e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Βαρθολομαίος: "Καλούμε σε μηδενική ανοχή απέναντι στην αδικία και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή και πρακτική διακρίσεων"

OIKOYMENIKO ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

“Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχει χρώμα, φύλο, ηλικία, εθνότητα ή θρησκεία. Ο κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία και επομένως ο σεβασμός και η ίση μεταχείριση προς κάθε άνθρωπο πρέπει να παρέχεται κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος”, επισημαίνει η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συνέδρους της 7ης ετήσιας διαθρησκειακής συνάντησης “G20 Interfaith Forum”, που φέτος φιλοξενείται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η οποία, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Στο μήνυμά του ο Παναγιώτατος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους φιλοξενούντες τη διοργάνωση, αλλά και την ικανοποίησή του γιατί και πάλι στα θέματα συζήτησης της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, θρησκευτικοί ηγέτες, κυβερνητικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες της κοινωνίας των πολιτών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το έτος 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους λόγω του κορωνοϊού. Είμαστε πολύ λυπημένοι που βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτή η νέα κατάσταση έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, έχει επιβαρύνει τις υπηρεσίες παροχής υγειονομικής περίθαλψης και έχει δυσχεράνει την πρόσβαση πολλών συνανθρώπων μας στα απαραίτητα αγαθά της τροφής, του νερού και της στέγης.

Έχουμε επίσης γίνει μάρτυρες, για άλλη μια φορά, του γεγονότος ότι πολλοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα και υφίστανται πολλές δοκιμασίες. Όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή, «καὶ εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη» (Α Κορ. ιβ´, 26).

Τέτοιες καθημερινές σκηνές συνιστούν πρόσκληση για αληθινή αλληλεγγύη. Ο δημόσιος λόγος πρέπει να μεταφράζεται σε δημόσιες πράξεις, σύμφωνα με την Ευαγγελική παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Κεντρική αρχή της ορθόδοξης θεολογίας είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία θεμελιώνεται στην κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού δημιουργία του ανθρώπου (Γέν. α´, 26).

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο ἔχει απόλυτη αξία, να αντικειμενοποιείται και να μετατρέπεται σε ανταλλάξιμο προϊόν.

Θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις δομικές ανισότητες, σε οποιαδήποτε μορφή και έκφραση ρατσισμού, εθνοκεντρισμού, φυλετισμού, διάκρισης σύμφωνα με κάστες και τάξεις. Οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι καλούμε σε μηδενική ανοχή απέναντι στην αδικία και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή και πρακτική διακρίσεων.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή οι διοργανωτές αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της διατήρησης και προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι οι ιεροί χώροι συνδέονται στενά με τη θρησκευτική μας ταυτότητα και ευσέβεια. Δυστυχώς, έχουμε βιώσει την μετατροπή τέτοιων πολύτιμων τόπων σε όπλα ή τη χρήση τους ως στόχων για τη διάδοση εθνοτικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αγωνιστούμε για την προώθηση της αλληλεγγύης, της ανοχής και της συνεργασίας, οικοδομώντας γέφυρες, ανοιχτοσύνη και εμπιστοσύνη. Μαζί με την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση συνειδήσεων, καλούμαστε να αναλάβουμε συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Απαιτείται μια ισχυρότερη κινητοποίηση σε επίπεδο δράσης από όλους μας.

Επομένως, καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να υποστηρίξουν το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την προστασία των θρησκευτικών τόπων. Θα θέλαμε επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύνταξη προτάσεων πολιτικής που θα τονίζουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της ενίσχυσης της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, και της διαθρησκευτικής προσέγγισης. Όλα αυτά μειώνουν την πιθανότητα μιας επικίνδυνης σύγκρουσης πολιτισμών και εξαλείφουν την αδικαιολόγητη καχυποψία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικων θρησκευτικών και πολιτιστικών καταβολών, συμβάλλοντας έτσι στην πορεία προς μία ειρήνη, θεμελιωμένη στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

Ολοκληρώνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωτική αφετηρία για ένα ειλικρινή διάλογο. Αποτελούν σημείο, επισήμανε, όπου γείτονες, πολίτες και έθνη μπορούν να συναντηθούν με γόνιμο τρόπο. 

Επομένως, θα έχετε επιτύχει κάτι πραγματικά σημαντικό εάν καταφέρετε να αναπτύξετε τόσο καλές προτάσεις πολιτικής που θα καταστούν επωφελείς και για τις οικονομίες της G20, προκειμένου αυτές να στηρίξουν τη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας και να ενισχύσουν την σταθερή προστασία της θρησκευτικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: