e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Καθώς μαραίνονται οι δάφνες της Ανάστασης

Φωτογραφίζει και σχολιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 






Μια πλήρης εβδομάδα έχει παρέλθει από την χαροποιό ημέρα της Λαμπρής Κυριακής. Βρισκόμαστε ήδη στη λεγόμενη "Παλιά Βδομάδα", σε αντιδιαστολή με τη "Νια Βδομάδα" (αυτήν της Διακαινησίμου). Μακάρι, αυτή η "Παλιά Βδομάδα" που διάγουμε, να μη σημαίνει κι επιστροφή στην παλαιότητά μας, μετά την εξαίσια νεότητα, την οποία μάς δώρισε η Ανάσταση του Χριστού!... 

Μόνος προς Μόνον ξανά στον Ναό μας, εδώ όπου, δόξη και τιμή, "σηκώσαμε" Ανάσταση, προ ολίγων μόλις ημερών! Τώρα οι δάφνες στέκουν μαραινόμενες, δάφνες παντού τριγύρω μας, για τις οποίες κοπίασαν ευχαρίστως οι νεαροί εθελοντές της Ενορίας μας. Ήδη κάποια βιαστικά ζωύφια κι έντομα φώλιασαν στα φθειρόμενα φύλλα, ενώ μια επίμονη αράχνη πλέκει τα καθ' εαυτήν... Στο κέντρο του Ναού, αγέρωχο το Εικόνισμα της Ανάστασης και από πάνω του, η παλαιότατη βελούδινη Ουρανία (το εν Ζακύνθω λεγόμενο "μπαλδακί"), με τα καλοκέντητα γαρύφαλλα, σκέποντας σεβαστικά το υπεροχότερο γεγονός των υπ' ουρανόν γεγονότων, αυτό της εκ νεκρών εγέρσεως του Μεγάλου Νεκρού μας! 

Είναι δειλινό, λοιπόν, και ο ανοιξιάτικος ήλιος γέρνει ολοένα πίσω από τον ορεινό όγκο του Βραχιώνα, εδώ στη Ζάκυνθο. Καθώς μας εγκαταλείπει, στέλνει τις ύστατες ακτίνες του εντός του ναού μας, ωσάν να προσκυνάει κι αυτός τον Αναστάντα. Οι κόκκινες εόρτιες κορδέλες της αναστάσιμης διακόσμησης καθίστανται, τώρα στην δύση, πορφυρές έως μαβιές... 

Όμορφες και ωραίες στιγμές στον μεταναστάσιμο Ναό μας, τον αενάως, άλλωστε, αναστάσιμο. Όποιος έχει κατάλληλη όραση, βλέπει! Όποιος έχει ώτα ευήκοα, ακούει τις φωνές των πραγμάτων! 

Δήλωση Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την αναχώρησή του από τις Σέρρες [video]

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015
Πηγή: serrestv 



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Χριστιανική Αδελφότητα "Λυδία η Φιλιππησία"

Πρωί Τρίτης, 21ης Απριλίου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | ecclesia.gr




















Την Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα "Λυδία η Φιλιππησία" επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί ,τελευταία ημέρα παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Τον Πατριάρχη συνόδευαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής καi Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, οι Ιεράρχες της συνοδείας του Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Τους υποδέχθηκαν τα μέλη της Αδελφότητας, κληρικοί της Μητροπόλεως και πιστοί από την Ασπροβάλτα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Αδελφότητας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αμέσως μετά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας ο Μητροπολίτης Σερρών καλωσόρισε τον Πατριάρχη και μίλησε για τις δράσεις και το έργο της Αδελφότητας, ενώ επεσήμανε πως "σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανθρωπότητα έχει ανάγκη Εκκλησιαστικού φρονήματος".

Στη συνέχεια καλωσόρισε τον Πατριάρχη μέλος της Αδελφότητας. Ο Πατριάρχης μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην Αδελφότητα και έπειτα τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Θεόφιλου Ζησόπουλου, ιδρυτή και Πνευματικού Προϊστάμενου από το 1958 μέχρι την κοίμησή του το 2013.

Ο Πατριάρχης στη συνέχεια φύτεψε στον προαύλιο χώρο ένα δέντρο σε ανάμνηση της επίσκεψής του. 

Η Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία» είναι μοναστική, ιεραποστολική Αδελφότητα, που δραστηριοποιείται στον χώρο της Βορείου Ελλάδος από το 1958. 

Η Αδελφότητα έχει το όνομα της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, της αγίας Λυδίας, η οποία γνώρισε τον Χριστό με το κήρυγμα του απ. Παύλου στους Φιλίππους. Βαπτίστηκε η ίδια και όλοι οι οικείοι της και στην συνέχεια εργάστηκε ιεραποστολικά, μεταφέροντας την αλήθεια του Ευαγγελίου στον ειδωλολατρικό κόσμο της εποχής της.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!


Ο Μάριος Μπενίσης στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Πατερικών Σπουδών (Οξφόρδη, 10-14.8.2015)

Με χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορούμαστε ότι ένας νέος Ζακυνθινός Επιστήμονας, ο Μάριος Μπενίσης (κάτοχος Μάστερ Θεολογίας) -σημειωτέον και συνεργάτης του Νυχθημερόν- θα είναι Ομιλητής-Σύνεδρος στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Πατερικών Σπουδών, που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, UK από τις 10 έως τις 14 Αυγούστου 2015, (www.oxfordpatristics.com), εκπροσωπώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με άλλους εκλεκτούς Θεολόγους, από όλη την υφήλιο. 

Η εργασία, την οποία πρόκειται να παρουσιάσει, έχει θέμα: "Being as an atom against Communing as a person: an Orthodox patristic quest of Theology of Person | Ζώντας ως άτομο έναντι της Κοινωνίας του προσώπου: Μια Ορθόδοξη Πατερική αναζήτηση της Θεολογίας του Προσώπου"

Ακολουθεί μια περίληψη (abstract) της εν λόγω εργασίας, στα αγγλικά, για να λάβετε μια κατ' αρχήν γνώση: 


MARIOS BENISIS
B.A, TH.M.,
ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI
GREECE

Being as an atom against Communing as a person: an Orthodox patristic quest of Theology of Person
The well known in the Orthodox world as Theology of Person derives from the communion that exists between the three persons of the Holy Trinity. If someone considers as a purpose the quote “you shall be holy, for I am holy” (1 Peter 1: 16), should try to implicate in his life the communion of the person, best known as community with the other. That is the aspect we will try to illuminate in this short communication, trying to base our thoughts in the works of the Fathers. We will also refer and comment the writings by John Zizioulas, Kallistos Ware, Christos Yannaras and other authors and last but not least, we will explore the meaning of the Greek words κοινωνια, ατομο, και προσωπο (Communion, atom and person) found in the patristic citations, in order to examine the Consensus Patrum in this aspect.