Ακαδημία όπου παρακάθισαν σε δεξίωση. Ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας και ο κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας απηύθυναν χαιρετισμούς και ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας (κατωτέρω) αναφερόμενος στο εορταζόμενο γεγονός και εστιάζοντας στην προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος -σημειωτέον- υπήρξε και Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου Αλεξάνδρου, εδώ στην Αγία Πετρούπολη. Τέλος ευχαρίστησε τους ιερείς και λαϊκούς που βοήθησαν στην προετοιμασία της εορτής και ιδιαίτερα τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αμβρόσιο που παρείχε την άδεια.

Οι Έλληνες, από την ίδρυση της πόλης  το 1703, αποτελούν αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας της Αγίας Πετρούπολης. Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας, εγκατέστησε αρκετούς Έλληνες εδώ, οι οποίοι διακρίθηκαν σαν ιερείς, έμποροι, στρατιωτικοί, μηχανικοί, ιατροί κλπ. Η Θεολογική Ακαδημία μέχρι το 1917 ονομαζόταν Ελληνο-Λατινική Ακαδημία και με εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης στην Λαύρα Αλεξάνδρου Νιέβσκι η Θεία Λειτουργία ετελείτο στα Ελληνικά τις επίσημες μέρες (σαν ανάμνηση αυτού ακόμα σε κάθε Θεία Λειτουργία ψάλλονται στα Ελληνικά ο Τρισάγιος Ύμνος και ο πολυχρονισμός του επισκόπου). Στην ομώνυμη πλατεία Ελλήνων (κοντά στην κεντρική πλατεία Μαγιακόφκσαγια) μέχρι το 1962 υπήρχε ο περίλαμπρος ναός του Αγίου Δημητρίου της Ελληνικής Κοινότητας. Στην θέση του χτίστηκε το Μέγαρο Μουσικής όμως η πλατεία διατηρεί την ονομασία "Πλατεία Ελλήνων" (όπως και η κοντινή λεωφόρος) και προ ολίγων ετών ανεγέρθηκε εκεί ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο κοιμητήριο των επιφανών προσωπικοτήτων διασώζονται τα μνημεία αρκετών Ελλήνων εμπόρων και καθηγητών. Σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ζουν περίπου 1000 Έλληνες εδώ, απόγονοι Ποντίων που μεταφέρθηκαν αναγκαστικά  από τον Στάλιν την δεκαετία του '50 καθώς και αρκετοί φοιτητές. Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες παραδοσιακά φίλες και σύμμαχοι, τόσο μεν λόγω της κοινής παράδοσης της Ορθοδοξίας, όσο και λόγω των κοινών αγώνων ενάντια στο φασισμό και υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων και της Δημοκρατίας.

Το προσεχές Σάββατο η Ελληνική Κοινότητα θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση και την Κυριακή το τμήμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας της ενορίας Βοσκρισένιγιε (Αναστάσεως του Κυρίου) διοργανώνει μία εορταστική εκδήλωση όπου οι μαθητές (Ρώσοι άπαντες) θα απαγγείλουν ελληνική ποίηση και λογοτεχνία και θα εορτάσουν με τον τρόπο τους την εθνική εορτή μας.

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 
ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 

Υπό Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Νανακούδη, Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας

«Οι Έλληνες διά της Θείας Πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοήθειας θέλουν ελευθερωθούν ταχέως και συμφώνως προς τα αρχαία πατρογονικά των δίκαια, θα μείνουν ελεύθεροι, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.» Tσάρος Αλέξανδρος - 1815

Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Κύπρου,
Κύριε Πρέδρε της Ελληνικής Κοινότητας Αγίας Πετρούπολης,
Αγαπητοί φίλοι της Ελλάδος Ρώσοι και λοιποί,
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Μεγάλη και περίλαμπρη η ημέρα που ξημέρωσε σήμερα για την πατρίδα μας και για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Σαν σήμερα οι πρόγονοι μας αποφάσισαν να αποτινάξουν την σκλαβιά των τετρακοσίων και πλέον χρόνων και να δημιουργήσουν κράτος ελληνικό, να εκπληρώσουν τους πόθους και τα οράματα των προγόνων τους, να ζήσουν το όνειρο της ελευθερίας. Ο Ρήγας Φεραίος λίγα χρόνια πριν το είχε γράψει πολύ όμορφα: Ώς πότε παλληκάρια, θα ζούμε στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;.... Το "ώς πότε" έφθασε μέχρι την ημέρα της 25ης Μαρτίου του σωτηρίου έτους 1821. Την μέρα που η πίστη μας εορτάζει την ελευθερία του ανθρώπινου γένους, την ίδια μέρα οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν πρώτα στην Αγία Λαύρα και μετά σε όλο το Μοριά, την Στερεά, τα νησιά και πολλά άλλα μέρη. Ετοιμασμένοι από την Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε μην ξεχνάμε στην Οδησσό, μπολιασμένοι με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, ενισχυμένοι πνευματικά τόσο μεν από τους νεομάρτυρες της πίστης όσο και από τους λογάδες του Γένους, αυτοί οι λίγοι που ζούσαν μέσα στην συνεχή καταπίεση και τον απίστευτο δεσποτισμό, αποφάσισαν πως τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο της ελευθερίας, ούτε η ίδια η ζωή του ανθρώπου. Ποτάμια το αίμα που χύθηκε και τότε, και πριν και αργότερα και μέχρι τις μέρες μας. Όμως εμείς, οι απόγονοι αυτών που δημιούργησαν την έννοια της δημοκρατίας, την φιλοσοφία, τις θετικές επιστήμες, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην πανανθρώπινη ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Την ιστορία γράφουν τα πρόσωπα. Και την ιστορία της Επανάστασης του '21 έγραψαν τόσο μεν οι στρατιωτικοί, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι, αλλά και οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί της εποχής. Ήρωας δεν είναι μόνο αυτός που δίνει μάχη σώμα με σώμα, αλλά και ο εκείνος που μάχεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της πατρίδας του την οποία εκπροσωπεί. Σήμερα θα ήθελα για λίγο να σταθώ στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τα βιογραφικά του στοιχεία λίγο έως πολύ γνωστά. Η επανάσταση τον βρήκε Υπουργό Εξωτερικών του Τσάρου, εδώ στην Αγία Πετρούπολη. Ώριμος και σώφρων πολιτικός, λίγα χρόνια πριν αρνήθηκε την τιμητική προεδρία της Φιλικής Εταιρείας, όχι διότι ήταν εναντίον της Επανάστασης, αλλά διότι σαν νουνεχής καταλάβαινε ότι αυτό το εγχείρημα, στις συνθήκες δεσποτισμού που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη θα είχε αρνητική κατάληξη για τον Ελληνισμό. Το απόσπασμα που θέσαμε σαν προμετωπίδα είναι τα λόγια του Τσάρου Αλέξανδρου στο συνέδριο της Βιέννης το 1815. Εκεί ο Καποδίστριας, με την σύμφωνη γνώμη του Τσάρου, έθεσε το θέμα των υπόδουλων Ελλήνων για να λάβει προσβλητική απάντηση από τον διαβόητο Μέτερνιχ  που ούτε λίγο ούτε πολύ του είπε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες αλλά Χριστιανοί Ορθόδοξοι υπήκοοι στον Σουλτάνο. Τότε ο Τσάρος που θεώρησε την προσβολή στον υπουργό του προσωπική είπε όσα είπαμε στην αρχή. Το 1815 πέτυχε την ίδρυση του πρώτου ουσιαστικά ελληνικού κράτους, της Ιονίου Πολιτείας. Επίσης ήταν αυτός που δημιούργησε το σύνταγμα της νέας τότε Ελβετικής Δημοκρατίας και πέτυχε την ακεραιότητα και (μέχρι σήμερα) ουδετερότητα της με έξυπνους διπλωματικούς χειρισμούς. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου βοηθούσε διπλωματικά και οικονομικά τους επαναστάτες. Το 1827 εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας και ανέλαβε την εκ του μηδενός δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. 

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλα βιογραφικά στοιχεία αυτή την ώρα παρά τρεις επισημάνσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του:
1) Ήταν απόλυτα έντιμος στην διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και δη των χρημάτων. Προτού έρθει στην Ελλάδα, μετέβη στην Κέρκυρα και πούλησε μεγάλο μέρος του μεριδίου στην οικογενειακή περιουσία. Με αυτά τα χρήματα (καθόλου λίγα για την εποχή) δημιούργησε ουσιαστικά το πρώτο Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο. Όταν του πρότειναν μισθό για τις υπηρεσίες του απάντησε: Αρνούμαι να λάβω και έναν οβολό ακόμα, την ώρα που η πατρίδα μου δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Η διαβίωση του ασκητική. Κοιμόταν σε στρατιωτικό ράντσο και δαπανούσε ελάχιστα χρήματα.
2) Είχε όραμα. Σε διάστημα 4 περίπου ετών δημιούργησε τις δομές εκείνες που χρειαζόταν ένα σύγχρονο κράτος. Νόμισμα, τυπογραφείο, σχολεία, ορφανοτροφείο, εκκλησιαστική σχολή, νοσοκομείο, τελωνεία, στρατό και ναυτικό και τόσα άλλα.
3) Είχε πίστη στον Θεό. Πάμπολλες οι αναφορές του που έχουν σωθεί για το ότι η ελευθερία των Ελλήνων είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του θάρρους και της αγωνιστικότητας αλλά και της θείας πρόνοιας. Στην Μητρόπολη Κορίνθου σώζεται ακόμα το προσωπικό του  εικόνισμα που έφερε μαζί του πάντοτε. Ο άδικος θάνατος τον βρήκε στο κατώφλι του ναού Κυριακή πρωί.
Και 4η διαπίστωση. Οι Έλληνες μέσα στα τόσα προτερήματα έχουμε το κάκιστο μειονέκτημα του αδελφοκτόνου εμφυλίου. Το ξέρω ότι σε μιά ημέρα πανηγύρεως δεν λέμε τα αρνητικά, πλην και αυτά μας ωφελούν και μας διδάσκουν. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας και ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πολιτικούς σκοτώθηκε από βόλι Ελληνικό.

