e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Εξαίσιες η ομιλία και η συναυλία του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" για την Mater Dolorosa και το Θείο Πάθος
























































Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», με την 5η εκδήλωση του στ΄ κύκλου δράσεών του – αφιερωματική στην Θρηνωδούσα Μητέρα Παναγία εν όψει του Θείου Πάθους, την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 26 Μαρτίου 2017 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, γνώρισε μιαν επιπλέον επιτυχία. Πάμπολλοι Ζακυνθινοί έσπευσαν να συμμετάσχουν στην θεομητορική – προμεγαλοβδομαδιάτικη αυτή σύναξη, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τους Ηγουμένους των Μονών α) Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη και β) Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βόγια-Λαυρεώτη, πολλούς Ιερείς του νησιού, τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη, ευάριθμους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ομιλητής ήταν ο κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, Εκπαιδευτικός, εγκρατής Θεολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Η Παναγία ως Ευαγγελίστρια και Mater Dolorosa. Από το “γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου” στο “ω, γλυκύ μου έαρ”». Ο έμπειρος ομιλητής καθήλωσε το κοινό με την ενάργεια και διεισδυτικότητα της σκέψης του. Ταυτόχρονα, μεταχειριζόμενος πατερικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, κατόρθωσε ώστε να καταχειροκροτηθεί θερμότατα από το κοινό.

Μεταξύ άλλων τόνισε: “[...] Η παρθένος κόρη με τον Μονογενή της παίρνουν τον άνθρωπο από το χέρι και με τον ευαγγελισμό, τον οδηγούν στη χαρά της θεογνωσίας, της αυτογνωσίας και της αδελφογνωσίας, ούτως ώστε να φύγει ο άνθρωπος από την αλλοτρίωση και να πάει στην καλή αλλοίωση, να φύγει από το εγώ και να πάει στο εμείς, η συνάντηση με τον άλλον να είναι ευλογία και χαρά και όχι πίκρα και οδύνη, να αγγίξεις όχι τυπικά το χέρι του άλλου, αλλά ουσιαστικά την καρδιά του, να περάσεις από την ακοινωνησία στην επικοινωνία, από το στείρο μονόλογο στο γόνιμο διάλογο, να συναγωνιστείς τον άλλον όχι στην κακία, αλλά στις αρετές, να ζήσεις την ενότητα και όχι τη διαίρεση, την άσκηση που οδηγεί σε διεξόδους και όχι την κακή χρήση της ελευθερίας που οδηγεί στη σχιζοφρένεια, να χαίρεσαι την συνύπαρξη με τον άλλον, με τον οποίο είσαι συνοδοιπόρος στη βασιλεία του θεού. Η εξυγίανση της ηθικής είναι πηγή χαράς, όχι μόνο για την θεραπεία της ανθρώπινης φύσης, αλλά επεκτείνεται και στην κτίση που περιβάλλει τον άνθρωπο, καθώς ο άνθρωπος μαθαίνει να είναι διαχειριστής και όχι καταχραστής της φύσης.
          Η μητέρα του Θεού βγαίνει από τα προσκυνητάρια της και αυτή τη χαρά ευαγγελίζεται στους ανθρώπους. Αυτή βίωνε ο πνευματικός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου π. Τύχων και έλεγε, «έχω τόση χαρά που δεν ξέρω που να τη βάλω, θα την φυλάξω για ώρα ανάγκης».
          [....]
          Η πονεμένη Παναγία έρχεται ως παραμυθία, να προτείνει την εκούσια παράδοση του ανθρώπου στο Θεό, κατά τις ώρες της λύπης, της θλίψης, των στεναγμών, της οδύνης και του πένθους. Ο πονεμένος συνήθως γνωρίζει να συμπονά και η Παναγία του πάθους, που τελικά χόρτασε την ανάσταση έρχεται στην πονεμένη καθημερινότητα των ανθρώπων να ευαγγελισθεί, ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει απελπισία και τρόμος, μόνο ένα φόβος αγγίζει την καρδιά, μήπως η χαρά και το αναστάσιμο φως δεν είναι τόσο πλούσια από λάθη και αστοχίες. [...]”

Στη συνέχεια, το 25μελές σχήμα Ψαλτών Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής», με Μαέστρο τον κ. Παναγιώτη Μαρίνο, απέδωσε μελωδικότατα θεομητορικούς και μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, κατά το βυζαντινό και ζακύνθιο μουσικό ύφος. Ύμνοι, όπως το “Εξηγόρασας ημάς..., το “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου...”, το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...”, το “Αι γενεαί πάσαι...”, το “Τον Κύριον υμνείτε...”, τονισμένα ζακυνθινά, έκαμαν ώστε όλοι συμμετέχουν σιγοψάλλοντας και εντέλει χειροκροτώντας τους άξιους και καλλικέλαδους χορωδούς.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον υπεύθυνο του Κέντρου Λόγου Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια και τους καλούς συνεργάτες του στο “Αληθώς” για την παραγωγή ποιοτικών πολιτισμικών δράσεων, ευχαρίστησε τους συντελεστές για την κατανυκτική βραδιά, ευχόμενος μάλιστα Καλή Ανάσταση!

30 χρόνια Αρχιερατείας του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου
























Με εκκλησιαστική σεμνότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας εόρτασε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, την επέτειο της αρχιερατικής του χειροτονίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Συμεών και Άννας στην Ταλλίνη. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο πρωτοσυγκελλεύων πρωτοπρεσβύτερος Ματθίας Πάλλη και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου σε τέσσερις κληρικούς, παροτρύνοντάς τους να συνεχίσουν να εργάζονται στον αμπελώνα του Χριστού σαν πιστοί στρατιώτες, έτοιμοι για τη μάχη υπέρ των συμφερόντων της Εκκλησίας και του ποιμνίου. 

Τον εορτάζοντα Μητροπολίτη προσφώνησε εκ μέρους των Ιεραρχών της Εσθονίας, των κληρικών και του ποιμνίου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, o οποίος υπογράμμισε,με θερμούς και ευγνώμονες λόγους, την προσφορά του τιμώμενου Ιεράρχη στην Εσθονία αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα. Συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος σημείωσε: «Δοξάζουμε το Θεό και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και τον μακαριστό Γέροντά σας Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο, οι οποίοι σας εξέλεξαν επίσκοπο Ναζιανζού πριν 30 ολόκληρα χρόνια, το 1987. Εκφράζουμε και την ευγνωμοσύνη μας και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που σας ανέθεσε την ποιμαντική διακυβέρνηση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας και για το λόγο αυτό σας έχουμε κοντά μας. Οι καρποί της πορείας σας και της προσφοράς σας είναι ανυπολόγιστοι. Αν θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα για την 30χρονη πορεία σας τότε θα χρησιμοποιούσαμε αυτή του Εσθονού γεωργού. Σαν τον γεωργό που με πολλή υπομονή και αγάπη σκαλίζει και οργώνει το χωράφι του όλη μέρα και με καρτερία περιμένει τον καρπό, έτσι κι εσείς σαν φιλόμοχθος γεωργός εργάζεστε στο γεώργιο της Εκκλησίας για 30 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 18 στην ευλογημένη εσθονική γη. Σας ευχαριστούμε για όσα φανερά και αφανή έχετε προσφέρει στην Εκκλησία και ευχόμαστε να συνεχίσετε την ενεργό και δυναμική σας παρουσία για πολλά πολλά χρόνια ακόμη προς δόξαν Θεού και Εκκλησίας». 

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο πρωτοσυγκελλεύων π. Ματθίας ο οποίος ευχαρίστησε τον τιμώμενο Πρωθιεράρχη υπογραμμίζοντας κυρίως την μέριμνά του για την ίδρυση και συγκρότηση της ενορίας του Αγίου Συμεών αλλά και για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ναού αυτού. 

Ο Σεβ. κ. Στέφανος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Χριστουπόλεως για τους αγαπητικούς λόγους του. Αναφέρθηκε κατόπιν με ευγνωμοσύνη στα πρόσωπα του Μητροπολίτου Μελετίου και των Πατριαρχών Δημητρίου και Βαρθολομαίου, ενώ ιδιαιτέρως υπογράμμισε τη σημασία του ποιμνίου για την πορεία του και τη ζωή του. Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στο παρευρισκόμενο ποίμνιο τόνισε ότι «σε στιγμές δυσκολίας εσείς με στηρίξατε και σήμερα βρίσκομαι εδώ στην Εσθονία διότι εσείς με επιλέξατε και με ζητήσατε να έρθω εδώ. Σας αγαπώ πολύ και είμαι ανάμεσά σας. Δεν σκέφτομαι ποτέ να φύγω από την ενεργό υπηρεσία διότι αναλογίζομαι τι θα απολογηθώ σε όλους εσάς που με αγαπάτε και με επιλέξατε». 

Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους τους ιερείς και το ευλαβή λαό. Ακολούθησε μικρή δεξίωση κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού.

Η Κυριακή Δ΄ των Νηστειών 2017 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 26ης Μαρτίου 2017, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Για την αείφωτη μορφή του Οσίου αυτού Πατρός ομίλησε προς το εκκλησίασμα ο κ. Διονύσιος Πομόνης, θεολόγος.