e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνει για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνεται σε όλους τους πιστούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη. Κύριος σκοπός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ήταν η ενίσχυση και η φανέρωση της ενότητας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και η αντιμετώπιση διαφόρων συγχρόνων ποιμαντικών ζητημάτων. 

Με βάση τα συμπεράσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου:

• Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και την καθολικότητά Της δια των Ιερών Μυστηρίων. Η συνοδικότητα υπηρετεί την ενότητα και διαπνέει την οργάνωση της Εκκλησίας, τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις Της και καθορίζει την πορεία Της. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Αγία Σύνοδος δεν αναφέρθηκε μόνον στο κύρος των γνωστών Οικουμενικών Συνόδων, αλλά σε αυτήν για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκαν ως Σύνοδοι «καθολικού κύρους», δηλαδή ως Οικουμενικές, η Μεγάλη Σύνοδος επί Μεγάλου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (879-880), οι επί αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Μεγάλες Σύνοδοι (1341, 1351, 1368), και οι εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλες και Αγίες Σύνοδοι για την αποκήρυξη της ενωτικής Συνόδου της Φλωρεντίας (1438-1439), των προτεσταντικών δοξασιών (1638, 1642, 1672, 1691) και του εθνοφυλετισμού ως εκκλησιολογικής αιρέσεως (1872).

• Οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν αποτελούν συνομοσπονδία Εκκλησιών, αλλά την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Για την Ορθόδοξη Διασπορά στις διάφορες χώρες του κόσμου αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η λειτουργία των Επισκοπικών Συνελεύσεων με εκπροσώπους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών προκειμένου να διασφαλίζεται η αρχή της συνοδικότητας, μέχρι να εφαρμοσθεί η κανονική ακρίβεια.

• Για την ορθόδοξη Εκκλησία η οικογένεια αποτελεί καρπό της «εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» μυστηριακής ενώσεως ανδρός και γυναικός και είναι η μόνη εγγύηση της γεννήσεως και της ανατροφής των τέκνων.

• Η Εκκλησία τονίζει διαρκώς την αξία της εγκρατείας, της χριστιανικής ασκήσεως. Η χριστιανική άσκηση δεν διακόπτει την σχέση του ανθρώπου με την ζωή και τον συνάνθρωπο, αλλά τον συνδέει με την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Δεν αφορά μόνον τους μοναχούς. Το ασκητικό ήθος είναι χαρακτηριστικό της χριστιανικής ζωής.

• Η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει τους διωγμούς, την εκδίωξη και δολοφονία μελών θρησκευτικών κοινοτήτων, τον εξαναγκασμό σε αλλαγή θρησκευτικής πίστεως, την εμπορία προσφύγων, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια, τις απάνθρωπες εκτελέσεις, τις υλικές καταστροφές. Ιδιαίτερα εκφράζει την αγωνία Της για την κατάσταση των Χριστιανών και όλων των διωκωμένων μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή και σε άλλα σημεία του κόσμου.

• Βασικό έργο της Εκκλησίας είναι η Ιεραποστολή, δηλαδή ο αγώνας Της να δίνει συνεχώς την μαρτυρία της πίστεως και να κηρύττει το ευαγγέλιο είτε στους πιστούς που ζουν μέσα στις σύγχρονες εκκοσμικευμένες κοινωνίες είτε σε όσους δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τον Χριστό.

Ο διάλογος κυρίως με τους ετεροδόξους χριστιανούς (άλλες χριστιανικές ομολογίες – αιρέσεις) γίνεται με βάση το χρέος της Εκκλησίας να μαρτυρεί προς κάθε κατεύθυνση την αλήθεια και την αποστολική πίστη. Έτσι γίνεται γνωστή σε αυτούς η γνησιότητα της Ορθόδοξης Παράδοσης, η αξία της πατερικής διδασκαλίας, η λειτουργική εμπειρία και η πίστη των Ορθοδόξων. Οι διάλογοι δεν σημαίνουν ούτε και θα σημαίνουν ποτέ οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, όπως αυτή ομολογείται στο Σύμβολο της Πίστεως. Δεν νοείται αγιότητα του ανθρώπου εκτός του Σώματος του Χριστού, δηλαδή εκτός της Εκκλησίας (Εφ. α 23). Η αγιότητα είναι μετοχή στο μυστήριο της Εκκλησίας και στα ιερά μυστήριά της με επίκεντρο την Θεία Ευχαριστία. Οι άγιοι εικονίζουν την Βασιλεία του Θεού.

Η Εκκλησία είναι μία, η Ορθόδοξη. Κατά τον Μ. Βασίλειο «εις λαός πάντες οι εις Χριστόν ηλπικότες και μία Εκκλησία νυν οι Χριστού, καν εκ διαφόρων τόπων προσαγορεύηται». Η Εκκλησία αναμένει πάντοτε την επιστροφή όλων των ανθρώπων, ετεροδόξων και αλλοδόξων σε Αυτήν.

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελούν αντικείμενο εμβαθύνσεως και περαιτέρω μελέτης. Αυτό ισχύει για όλες τις Συνόδους της Εκκλησίας. Ο θεολογικός διάλογος δεν διακόπτεται. Προϋπόθεση απαραίτητη βεβαίως είναι να διατηρείται αλώβητη η θεολογική αλήθεια και ο διάλογος αυτός να πραγματοποιείται χωρίς φανατισμούς και διαιρέσεις, χωρίς παρασυναγωγές και σχίσματα, τα οποία πληγώνουν την ενότητα της Εκκλησίας. Τα σχίσματα είναι δυσίατες πνευματικές ασθένειες. Σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο: «το σχίσαι Εκκλησίαν, και φιλονείκως διατεθήναι, και διχοστασίας εμποιείν, και της συνόδου διηνεκώς εαυτόν αποστερείν, ασύγγνωστον και κατηγορίας άξιον και πολλήν έχει την τιμωρίαν» (PG 48, 872). Γι αυτό προτρέπονται οι πιστοί να μη δίνουν βαρύτητα στα λόγια εκείνων που τους παρακινούν να απομακρυνθούν από Αυτήν προκειμένου να αποτελέσουν ξεχωριστή ομάδα έξω από το πλήρωμα της Εκκλησίας, επικαλούμενοι φανταστικούς λόγους δογματικής ακριβείας.

Κατακλείοντας το μήνυμα αυτό, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι οι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος αγρυπνούμε και παραμένουμε αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και αφοσιωμένοι στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

«Αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και ειρήνης έσται μεθ ημών.» (Β΄ Κορ. 13,11)

Γόνιμη συνεργασία του Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα με τον Αρχιεπίσκοπο της Συριακής Αραμαϊκής Κοινότητας στην Διασπορά Βενιαμίν Atas


























Παρακολουθώντας προσευχητικώς το διαρκώς ογκούμενο κύμα των προσφύγων, την συνεχιζόμενη τρομοκρατία και την καταστροφή μνημείων πολιτισμικής κληρονομίας, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία, η Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους διωκόμενους αδελφούς μας για τα δεινά που υφίστανται εξαιτίας της βαρβαρότητας του πολέμου και επισημαίνει το σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα της κρίσης του πολιτισμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Πολύ εύστοχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην εγκύκλιό του για την έναρξη της Ινδίκτου, επεσήμανε τα εξής: «Περιβάλλον καί Πολιτισμός εἶναι ἔννοιαι καί ἀξίαι παράλληλοι καί ἀλληλοπεριχωρούμεναι. ….. Διό καί ὀφειλετικῶς ἀπό τοῦ Ἱεροῦ τούτου Κέντρου τῆς Ὀρθοδοξίας, τοῦ θησαυρίζοντος μοναδικήν παράδοσιν καί διατηροῦντος τάς εὐρυτέρων παραμέτρων ἀξίας τῆς πολιτισμικῆς κληρονομίας, ἐφιστῶμεν τήν προσοχήν πάντων τῶν ὑπευθύνων καί παντός ἀνθρώπου εἰς τήν ἀναγκαιότητα τῆς προστασίας, παραλλήλως πρός τό φυσικόν περιβάλλον, καί τῆς παγκοσμίου πολιτισμικῆς κληρονομίας, ἡ ὁποία εὑρίσκεται ἐν κινδύνῳ, ἐξ αἰτίας τῆς κλιματικῆς ἀλλαγῆς, τῶν πολεμικῶν συρράξεων ἀνά τήν ὑφήλιον ἀλλά καί ἄλλων αἰτίων. Οἱ πολιτισμικοί θησαυροί, οἱ ὁποῖοι ὡς μνημεῖα θρησκευτικά καί πνευματικά, ἀλλά καί, ὡς διαχρονική ἔκφρασις τοῦ ἀνθρωπίνου νοός, ἀνήκουν εἰς ἅπασαν τήν ἀνθρωπότητα καί ὄχι ἀποκλειστικῶς εἰς τά κράτη ἐντός τῶν συνόρων τῶν ὁποίων εὑρίσκονται, διατρέχουν τούς αὐτούς κινδύνους πρός τό περιβάλλον καί, ὡς ἐκ τούτου, ἡ μέριμνα διά τήν προστασίαν τοῦ τε περιβάλλοντος καί τῶν ἀτιμήτων ἀξιῶν τοῦ πολιτισμοῦ κρίνεται ἐπιβεβλημένη, διά τό εὖ ζῆν τῆς ἀνθρωπότητος ὁλοκλήρου.»

Στην Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του, ο Παναγιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αὐτὸ τὸ τεχθὲν καὶ εἰς Αἴγυπτον πορευόμενον Θεῖον Βρέφος εἶναι ὁ πραγματικὸς ὑπερασπιστὴς τῶν σημερινῶν προσφύγων, τῶν διωκομένων ὑπὸ τῶν συγχρόνων Ἡρωδῶν. Ἀτυχῶς, σήμερον ἡ τρομοκρατία, οἱ πόλεμοι καὶ γενικώτερον ἡ ἀφαίρεσις τῆς ζωῆς ἀνθρώπων συνεχίζονται. Ὁ θρῆνος καὶ ἡ ἀγωνία τῶν θυμάτων, διαδιδόμενοι μάλιστα ταχύτατα διὰ τῶν συγχρόνων τεχνολογικῶν μέσων, διασχίζουν τὴν ἀτμόσφαιραν καὶ σπαράσσουν τὴν καρδίαν μας. Διὰ τοῦτο οἱ ἡγέται τῆς ἀνθρωπότητος, πολιτικοὶ καὶ πνευματικοὶ καὶ ἐκκλησιαστικοί, ἔχομεν καθῆκον καὶ χρέος ἀγάπης νὰ ἐνεργῶμεν πᾶν ὅ,τι ἐνδείκνυται διὰ τὴν ἀποφυγὴν αὐτῶν τῶν ἐκρύθμων καταστάσεων. Ἐν μέσῳ αὐτοῦ τοῦ σημερινοῦ «κόσμου τοῦ παραλόγου», ἡμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ καλούμεθα νὰ δώσωμεν τὴν καλὴν μαρτυρίαν τῆς ἀγάπης καὶ τῆς προσφορᾶς πρὸς τὸν συνάνθρωπον, ἀγάπης καὶ μόνον.»

Συνειδητοποιώντας την ευθύνη μας απέναντι στο καθημερινό δράμα χιλιάδων συνανθρώπων μας και σε μια προσπάθεια επιστράτευσης δυνάμεων προς διαφύλαξη του «κοινού φυσικού και πολιτισμικού οίκου» μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας προσέγγισε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο της Συριακής Αραμαϊκής Κοινότητας στη Διασπορά κ. Βενιαμίν Atas, για να εκφράσει προς αυτόν και τους συμπατριώτες του την έμπρακτη αλληλεγγύη και αγάπη του ιδίου και του ποιμνίου του.

Συγκεκριμένα, προσκάλεσε τον κ. Βενιαμίν να επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην Κυριακάτικη λατρευτική σύναξη της 27ης Νοεμβρίου 2016, παρουσία των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος κ. Δημητρίου Τουλούπα και της Κύπρου κ. Ανδρέα Κακουρή.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Σεβασμιώτατε, προσφάτως εορτάσατε την επέτειο της 20ετούς αρχιερατικής σας διακονίας από της εκλογή σας ως Αρχιεπισκόπου. Στους εορτασμούς αυτούς είχα την χαρά να παρευρεθώ μετά από την τιμητική σας πρόσκληση. Η εδώ παρουσία σας μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας δίνει εκ νέου την ευκαιρία να σας συγχαρούμε από κοντά για την επέτειο της εκλογής και χειροτονίας σας και να σας ευχηθούμε πολλά τα έτη σας και δημιουργικά.
            Εκπροσωπείτε την Συριακή Κοινότητα της Διασποράς, η οποία είναι ένα πολύ δραστήριο και ζωντανό κομμάτι της Σουηδικής κοινωνίας. Δυστυχώς, οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην πατρίδα σας οδήγησαν πάρα πολλούς στον δρόμο της προσφυγιάς και της απομάκρυνσης από τις πατρογονικές εστίες. Τα ψυχικά όμως αποθέματα του λαού σας και η δίψα για ζωή και δημιουργία του επιτρέπουν να διαπρέπει σε όποια νέα γη και να βρεθεί. Σήμερα εδώ, πέρα από την επίσημη υποδοχή σας, έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις δεήσεις μας για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, αλλά και για να εκφράσουμε προσευχητικώς την συμπαράσταση μας για τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας. Προσωπικά, όπου κι αν βρίσκομαι, σε όποιες συζητήσεις και συναντήσεις συμμετέχω, αλλά και σε κάθε μου επαφή με τον Τύπο, αναφέρομαι συστηματικά στον δεύτερο αυτό μεγαλύτερο διωγμό της Χριστιανοσύνης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά στην ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ανοικοδόμηση και αναγέννηση της πολύπαθης πατρίδας σας.
            Η παρουσία σας σήμερα κοντά μας, καταδεικνύει την ανάγκη της σημερινής Εκκλησίας για εξωστρέφεια, η οποία είναι βασισμένη στον Ευαγγελικό λόγο που είναι ιεραποστολικός και απευθύνεται "εις πάντα τα έθνη". Αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η συνεργασία και συμπόρευση με εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Συνεργασία που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο και να διδαχθούμε ο εις εκ του άλλου. Θα πρέπει η συνεργασία να είναι δεδομένη και να υποστηρίζει το ποθούμενο που είναι η σύσφιξη των σχέσεων. Πρώτοι εμείς, οι πνευματικοί ηγέτες και πατέρες, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα και να το τονίζουμε, και με τις πράξεις μας να επιβεβαιώνουμε αυτή την συνεργασία. Η παρουσία της Σεβασμιότητός Σας και της ελαχιστότητός μου σήμερα εδώ, ενώπιον του ποιμνίου μας, τονίζει την ανάγκη αυτή. Ανάγκη για αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.»

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας καλωσόρισε, επίσης, τον διαπρεπέστατο Σουηδό δικηγόρο κ.  Kjell Jönsson, γνωστό για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που με σθένος υπερασπίζεται ήδη από την δεκαετία του '70 και κέρδισε μεγάλο αριθμό από δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες Χριστιανούς πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή να έρθουν στη Σουηδία.

Τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Βενιαμίν συνόδευσαν οι επιχειρηματίες κ.κ. Besim Agirman και Aydin Melkemichel.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας διεβίβασε τις ευλογίες και τις ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και προσέφερε στον κ. Βενιαμίν ένα αρχιερατικό εγκόλπιο. 

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Βενιαμίν εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και χαρακτήρισε ιστορική την 27η Νοεμβρίου 2016, διότι ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό στα 20 έτη αρχιερατικής του διακονίας και προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Σουηδίας να επισκεφθεί επίσημα τον Καθεδρικό του Ναό που τιμάται επ᾽ ονόματι του Αγίου Εφραίμ, στο προάστιο Södertälje της Στοκχόλμης, στις 8 Ιανουαρίου 2017.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου και της συνοδείας του στην αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού, προφορά της Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών κ. Φωτεινής Μπατσέλα.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας απεδέχθη την τιμητική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Βενιαμίν και μετέβη στην έδρα του δευτέρου, συνοδεία των κ.κ. Rafail Poumeyrau και Fredrik Strylander, Νομικών Συμβούλων της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, Νικολάου Ορφανόπουλου, Επιχειρηματία, Φωτεινής Μπατσέλα, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, Δημητρίου Μπατσέλα, Ιεροψάλτου και Σπυρίδωνος Καραμούτσου, συνεργάτου του Ιδιαιτέρου Γραφείου του. Παρόντες ήταν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο Εντιμ. Βουλευτής κ. Robert Halef, οι Εντιμ. κ.κ. Sulejman Kurt, Alber Varli και Ajdin Zatte Calma, εξέχουσες προσωπικότητες της Συριακής Κοινότητος, καθώς και Σουηδοί πολιτειακοί παράγοντες και επιχειρηματίες Συριακής καταγωγής.

Στην προσφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Βενιαμίν καλωσόρισε τον προσκεκλημένο του και την συνοδεία του, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την αποδοχή της προσκλήσεως και ευχήθηκε μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών στα πλαίσια αδελφικής εν Χριστώ αγάπης. «Όλες οι εκκλησίες μου είναι στην διάθεση του ποιμνίου σας,» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε, λέγοντας: 

«Σήμερα συνήχθημεν επί τω αυτώ για να πιστοποιήσουμε την κοινή χριστιανική μας πίστη και την κοινή πορεία μας ανά τους αιώνας. Η σχέση αυτή ισχυροποιήθηκε τις δύο τελευταίες χιλιετηρίδες ως Χριστιανοί που είμαστε, με τον ίδιο Θεμελιωτή της πίστεως και τους ίδιους Αγίους Πατέρες. Κοινοί πολιτισμοί, κοινή πίστη, κοινοί αγώνες, κοινές διώξεις, κοινοί μάρτυρες! 
          Το 1967, 100 Σύριοι ήλθαν στη Σουηδία. Σήμερα είμαστε 100,000. Κτίσαμε αρκετούς ναούς και ιδρύσαμε πολιτιστικούς συλλόγους. Τα παιδιά μας σπουδάζουν σήμερα στα περισσότερα πανεπιστήμια της Σουηδίας. Έχουμε υπουργούς, βουλευτές, πολιτικούς και γιατρούς, που αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους έδωσε το βασίλειο της Σουηδίας. Αποτελούμε μία από τις αναγνωρισμένες θρησκευτικές κοινότητες της Σουηδίας και είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας. Οι νέοι μας είναι οι πρεσβευτές της ειρήνης. Οι εκκλησιαστικοί και κοσμικοί Συριακοί φορείς προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους Συρίους όλων των ηλικιών να ασχοληθούν με τα κοινά. Είμαστε περήφανοι για το έργο τους και την αφοσίωσή τους.»

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Βενιαμίν προσέφερε στον Μητροπολίτη Κλεόπα ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Σουηδίας ευχαρίστησε τον κ. Βενιαμίν για την τιμητική πρόσκληση να επισκεφθεί την έδρα της επαρχίας του και τόνισε τα εξής:

«Ξεκινώντας, Σεβασμιώτατε, με ελάχιστες προϋποθέσεις, καταφέρατε, ύστερα από σκληρό και επίπονο 20ετή αγώνα, να φθάσετε στο σημερινό αξιοθαύμαστο σημείο. Επιτύχατε πολλά στο διάστημα αυτό και τα επιτεύγματά σας τα θαυμάζει όλη η Χριστιανική κοινότητα.
            Σε αυτό σας τον αγώνα έχετε στο πλευρό σας την Συριακή Αραμαϊκή Κοινότητα στην Διασπορά, η οποία συστήνει ένα καταξιωμένο τμήμα της Σουηδικής κοινωνίας. Η πρόοδος και τα έργα των αδελφών Συρίων αποτελούν και για εμάς κινητήρια δύναμη, καθώς οι δύο λαοί, εκτός από την μακραίωνη φιλία, μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο για πρόοδο, αλλά και την ίδια πίστη και αναφορά στην εθνική τους παράδοση και τις Χριστιανικές αξίες.
            Η 1η επίσημη επίσκεψή σας στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης στις 27 Νοεμβρίου 2016 εγκαινίασε μια νέα περίοδο για την προσέγγιση και την συνεργασία των δύο Εκκλησιών. Η επίσκεψή σας αυτή έλαβε χώρα σε μία εποχή, -που όπως αναφέρω συστηματικά στις ομιλίες μου-, η Χριστιανοσύνη υφίσταται τον δεύτερο μεγαλύτερο διωγμό στην υπερ-δυσχιλιετή ιστορία της.
Η ενότητα της Χριστιανοσύνης δεν θα πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω. Η εσωστρέφεια, η ομφαλοσκόπηση και ο απομονωτισμός δοκιμάζουν στα όρια τους τις Χριστιανικές δυνάμεις που μόνον ενωμένες δύνανται να ξεπερνούν τις Συμπληγάδες της εποχής μας.
            Οι ειρηνικές επισκέψεις που ανταλλάξαμε δεν θα πρέπει, επ΄ ουδενί τρόπω,  να χαρακτηρισθούν τυπικές ή εθιμοτυπικές, αλλά είναι και θα πρέπει να αποδειχθούν ουσιαστικές. Εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο αγαστής συνοδοιπορίας και συνεργασίας.
Προσβλέπουμε στη συστηματική και στενή συνεργασία μαζί σας, Σεβασμιώτατε και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, προς αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων και προκλήσεων που καλούμεθα κάθε μέρα να διαχειρισθούμε. Η συνεργασία αυτή έχει εμπρός της ευρύ πεδίο και ποικίλες κατευθύνσεις, όπως σύμπραξη στις προσπάθειες ειρήνευσης του σύμπαντος κόσμου, στη φιλάνθρωπη συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο, στην ενθάρρυνση των νεολαιών μας να ασχοληθούν συστηματικά με τα εκκλησιαστικά δρώμενα, στον τονισμό της ευθύνης όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος, και στην άκρως απαραίτητη για την εποχή και περιοχή που διακονούμε, κοινή ιεραποστολική δράση για τον επανευαγγελισμό του σύγχρονου ανθρώπου.
            Για τον λόγο αυτό, θεωρώ την ανταλλαγή των επισκέψεών μας ιστορικής σημασίας. Θα πρέπει να γίνει η προσέγγιση αυτή ευρέως γνωστή στους ποιμενόμενους αδελφούς μας, για να έλθουν αρωγοί στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες μας.»

            Εν τέλει, ο Μητροπολίτης Κλεόπας διεβίβασε τις εγκάρδιες πατρικές ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια για την 20ετή Αρχιερατική διακονία του Αρχιεπισκόπου Βενιαμίν και του προσέφερε τον τιμητικό τόμο που εκδόθηκε πρόσφατα, αφιερωμένος στα εικοσιπέντε έτη ευκλεούς Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου, ένα πόνημα που προβάλλει το θεόπνευστο έργο Του και το βαθυστόχαστο όραμά Του και αναδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει επιδείξει και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για έναν πιο καθαρό και φιλικό στον άνθρωπο πλανήτη ο "πράσινος Πατριάρχης".

            Μετά την ανταλλαγή δώρων, έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον αυλόγυρο του ναού για τα θύματα του 1915, έμπροσθεν του μνημείου που πρόσφατα ανεγέρθη, και παρετέθη ακολούθως επίσημο γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού με την συμμετοχή 50 περίπου προσκεκλημένων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από του Παραθρονίου προς τιμήν του αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις



πί τῇ ἑορτῇ τῆς ἀνακομιδῆς τῶν ἱερῶν λειψάνων τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ἅτινα φυλάσσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν αὐτῷ ἀπό τοῦ Παραθρονίου, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Παρασκευῆς, 27ης Ἰανουαρίου, καθ᾿ ἥν συμπροσηυχήθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὡς καί Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀριανζοῦ κ. Βαρθολομαῖος.