e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ


“Να γίνουμε απλοί στη ζωή μας και να προσελκύσουμε τη χάρη του Θεού μέσα από αυτήν την απλότητα”, ήταν η πατρική προτροπή που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ενώπιον του ευσεβούς εκκλησιάσματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Κίνγκσφορντ του Σύδνεϋ. Η συγκεκριμένη προτροπή είχε αποδέκτη και ειδικώς τον π. Αμφιλόχιο Παπαντωνίου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, το πρωί του Σαββάτου.

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους πιστούς για την εξέχουσα προσωπικότητα του προστάτη Αγίου της Ενορίας τους, εστιάζοντας την προσοχή του στο λεγόμενο “Θαύμα της Κεράμου”, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Σπυρίδων κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Όπως εξήγησε, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο, για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο πειρασμό των αιρέσεων και των κακοδιδασκαλιών, ο οποίος ανέκυψε την περίοδο που ακολούθησε εκείνη των διωγμών κατά της Εκκλησίας. Στη Σύνοδο είχαν κληθεί να λάβουν μέρος όλοι οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι, ανάμεσά τους και ο τότε Επίσκοπος Τριμυθούντος Σπυρίδων. Ο Άγιος Σπυρίδων, παρότι αγράμματος, ήταν εκείνος που κατάφερε να αντικρούσει τις αιρετικές θεωρίες του Αρείου και να υπερασπιστεί την αλήθεια της ενότητας της Αγίας Τριάδος.

“Για να αποκτήσεις τη χάρη του Θεού και να κατανοήσεις τα μυστήρια της Εκκλησίας, δε χρειάζεται να έχεις ούτε πτυχία, ούτε περγαμηνές”, υπογράμμισε συμπερασματικά ο Αρχιεπίσκοπος, επικαλούμενος ακριβώς το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος. “Η χάρις του Θεού, για να έρθει στην καρδιά μας, θέλει αυτό που είχε ο Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος ήταν απλός”, επισήμανε και συνέχισε:  “Δεν είναι εύκολο να είσαι απλός. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, και τα παιδιά ακόμα είναι σύνθετα και μπερδεμένα, όπως κι εμείς οι μεγάλοι. Αλλά ο Άγιος Σπυρίδων ήταν απλός και αυτή η απλότητα που είχε, προσήλκυσε τη χάρη του Θεού”.

Στρεφόμενος προς τον π. Αμφιλόχιο, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε καταρχάς ότι πρόκειται για έναν άξιο και ευλογημένο κληρικό, ενώ με χαρά διέκρινε ότι διαθέτει και το χάρισμα της απλότητας. Δήλωσε, μάλιστα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τοπικής Εκκλησίας και θα τιμήσει την Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο αυτής, π. Στυλιανό Σκούτα, που με πατρική αγάπη και με πολλή άνεση καρδίας τον πρότεινε για να γίνει Αρχιμανδρίτης, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο που τον προεχείρισε σε αυτό το αξίωμα.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε όταν ο Σεβασμιώτατος θέλησε να συγχαρεί τη μητέρα και τις τρεις αδελφές του π. Αμφιλοχίου, οι οποίες παρευρίσκονταν στην εκκλησία και παρακολουθούσαν με καμάρι και υπερηφάνεια τα τελούμενα. Τα δάκρυα χαράς στα πρόσωπα των τελευταίων δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά επέτειναν τη συγκίνησή του και τον υποχρέωσαν σε μια μικρή παύση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. “Κάθε κληρικός της Εκκλησίας δεν είναι ένας υπάλληλος, αλλά είναι το παιδί του Αρχιεπισκόπου”, έσπευσε να τονίσει, συνεχίζοντας τον λόγο του, ενώ επισήμανε με έμφαση: “Κι εγώ αγαπώ και εκτιμώ τους κληρικούς μας και ιδιαίτερα όταν προοδεύουν, χαίρομαι και συγκινούμαι. Γιατί δεν είναι πρόοδος προσωπική, αλλά είναι πρόοδος της Αρχιεπισκοπής μας”.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος πέριξ του Ιερού Ναού, ενώ μετά την Απόλυση οι κυρίες της Φιλοπτώχου της Ενορίας προσέφεραν γλυκά και κεράσματα στους παριστάμενους, όπως κάθε χρόνο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: