Σε γεμάτο από τη χαρά και τη Χάρη της Ανάστασης του Κυρίου μας κλίμα, εόρτασαν οι ελάχιστοι Έλληνες και Αιθίοπες Ορθόδοξοι πιστοί, που κατοικούν στην πόλη της Ντίρε Ντάουα (Dire Dawa) της ανατολικής Αιθιοπίας, στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.
Ο Αναστάσιμος παιάνας "Χριστός Ανέστη" εψάλη με λαχτάρα και προσμονή! Άπαντες μετέλαβαν του Ποτηρίου της Ζωής, ζώντας την προσδοκία της Ανάστασης στο παρόν και στο μέλλον!
Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο εκ Συρίας καταγόμενος Αναγνώστης και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Goerge Constantine.
Ο Σεβασμ. μετέφερε τις ευχές και την πατρική αγάπη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β στους εναπομείναντες Έλληνες, κ. Γιώργο Γεωργαλή, την αιωνόβια κα. Ελένη, την κα. Ζαχαρούλα και τα δύο νέα παιδιά της παροικίας, τον Γεράσιμο και τον Ιωάννη.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Τρισάγιο στους όπισθεν του Ιερού Βήματος τάφους, όπου αναπαύονται εν Κυρίω ο κτήτορας του Ναού και Μέγας Ευεργέτης Στυλιανός Μπολολάκος, οι Αρχιμανδρίτες Γαβριήλ και Ιάσωνας Τσολάκος και ο Παναγιώτης Γεωργαλής.
Η Ντίρε Ντάουα βρίσκεται στην ανατολική Αιθιοπία σε υψόμετρο 1200 μέτρων και απέχει από την Αντίς Αμπέμπα 515 χιλιόμετρα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιθιοπίας, με πληθυσμό 398.000 κατοίκους, οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω φυλές:
- Oromo: 48.0%
- Amhara: 27.7%
- Somali: 13.9%
- Gurage: 4.5%
- Υπόλοιποι: 5.9%
Στην διοικητική περιοχή της Ντίρε Ντάουας το 63.2% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, το 36.8% είναι Χριστιανοί, ενώ το 74,4% ζει στην πόλη και το 25,6% στην ύπαιθρο. Η πόλη ιδρύθηκε το 1902 όταν η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αντίς Αμπέμπα-Τσιμπουτί πέρασε από την περιοχή.
Η Ελληνική παροικία είχε έντονη συμμετοχή στην ιστορία πόλης, πολλοί Ελληνες εργάσθηκαν στην καταστευή της σιδηροδρομικής γραμμής, ενω άλλοι με τις πρωτοβουλίες τους συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Η δεύτερη σε πληθυσμό Ελληνική Κοινότητα της Αιθιοπίας δημιουργείται στην Ντιρέ Ντάουα, στο σταθμό της σιδηροδρομικής γραμμής Τζιμπουτί-Αντίς Αμπέμπα. Εκεί εγκαθίστανται Έλληνες, που εργάζονται ως υπάλληλοι της γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων, ενώ άλλοι ανοίγουν ξενοδοχεία, καφενεία και καταστήματα. Το 1920 ιδρύεται η πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα της πόλης αυτής, το 1926 λειτουργεί το κοινοτικό σχολείο και το 1930 χτίζεται ο Ναός της Αγίας Τριάδος, τον οποίο εγκαινίασε ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρός Νικόλαος. Το 1947 ιδρύεται Ημιγυμνάσιο, που αναγνωρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας το 1957.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου