e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Γιορτή Οικολογίας 2018, με Αγιασμό του 8ου κύκλου “Αληθώς” και ομιλία για την αγάπη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη προς τη Φύση
























































Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ συνεχίζει απτόητο τις μορφωτικές συνάξεις του, για όγδοο συνεχές έτος, κατά το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-19.

Η πρώτη δράση της χρονιάς -όπως κάθε πρώτη όλων των μέχρι τώρα ετών- ήταν οικολογικού ενδιαφέροντος και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τη συμμετοχή ευάριθμων ιερέων και πλήθους κόσμου, το δειλινό της Παρασκευής, 31ης Αυγούστου 2018, στο πλάτωμα μπροστά στο ενοριακό μικρό Παρεκκλήσιο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου.

Κατ' αρχήν έγινε Αρχιερατικός Αγιασμός με το Χέρι του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων, για την έναρξη των συνάξεων του η΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου. Το σεπτό Χέρι του Αγίου της Συγγνώμης έφερε ολοπρόθυμα στο «Αληθώς» ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης.

Αμέσως μετά αναπέμφθηκε Ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί από ετών στην Ι. Μητρόπολη Ζακύνθου, με την ευκαιρία μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 1η Σεπτεμβρίου (Αρχή της Ινδίκτου και Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά), που -από 30ετίας σχεδόν- έχει καθιερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, έγινε εμπεριστατωμένη Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, με το εξόχως ενδιαφέρον θέμα: «Ο νέος Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η αγάπη του προς το φυσικό περιβάλλον ως δημιουργήματος του Ποιητού των πάντων Τριαδικού Θεού»

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης τόνισε: "[...] Ο Άγιος Πορφύριος εγνώριζε εξ αποκαλύψεως από τα πλούσια χαρίσματα, τα οποία εδώρισε η Θεία Χάρις στους κόπους της μεγάλης ασκήσεώς του, ότι ο Θεός είναι αύρα λεπτή και γι’ αυτό αγαπά τους ανθρώπους, που τον πλησιάζουν με λεπτότητα, διάκριση, προσοχή και σεβασμό. Σε αυτήν την συχνότητα της διακριτικής αγάπης του Θεού εκινείτο και η προσέγγιση του Αγίου προς όλους και όλα γύρω του, όχι μόνον προς τους συνανθρώπους του, αλλά και προς τα ζώα και τα φυτά, ακόμη και προς τα άψυχα πράγματα, αφού όλα είναι ενταγμένα μέσα στο σοφό σχέδιο του Θεού και πλασμένα από το χέρι του Μεγάλου Καλλιτέχνη του Σύμπαντος. [...]". 

Και κατέληξε ως εξής ο Σεβ. κ. Διονύσιος: "Ο Άγιος Πορφύριος εβίωνε με τεταμένες τις σωματικές αισθήσεις του το μεγαλείο της φύσεως και του περιβάλλοντος κόσμου. Έβλεπε, άκουγε, αντιλαμβανόταν, κατανοούσε και ερμήνευε με τα αλάνθαστα αισθητήρια της ψυχής μέσα στην μυστική σιωπή του πνεύματος της θείας ελλάμψεως τα κρυφά μηνύματα, τα οποία εκπέμπονταν και αναδίδονταν από την ύπαρξη και την παρουσία όλων των ζώντων πλασμάτων και συστατικών πραγμάτων της φύσεως και της κτίσεως. Οικολογούσε και θεολογούσε και ξεναγούσε και οδηγούσε με αγάπη και σοφία τις ψυχές των ανθρώπων μέσα στις ομορφιές της κτιστής φύσεως, για να τις βοηθήσει να ιδούν και να γευθούν και να βιώσουν την ανεξίτηλη πνευματική ωραιότητα του παραδείσου του Θεού".  

Μετά το πέρας της Ομιλίας του Μητροπολίτου υπήρξαν πλούσια κεράσματα για όλους, τα οποία ευγενώς ετοίμασαν οι αφοσιωμένες Κυρίες της Ενορίας!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: