e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Μνημονεύοντας τους μεταστάντες στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγ. Γεωργίου Addis Ababa






Το πρωί της 16ης Μαρτίου 2019, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αδδίς Αμπάμπα, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ και ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Μπαρμπέρη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Δημήτριος Συκάς και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί.

Στό τέλος της Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο για την ανάπαυση των κεκοιμημένων και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου.

Πατριαρχικός Εσπερινός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Χειροθεσία νέου Άρχοντος Πρωτεκδίκου [video]






Απόγευμα Σαββάτου, εσπερίζοντες στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι επί τη αυριανή εορτή της Ορθοδοξίας. Χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο πατριάρχης χειροθέτησε Άρχοντα Πρωτέκδικο της Μ.τ.Χ.Ε. τον κ. Παναγιώτη Πουρνάρα εκ Γενεύης.



Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου, στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου στον κ. Παναγιώτη Πουρνάρα, οικονομολόγο και διακεκριμένο τραπεζικό, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικώς στην Γενεύη της Ελβετίας. 

«Ως οικονομολόγος και υψηλόβαθμος τραπεζίτης, γνωρίζετε άριστα τους μηχανισμούς λειτουργίας της οικονομίας και τους κινδύνους της μετατροπής της οικονομικής δραστηριότητος εις αυτοσκοπόν της λεγομένης “ιδιονομίας της οικονομίας”. Ως πιστόν τέκνον της Ορθοδόξου Εκκλησίας γνωρίζετε όμως, ότι η οικονομική ανάπτυξις αποτελεί πραγματικήν πρόοδον, μονον όταν συμβαδίζει με τον σεβασμόν και την καλλιέργειαν των πνευματικών και των ηθικών αξιών. Και, εν τω πνεύματι τούτω, είσθε δραστήριον μέλος της ελληνορθοδόξου παροικίας της Γενεύης, επιδεικνύετε ζωηρόν ενδιαφέρον διά την ζωήν της Εκκλησίας, στηρίζετε το έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας και το εν Σαμπεζύ Ορθόδοξον Κέντρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναδεικνυόμενος εν παντί έμπιστον και άξιον τέκνον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία έχει ανάγκην ανθρώπων με εκκλησιαστικόν βίωμα και φρόνημα και με κοινωνικήν παρουσίαν και δράσιν, ως η υμετέρα Εντιμολογιότης. Είμεθα βέβαιοι, ότι ως Άρχων Πρωτέκδικος θα συνεχίσετε και θα εντείνετε την φιλόχριστον και φιλογενή δράσιν σας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντας Παναγιώτη Πουρνάρα.

Στην αντιφώνησή του, ο νέος Άρχων, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαίτερη μεγάλη τιμή που επιφύλαξε στον ίδιο αλλά και την οικογένειά του και αναφερόμενος στη σημαντική διακονία της Μητρός Εκκλησίας επισήμανε την προσφορά του εν  Σαμπεζύ Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Πριν από την έναρξη του Μ.Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτατο η ρασοφορία του κ. Δημητρίου Νικηφόρου, νομικού και θεολόγου, του οποίου η εις διάκονον χειροτονία θα τελεστεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά τη Θεία Λειτουργία. 

Στον Μ. Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες που συμμετέχουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο, άλλοι Αρχιερείς και Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, η σύζυγος και τα παιδιά του νέου Άρχοντος, οι συγγενείς του υποψηφίου κληρικού καθώς και πλήθος πιστών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, στην Αυλή του Πατριαρχείου, όμιλος κληρικών και προσκυνητών από την Ι. Μ. Σιγκαπούρης, υπό τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, προσέφερε στον Παναγιώτατο δώρα λαϊκής τέχνης και μία εικόνα της Παναγίας, σε ένδειξη αγάπης, σεβασμού και αφοσιώσεως προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας τραγούδησαν παραδοσιακά πολίτικα τραγούδια.

Ροπή σωτήρια προς τον Χριστό

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας) 
17 Μαρτίου 2019 
(Ιωαν. α΄ 44-52 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλοί άνθρωποι έχουν μέσα στην καρδιά τους καλή πίστη και αγαθή προαίρεση. Είναι διαλλακτικοί, ταπεινοί και καλότροποι, έστω και αν ακόμη δεν έχουν φθάσει στην απαραίτητη πνευματική ωριμότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο Ναθαναήλ, ο αδελφικός και αγαπημένος φίλος του Φιλίππου.

Ο Ναθαναήλ μπορεί να μην είχε ακόμη γνωρίσει τον Χριστό, αλλά είχε μέσα του ένα αγαθό προαίσθημα, μια ροπή προς Αυτόν, χωρίς διάθεση για αντιρρήσεις και φιλονικίες. Αυτή η μικρή φλόγα, που είχε μέσα του ο Ναθαναήλ, έγινε φωτιά μεγάλη και καταύγασε τον ψυχικό κόσμο του, με την βοήθεια του φίλου του Φιλίππου.

Ο Φίλιππος γνώριζε την καλή καρδιά και προαίρεση του φίλου του και τον παρότρυνε συνεχώς να συναντήσει, να δει και ν’ ακούσει τον Ιησού. «Έρχου και ίδε», δηλαδή έλα να δεις ο ίδιος και ν’ αποκτήσεις προσωπική εμπειρία, του είπε. Ένα και μόνο βλέμμα, μία και μόνη συνάντηση με τον Θεάνθρωπο, αρκούσε να οδηγήσει τον Ναθαναήλ στον δρόμο της θέωσης και να τον καταστήσει αγαπημένο μαθητή του Κυρίου.

Η συνάντηση του Ναθαναήλ με τον Κύριο υπήρξε μόνον η αρχή. Θα ακολουθούσαν φοβερά γεγονότα και θα επιτελούνταν ενώπιον των έκθαμβων οφθαλμών του, θαύματα πρωτάκουστα. Θα έβλεπε τον Κύριο να ανασταίνει νεκρούς, να θεραπεύει ασθενείς, να ηρεμεί τις άγριες θάλασσες, να κηρύττει σε συγκεντρωμένα πλήθη και στο τέλος, θα ήταν παρών και στο θαύμα των θαυμάτων: στο ιερό πάθος και την εκ νεκρών Ανάσταση του Διδασκάλου του, ενώ ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι, θα γινόταν Απόστολος του Ιησού Χριστού στα πέρατα της Οικουμένης. Θα έβλεπε τους εχθρούς της Πίστης να τους συκοφαντούν, να τους διώκουν, να τους βασανίζουν και να τους οδηγούν σε φρικτό τέλος. Όμως η Εκκλησία θα παρέμενε αλώβητη και απτόητη.

Όταν ο Ναθαναήλ πρωτοσυνάντησε τον Ιησού Χριστό έπεσε στα γόνατα και τον προσκύνησε κραυγάζοντας ότι είναι ο Υιός του Θεού. Και οδηγήθηκε σε αυτήν την αντίδραση, διότι άκουσε από τον Κύριο κάτι πολύ απλό: ότι τον είδε κάτω από ένα δέντρο σε τεράστια απόσταση. Πράγμα που ο Ναθαναήλ θεώρησε εξωπραγματικό και αξιοθαύμαστο. Παρά ταύτα, τα εξόχως υψηλά και τα θαυμάσια ακόμη δεν είχε αρχίσει να τα βλέπει.

Ας γίνουμε, λοιπόν, καλόπιστοι, αγαθοί και αγνοί σαν τον Ναθαναήλ, ώστε να οδηγηθούμε στην εν Χριστώ ζωή και σωτηρία. Και ας μιμηθούμε την ειλικρινή και ανυστερόβουλη φιλία του Φιλίππου, ο οποίος ωφέλησε πραγματικά τον «εν Χριστώ» αδελφό του Ναθαναήλ, προσφέροντάς του την μεγαλύτερη υπηρεσία και ευεργεσία: την θέαση και την συντροφιά του Θεανθρώπου, του οποίου το μήνυμα οφείλουμε όλοι να μεταλαμπαδεύσουμε σε κάθε διψασμένη ψυχή. Γένοιτο!