e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Μυρτιές ευλάβειας στην Κυρία τη Βλαχέραινα Λευκίμμης στην Κέρκυρα

Ανταπόκριση | Κείμενο και φωτογραφίες: Γιώργος Γαστεράτος 


















Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάσαμε και φέτος, στις 2 Ιουλίου, τη γιορτή της Βλαχέραινας, δηλαδή της ανάμνησης της μεταφοράς και τοποθετήσεως («Καταθέσεως») στον ναό της Θεοτόκου στην περιοχή «Βλαχέρναι» της Κωνσταντινούπολης της «εσθήτος» (=χιτώνα) της Παναγίας. Επίκεντρο του εορτασμού στην περιοχή της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, ο ομώνυμος οικογενειακός μας ναός, κτίσμα των αρχών του 17ου αιώνα. 

Οι προετοιμασίες της γιορτής κρατούν μέρες πριν. Πρέπει όλα να είναι στην εντέλεια. Τα παραδοσιακά επτανησιακά καντήλια να γυαλιστούν, καθώς και όλα τα ιερά σκεύη αρίστης βενετσιάνικης τέχνης. Οι τοίχοι να φρεσκαριστούν από την ώχρα, να πλυθούν οι «μπόλιες» και τα «μπαγκαλέτα», να μαδηθούν φύλλα δάφνης για το δάπεδο και να φτιαχτούν μάτσα και στεφάνια όχι, χάριν ευκολίας, από φοίνικα που όταν ξεραθεί βρωμάει, αλλά από δάφνη και μυρτιά, που μοσχοβολούν, θυμίζοντας μας το γνωστό «…μυρτιά μου χρυσοπράσινη της εκκλησιάς στολίδι χωρίς εσέ δε γίνεται κανένα πανηγύρι…».

Έτσι, όλος ο ναός έλαμπε κατά την ημέρα της γιορτής που τιμήθηκε δεόντως με πληθώρα ιερέων και ψαλτών, αδόντων όχι «…εν σπαρακτική παραφωνία», όπως είχε γράψει κάποτε ο Παπαδιαμάντης, αλλά «πρίμο-σιγόντο», όπως γνωρίζουμε -και δυστυχώς όχι ακόμη για πολύ- στα Επτάνησα. 

Ξεχωριστή θέση στο ναό είχε, φυσικά, η εφέστια εικόνα της Βλαχέραινας, η οποία, όπως όλες οι εφέστιες εικόνες στην Κέρκυρα, τηρώντας τη γνήσια βυζαντινή παράδοση, βρίσκεται όχι στο εικονοστάσι αλλά στο «ντεπόζιτό» της, όπως λέμε εδώ, στο νότιο τοίχο του ναού, αμέσως μετά το εικονοστάσι. Η κοσμοσυρροή μεγάλη. Καθένας είχε κάτι να ζητήσει από την Κυρία τη Βλαχέραινα με το άναμμα του κεριού του ή με τη «μποτίλια» του λαδιού που προσέφερε.

Στο τέλος της πανηγυρικής λειτουργίας, μαζί με τις ευχές, μοιράστηκαν άρτοι και «σπερνά», που είχαν ετοιμαστεί με περισσή φροντίδα από τους «αδελφούς» του ναού.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σουρωτή για τον πρώτο εορτασμό του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου (12.7.2015)


Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται διά τοῦ παρόντος ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ἀνταποκρινόμενος εἰς ἀδελφικήν πρόσκλησιν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, διαβιβασθεῖσαν διά τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πρόκειται νά ἐπισκεφθῇ τήν Μητρόπολιν ταύτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου εἰς τάς 11 καί 12 ἀρξαμένου μηνός Ἰουλίου, ἐπί τῷ τέλει ἵνα προστῇ τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν ἐπί τῷ ἑορτασμῷ τό πρῶτον τῆς μνήμης τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, προσφάτως καταταγέντος εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ἐκκλησίας. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 2ᾳ Ἰουλίου 2015
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου