e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος μεταδίδει από Κωνσταντινούπολη [vlog, 9.10.2018]


Σε αναμονή της ανακήρυξης της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία

[Φωτογραφία: Svyatoslav Xomenko]

Ρεπορτάζ - κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ως γνωστόν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνεδριάζει από σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2018 έως την Πέμπτη, 11/10. Όλοι βρίσκονται εν αναμονή της εκδόσεως του Πατριαρχικού Τόμου για την Ουκρανία, η οποία θα κηρύξει την  Αυτοκεφαλία της πολυμερισμένης και ταλανιζόμενης Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ήδη στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα στο Φανάρι βρίσκονται πάμπολλοι δημοσιογράφοι και κορυφαία τηλεοπτικά συνεργεία από την Ουκρανία και αλλαχόθεν, αναμένοντας τον "λευκό καπνό" της μεγάλης είδησης, η οποία εκ προοιμίου έχει φέρει στα άκρα το Πατριαρχείο της Μόσχας, που θεωρεί ότι θίγεται από την επί θύραις απόφαση της Μητρός Εκκλησίας.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου δεν έφερε απόφαση και ήδη οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι αποβλέπουν στις επόμενες ημέρες, ενώ ενημερώνουν ότι, αν δεν υπάρξει σχετική εξέλιξη αύριο ή μεθαύριο, η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα λάβει χώραν κατά το τριήμερο από 9 έως 11 Νοεμβρίου τρ. έ.

Εν τω μεταξύ ο Andriy Yurash, Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνοτήτων της Ουκρανίας, εξήγησε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να αρνηθεί τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, διότι τούτο θα σήμαινε διπλωματική ήττα της Κωνσταντινούπολης. Επεσήμανε, εξάλλου, αναφερόμενος στις δύο σπουδαίες μοναστικές οντότητες της Ουκρανίας, δηλαδή τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου - Pechersk και τη Λαύρα Pochayiv, ότι αποτελούν κρατικές ιδιοκτησίες, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας για πενήντα χρόνια. Εκτίμησε μάλιστα ότι πάνω από το 50% των κοινοτήτων της Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας θα μετακινηθούν σε μια ενιαία τοπική Εκκλησία

Ως προς την πρωτοβουλία του Προέδρου Ποροσένκο να στραφεί στη Μητέρα Εκκλησία ο Andriy Yurash διευκρίνισε ότι "Το άρθρο 30 του νόμου για την ελευθερία της συνείδησης και των θρησκευτικών οργανώσεων υποχρεώνει ακόμη και τον αρχηγό του κράτους να προωθήσει θρησκευτικές διαδικασίες στην Ουκρανία. [...] Κατά τη γνώμη μου, αν ο αρχηγός του κράτους δεν έκανε τίποτα, τότε θα ήταν κάποιο είδος παραβίασης. Ο Πρόεδρος δεν περιόρισε τα δικαιώματα κανενός, [...], αντίθετα, προωθεί τα δικαιώματα μεγάλου μέρους της κοινωνίας που θέλει να έχει μια τοπική ορθόδοξη Εκκλησία."

Αντί επιλόγου: Οι αψιμαχίες μεταξύ των πιστών των διαφόρων εκκλησιαστικών παρατάξεων στην Ουκρανία έχουν αρχίσει. Ένας υπέρμαχος της εν Κιέβω Εκκλησίας της Μόσχας με ένα πιρούνι επιτέθηκε σ' έναν υπέρμαχο του αυτόκλητου Πατριαρχείου Κιέβου!!! 


Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν!

[Φωτογραφία: Iryna Gerasymova]


Η γιαγιά Ναταλία, καντηλανάφτρα στο Հանքավան (Χανκαβάν), ελληνικό χωριό στην Αρμενία

 αποκλειστικό 

Ο συνεργάτης του πολυπεριοδικού μας π. Μιχαήλ Βισβίνης πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες προσκυνηματική περιήγηση στην Αρμενία. Σήμερα (9.10.2018) βρέθηκε στην ενδοχώρα και μάλιστα στο χωριό Χανκαβάν, το οποίο ονομάζεται και "ελληνικό χωριό". Στον καιρό μας διαμένουν εκεί μόνο πέντε οικογένειες, των οποίων οι πρόγονοι μετοίκησαν στον τόπο αυτόν από τον Πόντο στο β΄ μισό του 19ου αιώνα.

Όλα τα παιδιά και τα εγγόνια τους ζουν πλέον στην Ελλάδα. Στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες αποτυπώνεται η μικρή ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία συντηρείται από τους χωριανούς που ζουν στη Ελλάδα. Την ιερή αυτή στέγη προσέχει και ανάβει καθημερινά το καντήλι η γιαγιά Ναταλία, ηλικίας 90 ετών. Το καντήλι το ανάβει για λίγο, διότι μεριμνά να κάνει οικονομία λαδιού, ώστε να της φτάσει το λίγο που διαθέτει...






Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το Χανκαβάν (αρμενικά: Հանքավան)· παλαιότερα γνωστό ως Μιχαηλόβκα, είναι ένα χωριό και θερινό θέρετρο στην επαρχία Κοτάικ της Αρμενίας δίπλα στον ποταμό Μαρμαρίκ κάτω από την οροσειρά Παμπάκ. Είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως τμήμα μιας βιομηχανίας υγιεινής κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. 

Το Χανκαβάν είναι μια από τις τελευταίες ελληνικές κοινότητες στην Αρμενία. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια εκκλησία και ένα νεκροταφείο προς τα αριστερά. Η εκκλησία χτίστηκε από Έλληνες που μετανάστευσαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1827. Οι τάφοι χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Αρχικά επτά οικογένειες μετακόμισαν σε αυτό το χωριό, ένας αριθμός που μεγάλωσε σε ένα ακμάζον χωριό 250 οικογενειών.


Χρονικό της Πατριαρχικής Επισκέψεως σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αθήνα (28.9-5.10.2018)


Επίσκοπος Μελιτηνής εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παφίλης [video]


Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2018, προτάσει του Μητροπολίτου Γαλλίας Εμμανουήλ, από την Αγία και Iερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας ο μέχρι τούδε Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως αυτής Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παφίλης. Άξιος!!!


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τρίτην, 9ην Ὀκτωβρίου 2018, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων. 

Ἐν ἀρχῇ τῆς πρώτης συνεδρίας ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Παναγιωτάτου Πατριάρχου καί τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κυρίου Γερμανοῦ, ἐκ μέρους τῶν νέων μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις.

Κατ᾿ αὐτήν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, κληρικός τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γαλλίας, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ  ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Μελιτηνῆς. 

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου


Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος απαντά στον Ρώσο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Σεβασμιώτατε και αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, 

Διάβασα την συνέντευξή σας στο Έθνος της Κυριακής, στην οποία αναφέρεσθε στο πρόσωπό μου και στην ομιλία μου κατά την Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1-3 Σεπτεμβρίου τρ.έτ.) με θέμα: «Το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας». 

Δίχως να εισέρχομαι στην ουσία της συνεντεύξεώς σας θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: 

1. Η ομιλία την οποία έκανα στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου δεν έχει δημοσιευθεί ούτε στα Ελληνικά ούτε και στα Αγγλικά. Δεν έχει αναρτηθεί σε κανένα διαδικτυακό τόπο ούτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχει προωθηθεί από εμένα σε κανένα δημοσιογραφικό φορέα προς δημοσίευση. 

2. Δυστυχώς στις 2 Οκτωβρίου τρ.έτ. με έκπληξη διεπίστωσα ότι στην ιστοσελίδα risu.org.ua αναρτήθηκε κείμενο στην αγγλική με τον τίτλο: «Εισήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως Μακαρίου στην Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας», δίχως να το γνωρίζω και ασφαλώς δίχως το συγκεκριμένο κείμενο να είναι αυτό το οποίο εκφωνήθηκε στην Ιεραρχία του Θρόνου. 

3. Αμέσως (2 Οκτωβρίου 8:42 ΑΜ) έστειλα γράμμα στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα εκφράζοντας την θλίψη μου για την χρήση του ονόματός μου και την δημοσίευση ενός κειμένου το οποίο δεν έλαβαν από εμένα. Δυστυχώς δεν με ενημέρωσαν για το ποιος τους έστειλε το κείμενο και τί ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, τους παρακάλεσα να αποσύρουν το κείμενο διότι δεν ήταν αυθεντικό. (Το ηλεκτρονικό γράμμα μου προς την συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας ευγενώς φερόμενοι απέσυραν αμέσως το κείμενο και σήμερα δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. 

4. Αντί αυτού μάλιστα δημοσίευσαν άλλο κείμενό μου στα αγγλικά με τον τίτλο: «A Different Approach to the Ecclesiastical Discussion about Ukraine», το οποίο είχε προηγουμένως δημοσιευθεί και στα ελληνικά με τον τίτλο: «Μια άλλη προσέγγιση του εκκλησιαστικού Ουκρανικού ζητήματος». Το κείμενο αυτό με εκφράζει απόλυτα και όσοι το έχουν δημοσιεύσει, το έλαβαν από εμένα. Αυτό το κείμενο με πολλή αγάπη και σεβασμό σας καλώ να το κρίνετε και να καταθέσετε τις απόψεις σας. 

5. Όσον αφορά την εισήσηγή μου στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου σας ανακοινώνω ότι θα δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου μαζί με άλλα σχετικά κείμενα, σε αυτοτελές βιβλίο, το οποίο θα είναι στη διάθεσή σας και στη διάθεση της Εκκλησίας σας.

*   *   *


Η συνέντευξη του Ρώσου Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (7.10.2018) είναι η ακόλουθη:

Ο Π. Α. Ανδριόπουλος απαντά στον Ρώσο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (7-10-2018) μέσω της οποίας αναπτύσσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας για το ζήτημα της εκχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίνας Ζιώζιου για την κριτική που ασκείται στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ λόγω της ρητορικής του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ιλαρίων απάντησε αναφερόμενος και στο ιστολόγιό μας, «Φως Φαναρίου». Λέει ο σεβασμιώτατος:
«Είμαι γνώστης αυτής της κριτικής, η οποία ενίοτε προσλαμβάνει έναν παράλογο χαρακτήρα. Επί παραδείγματι, ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο επίσημο blog του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το «Φως Φαναρίου», εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του προσώπου μου, προσάπτοντάς μου «σχέσεις» με το σχίσμα των παλαιοπίστων, προβαίνοντας και σε ανάρτηση του σχετικού φωτογραφικού υλικού, όπου παρίσταμαι την ώρα της Λειτουργίας σε ιερό ναό των “edinovertsy” («ομοδόξων»). 
Ένας άνθρωπος που διαθέτει έστω και ελάχιστες γνώσεις για την ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας γνωρίζει ότι οι “edinovertsy” ακολουθούν το «παλαιό τυπικό», αλλά εντάχθηκαν στην κανονική Εκκλησία. Σε αντιδιαστολή προς το ουκρανικό σχίσμα, αποτελούν κανονικό μέρος της καθ’ ημάς Εκκλησίας και του συνόλου της κανονικής οικουμενικής Ορθοδοξίας. 
Πράγματι ως χριστιανός και επιστήμονας, με στενοχωρεί βαθιά αυτό το ύφος της πολεμικής. Θέλουμε οι αδελφοί μας να έχουν πρόσβαση σε αντικειμενικές πληροφορίες, να έχουν βελτιωμένες και βαθύτερες γνώσεις της ιστορίας της Ρωσικής Εκκλησίας και της σημερινής κατάστασης, όπως και του ουκρανικού εκκλησιαστικού».



Κι εμείς ακριβώς αυτό θα θέλαμε, αναλόγως, από τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, καθώς οι παραπάνω εκτιμήσεις του προδίδουν κάμποση άγνοια για τα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και αρκετή δόση λησμονιάς για ενέργειες του Τμήματος που διευθύνει σε σχέση με τους παλαιόπιστους. 
Αν είχε προσέξει καλύτερα ο σεβ. Ιλαρίων θα έβλεπε ότι το «Φως Φαναρίου» έχει ονοματεπώνυμο: «Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος». Δεν υπάρχει πουθενά λογότυπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιατί απλούστατα το «Φως Φαναρίου» αποτελεί μία ιδιωτική, προσωπική μας πρωτοβουλία, η οποία έχει ως σκοπό την προβολή του έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάση τη κτίσει. Άρα, δεν πρόκειται για «επίσημο blog του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», όπως λέει ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, αλλά για μια καθημερινή πράξη αγάπης προς τον Οικουμενικό Θρόνο, χωρίς ίχνος υστεροβουλίας και χωρίς δεύτερες σκέψεις. 
Στη συνέχεια, ο σεβ. Ιλαρίων αναφέρεται στην ανάρτησή μας «Ο ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΠΙΣΤΟΥΣ» θεωρώντας πως μέσω αυτής εξαπολύσαμε κατηγορίες κατά του προσώπου του, προσάπτοντάς του, αδίκως, «σχέσεις» το σχίσμα των παλαιόπιστων, ενώ πρόκειται για “edinovertsy”. 
Προφανώς ενοχλήθηκε ο σεβ. Ιλαρίων από την ανάρτηση των σχετικών φωτογραφιών και μόνο, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανάρτησης καλύπτει δελτίο του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας για μια επίσκεψη (Νοέμβριος του 2010), του μητροπολίτου Βολοκολάμσκ στη Μητρόπολη Παλαιοπίστων στην περιοχή Ρογκόζσκογιε της Μόσχας. μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόσχας και πάσης Ρωσίας της Εκκλησίας Παλαιοπίστων Κορνηλίου. Περί αυτού ο σεβ. Ιλαρίων δεν λέει λέξη. 
Οι φωτογραφίες του σεβασμιωτάτου στους “edinovertsy” έχουν φυσικά σημειολογικό χαρακτήρα: Μεταμφιέζεται όταν τους επισκέπτεται; Το «παλαιό τυπικό» απαιτεί την αλλαγή της ενδυμασίας του σεβ. Ιλαρίωνος τόσο κατά την λειτουργική πράξη, όσο και εκτός αυτής, αφού φαίνεται καθαρά ότι και τα ράσα παραπέμπουν σε ένα είδος καθολικής μπέρτας; 
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ συναντούμε κι άλλα ενδιαφέροντα δελτία τύπου όπως αυτό: 
«Στις 22 Οκτωβρίου του 2009 στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, που επισκευάσθηκε πρόσφατα, στο κοιμητήριο Ρογκόζσκογιε της Μόσχας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της ετήσιας Συνόδου Ιεραρχίας της Ρωσικής Εκκλησίας των παλαιοπίστων. Των εργασιών προήδρευσε ο παλαιόπιστος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κορνήλιος, παρόντες ήταν οι τέσσερις από τους έξι συνολικά παλαιοπίστους επισκόπους. Κατά την εισήγηση του ο παλαιόπιστος Μητροπολίτης Κορνήλιος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρόλο που «δεν προμηνύει γρήγορες επιτυχίες λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ μας που έχουν συσσωρευθεί επί πολλών ζητημάτων». Στην ημερησία διάταξη τέθηκε ως ξεχωριστό θέμα οι σχέσεις με την Ιεραρχία και τον κλήρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.». 
Άρα, με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες επαφές δεν υπήρξαν με τους σχισματικούς της Ουκρανίας, μιλήσαμε περί «συγκεχυμένης» αντίληψης του σεβ. Ιλαρίωνος για το σχίσμα. 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, πάντως, δεν αντέδρασε για το πιο οξύ δημοσίευμά μας με τίτλο: «Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ». Γι’ αυτό δεν είχε να πει κάτι; Ότι, π.χ., τον «στενοχωρεί βαθιά αυτό το ύφος της πολεμικής»; 
Να θυμίσουμε, ακόμα, στον σεβασμιώτατο ότι εδώ και έξι χρόνια αμφισβητήσαμε με κατηγορηματικό τρόπο την συνθετική του εμβέλεια, με αλλεπάλληλα κείμενα που αφορούσαν σε συναυλία με έργα του στο Ηρώδειο και τότε δεν μίλησε για εκτόξευση «κατηγοριών». Τώρα που το θέμα είναι το Ουκρανικό βλέπει τα πράγματα αλλιώς. 
Ας είναι. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η όλη στάση του ταλαντούχου, αναμφισβήτητα, σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος ζημιώνει την Εκκλησία της Ρωσίας. 
Το μέλλον – και μάλιστα το άμεσο – θα δείξει…

Δείτε σχετικές αναρτήσεις στην Ιδιωτική Οδό:

Ανακοινωθέν της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τη Ευρωπαϊκή Ένωση


Ἀπὸ 4ης ἕως 8ης Ὀκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στὴ Βουλγαρία ἡ ἐτήσια συνάντηση τοῦ CROCEU (Ἐπιτροπῆς Ἐκπροσώπων τῶν Γραφείων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση) μετὰ ἀπὸ τὴν εὐγενικὴ πρόσκληση τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σόφιας καὶ πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Τὸ κύριο θέμα τῆς ἐφετινῆς Συνάντησης ἦταν: «Οἱ παράγοντες ποὺ ἐνισχύουν τὴν κοινωνικὴ συνοχὴ στὴν Εὐρώπη».

Σε αὐτὴ τὴν συνάντηση ἔλαβαν μέρος: ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας καὶ ὁ Ἀρχιμανδρίτης Αἰμιλιανὸς Μπογιάννου (Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο), ὁ Πρωτοπρεσβύτερος Σορὶν Σελάρου καὶ ὁ πρεσβύτερος Γεώργιος Βάλκου (Πατριαρχεῖο Ρουμανίας), ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ἀντώνιος καὶ ὁ Ἀρχιμανδρίτης Ἀθανάσιος Σουλτάνωφ (Πατριαρχεῖο Βουλγαρίας), ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος καὶ ὁ Ἀρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ἰωάννου (Ἐκκλησία τῆς Κύπρου). Τὸ Πατριαρχεῖο Μόσχας καὶ ἡ Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος δὲν ἐκπροσωπήθηκαν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἀπὸ 5ης ἕως 7ης Ὀκτωβρίου 2018 ἡ Ἐπιτροπὴ τῶν Ἐκπροσώπων τῶν Γραφείων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν παρὰ τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει (CROCEU) ἐπραγματοποίησε τὴν ἐτήσια Συνάντησή της στὴν Βουλγαρία, μετὰ ἀπὸ τὴν εὐγενικὴ πρόσκληση τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σόφιας καὶ πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Τὸ κύριο θέμα τῆς ἐφετινῆς Συνάντησης ἦταν: «Οἱ παράγοντες ποὺ ἐνισχύουν τὴν κοινωνικὴ συνοχὴ στὴν Εὐρώπη».

Κατὰ τὴν διάρκεια τῆς Συναντήσεως, ποὺ φιλοξένησε τὸ Γραφεῖο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας παρὰ τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει, οἱ ἐκπρόσωποι τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τοῦ Πατριαρχείου Ρουμανίας, τοῦ Πατριαρχείου Βουλγαρίας καὶ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, ἀνέπτυξαν σκέψεις ἐπὶ τοῦ θέματος. Συμμετεῖχαν Ἀκαδημαϊκοί, Εὐρωπαῖοι ἀξιωματοῦχοι, καὶ συνεργάτες τῆς Βουλγαρικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Τὰ μέλη τῆς CROCEU τόνισαν ὅτι στὴν ὅλο καὶ περισσότερο ποικιλόμορφη κοινωνία ποὺ ζοῦμε ὑπάρχει ὅλο καὶ μεγαλύτερη ἀνάγκη γιὰ ἐνίσχυση τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς σὲ εὐρωπαϊκό, ἐθνικό, περιφερειακὸ καὶ τοπικὸ ἐπίπεδο. Οἱ ἐθνικὲς πολιτισμικὲς καὶ θρησκευτικὲς διαφορὲς μποροῦν νὰ προκαλέσουν τὸν φόβο γιὰ τὸν ἄλλο καὶ νὰ ὁδηγήσουν ἔτσι στὴν δημιουργία φραγμῶν, τοίχων καὶ διαιρέσεων. Ὑπὸ αὐτὲς τὶς συνθῆκες οἱ Ἐκκλησίες στὴν Εὐρώπη δέον ὅπως καλλιεργοῦν καὶ εὑρίσκονται σὲ Διάλογο μὲ ἄλλους κοινωνικοὺς παράγοντες, ἀφ´ἐνὸς γιὰ νὰ καταδεικνύουν τὸν οὐσιαστικὸ ρόλο ποὺ ἔπαιξε ὁ χριστιανισμὸς στὴν δημιουργία τόσο τῆς Εὐρώπης, ὅσο καὶ πιὸ πρόσφατα, τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, ἐνῶ συγχρόνως καλοῦνται νὰ προσφέρουν ἕνα ὁλοκληρωμένο ὅραμα γιὰ τὸ μέλλον τῆς σύγχρονης πολύπλοκης καὶ πολύπλευρης κοινωνίας.

Σὲ πολὺ πιὸ συγκεκριμένο ἐπίπεδο ἡ κοινωνικὴ συνοχὴ στὴν Εὐρώπη δέον ὅπως ἐνισχυθῇ μέσω μιᾶς συνολικῆς δέσμης δημοσιονομικῶν καὶ ἐπιδοτουμένων οἰκονομικὰ κοινωνικῶν καὶ ἐκπαιδευτικῶν πολιτικῶν-προγραμμάτων, ποὺ θὰ ἔχουν σὰν τελικὸ στόχο τὴν ἐπίτευξη τοῦ κοινοῦ καλοῦ στόχου. Στὸ ἐπίκεντρο ὅλοι πρέπει νὰ ἔχουν τὸν σεβασμὸ γιὰ τὴν ἀξιοπρέπεια καὶ μοναδικότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ποὺ εἶναι καὶ βασικὴ θέση τοῦ χριστιανισμοῦ. Μόνο μιὰ τέτοια προσέγγιση θὰ μπορέσῃ νὰ ἀναδιαμορφώσῃ τὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση σ´αὐτὸ ποὺ ἔπρεπε νὰ εἶναι ἀπὸ τὴν ἀρχή, δηλαδή, ὄχι μόνο μία ἐνιαία ἀγορὰ βασισμένη σὲ ἀπλᾶ οἰκονομικὰ συμφέροντα καὶ πάντα μὲ στόχο τὴν μεγαλύτερη οἰκονομικὴ ἀνάπτυξη, ἀλλὰ μᾶλλον μία οἰκογένεια κρατῶν μὲ κοινὲς ἀρχὲς καὶ ἀξίες ποὺ θὰ διευκολύνουν τὴν μεγαλύτερη ἀνάπτυξη κάθε ἔθνους καὶ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου γενικώτερα.

Τὸ Σάββατο 6 Ὀκτωβρίου 2018 οἱ σύνεδροι ἐπισκέφθηκαν τὴν Στάρα Ζαγορά, ὅπου ἔλαβαν μέρος στὶς γιορταστικὲς ἐκδηλώσεις τῆς 180ῆς Ἐπετείου ἀπὸ τὴν γέννηση τοῦ Μητροπολίτου Μεθοδίου Κούσεφ, τοῦ πρώτου Μητροπολίτου τῆς Ἐπαρχίας ταύτης.

Τὸ πρόγραμμα ὁλοκληρώθηκε τὴν Κυριακὴ 7ην Ὀκτωβρίου 2018 μὲ Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο, στὸ ὁποῖο προεξῆρχε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγορᾶς κ. Κυπριανὸς στὸν Ἱερὸ Καθεδρικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου, συμπροσευχομένου καὶ τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Νεοφύτου. Μετὰ τὴν Θεία Λειτουργία τὰ μέλη τῆς CROCEU συναντήθηκαν μὲ τὸν Πατριάρχη Βουλγαρίας καὶ εὐχαρίστησαν τόσο τὸν Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Νεόφυτο, ὅσο καὶ τὸν Μητροπολίτη Δυτικῆς καὶ Κεντρικῆς Εὐρώπης κ. Ἀντώνιο γιὰ τὴν θερμὴ φιλοξενία. Ὁ Μακαριώτατος διαβεβαίωσε ὅλους τοὺς συνέδρους ὅτι θὰ προσεύχεται ὑπὲρ ὑγείας καὶ ἐνισχύσεως ὅλων τῶν συμμετασχόντων.