e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο εόρτιος Εσπερινός του Προδρόμου στον Άι Γιάννη Πλάνου εν Ζακύνθω




Στον γραφικό Ναό του Άι Γιάννη, πάνω σε ένα πανοραμικό ύψωμα του χωριού Πλάνος Ζακύνθου εψάλη απόψε εόρτιος Εσπερινός με Αρτοκλασία για το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου, Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου Ιησού. Ευάριθμοι ενορίτες και περίοικοι ανέβηκαν ώς εκεί για να πανηγυρίσουν τον Άγιο. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Πολλά "εύγε" στον Εφημέριο π. Νικόλαο Αβούρη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τον κόπο που κατέβαλαν! 
Φωτορεπορτάζ: Πέτρος Παράσχης






























Η Μεγάλη στιγμή της Μεγάλης Συνόδου

Σχολιάζει ο Διάκονος της Σειράς ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Δεν υπάρχει ιερότερη φυσική σχέση μέσα στη ζωή από τη γονεϊκή! Ερχόμαστε στη ζωή και μεγαλώνουμε μέσα στον θεσμό της οικογένειας και αυτό καθορίζει όλες τις πτυχές της εξέλιξης μας. Ποιος αμφιβάλλει; Νομίζω κανείς με εχεφροσύνη. 

Έτσι και μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας. Ιστορικά εξελίχθηκαν τα πράγματα και μέσα από την αγιασμένη παρθενική μήτρα της Μητρός Εκκλησίας γεννήθηκε η Αλήθεια και το Φως του Ευαγγελίου για πόσους αλήθεια λαούς! Ιδιαίτερα ευεργετημένο από την Πρόνοια του Θεού το Γένος μας δίκαια καυχάται ότι είναι σάρκα από την μαρτυρική σάρκα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ακόμη πιο ειδικά στην πατρίδα μας αυτό το πολυθρύλητο Φαναρά, η απαντοχη των ελπίδων και των σκέψεων μας, θυσίασε το αίμα της καρδιάς και όχι μόνον ώστε να προφυλάξει από τους παγερούς αγέρηδες της πλάνης αλλά και της κακής αλλοίωσης την Αλήθεια που ειχε σαρκώσει στις συνειδήσεις των παιδιών του. 

Οι Νέες Χώρες, που έχουν απολήξει να είναι ζήτημα παλιό για τις συζητήσεις, ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, και σήμερα μπορούμε δικαιολογημένα να χαιρόμαστε όσοι κυκλωνουμε την ποικίλη διακονία του Θεσμού! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διακήρυξε μέσα στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πως αυτές οι Επαρχίες δεν προτίθεται η Μεγάλη Εκκλησία να γίνουν αυτόνομες! Πώς να γίνει αυτόνομο ένα τμήμα της κανονικής ενδοχώρας του Θρόνου όταν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι; Η πνευματική Του στοργή σκεπάζει χρόνια τώρα αυτές τις Επαρχίες και τις καθιστά κλήρο ζηλευτό σε όλους αφού εκεί, στα χώματα τους, κρύβεται ούλο το μεγαλείο της καθ' ημάς Ανατολής! Η προσφυγιά, ο πόνος, το δάκρυ, το αίμα, η νοσταλγία, όλα, το φως από τις εφτά λυχνίες είναι και εκεί αναμμένο συνεχίζοντας το πρώτο φως που δεν έπαψε ποτέ, έστω να σιγοκαίει, στα αγιοτόκα εδάφη της Ποντικής, Ασιανης και Θρακικής! 

Άρα, λοιπόν, "πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες" ότι διακηρύχθηκε και μέσα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο πως το καθεστώς των Νέων Χωρών δεν αλλάζει! Πως να αλλάξει; Μπορεί ποτέ η μητέρα να αποχωριστεί το παιδί της; Είναι αφύσικο και άδικο! Έτσι θα συνεχίζει ο ευλογημένος Έλληνας των περιοχών αυτών να είναι ήσυχος ότι η μέριμνα της Εκκλησίας του, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου δηλαδή, θα είναι ακόμη εντονότερη αφού η αναφορά της έγινε και μέσα στην Αγία και Μεγάλη Συνοδό και χαροποίησε όλους μας στο άκουσμα και κυρίως στην ανάγνωση της στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου μας. Αυτήν την μεγάλη στιγμή της Μεγάλης Συνόδου αγκαλιάζουμε οι πάντες στο πλαίσιο της ενότητας του Αγίου Πνεύματος και δοξολογούμε το όνομα του Κυρίου διότι αυτός ο στιβαρός λόγος δηλώνει την συνέχεια και την συνέπεια στα παραδεδομένα έτσι όπως μόνο το Φανάρι γνωρίζει και να πράττει και να διδάσκει και να διακονεί!

Φωτοστιγμές των Αλεξανδρινών Συνοδικών εντός και εκτός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

όπως τις μεταδίδουν οι ίδιοι διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 








































Οι επόμενοι και οι προπορευόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης | Αννόβερο-Γερμανίας

Από το βίο του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης μαθαίνουμε ότι υπήρχε πρόβλημα στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ρώμης με τις Εκκλησίες της Μικράς Ασίας σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα.

Την εποχή αυτή το Πάσχα γιορταζόταν από τις Εκκλησίες της Μικράς Ασίας στις 14 του Νισάν, μαζί δηλαδή με το Εβραϊκό Πάσχα, όποια μέρα κι αν συνέπιπτε, ενώ στη Δύση κάθε Κυριακή γιόρταζαν την Ανάσταση του Χριστού, δίδοντας έμφαση στον εορτασμό της Κυριακής μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Γύρω στα 155 μ. Χ. ο Πολύκαρπος ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου με τον Πάπα Ανίκητο είχε συζήτηση για τον καθορισμό της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα. Κατά τη συνάντηση αυτή το θέμα δεν διευθετήθηκε και αφού συλλειτούργησαν αποχωρίστηκαν ειρηνικά. Όπως αναφέρεται «εκοινώνησαν εαυτοίς», συλλειτούργησαν δηλαδή και μάλιστα ο Πάπας Ανίκητος τίμησε τον Πολύκαρπο δίδοντας του το προβάδισμα στη Θεία Λειτουργία.

Λέτε πριν από αυτήν την συνάντηση να είχαν συζητηθεί λεπτομέρειες όπως, αν τα καθίσματα που θα καθόντουσαν θα ήταν όμοια, πώς θα καθόντουσαν, προς τα πού θα κοίταγαν, αν άλλοι που πιθανόν να βρίσκονταν στην συζήτηση θα καθόντουσαν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς και άλλα παρόμοια;

Η κατάληξη μάς βεβαιώνει πως τέτοια προβλήματα δεν υπήρξαν. Αντιθέτως, παρά την διαφωνία τους που παρέμεινε, στο τέλος «εκοινώνησαν εαυτοίς» και αποχώρησαν.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Κολυμπάρι της Κρήτης αυτές τις μέρες με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και πάλι θα λάμψει το Φως της Ορθοδοξίας και πάλι θα κυριαρχήσει η αλήθειά της. Μόνο που κρίμα, δεν θα είναι μεταλαμπαδευτές όλοι εκείνοι που θα έπρεπε να είναι «επόμενοι τοις αγίοις πατράσι», με προσωπική ευθύνη βεβαίως των απόντων.

Press Briefing: Thursday, June 23, 2016 - Holy and Great Council



Φωτοστιγμές από την Αρχιερατική Λειτουργία των Ρουμάνων στη Μονή Γωνιάς (23.6.2016) | Mănăstirea Gonia – Creta: Celebrarea Sfintei Liturghii în limba română