Κύριοι Πρόξενοι, αγαπητοί  συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η σημερινή μέρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνικό ενθουσιασμό και σκορπά ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες. Όμως μας θέτει και προ των ευθυνών μας, έναντι των προγόνων μας. Έχουμε ένα περίφημο παρελθόν παρά τις κακές μας στιγμές και ελπίζουμε σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Όσο και αν οι σύγχρονες Κασσάνδρες μας θέλουν ξοφλημένους εμείς οφείλουμε να διατηρούμε την αισιοδοξία, την αποφαστικότητα, την εξυπνάδα και το θάρρος μας. Να ξέρουμε ποιων προγόνων είμαστε παιδιά. Να είμαστε προσηλωμένοι στις έννοιες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων. Διότι ο Ελληνισμός είναι μία έννοια περισσότερο πανανθρώπινη και λιγότερο συνδεδεμένη γύρω από τα στενά όρια του κράτους. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα και πάλι να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, τόσο μεν στην καταγωγή όσο και στην κουλτούρα, χρόνια πολλά και πάντα να εορτάζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό τις εθνικές μας επετείους. Να ευχαριστήσουμε τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Πέτεργκωφ κύριο Αμβρόσιο, Σχολάρχη της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρούπολης και τους εκλεκτούς συνεργάτες του για την άδεια που μας δόθηκε για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την βοήθεια που είχαμε και όλους όσους συμμετείχαν, καίτοι εργάσιμη η ημέρα στην Ρωσία, στην Εθνική μας εορτή.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!
ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Οι Έλληνες της Σμύρνης γιόρτασαν την εθνική επέτειο της Ελλάδας [+video]

Απόψε, 26 Μαρτίου 2015, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης 














Στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης γιόρτασαν απόψε, 26 Μαρτίου 2015, οι Έλληνες της Σμύρνης της Εθνική Εορτή της Πατρίδας τους!!! Παρέστησαν από τουρκικής πλευράς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Prf Oguz Esen, ο Δήμαρχος Selcuk (κοντά στην Έφεσο) Dr. Zeynel Bakici και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demitras. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη κ. Θεόδωρος Τσακίρης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Θεοδώρα Χατζούδη, η Γραμματέας του Γενικού κ. Ιωάννα Χατζησαμουήλογλου, η Γραμματέας της Κοινότητας κ. Αθηνά Σαμόγλου, ικανός αριθμός Ομογενών, στρατιωτικοί από το ΝΑΤΟ και υπάλληλοι του Γενικού Προξενείου. Τις θερμές προσφωνήσεις ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 


Πατριαρχική Χοροστασία για την εορτή του Ευαγγελισμού 2015 στο Βαφεοχώρι της Πόλης

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι ὁμωνύμῳ Ἱερῷ Ναῷ τῆς Κοινότητος Βαφεοχωρίου, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Τετάρτην 25ην Μαρτίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Νήφων. 

Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Ἐντιμ.  κ. Ἀθανάσιος Ἀστρακᾶς, Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ὅμιλος προσκυνητῶν ἐκ τοῦ παραρτήματος τῆς  Unesco Πειραιῶς καί Νήσων, προσκυνηταί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ καί πιστοί ἐντεῦθεν.

 Μετά τήν Ἀπόλυσιν, ὁ Πατριάρχης ἀνέγνω Τρισάγιον πρό τοῦ ὄπισθεν τοῦ Ἱεροῦ Βήματος τάφου τῶν γεννητόρων, ἀδελφῶν καί συγγενῶν τοῦ ἐκ τῶν προκατόχων Αὐτοῦ καί γόνου τῆς Κοινότητος Βαφεοχωρίου ἀοιδίμου Πατριάρχου Ἰωακείμ τοῦ Γ´.

Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ Κοινοτικῇ αἰθούσῃ καθ᾿ ἥν ὡμίλησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, ὁ Ἐντιμ. κ. Παῦλος Παντελάρας ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς καί ὁ Πατριάρχης, ἀναφερθείς εἰς τήν σημασίαν τῆς ἑορτῆς, μνησθείς καί τοῦ σχόντος τραγικόν τέλος ἐν Ἰωαννίνοις νέου φοιτητοῦ Εὐαγγέλου Γιακουμάκη ἐκ Κρήτης καί εἰπών ἐν συγκινήσει ὅτι οὗτος ἑορτάζει ἐφέτος τά ὀνομαστήριά του μετά τῶν Ἀγγέλων.