e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο Προκαθήμενος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κοντά στα Αφρικανόπουλα της Μητροπόλεως Μουάνζας Τανζανίας
































Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής του επισκέψεως στην Τανζανία και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, δέχθηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος πληροφορηθείς για την πατριαρχική περιοδεία, έσπευσε να ενισχύσει τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και να εκφράσει την ηθική υποστήριξή του στο επίπονο ιεραποστολικό έργο του.

Την 12η Οκτωβρίου, πέμπτη μέρα της ποιμαντικής επισκέψεως του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, ο Πατριάρχης, με τη συνοδείᾳ του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου μετέβη στην πόλη Καγιάνγκα στην επαρχία της KARAGWE. Κατ’ αρχάς επεσκέφθη τον έπαρχο της περιοχής κ. GODFREY MHELUKA, στον οποίον εξέφρασε την συμπαράστασή του για την μεγάλη ανομβρία που ενέσκηψε στην περιοχή και τον διαβεβαίωσε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Μητροπολίτου Ιερωνύμου, θα φροντίσει για την διάνοιξη γεωτρήσεως προς ανακούφιση του λαού της περιοχής. Ο Έπαρχος εξέφρασε στον Μακαριώτατο την ανάγκη ανοικοδόμησης κι ενός Νοσοκομείου στην επαρχία του, στην οποία ο Πατριάρχης ανταποκρίθηκε θετικά.

Στην συνέχεια, με τη συνοδείᾳ του Επάρχου και των αρχών της περιοχής, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γυμνάσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της KAYANGA, που φέρει το όνομα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», το οποίο ανηγέρθη εξ ολοκλήρου δια δωρεὰς της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων» (Π.Ο.ΑΣ.Υ), όπου φοιτούν 200 μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, γεγονός που εκτιμάται βαθύτατα από τους παροίκους της περιοχής και όπου το επίπεδο σπουδών είναι πολύ υψηλό, καθόσον όλοι οι μαθητές έχουν πλήρη επιτυχία στις εσωτερικές και εξωτερικές εξετάσεις τους. Εδώ οι μαθητές επεφύλαξαν θερμότατη συγκινητική υποδοχή στον υψηλό επισκέπτη τους, με παραδοσιακοὺς χορούς και τραγούδια και την παράθεση του τυπικού υπαιθρίου αφρικανικού γεύματος. 

Εν συνεχείᾳ ο Μακαριώτατος έκανε ικετήρια δέηση για την πολυπόθητη βροχή και υποσχέθηκε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία θα φροντίσει για την δημιουργία και Λυκείου, ώστε η κατάρτισις των μαθητών να είναι πλήρης αλλά και οικοτροφείου ώστε να διαμένουν και οι μαθητές που τώρα διανύουν χιλιόμετρα.


Στιγμιότυπα από την κηδεία του παπα-Παύλου Μποζίκη στη Λιθακιά Ζακύνθου


Απόγευμα Τετάρτης, 12 Οκτωβρίου 2016, στον Ναό της Φανερωμένης Λιθακιάς Ζακύνθου, εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία για τον προχθές μεταστάντα Μεγάλο Οικονόμο Παύλο Μποζίκη, δραστήριο, πολυφίλητο και λαοπρόβλητο Εφημέριο της κωμοπόλεως αυτής. Πλήθος λαού πέρασε μπροστά από την τίμια σορό του, ώστε να εκφράσουν όλοι την οδύνη τους για την εκδημία του παπά τους στην Οικογένειά του: Πρεσβυτέρα Παρασκευή, τέκνα, εγγόνια και δισέγγονο, όπως και στον αδελφό του π. Νικόλαο Μποζίκη, κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Πάμπολλοι ιερείς, αδελφοί και συλλειτουργοί, παρόντες, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μάλιστα εκφώνησε συγκινητικό επικήδειο λόγο, αναμιμνησκόμενος ημερών αρχαίων. Επικήδειο λόγο εκφώνησε επίσης ο Λιθακιώτης Φιλόλογος κ. Παύλος Φουρνογεράκης, ενώ λόγους ευγνωμοσύνης απηύθυναν δύο εγγονές και ο ιερέας κατά σάρκα αδελφός του παπα-Παύλου. Ακολούθως έγινε η ταφή σε μνημείο πίσω από το Ιερό Βήμα του ίδιου Ναού. 
[Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ για το Νυχθημερόν: Χριστόδουλος Σούρμπης. Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας]
































-->

Νέος Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ο π. Πρόδρομος Ξενάκης


Μετά τήν ἐκλογή τοῦ Θεοφιλ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, μέχρι σήμερα Ἀρχιγραμματέα τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, σέ Μητροπολίτη Ἱεραπύτνης καί Σητείας, νέος Ἀρχιγραμματέας ἐξελέγη παμψηφεί ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, μέχρι σήμερα Ὑπογραμματέας τῆς Συνόδου.
   Παρατίθεται παρακάτω τό πλῆρες ἀνακοινωθέν τῆς Συνόδου μετά τήν λήξη τῶν ἐργασιῶν τῆς τακτικῆς Συνεδρίας Αὐτῆς τῆς 12ης Ὀκτωβρίου 2016.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, σήμερα, 12 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ, μετά τήν ἐκλογή τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κυρίλλου, συνέχισε τίς ἐργασίες της καί ἐξέτασε τά θέματα τῆς Ἡμερησίας Διατάξεως.
   Ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐξέλεξε, παμψηφεί, Ἀρχιγραμματέα, τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτη Πρόδρομο Ξενάκη, μέχρι τοῦδε Ὑπογραμματέα Αὐτῆς.
   Στή συνέχεια, τό Ἱερό Σῶμα ἀσχολήθηκε μέ τό θέμα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν καί ἐπισημαίνει ὅτι ἡ διδασκαλία τοῦ μαθήματος αὐτοῦ δέν μπορεῖ παρά νά ἀποτελεῖ τήν ἔκφραση τῆς Πνευματικῆς καί Πολιτιστικῆς Παράδοσης τοῦ Ὀρθόδοξου Ἑλληνισμοῦ καί τοῦ εὐσεβοῦς Γένους μας.
   Μάλιστα, ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμοφώνως ἀποφάσισε τή σύσταση εἰδικῆς τριμελοῦς ἐξ Ἀρχιερέων Ἐπιτροπῆς, γιά τήν παρακολούθηση καί εἰς βάθος μελέτη ὅλων τῶν ἐξελίξεων ἐπί τοῦ μείζονος τούτου θέματος.
   Τέλος, ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἀνασυγκρότησε τίς Συνοδικές Ἐπιτροπές γιά τά ἔτη 2017-2018 καί ἀσχολήθηκε μέ ἄλλα τρέχοντα θέματα τῆς ἁρμοδιότητάς της.

Ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

Νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης








Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθεν σήμερον Τετάρτην, 12ην Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. ἐν Ἡρακλείῳ, εἰς Τακτικήν Συνοδικήν Συνεδρίαν, παρόντων ἁπάντων τῶν Μελῶν Αὐτῆς, συνωδᾷ τῷ 3ῳ ἄρθρῳ τοῦ Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».

Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ψήφων κανονικῶν γενομένων, ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, προέβη εἰς τήν ἐκλογήν νέου Μητροπολίτου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἱεραπύτνης καί Σητείας. 

Μητροπολίτης Ἱεραπύτνης καί Σητείας ἐξελέγη, παμψηφεί, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, ὅστις ἀκολούθως ἔδωκε τό νενομισμένον Μικρόν Μήνυμα ἐνώπιον τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Τό Μέγα Μήνυμα τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κυρίλλου, θά δοθῇ ὑπ’ αὐτοῦ τήν Κυριακήν, 16ην Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. καί ὥραν 6.00 μ.μ., ἡ δέ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονία αὐτοῦ θά τελεσθῇ τήν Δευτέραν, 17ην Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου.


Bιογραφικό Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου

O Αρχιμ. Κύριλλος (κατά κόσμον Γεώργιος) Διαμαντάκης γεννήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου στις 19.7.1971. Τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε στη γενέτειρά του, στο Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνος και στο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου.

Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο τον Μάρτιο του 1995.

Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι και τον τότε Ηγούμενό της και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο (Πολίτη), τον οποίο και ακολούθησε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στην Ιεράπετρα.

Εκάρη Μοναχός από τον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Ευγένιο στις 24.6.1995 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, και στο Καθολικό της ίδιας Μονής στις 25.6.1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Στις 17.5.1998 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και την ίδια ημέρα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας διορίσθηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ευγένιο στις 1.1.1999, θέση από την οποία διηκόνησε για δεκαεπτά έτη.

Διακόνησε τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων του Γραμματέα αυτής, του Γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, του Ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Μονής Τοπλού, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», του Μέλους και Γραμματέα του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Εκτός την ενασχόλησή του με το λειτουργικό, το κηρυκτικό και το διοικητικό έργο, ασχολήθηκε με την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ για εικοσιδύο συναπτά έτη ήταν υπεύθυνος και επιμελητής όλων των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συμπεριλαμβανομένων της διμηνιαίας περιοδικής εκδόσεως «Άγκυρα Ελπίδος» και των ένθετων «Κοντά στον Χριστό» για τα παιδιά και «Νεανικά Αγκυροβολήματα» για τους νέους, του ετήσιου εγκολπίου ημερολογίου τσέπης, αλλά και των εκδόσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Από το έτος 2001 έως και σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελλία της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπηρέτησε και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης από διάφορες θέσεις διακονίας.

Από τις 6.6.2001 με Συνοδική Απόφαση διορίσθηκε αρχικά Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Στις 26.5.2005 εξελέγη παμψηφεί Υπογραμματέας, ενώ 12.9.2010 επίσης παμψηφεί εξελέγη Αρχιγραμματέας Αυτής έως σήμερα.

Με Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στις 30.10.2003 διορίσθηκε Γραμματέας του επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος», και με Συνοδική Απόφαση στις 7.11.2006 διορίσθηκε Διευθυντής εκδόσεως, έχοντας εξ αρχής την ευθύνη της προετοιμασίας και την επιμέλεια της εκτυπώσεώς του μέχρι την εκλογή του σε Αρχιγραμματέα.