e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Εσπερίδα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, με θέμα "Η Παναγία της Παραμυθίας- Βλαχ Σαράι: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον"

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΓΟΥΡΤΣΗΣ 
















Μια ιδιαίτερη εσπερίδα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης του Γένους Σχολή με θέμα "Η Παναγία της Παραμυθίας- Βλαχ Σαράι: Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον" Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ομώνυμο Βακούφι της Παναγίας Παραμυθίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διάσωσης Πολιτιστικής κληρονομιάς και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σκοπός της εκδήλωσης η ανάδειξη της ιστορίας και η διάσωση και αναστήλωση της παλιάς εκκλησίας που βρίσκεται στο Φανάρι είναι ερειπωμένη και δεν χρησιμοποιείται μετά από πυρκαγιά που την κατέστρεψε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ναμπί Αβτζή.

Στις εισηγήσεις των ομιλητών παρουσιάστηκε η ιστορία και η αρχιτεκτονική του ναού, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την επιδιωκόμενη αναστήλωσή της.

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μια και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 και για τρία περίπου χρόνια, μετά την εκδίωξη του Πατριαρχείου από την Παμμακάριστο. Σ’ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδαβίας και τις Βλαχίας οι οποίοι ήταν για περισσσότερο από 100 χρόνια μέλη Φαναριώτικων οικογενειών. 

Στο Φανάρι, κοντά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και η εκκλησία επίσης ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας. Γύρω εκεί ήσαν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας», γι΄ αυτό και η εκκλησία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Βλαχ-Σαράϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: