e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Πέμπτης, 30ής Ιανουαρίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Βανάτου και του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, δηλαδή περί τα 400 παιδιά και εκπαιδευτικοί, τιμώντας τους Τρεις Παμμέγιστους Φωστήρες της Παιδείας, τους Τρεις Ιεράρχες Προστάτες των Γραμμάτων, Βασίλειο τον Μεγάλο, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. 

Βαρθολομαίος: “Η εκπαίδευσις αδιαφορεί πλέον διά την πνευματικήν φύσιν του ανθρώπου και στρέφει τους νέους πρωτίστως προς τον εαυτόν των”


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, σήμερα, Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη σημασία να διαφυλάξουμε “ως κόρην οφθαλμού” την πνευματική κληρονομιά του Γένους, η οποία αποτελεί “ανάχωμα κατά των διαβρωτικών διά τον άνθρωπον και την ελευθερίαν του τάσεων του συγχρόνου πολιτισμού”, και να την μεταβιβάσουμε στη νέα γενιά, η οποία “είναι και σήμερα «νεότης αμελουμένη» (Ιωάννης Χρυσόστομος, PG 58, 504) και «αμελούσα» τον πνευματικόν της προορισμόν”.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι και άλλα νέα 30ής Ιανουαρίου 2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Τῇ συμμετοχῇ τῶν Ἐλλογίμων ἐκπροσώπων τοῦ Ὁμογενοῦς ἐκπαιδευτικοῦ κόσμου καί τῶν μαθητῶν, ἑωρτάσθη ἐν τοῖς Πατριαρχείοις ἡ ἑορτή τῶν Γραμμάτων καί τῆς Παιδείας τοῦ Γένους, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν ἐν ἁγίοις Πατέρων ἡμῶν Μεγάλων Ἱεραρχῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. 

Αρχιερατική Λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω


Πρωί 30ής Ιανουαρίου 2020, εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, εκκλησιάστηκαν ορισμένα από τα Σχολεία της πόλεως Ζακύνθου, όπου λειτούργησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα ομίλησε εμπνευσμένα προς μαθητές και εκπαιδευόμενους.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης και π. Νικόλαος Μποζίκης]

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ»

[Απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2019, σσ. 293-321]

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ του 2000 οι ρωσικές υπηρεσίες διεξάγουν στην Ελλάδα μια σύνθετη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου». Στόχος είναι η αύξηση της ρωσικής επιρροής στην ελληνική κοινωνία, ώστε να στραφεί ο πληθυσμός αφενός κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και αφετέρου κατά του δυτικού προσανατολισμού της χώρας. Η επιχείρηση είναι δομημένη γύρω από την ορθοδοξία ως γέφυρα προς την «ομόδοξη υπερδύναμη» και από την μορφή του Πούτιν ως «μεγάλου ηγέτη και προστάτη» της.
Πρόκειται για τεράστια –και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη– επιχείρηση κοινωνικής μηχανικής. Στην επιτυχή της έκβαση συνέβαλε ο προσεταιρισμός μητροπολιτών της ελλαδικής Εκκλησίας και ηγουμένων του Αγίου Όρους. Οι προσδεδεμένοι στο άρμα της Μόσχας ιεράρχες συνεισέφεραν καίρια στην διάδοση μιας κουλτούρας «ρωσόπληκτης». Ιεράρχες, ηγούμενοι και κληρικοί έγιναν πομποί των ρωσικών αντιλήψεων και γεωπολιτικών στόχων, προστιθέμενοι σε έναν μακρύ κατάλογο λαϊκών συνεργατώνκαι συνοδοιπόρων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ:

The Three Hierarchs and Education


by Metropolitan Nektarios of Hong Kong and South East Asia | omhksea.org
In the 11th century, at the time of Emperor Alexios Komninos, the common feast of the three great Fathers of the Church, Saint John Chrysostom, Archbishop of Constantinople, Saint Gregory the Theologian, Archbishop of Constantinople and Basil the Great, Archbishop of Caesarea in Cappadocia was established to honour their supreme contribution to education, their unshakeable and zealous faith in God and their incomparable pastoral and charitable activities.