ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η Καθημερινή, 24.6.2020
Η έκταση, που βρίσκεται κοντά στη διασημότερη παραλία του νησιού, ουδέποτε ανήκε σε αυτόν που εμφανίστηκε ως πωλητής της (φωτ. INTIME NEWS).
Καταπέλτης είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την πώληση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Όπως προκύπτει από το βούλευμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», η έκταση ουδέποτε ανήκε σε αυτόν που εμφανίστηκε ως πωλητής της, αλλά σε δύο μονές, στους κατοίκους δύο χωριών και κατά ένα μικρό μέρος στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό, η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο προς διερεύνηση κατηγορητήριο προστίθενται δύο κακουργήματα. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια απίστευτη υπόθεση, η οποία ταλανίζει τη Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2014. Ο Γεώργιος Χάρος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης έκτασης 14.387 στρ. στη δημοτική κοινότητα Ελατίων Ζακύνθου, την οποία πωλεί σε εταιρεία real estate με την επωνυμία Pimana. Η έκταση, που βρίσκεται κοντά στη διασημότερη παραλία του νησιού, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της δασική και αναδασωτέα, ενώ στα όριά της βρίσκεται ένα κηρυγμένο μνημείο (τα ερείπια της παλαιάς Μονής Αγίου Γεωργίου), καθώς και αγροικίες, καλλιέργειες, αιγιαλοί. Η έκταση μεταβιβάστηκε έναντι 9 εκατ. ευρώ, με την αντικειμενική της αξία να υπολογίζεται σε 17,2 εκατ. ευρώ.
Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, έχοντας στο πλευρό της τον δήμο και τους κατοίκους τεσσάρων χωριών (Εξωχώρα, Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες), προσφεύγει αμέσως στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο. Τελικώς κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα, «παγώνοντας» κάθε εξέλιξη γύρω από την επίμαχη έκταση. Παράλληλα, η μητρόπολη και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η υπόθεση αρχίζει να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη: η Εισαγγελία ορίζει δύο οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελιών, με βάση το πόρισμα των οποίων το 2015 σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση ανατίθεται στην Εισαγγελία Αθηνών. Κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα: ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η νομική εκπρόσωπος της αγοράστριας, ο τοπογράφος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.
Απαλλακτική πρόταση
Η ανάκριση ολοκληρώνεται, και τον Οκτώβριο του 2019 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών αποστέλλει την πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ζητεί να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι και να παυθεί η ποινική τους δίωξη. Η Μητρόπολη Ζακύνθου υποβάλλει στο συμβούλιο προσφυγή που συνοδεύεται από 141 έγγραφα από το 1550 έως το 2019, που υποδεικνύουν τις πλημμέλειες της απαλλακτικής πρότασης του εισαγγελέα. Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το βούλευμά του (1679/2020) ανατρέπει και πάλι την υπόθεση. Όπως καταλήγει:
• Οι πρόγονοι του φερομένου ως ιδιοκτήτη δεν είχαν ποτέ την κυριότητα της έκτασης, «αλλά τιμητικό δικαίωμα διαχείρισης και κάρπωσης της περιουσίας της μονής (σ.σ.: Αναφωνητρίας), μη δεκτικό ελεύθερης μεταβίβασης ή εκποίησης». Τους είχε παραχωρηθεί το λεγόμενο «πατρονικό» δικαίωμα, το οποίο μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά μόνο σε άρρενες κληρονόμους και «χάθηκε» το 1880, όταν πέθανε ο τελευταίος κληρονόμος χωρίς άρρενες διαδόχους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε καν αδιάκοπη διαδοχή αυτού.
• Από τα έγγραφα που προσκόμισε ο πωλητής «δεν προέκυπτε ούτε και η ακριβής θέση και τα όρια του επίδικου ακινήτου. Τούτο δε τελούσε εν γνώσει τόσο του πωλητή όσο και της αγοράστριας εταιρείας», ενώ αν γινόταν πραγματικός νομικός έλεγχος, «θα μπορούσαν να γίνουν ευχερώς αντιληπτά τα κενά και οι αντιφάσεις».
• Η παλαιά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, καθώς δεν απώλεσε ποτέ τον θρησκευτικό της χαρακτήρα. Η πραγματογνωμοσύνη που είχε διαταχθεί για τα όρια της έκτασης του μνημείου δεν ολοκληρώθηκε.
Και καταλήγει: «Η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο Γεώργιο Χάρο, αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο τρόπο. Κατά το μέρος που η έκταση αυτή περιλαμβάνει το Κτήμα Μονής Αναφωνήτριας, ανήκει στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Αναφωνήτριας Ζακύνθου (...). Εντός της επιδίκου πωληθείσας έκτασης, εδαφικό τμήμα 3.056 στρ. περιλαμβάνει αντικείμενο εκτός συναλλαγής, ήτοι τα ερείπια του παλαιού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ενώ το Δημόσιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τμήματα αυτής να ανήκουν σε αυτό». Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών δεν σταματά εδώ. Διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση ώστε να απαγγελθεί κατηγορία στους κατηγορουμένους για ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου και νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με επιτευχθέν όφελος και προκληθείσα ζημία άνω των 150.000 ευρώ, και να κληθούν οι κατηγορούμενοι σε συμπληρωματική απολογία.
Επίσης, να απαγγελθεί στη νομική εκπρόσωπο της Pimana, Joumana Bechara, η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ με επιτευχθέν όφελος και προκληθείσα ζημία άνω των 150.000 ευρώ, «καθώς προέκυψε ότι από κοινού με τον κατηγορούμενο πωλητή με πειθώ και φορτικότητα και με παραινέσεις, υποδείξεις και οδηγίες, έπεισαν τη συμβολαιογράφο να συμπεριλάβει τις ψευδείς δηλώσεις του Γεωργίου Χάρου στα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σε αυτά την επίδικη έκταση να περιέρχεται δήθεν κατά πλήρη κυριότητα στον κληρονόμο Γ. Χάρο και ακολούθως να μεταβιβάζεται δήθεν νόμιμα (...) εις βάρος των αληθινών κυρίων, ήτοι της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Αναφωνήτριας, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και του ελληνικού Δημοσίου, με την ελάττωση της περιουσίας τους κατά 17, 2 εκατ. ευρώ». Τέλος, ζητεί να διερευνηθεί αν ο Γ. Χάρος έχει πωλήσει και τη νησίδα Αγιος Ιωάννης, που βρίσκεται κοντά στην επίμαχη έκταση.
«Ανάπτυξη με νόμιμο και διαφανή τρόπο»
Η παλαιά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, καθώς δεν απώλεσε ποτέ τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, αναφέρει το βούλευμα (φωτ. SHUTTERSTOCK).
Τις εξελίξεις φέρνει στο φως ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, ο οποίος έχει παρακολουθήσει διαχρονικά την υπόθεση και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή που θα συζητηθεί σήμερα. «Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είναι καίριο στην εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς, όπως μάθαμε, επιστρέφει την υπόθεση στην ανακρίτρια Διαφθοράς, με σκοπό με εμπλουτισθεί το κατηγορητήριο με νέες, βαρύτατες κατηγορίες και ενδεχομένως νέους κατηγορουμένους», λέει στην «Κ». «Με το βούλευμα τα “διλήμματα” στελεχών της νυν και πρώην κυβέρνησης περί υποστηρικτών ή πολέμιων της ανάπτυξης αποδεικνύεται ότι είναι κενά περιεχομένου, καθώς το πραγματικό ερώτημα αφορά τη σοβαρότητα του ελέγχου όσων εμφανίζονται ως πωλητές και επενδυτές. Κανένας πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ότι όποιος αντιτίθεται στην επένδυση αντιτίθεται στο δημόσιο συμφέρον, από τη στιγμή που αυτό έχει υποστεί ήδη ζημία πολλών εκατομμυρίων, όπως μάθαμε ότι αναφέρεται σαφώς στο βούλευμα. Μάλλον εμίρηδες και μαγικά χαλιά σφραγίσθηκαν οριστικά στο λυχνάρι τους, προς χάριν του Δημοσίου Συμφέροντος!».
«Ευτυχώς στη Δικαιοσύνη υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θυμούνται τη συμπεριφορά του Τερτσέτη. Το βούλευμα όχι μόνο μας δικαιώνει, αλλά προχωρά περισσότερο στην απόδοση δικαιοσύνης», λέει στην «Κ» ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών (και τέως μητροπολίτης Ζακύνθου). «Ο βασικός κατηγορούμενος προσπάθησε να κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι εκείνοι που σύμπραξαν μαζί του, είτε πρακτικά ή πολιτικά. Η υπόθεση αυτή θα έχει και άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια». Σε ερώτημα της «Κ», κατά πόσον η Εκκλησία προτίθεται να προχωρήσει σε αξιοποίηση της επίμαχης έκτασής της, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. «Δεν έχουμε αντίρρηση στην ανάπτυξη, αλλά με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Δεν συζητούμε τίποτα πριν κλείσει η υπόθεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου