e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Η πανήγυρις πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων


Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε και φέτος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων η πανήγυρις πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων. Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους Αγίους που μαρτύρησαν και ασκήτεψαν στα χώματα της σημερινής Γαλλίας και του Πριγκιπάτου του Μονακό. "Η αγιότητα δεν περιορίζεται γεωγραφικά ούτε χρονικά. Στη Γαλλία έζησε πλήθος Αγίων που με το βίο τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και πρεσβεύουν αδιάλειπτα προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Άγιοι λιγότερο γνωστοί στην Ανατολή όπως ο Μάρτυρας Γκουενόλιος ο εν Βρετάνη, ο Άγιος Χροδεγάν Επίσκοπος Μέτς και ο Άγιος Λούπος ο Ομολογητής, Επίσκοπος Τρουά, καθώς και περισσότερο γνωστοί στην Ανατολή Άγιοι όπως ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, πολιούχος των πόλεων των Αθηνών και των Παρισίων, ο Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος Λουγδούνων (Λυών), ο Άγιος Ραφαήλ ο εν Μυτιλήνη μαρτυρήσας και ο Άγιος Σουλπίκιος, μαθητής του Αγίου Μαρτίνου Τουρώνης. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε και σύγχρονους Αγίους που κατέταξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσφατα στο Αγιολόγιο, τον Άγιο Δημήτριο τον Πρεσβύτερο, Γεώργιο, Ηλία, την Οσία Μαρία και τον Άγιο Αλέξιο Μεντβέντκοφ.

Η Γαλλία υπήρξε από τις πρώτες περιοχές που εκχριστιανίστηκαν από ιεραποστόλους που δρούσαν στα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατέστη ακλόνητος φρουρός της πίστεως, παρόλο που από τον έβδομο ακόμα αιώνα δεχόταν σκληρές επιθέσεις από βαρβάρους και αιρετικούς.

Η Γαλλία παρέμεινε σταθερή στις χριστιανικές της ρίζες. Οι βασιλείς της Γαλλίας διαφύλαξαν την Εκκλησία ως κόρη οφθαλμού ενώ και στις μέρες μας οι νεότεροι Άρχοντες συνεργάζονται αρμονικά με την Εκκλησία και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί λίκνο πολιτισμού, ελευθερίας και δημοκρατίας. Η Γαλλία οικοδόμησε κάποια από τα σημαντικότερα και μεγαλοπρεπέστερα χριστιανικά μνημεία και ανέδειξε πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών. Να έχουμε αδελφοί μου την ευλογία του Θεού δια των πρεσβειών των Αγίων μας", τόνισε ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: