e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Δυο νέες χειροτονίες κι ένα εκκλησιαστικό οφίκιο στο Blantyre του Malawi






Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, συνεχίζοντας την εργώδη πνευματική σπορά του στον ιεραποστολικό αγρό του Μαλάουι, μιας από τις δύο χώρες της δικαιοδοσίας του, λειτούργησε την Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου της πόλεως Μπλαντάιρ. 

Κατ' αυτή την Ευχαριστιακή Σύναξη προέβη στη χειροτονία του Διακόνου Ερμολάου και του Πρεσβυτέρου Ιωάννου, ενώ την ίδια ημέρα απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής π. Νικοδήμου, ενός καλού και αφοσιωμένου εγγάμου λειτουργού του Υψίστου!

Μικρό σχόλιο εν όψει της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας

του Γιώργου Βλαντή 


Όλοι ανεξαιρέτως οι σκοταδιστές της Ορθοδοξίας έχουν συσπειρωθεί εναντίον της επερχόμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Τα πλέον κραυγαλέα παραληρήματα χρήζουν όχι θεολογικής αντίκρουσης, αλλά ψυχιατρικής αντιμετώπισης, είναι πλέον προφανές. Τι να αντιτάξει κανείς στον οχετό τον ύβρεων, στην περί την ιστορία ασχετοσύνη και σε έναν εκκλησιολογικό αναλφαβητισμό αδιανόητο σε άλλες εποχές; (Κάποτε θα πρέπει να εξιστορηθεί με ειλικρίνεια και το δράμα της συστηματικής θεολογίας στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο.) 

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως από τις εξάρσεις του θυμικού των παραφρόνων παρουσιάζει μια υποκρυπτόμενη αίρεση, ενδημική στο φονταμενταλισμό: ο φόβος μπροστά στο Πνεύμα, η άρνηση της διάστασής του ως creator Spiritus, η παγανιστική εμμονή σε έναν κύκλο αυτάρεσκης, ναρκισσιστικής επανάληψης, ο τρόμος πως κάτι θα αλλάξει τη μωρία της βολής μας. Προβλέψιμοι αυτοματισμοί διακρίνουν τα ρομπότ· το Σώμα του Χριστού είτε αυξάνεται, αναπτύσσεται, είτε δεν είναι Σώμα. Αυτή την αύξηση, αυτό το Novum του Πνεύματος τρέμουν οι ανά την οικουμένη κήρυκες του μίσους και του σκότους. Πολεμούν τη Σύνοδο μήπως και κάτι κλονίσει τα είδωλα των βεβαιοτήτων τους, μήπως και φυσήξει η λυτρωτική βιαία πνοή.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης, 24ης Μαΐου, Πρόεδρος τῆς Κύπρου Ἐξοχ. κ. Νικόλαος Ἀναστασιάδης, παρεπιδημῶν εἰς τήν Πόλιν διά τήν Διάσκεψιν Κορυφῆς τοῦ Ο.Η.Ε., προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, συνοδευόμενος ὑπό τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἄντρης καί τῆς θυγατρός των Εὐγεν. κ. Ἔλσας, τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Νικολάου Χριστοδουλίδου, Κυβερνητικοῦ Ἐκπροσώπου, Μαρίου Κουντουρίδου, Πρέσβεως - Διευθυντοῦ Ἐθιμοτυπίας, Ἀνδρέου Ἰγνατίου, Μονίμου Ἀντιπροσώπου εἰς τόν Ο.Η.Ε. ἐν Γενεύῃ, Παντελεήμονος Παντελίδου, στελέχους τοῦ Διπλωματικοῦ Γραφείου τοῦ Προέδρου, καί τῆς Εὐγεν. κ. Χριστιάνας Τζήκα, καί ἐγένετο δεκτός μετά τῶν προβλεπομένων τιμῶν.


Ὁ Ἐξοχ. κ. Πρόεδρος, προσκυνήσας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐγένετο δεκτός ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου καί μελῶν τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, ἔνθα διεξήχθη μεταξύ τῶν δύο πλευρῶν ἐγκάρδιος συνομιλία, συνεχισθεῖσα κατ᾿ ἰδίαν μεταξύ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τοῦ ὑψηλοῦ Αὐτῆς ἐπισκέπτου εἰς τό Πατριαρχικόν Γραφεῖον. 

1η Συνεδρία της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των σύμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Σύρου κ. Δωροθέου, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεο, Σύρου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση. Κάνοντας αναφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί από 17 έως και 26 Ιουνίου ε.έ. στην Κρήτη, επισήμανε ότι «καλούμεθα να διακονήσουμε ένα μεγάλο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός, που προϋποθέτει και απαιτεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την ανιδιοτελή φωνή μας και την θυσιαστική μαρτυρία μας». Καλώντας τους Σεβασμιωτάτους να προσευχηθούν δυνατά ούτως ώστε το μήνυμά τους να ενώσει, να φωτίσει και να ενδυναμώσει τον πιστό λαό μας που προσδοκά σήμερα τα πορίσματα και τις αποφάσεις τους, είπε ότι για δύο ημέρες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τόνισε περί του θέματος: «Θα σας παρακαλούσα να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμην των πλειόνων. Έχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας»

Περαίνοντας ο Μακαριώτατος την προσφώνησή του ανέφερε: «Η Σύνοδος της Κρήτης είναι ένα ιστορικό και συνάμα καθοριστικό εκκλησιαστικό γεγονός. Η οικουμένη περιμένει από εμάς την μαρτυρία της ενότητάς μας. Το κοινόν ποτήριον, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, θα είναι αυτό που πάντοτε θα μας ενώνει ή θα μας χωρίζει. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για την σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας καθώς και για την συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για την σωτηρία όλων ημών. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο. 

Ας αφήσουμε την χάρι του Θεού να καλύψει τα δικά μας κενά, τα οποία θα είναι πολλά. Ας είναι μεγάλη και δυνατή η προσευχή μας, η πίστη μας, η εμπιστοσύνη μας στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που πάνω από δύο χιλιετίες καθοδηγεί, παρά τις αμαρτίες μας, το έργο της Εκκλησίας του Χριστού. Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε και ας γίνει κεντρική προσευχή μας ο Λόγος του Αρχαγγέλου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!»

Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, με θέμα: «Ενημέρωσις επί των παρατηρήσεων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, αφορωσών εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Ο Σεβασμιώτατος έκανε αρχικά εκτενή αναφορά στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και στις ειδικώτερες ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την υλοποίηση των αναγκαίων αποφάσεών της προς προετοιμασίαν της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα θέματα της σημερινής Ιεραρχίας, τα οποία είναι οι προς ψήφισιν προτάσεις της ΔΙΣ και ο τρόπος της ψηφοφορίας.

Μετά το διάλειμμα διεξήχθη εκτενής συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου ε.έ.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Το κίνημα των «αντισυνοδικών» Μητροπολιτών και οι «αρχηγοί» του

Ποιοί είναι οι 11 «αρνητές» που δεν θα παραστούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο

Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ (αριστερά) απονέμει τιμητική πλακέτα, τον Φεβρουάριο του 2013, στον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την καταλυτική συμβολή του στην ίδρυση και πορεία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Τώρα, ενόψει της Διορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα

Υπό το βάρος της δριμείας κριτικής που ασκούν «συντηρητικοί» κύκλοι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την πρώτη που θα συγκληθεί μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, συνεδριάζει στην Μονή Πετράκη εκτάκτως η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με κύριο θέμα τα κείμενα που θα τεθούν προς συζήτηση στην Κρήτη. Η συνεδρίαση θα διαρκέσει 48ωρες και από τον περασμένο Ιανουάριο _οπότε και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών όρισαν ρητά ότι η Σύνοδος θα συγκληθεί στο Κολυμπάρι των Χανίων από τις 17 έως της 27 Ιουνίου_ στον ελλαδικό χώρο έχουν διεξαχθεί συζητήσεις και ημερίδες και έχουν σταλεί επιστολές κατά της Συνόδου και ιδιαίτερα του κειμένου που αναφέρεται στις σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές κοινότητες όπως είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι προτεσταντικές ομολογίες.

Κληρικοί, μοναχοί, λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, καθηγητές Θεολογικών Σχολών και ιεράρχες μετέχουν του «κινήματος» των «αντισυνοδικών» στο οποίο πρωτοστατούν οι Μητροπολίτες: Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γλυφάδας κ. Παύλος και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας. Το προβληματισμό τους και τις ενστάσεις τους για τα κείμενα έχουν εκφράσει και οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα από την αρχική σύνθεση των 24 Ιεραρχών που θα μετέχουν υπό την Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Μεγάλη Σύνοδο, 11 αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες: Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, Πειραιώς κ. Σεραφείμ,  Ζιχνών κ. Ιερόθεο, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κοζάνης κ. Παύλο, Γυθείου κ. Χρυσόστομο, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Κηφισίας κ. Κύριλλο. Οι περισσότεροι ιεράρχες επικαλέστηκαν λόγους συνειδήσεως κυρίως διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Συνόδου ενώ ορισμένοι σοβαρούς προσωπικούς λόγους οι οποίοι δεν συνδέονται, όπως τονίζουν με την Σύνοδο.

Οι έντεκα Μητροπολίτες αντικαταστάθηκαν από άλλα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας αν και πολλοί φοβούνται μήπως έχουμε και άλλες παραιτήσεις τις επόμενες ώρες. Χαρακτηριστική, όπως τονίζεται, είναι η περίπτωση του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ ο οποίος στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του εξαρτά την συμμετοχή του από τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Το «βάρος» των «συντηρητικών» στη Σύνοδο αναμένεται να σηκώσουν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει «κατακεραυνώσει» την θεματολογία της Μεγάλης Συνόδου και οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης, Γλυφάδας και Γόρτυνος.

Από την άλλη πλευρά αναμένεται να σταθούν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Ηλείας κ. Γερμανός, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Εκκλησία της Ελλάδος σ΄ όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που προηγήθηκαν και διεξήχθησαν υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.  

Η εισήγηση του Μητροπολίτη Ηλείας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει το στίγμα της συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας. Όμως, όπως επισημαίνεται, τρία είναι τα σημεία τριβής:

- Ο διάλογος με τους ετεροδόξους,

- Οι γάμοι των Ορθοδόξων με άλλους χριστιανούς

- Το γεγονός ότι η κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία θα έχει μόνον μία ψήφο και θα εκφράζεται από τον  Προκαθήμενό της ενώ στις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών θα μετέχουν από τουλάχιστον 10 αρχιερείς.