e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού: Όλοι οι Ιεράρχες στην Ουκρανία είναι de facto Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πατριαρχείο Μόσχας δεν υφίσταται πλέον εκεί




[Επιμέλεια ρεπορτάζ, βάσει ουκρανικών ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακύρωσε την πράξη της εκκλησιαστικής υπαγωγής της Ουκρανίας στην διοίκηση της Εκκλησίας της Μόσχας, οπότε έκτοτε στην Ουκρανία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού σε συνέντευξή του στο BBC News Ουκρανίας.

«Με την ακύρωση του Συνοδικού Γράμματος του 1686 καταργείται η διοίκηση της Μόσχας επί της Μητροπόλεως του Κιέβου και όλων των Επισκοπών στην Ουκρανία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. 

«Από κανονικής απόψεως, αυτό σημαίνει ότι σήμερα στην Ουκρανία Εκκλησία υπό το Πατριαρχείο Μόσχας δεν υπάρχει πια. Όλοι οι Επίσκοποι σήμερα στην Ουκρανία de facto, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, είναι Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και πρέπει τώρα να περιμένουν την οδηγία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την περαιτέρω λειτουργία τους», εξήγησε.

Με άλλους λόγους, όλοι οι Ιεράρχες των εν Ουκρανία Εκκλησιών στα μάτια της Κωνσταντινούπολης έχουν το ίδιο καθεστώς και ίσα δικαιώματα συμμετοχής στο Συμβούλιο για την ενοποίησή τους σχετικά με την Αυτοκεφαλία τους.

Πότε θα δοθεί ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας; Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεριμνήσει, όταν έρθει η ώρα. Εξήγησε πάντως ότι δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν ιεροκανονικώς στην Ουκρανία.

Άλλωστε, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, "με βάση τους Κανόνες, σύμφωνα με την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ορισμένα προνόμια. Όποιος δεν συμφωνεί με αυτό, στην πραγματικότητα αποσπάται από την Ορθοδοξία". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δώσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, όταν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα. "Σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας, θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία ορθόδοξη Εκκλησία στην επικράτεια ενός κράτους", δήλωσε ο Ιώβ. 

Διευκρίνισε, εξάλλου, με νόημα ότι μερικοί κανονολόγοι πιστεύουν ότι όσον αφορά στα νέα Πατριαρχεία, τα οποία δημιουργήθηκαν ως Αυτοκέφαλα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάποια στιγμή, εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ανακαλέσει αυτή την κατάσταση.


Τότε ο κ. Ιώβ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο: "Μήπως αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί απλά να ακυρώσει η Κωνσταντινούπολη την Ρωσική Εκκλησία, ιδίως ενόψει της διακοπής της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας των ουκρανικών θεμάτων;" Εκείνος απάντησε ευθαρσώς:  "Ελπίζουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα στραφεί στη λογική και θα επιστρέψει στην ενότητα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεδομένου ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θέλει να διαρρήξει τη σχέση τους. Αλλά, εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυσικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναγκαστεί να λάβει ορισμένες αποφάσεις για να διασφαλίσει την ενότητα εκκλησίας", απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλη αποστροφή ρωτήθηκε πώς θα είναι το όνομα της νέας Εκκλησίας. Και απάντησε "Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία", τονίζοντας συνάμα: "Όχι Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή η Εκκλησία είναι μοναδική... Ανήκει στον Χριστό και όχι σε οποιοδήποτε έθνος ή κράτος".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ διευκρίνισε κι ένα άλλο ζήτημα που τίθεται από κάποιος καχύπτοπους. Ανέφερε, λοιπόν, ότι, για να επιλύσει το ουκρανικό ζήτημα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο "δεν παίρνει τίποτα". Τόνισε χαρακτηριστικά: "Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήθελε κάτι να κερδίσει, θα μπορούσε να αναβιώσει μόνο την Μητρόπολή του στο Κίεβο, η οποία υπήρχε μέχρι το τέλος του XVII αιώνα. Όμως η Κωνσταντινούπολη δεν το θέλει αυτό, αλλά επιθυμεί να δώσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και η χώρα να αποκτήσει την δική της Εκκλησία".

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Τελμησσού Ιώβ αναφέρθηκε στην μακρά πορεία της Ουκρανίας προς την επίτευξη της Αυτοκεφαλίας, η οποία άρχεται από το 2008, διέβη από συγκεκριμένους σταθμούς, τους οποίους το BBC παρουσιάζει στον ακόλουθο χρονολογικό πίνακα:




Αξιοσημείωτες ρήσεις του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού:

"Όταν αρρωστήσετε και πάτε σε γιατρό, ο γιατρός δεν μπορεί να σας θεραπεύσει αμέσως, θα συνταγογραφήσει μια πορεία θεραπείας που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, μερικές εβδομάδες, μερικούς μήνες, μερικά χρόνια, ανάλογα με την ασθένειά σας. Ως εκ τούτου, είμαστε τώρα στη διαδικασία της θεραπείας, ο στόχος είναι να ενώσουμε την Ουκρανική Ορθοδοξία."

***

"Το 2008, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν ήταν η ίδια όπως τώρα. Λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και του πολέμου στο Donbass, η ατμόσφαιρα στην Ουκρανία έχει αλλάξει εντελώς. Υπάρχουν πολλοί ορθόδοξοι πιστοί στην Ουκρανία που θέλουν να είναι στην Εκκλησία, αλλά δεν θέλουν να έχουν δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στο Donbass."
 
***


"Κάθε Επίσκοπος στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί υποψήφιος για Προκαθήμενος. Ο καθένας έχει αυτό το δικαίωμα."

***


"Αλλά και πάλι, επαναλαμβάνω: αυτό που συμβαίνει τώρα δεν γίνεται με προσωπικές φιλοδοξίες ή σε σχέση με τα προσωπικά, πολιτικά ή εξουσιαστικά συμφέροντα οποιουδήποτε προσώπου. Αυτό γίνεται για το καλό του ουκρανικού λαού και για την επούλωση του ουκρανικού σχίσματος."

***


"Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για αυτοκεφαλία στη Μητρόπολη Κιέβου. Στην ιστορία της Εκκλησίας στο Κίεβο ήταν πάντα Μητροπολίτης Κιέβου και στον Μητροπολίτη Κιέβου θα απονεμηθεί, στο εγγύς μέλλον, Τόμος Αυτοκεφαλίας. Εάν θα αναβαθμισθεί σε Πατριάρχη ή όχι - είναι ένα άλλο ζήτημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: