e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ειδήσεις από τη Μητρόπολη Σιγκαπούρης [Vlog #18 | 16.3.2018]


Δ΄ Χαιρετισμοί 2018 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Μαρτίου 2018. Στο κέντρο του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου βρισκόταν για προσκύνημα η περίπυστη παλαιά Εικόνα της Παναγούλας, η της Ευρέσεως. 
     Ενώπιον της ιεράς αυτής Εικόνας αποδόθηκε η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος εν τέλει της Ακολουθίας ομίλησε δι' ολίγων περί της Ομορφιάς και Ωραιότητος της σεπτής φυσιογνωμίας της τιμωμένης Θεομήτορος. 
     Τα ιερά μελωδήματα απέδωσαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Αντώνιος Κάνδηλας.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]




































Δ΄ Χαιρετισμοί 2018 στον Ναό Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Μαρτίου 2018. Τους Χαιρετισμούς απέδωσαν ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης και ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός. Έψαλε η Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Διονυσίου Πόθου.
[Φωτο-ανταπόκριση: Ευρυδίκη Κοντογιάννη]
























Δ΄ Χαιρετισμοί 2018 στο Αμμάν της Ιορδανίας


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Μαρτίου 2018 (3/3, με το παλαιό ημερολόγιο) στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου. Πλην της Εικόνας της Θεομήτορος, στο κέντρο του Ναού υπήρχε για προσκύνημα το εξ Ιεροσολύμων Τίμιο Ξύλο, για πρώτη φορά μεταφερθέν στην Ιορδανία. 


























Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Είσθε τα παιδιά του Facebook και του instagram, αλλά οι συνήθειες της εποχής δεν σας αφήνουν να χαρείτε από κοντά την επικοινωνία με το πρόσωπο του άλλου»

Θερμή υποδοχή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μαθητών, Καθηγητών, Πανεπιστημιακών και όλων των συμμετεχόντων στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Πόλη




Με θερμούς πατρικούς λόγους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδέχθηκε απόψε, Παρασκευή, 16 Μαρτίου, στην Ιερά Έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, τους μαθητές, τους Καθηγητές, τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και όλους όσοι συμμετέχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης, με τίτλο «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γεώργιος Θεοτοκάς». Μετά την τέλεση της Ακολουθίας της Δ΄ στάσης των Χαιρετισμών, κατά την οποία χοροστάτησε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα, που κατέκλυσε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, και ιδιαιτέρως στους μαθητές που ταξίδεψαν από πολλές χώρες για να λάβουν μέρος στο εν λόγω Διεθνές Συνέδριο.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, ο Πατριάρχης σας, ο πνευματικός σας πατέρας, να υποδέχωμαι εδώ στο Φανάρι της Ιστορίας, εσάς, τα γεμάτα ελπίδα νιάτα, το μέλλον της φυλής μας. Βλέπω στο πρόσωπο του καθενός από εσάς, στα ζωηρά μάτια σας, μια πάλη. Αυτή η πάλη δεν είναι άλλη από αυτήν των ονείρων και των φιλοδοξιών σας με τα φουρτουνιασμένα κύματα απαισιοδοξίας της σύγχρονης εποχής. Είσθε νέοι, έχετε οράματα, σχέδια, κάνετε όνειρα για το μέλλον. Ονειρεύεσθε, και συγχρόνως αντιμετωπίζετε το χειρότερο πρόσωπο μιας κατ΄ όνομα κοινωνίας η οποία στερεί από τον άνθρωπο τη χαρά της ουσιαστικής κοινωνίας με τον συνάνθρωπο», είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: «Είσθε τα παιδιά του Facebook και του instagram, αλλά οι συνήθειες της εποχής δεν σας αφήνουν να χαρείτε από κοντά την επικοινωνία με το πρόσωπο του άλλου! Αυτό συμβαίνει, αγαπητοί μας φίλοι, διότι κοινωνία με τον άλλο, σημαίνει αλληλοπεριχώρηση, κένωση, άδειασμα από εγωισμό, σημαίνει θυσία. Η κοινωνία μεταξύ των προσώπων δεν είναι απλή υπόθεση αλλά όχι και ακατόρθωτη. Η γνήσια κοινωνία, η αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, είναι ο μεγάλος εχθρός του εγωισμού. Δυστυχώς, εμείς ο μεγαλύτεροί σας, σας εγκαταλείψαμε πάνω από την οθόνη ενός λάπτοπ, σας πήραμε από το χέρι τις μπάλες και σας χαρίσαμε σύγχρονα κινητά, σας μαζέψαμε από τις εξοχές, σας στοιβάξαμε σε πόλεις τσιμεντουπόλεις - και σας εισαγάγαμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Σας στέλνουμε σε φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες για να γίνετε επιστήμονες, αλλά λησμονήσαμε να σας διδάξουμε ότι η αληθινή μόρφωση είναι η ανθρωπιά, είναι η αγάπη προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και προς τη κτίση, το περιβάλλον, δημιουργία ολόκληρη. Αυτή η μόρφωση, είναι η ατόφια και πραγματική ποίηση και λογοτεχνία του ανθρωπίνου γένους».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την τέλεση των Χαιρετισμών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Υπεραγία Θεοτόκο. «Μαθητεύουμε πια ως άνθρωποι στο εικονικό και απορρίψαμε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, τον ηγαπημένον του Θεού. Αυτή είναι η ρίζα όλων των φανερών και αφανών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε ως σημερινή τραγική πραγματικότητα. Όμως, παιδιά μας αγαπημένα, όλη αυτή η τραγικότητα της απομονώσεως και της ατομοκρατίας, συντρίβεται ευτυχώς εμπρός εις αυτό το εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου μόλις αναγνώσαμε τα υπέροχα λόγια και βιώματα των Χαιρετισμών Της. Συντρίβεται εμπρός εις αυτήν την εικόνα κάθε εικονική εκδήλωση του ανθρωπίνου είδους. Μπροστά στο καθαρό βλέμμα Της διαλύεται κάθε πονηρία και ψεύτικη κίνηση των καρδιών μας. Στην τρυφερότητά Της απέναντι μαλακώνουν οι σκληρυνθείσες από τον ατομοκεντρισμό ψυχές μας. Στην αγκαλιά Της βρίσκουν την αληθινή υπόστασή τους όλες οι εσωτερικές παρορμήσεις μας. [...] Γι΄ αυτό και δικαίως Τη χαιρετίζουμε και τώρα και πάντοτε και γυρεύουμε από Εκείνην να γίνει η μεσίτρια της ειρήνης, της καταλλαγής, της συμφιλιώσεως, της αγαπητικής κοινωνίας και πολιτισμένης συνυπάρξεώς μας, της αποδοχής του αδελφού μας όπως είναι, και για να αποκαταστήσουμε, τη Βασιλεία των Ουρανών».

Κατόπιν προέτρεψε τους μαθητές: «Ανοίξτε τις καρδιές σας εδώ να γεμίσουν φως και ελπίδα. Αυτό ταιριάζει τόσο όμορφα με την ολάνθιστη νιότη σας. Και με αυτά τα εφόδια επιστρέψτε στα σπιτικά σας, στις οικογένειές σας, στους φίλους σας, στους συμμαθητές σας, στους τόπους σας, την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στην δική μου γενέτειρα, στην Ίμβρο της καρδιάς και της νοσταλγίας μου. Επιστρέψτε εκεί και μοιραστείτε με όλους αυτά τα όμορφα βιώματά σας από την Πόλη και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το κέντρο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Και μη φοβάστε να αγαπάτε και κυρίως να αγαπιέστε. Διότι είναι πιο δύσκολο να αγαπιέται κανείς από το να αγαπά. Αγαπήστε τον Τριαδικό μας Θεό, τη Ρωμηοσύνη μας, την πλούσια σε αξίες και ιδανικά ιστορία μας, την όμορφη παράδοση μας. Αγαπήστε στα γράμματα και την παιδεία. Μορφωθείτε και μορφώστε στις ψυχές σας την πιο υπέροχη ανθρώπινη εικόνα, τον Θεάνθρωπο Κύριο ο Οποίος έφθασε μέχρι του Πάθους και του Σταυρού, για να συναναστήσει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και σύνολη τη δημιουργία Του, όση την κτίση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσωπα των συντελεστών του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, από το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, αλλά και των καθηγητών που συνοδεύουν τους νέους: «Έχετε μέσα στα χέρια σας το μέλλον του Γένους μας. Διαμορφώστε την προσωπικότητα των μαθητών σας, ώστε να έχουν πίστη και αγάπη, αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό».

[φωτογραφίες: Ν. Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο]

Δ΄ Χαιρετισμοί 2018 στο Φανάρι και άλλες ειδήσεις από τα Πατριαρχεία (16.3.2018)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ,  κατά τήν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῆς Δ´ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Παρασκευήν, 16ην Μαρτίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος, Καθηγούμενος τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσφιγμένου, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τοῦ Συλλόγου «Φίλοι τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσφιγμένου», ὡς καί οἱ ἐκ διαφόρων περιοχῶν τῆς Ἑλλάδος, τῆς Κύπρου, τῆς Μ. Βρεταννίας, τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν Ἀμερικῆς καί ἐξ Ἴμβρου σύνεδροι, καθηγηταί, συγγραφεῖς και μαθηταί, συμμετασχόντες κατ’ αὐτάς εἰς τό ἀπό κοινοῦ ὑπό τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου καί τῶν ἐν Θεσσαλονίκῃ Ἐκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη διοργανωθέν 6ον διεθνές μαθητικόν συνέδριον, ἐπί τοῦ θέματος «Ὁ Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», πρός οὕς ὁ Πατριάρχης ἀπηύθυνε θερμόν πατρικόν χαιρετισμόν, συγχαρείς ὅλως ἰδιαιτέρως τούς διοργανωτάς διά τήν ἀξιέπαινον πρωτοβουλίαν των, δι’ ἧς παρέχεται ἡ δυνατότης εἰς ἑκατοντάδας μαθητῶν ἐκ τῆς ἀλλοδαπῆς ἵνα ἐπισκέπτωνται κατ’ ἔτος τήν Πόλιν καί τά ἱερά σεβάσματά της, γινόμενοι κοινωνοί τῆς μαρτυρίας καί τοῦ μαρτυρίου τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί τῆς Πολίτικης πολιτιστικῆς κληρονομίας καί πνευματικῆς παραδόσεως τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς. Ὁ Πατριάρχης δέν παρέλειψε νά προτρέψῃ τούς νέους ὅπως ἐπιδιώκουν τήν πραγματικήν, ἀγαπητικήν, ἐπικοινωνίαν μετά τοῦ Θεοῦ, τοῦ συνανθρώπου καί συμπάσης τῆς δημιουργίας, μή περιοριζόμενοι μόνον εἰς τόν εἰκονικόν κόσμον τῆς τεχνολογικῆς ἀποκλειστικότητος καί τοῦ ψηφιακοῦ ἀτομοκεντρισμοῦ, ἀλλἀ σπουδάζοντες τήν καθολικήν μόρφωσιν τοῦ ἔσω ἀνθρώπου. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
-Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ταταούλων, μετά τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ἱ. Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας τῆς Κοινότητος Προπόδων Ταταούλων, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἱ. Ναοῦ.
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριον, Ἐπίτροπον τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ραφαήλ Σιδέρην, Ἐκπαιδευτικόν, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Θεμιστοκλέα Μουμουλίδην, Βουλευτήν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἐκ Κοζάνης.  
- Τόν Ἐλλογ. κ. Θεοχάρην Γρηγοριάδην, Καθηγητήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τοῦ Βερολίνου. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Μελίναν Τσιτσᾶ, Ἀν. Διευθύντριαν τοῦ Λυκειακοῦ Τμήματος τοῦ Κολλεγίου Ἀθηνῶν, μετά τῆς Ἐλλογ. κ. Αἰκατερίνης Μητσιάδου, Ἐκπαιδευτικοῦ, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Σταματίου Κουλούρη, μαθητοῦ, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀνδρέαν Σταματίου, Προϊστάμενον τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἐπικοινωνίας τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος, προσκαλέσαντα Αὐτόν εἰς τήν διοργανουμένην ἐκδήλωσιν, ἐπί τοῦ θέματος «Ὄψεις τοῦ Κωνσταντινουπολίτικου Ἑλληνισμοῦ στόν σύγχρονο ἑλληνικό καί τουρκικό Τύπο».
- Τόν Ἐλλογ. κ. Βασίλειον Μάστορην, Διευθυντήν τοῦ Λυκείου Κύμης Εὐβοίας, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Παρασκευῆς Μπουραντᾶ, Στελέχους τοῦ Ἐπιμελητηρίου Εὐβοίας, ἐκ Χαλκίδος, καί λοιπῶν ἐκπαιδευτικῶν, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου μαθητῶν αὐτοῦ.  
- Τήν Εὐγεν. κ. Αἰκατερίναν Σαββίδου, Κτηματομεσίτριαν, ἐκ Καβάλας. 
- Τήν Εὐγεν. Δίδα Θεοδώραν Δελημπάσογλου, Καθηγήτριαν Ἀγγλικῆς Γλώσσης ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Μ. τοῦ Γένους Σχολῇ, ἐξαιτησαμένην τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτῆς. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Ἀρχειοφύλακος τῶν Πατριαρχείων, κατά τά ὑπό τοῦ Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει διοργανωθέντα ἐγκαίνια συλλογικῆς ἐκθέσεως ζωγραφικῆς, ὑπό τόν τίτλον «Τά Ὡραῖα τοῦ Πέραν», ἐν τῷ Σισμανογλείῳ Μεγάρῳ, τήν Παρασκευήν, 16ην Μαρτίου.