e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Φωτο-περιδιάβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα και τον Θόλο του Βράχου {2ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Θόλος ή Τρούλος του Βράχου (αραβικά: قبة الصخرة, Qubbat As-Sakhrah, εβραϊκά: כיפת הסלע, Kipat Hasela) είναι μουσουλμανικό ιερό το οποίο βρίσκεται στο όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ), στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Θόλος του Βράχου είναι μέρος ενός συμπλέγματος θρησκευτικής σημασίας για τους Μουσουλμάνους, που περιλαμβάνει επίσης το Τέμενος Αλ-Άκσα, και δευτερεύοντα θρησκευτικά κτίσματα. Η θολωτή κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το χριστιανικό Ναό της Αναστάσεως. Ολοκληρώθηκε το 692, γεγονός που καθιστά το Θόλο του Βράχου ένα από τα παλαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Η θρησκευτική σημασία του προέρχεται από το λίθο (ή απλά Βράχο), που βρίσκεται μέσα στο κέντρο του τεμένους, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, γιατί σύμφωνα με τη παράδοση εκεί έγινε η θυσία του Αβραάμ. Το κτίριο είναι οχτάγωνο, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ένας θόλος διαμέτρου περίπου 20 μέτρων.

[Πηγή των στοιχείων: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Η συνέχεια των ιστορικών στοιχείων περί του Θόλου του Βράχου, στην επόμενη δημοσίευση.]




















Δεν υπάρχουν σχόλια: