e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Συμβολή στην 30ετηρίδα Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου


Διάλεξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. ΚΛΕΟΠΑ, 
στο διαδικτυακό πρόγραμμα "Lectures Αληθώς" του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς"

[Μεταδόθηκε την 20ή Οκτωβρίου 2021, από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube, ΕΔΩ]

Η 30ή επέτειος της ευκλεούς Πατριαρχίας της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά την οικουμένην, συνιστά αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν. Το 2008, το παγκοσμίου φήμης περιοδικό «Times» απεφάσισε, να συγκαταλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανάμεσα στις 100, πλέον σημαντικές με επιρροή, προσωπικότητες ανά τον κόσμον, διότι ο Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως διασχίζει όλη την υφήλιο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και σε Διαχριστιανικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Η αυτοσυνειδησία Του επί των συγχρόνων ζητημάτων, που απασχολούν την ανθρωπότητα καθόλη, εδράζεται στην υποχρέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την κινητοποίηση κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Αναφορικά με το θέμα του μηνύματος που μεταλαμπαδεύει η Πρωτόθρονη Εκκλησία ανά τον κόσμο, αυτό αποτυπώθηκε στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, το 2016, ως εξής: «Τό ἀποστολικόν ἔργον καί ἡ ἐξαγγελία τοῦ Εὐαγγελίου, γνωστή ὡς ἱεραποστολή, ἀνήκουν εἰς τόν πυρῆνα τῆς ταυτότητος τῆς Ἐκκλησίας, ὡς διαφύλαξις καί τήρησις τῆς ἐντολῆς τοῦ Κυρίου “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη.” (Ματθ. 28, 19) Εἶναι ἡ πνοή τῆς ζωῆς, τήν ὁποίαν ἐμφυσᾷ ἡ Ἐκκλησία εἰς τήν κοινωνίαν τῶν ἀνθρώπων καί ἐκκλησιοποιεῖ τόν κόσμον διά τῶν ἑκασταχοῦ νεοπαγῶν τοπικῶν Ἐκκλησιῶν. Ὑπό τό πνεῦμα αὐτό, οἱ ὀρθόδοξοι πιστοί εἶναι καί ὀφείλουν νά εἶναι ἀπόστολοι τοῦ Χριστοῦ ἐν τῷ κόσμῳ. Ἡ ἀποστολή αὕτη πρέπει νά ἐκπληροῦται ὄχι ἐπιθετικῶς, ἀλλ᾽ ἐλευθέρως, ἐν ἀγάπῃ και ἐν σεβασμῷ πρός τήν πολιτιστικήν ταυτότητα ἀτόμων καί λαῶν. Εἰς τήν προσπάθειαν αὐτήν ὀφείλουν νά συμμετέχουν πᾶσαι αἱ Ὀρθόδοξοι Ἐκκλησίαι μέ τόν δέοντα σεβασμόν εἰς τήν κανονικήν τάξιν.» (Ἐγκύκλιος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, Κρήτη 2016, ΙΙ, 6)

Η μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου εξεδηλώθη στα 30 έτη της Πατριαρχίας Του με την ανασυγκρότηση της λειτουργίας του συνοδικού θεσμού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με την θεσμοθέτηση της Συνάξεως, εν Φαναρίω, των εν ενεργεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, με την διεύρυνση της συνθέσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με την πρόσκληση, ως Συνοδικών Παρέδρων, των Ιεραρχών του Θρόνου από το Εξωτερικό, με την εν Κωνσταντινουπόλει σύγκληση, της Συνάξεως όλων των   Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, με την συστηματική προσπάθεια  επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με την προαγωγή των Θεολογικών και Ακαδημαϊκών Διαλόγων, με την συμμετοχή Του σε διεθνείς συναντήσεις, και με την έκδοση Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Ο Παναγιώτατος μεταφέρει, επίσης, το ενοποιητικό μήνυμα της Μητρός Εκκλησίας, προς υπέρβασιν του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού και του εθνικοφυλετισμού, μιας και σύνθημα Του είναι: «Ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας».

Με την μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε μορφής εκμετάλλευση και κατάχρηση, ο «Πράσινος Πατριάρχης» αναδεικνύει «την περιβαλλοντολογία ως πνευματική ευθύνη», με την διοργάνωση διεθνών διεπιστημονικών οικολογικών συνεδρίων, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της θρησκείας.

Η μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του, αποτυπώνεται στο ετήσιο μήνυμά του, στην αρχή κάθε εκκλησιαστικού έτους, ως εξής: «Εἶναι προφανές ὅτι ἡ προστασία τοῦ κοινοῦ ἀγαθοῦ, τοῦ ἀκεραίου φυσικοῦ περιβάλλοντος, εἶναι κοινή εὐθύνη ὅλων τῶν κατοίκων τῆς γῆς. Ἡ σύγχρονος κατηγορική προστακτική διά τήν ἀνθρωπότητα εἶναι νά ζῶμεν χωρίς νά καταστρέφωμεν τό περιβάλλον. Ἐνῶ ὅμως εἰς προσωπικόν ἐπίπεδον καί ἀπό πολλάς κοινότητας, ὁμάδας, κινήματα καί ὀργανώσεις ἐπιδεικνύεται μεγάλη εὐαισθησία καί οἰκολογική εὐθύνη, τά κράτη καί οἱ οἰκονομικοί παράγοντες ἀδυνατοῦν, ἐν ὀνόματι γεωπολιτικῶν σχεδιασμῶν καί τῆς «ἰδιονομίας τῆς οἰκονομίας», νά λάβουν τάς ὀρθάς ἀποφάσεις διά τήν προστασίαν τῆς κτίσεως καί καλλιεργοῦν τήν ψευδαίσθησιν ὅτι τά περί «παγκοσμίου οἰκολογικῆς καταστροφῆς» εἶναι ἰδεολόγημα τῶν οἰκολογικῶν κινημάτων καί ὅτι τό φυσικόν περιβάλλον ἔχει τήν δύναμιν νά ἀνανεώνεται ἀφ᾿ ἑαυτοῦ. Τό κρίσιμον ἐρώτημα, ὅμως, παραμένει: Πόσον θά ἀνθέξῃ ἡ φύσις τάς ἀκάρπους συζητήσεις καί τάς διασκέψεις, τήν περαιτέρω καθυστέρησιν εἰς τήν ἀνάληψιν ἀποφασιστικῶν δράσεων διά τήν προστασίαν της;» (Μήνυμα της Α.Θ.Π. για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, 1-9-2020)

Η ενασχόλησις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τα σύγχρονα φλέγοντα θέματα του πλανήτη και η συστηματική εκ μέρους Του ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στα καίρια θέματα που άπτονται της επιβιώσεως της ανθρωπότητος, Τον ανέδειξαν σε παγκοσμίου εμβελείας ηγέτη, βραβευθείς με ανώτατες διακρίσεις και διεθνή βραβεία, από δεκάδες κράτη, πανεπιστήμια και ιδρύματα, διεθνούς φήμης και εγνωσμένης επιστημονικής καταξιώσεως.

Σε όλα τα ανωτέρω, οφείλουμε να προσθέσουμε και την προσευχητική αγωνία του Πατριάρχου μας για θέματα της επικαιρότητας, όπως της σοβούσης πανδημίας, μέσα από τους σοφούς λόγους Του: «Προσευχόμεθα διά τήν ταχεῖαν ὑπέρβασιν τῶν συνεπειῶν τῆς ὑγειονομικῆς κρίσεως καί διά τόν ἄνωθεν φωτισμόν τῶν κυβερνήσεων παγκοσμίως, ὥστε νά μή ἐπιστρέψουν ἤ νά ἐπιμείνουν εἰς τόν οἰκονομισμόν, εἰς ἐκείνας τάς ἀρχάς ὀργανώσεως τῆς οἰκονομικῆς ζωῆς, τῆς παραγωγῆς καί τῆς καταναλώσεως καί τῆς ἐξαντλητικῆς ἐκμεταλλεύσεως τῶν φυσικῶν πόρων, αἱ ὁποῖαι ἴσχυον πρό τῆς πανδημίας. Εἰλικρινής εὐχή τῆς ἡμῶν Μετριότητος εἶναι καί ὁ τερματισμός τῆς διαδόσεως ψευδοεπιστημονικῶν ἀπόψεων περί δῆθεν ἐπικινδυνότητος τῶν ἐμβολίων κατά τοῦ κορωνοϊοῦ Covid-19, τῆς κατασυκοφαντήσεως τῶν εἰδικῶν καί τῆς ἀνερματίστου ὑποβαθμίσεως τῆς σοβαρότητος τῆς νόσου. Δυστυχῶς, παρόμοιαι θέσεις διαδίδονται καί ἀναφορικῶς πρός τήν κλιματικήν ἀλλαγήν, τά αἴτια καί τά ὀλέθρια ἐπακόλουθά της. Ἡ πραγματικότης εἶναι τελείως διαφορετική, ἐνώπιον δέ αὐτῆς ἀπαιτεῖται ὑπευθυνότης, σύμπραξις, συμπόρευσις καί κοινόν ὅραμα». (Μήνυμα της Α.Θ.Π. για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, 1-9-2021)

Η τοπική μας Εκκλησία στην Σκανδιναυΐα, εμπνεόμενη από το παράδειγμα Του, είναι μια ανεξάντλητη πηγή θυσιαστικής διακονίας. Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διακονούν στις ενορίες μας, αθόρυβα και διακριτικά. Όλοι οι τομείς ποιμαντικής δραστηριότητος  στελεχώνονται από αφοσιωμένους εθελοντές. Ο εθελοντισμός για τις ενορίες μας αποτελεί στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η ιεραποστολή, η αλληλεγγύη, η ανάδειξις της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας κοινούς στόχους και κοινά οράματα.

Η ιεραποστολικότητα της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Σκανδιναυΐα επαληθεύεται από τους ακόλουθους Πατριαρχικούς λόγους: «Ἡ Μήτηρ, Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, ἑπομένη κατά τήν πορείαν αὐτῆς τῇ διακηρύξει ταύτῃ, μετά τήν φωτιστικήν διακονίαν τῶν Ἀποστόλων εἰς τούς διαφόρους λαούς τῆς Οἰκουμένης, ἔδωσεν ἰδιαιτέραν βαρύτητα εἰς τήν ἐξαγγελίαν τοῦ Εὐγγελίου τῆς πίστεως. Τήν ἱεραποστολήν ἐκαλλιέργησαν ἐντόνως καί μεθοδικῶς οἱ Ἅγιοι προκάτοχοι ἡμῶν Πατριάρχαι Κωνσταντινουπόλεως Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος καί Μέγας Φώτιος μετά τῶν Ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου, τῶν φωτιστῶν τῶν Σλάβων…..Εἶναι αὐτονόητον ὅτι ἡ προσπάθεια αὕτη συνεχίζεται συντόνως καί ἐπισταμένως καί σήμερον εἰς τάς ἱεραποστολικάς Μητροπόλεις ἡμῶν ἐν Κορέᾳ, Νέᾳ Ζηλανδίᾳ, Σιγκαπούρῃ, Χόνγκ-Κόνγκ,  Λατινικῇ καί Κεντρικῇ Ἀμερικῇ. Παρομοίως δέ ὑπό τῶν ἀξίων Ἱεραρχῶν τοῦ καθ᾽ ἡμᾶς Ἀποστολικοῦ Θρόνου ἐπιτελεῖται ἀξιολογώτατον ἐσωτερικόν ἱεραποστολικόν ἔργον εἰς τάς Ἐπαρχίας ἡμῶν ἐν Εὐρώπῃ, ἐν Ἀμερικῇ καί ἐν Ὠκεανίᾳ». (Απόσπασμα από την εισήγηση της Α. Θ. Παναγιότητος στη Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, 1-9-2021)

Με βαθυτάτη συγκίνηση, υποδεχθήκαμε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 2017, επ᾽ ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, και στην Στοκχόλμη το 2019, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της ιστορικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Σκανδιναυΐα, τον Σεπτόν Προκαθήμενον της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μετά της Τιμίας Συνοδείας Του. Ἡ διπλή αυτή παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος σηματοδοτεί εις το διηνεκές την ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας καθόλης και θα μείνει στην ιστορία ως έκφρασις αγάπης και στοργής της Αγίας του Χριστού Μητρός Εκκλησίας και του Σεπτού Οιακοστρόφου Αυτής, προς τα ενταύθα τέκνα Της.

Οι δύο Πατριαρχικές Επισκέψεις αποτελούν όντως πνευματική αναψυχή και ενίσχυση από την μεταξύ μας κοινωνία και συναναστροφή. Το ενταύθα ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας έλαβε, εκ του σύνεγγυς, τον πατρικό ασπασμό, καθώς και την ευλογία του Πνευματικού του Πατρός, Δεσπότου και Αυθέντου, του προστάτου και εμπνευστού συμπάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η εν μέσω ημών περισπούδαστος παρουσία του Γεραρού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της Τιμίας Συνοδείας Του και των υψηλών προσκεκλημένων μας, συνιστά καθημερινή αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν και θερμών υιϊκών ευχαριστιών προς την Παναγιότητά Του.

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας εισήλθε δυναμικά στην δεύτερη 50ετία, έχοντας ιδρύσει, κατά την διαρρεύσασα επταετία, δέκα νέες ενορίες στην Σουηδία, την Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία, τριπλασιάζοντας τοιουτοτρόπως τον αριθμό των ενοριών της και αυξάνοντας τον αριθμό των κληρικών από έναν σε δώδεκα. Διοργάνωσε, επίσης, κατά την δεύτερη Πατριαρχική Επίσκεψη του 2019, την πρώτη Κληρικολαϊκή Σύναξη, με την παρουσία 250 κληρικών και λαϊκών εκπροσώπων των ενοριών της, από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας. Την ίδια χρονική περίοδο, η τοπική μας Εκκλησία εξασφάλισε: α) την δωρεά και την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ησυχαστηρίου του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη, επ᾽ ονόματι του Αγίου Νικολάου, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, β) την δωρεά ναού, αφιερωμένου στον Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, στο Ροσκίλντε της Δανίας, γ) την απόκτηση, διά δωρεών, κατοικίας για τον επίσκοπο και τους κληρικούς που διακονούν στην Στοκχόλμη και την ευρύτερη περιοχή και δ) την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.

Η σπουδαιότης και ο σκοπός του όλου επιτελουμένου έργου στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας, με την παρουσία ενός ησυχαστηρίου και νέων τόπων λατρείας και προσευχής, επιβεβαιώνεται και πάλι από τον ακόλουθο Πατριαρχικό λόγο: «Πιστεύομεν βαθύτατα ὅτι αἱ Ἱεραί Μοναί καί οἱ μοναχοί βοηθοῦν εἰς τήν  μεταμόρφωσιν τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, ὄχι κατά τρόπον πιεστικόν ἤ μαγικόν καί ἀνελεύθερον, ἀλλά διά τῆς καλλιεργείας τῆς νοερᾶς προσευχῆς. Ἡ ἀξία τῆς προσευχῆς ταύτης κατανοεῖται ἀπολύτως, ἐάν λάβωμεν ὑπ᾽ ὄψιν τούς λόγους τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Βαπτιστοῦ, τούς ὁποίους εἶπεν ἀναφερόμενος εἰς τόν Χριστόν: «ἐκεῖνον δεῖ αὐξάνειν, ἐμέ δέ ἐλαττοῦσθαι» (Ἰωάν. 3, 30). Οἱ λόγοι οὗτοι  δηλοῦν σαφέστατα ὅτι διά τῆς νοερᾶς προσευχῆς δέν ἀρχίζομέν τι νέον καί προσωπικόν οὐδέ μίαν νέαν ἀτομικήν πορείαν, ἀλλά συμμετέχομεν εἰς ἕν γεγονός, τό ὁποῖον ἐνεργεῖ ὁ Θεός ἐντός καί πέριξ ἡμῶν. Τό γεγονός τοῦτο ὀνομάζομεν εἰς τήν γλῶσσαν τῆς Ὀρθοδόξου Θεολογίας «μεταμόρφωσιν», ὅπερ  σημαίνει ὅτι διά τῆς νοερᾶς προσευχῆς παύομεν νά ὁμιλῶμεν καί νά δρῶμεν, διότι εἰσερχόμεθα εἰς τόν χῶρον τῆς δράσεως τοῦ Θεοῦ. Ἐλάττωσις ἡμετέρα καί αὔξησις τῆς παρουσίας τοῦ Θεοῦ εἰς τήν καρδίαν ἡμῶν ἀλλά καί εἰς ἅπαντα τόν κόσμον, εἶναι τό χαρακτηριστικόν τῆς συνεισφορᾶς τῶν μοναχῶν εἰς τήν ἀνθρωπότητα. (Απόσπασμα από την εισήγηση της Α.Θ.Π. στη Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, 1-9-2021)

Ο νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός της τοπικής μας Εκκλησίας στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της, στην ενίσχυση των έργων υποδομής, στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, υιοθετεί καινοτόμες ιδέες, στηρίζει, με σύγχρονες μεθόδους και στρατηγική θεώρηση, την κοινοτική δράση, τον εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και επιτυγχάνει την βιωσιμότητα των ενοριών. Στοχεύουμε στην υλοποίηση του οράματος της δεύτερης 50ετίας της τοπικής μας Εκκλησίας, με έργα ευποιΐας, για να καταστεί κοινό κτήμα, κοινή αποστολή, ακραιφνούς ιεραποστολικού, ακαδημαϊκού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρος.

Στις δύο Πατριαρχικές Επισκέψεις, αποτίσαμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν τα πρώτα 50 χρόνια πορείας της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα φωτεινά παραδείγματα τους και οι καίριες παρεμβάσεις τους είχαν ως όραμα, «να φωτισθεί το γένος». Η Βασιλειάδα δεν αποτελεί αποκλειστικά το πρότυπο φιλανθρωπικό ίδρυμα του παρελθόντος, αλλά και την σταθερή πρόκληση του μέλλοντος. Ο Μέγας Βασίλειος, δίδοντας στην φιλανθρωπία περιεχόμενο πνευματικό και υλικό, απευθύνεται διαρκώς στους ανθρώπους της εποχής του, με την χαρακτηριστική φράση: «Τα πηγάδια, όταν αντλούνται, δίδουν πιο άφθονο νερό, όταν όμως εγκαταλείπονται, σαπίζουν και στερεύουν. Και ο πλούτος, όταν στέκεται είναι άχρηστος, όταν όμως κινείται και μεταδίδεται, γίνεται και κοινωφελής και καρποφόρος.»

Διδασκόμεθα από την διακονία του Οικουμενικού Θρόνου, από την μέριμνά Του υπέρ ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, υπέρ της Πανορθοδόξου Ενότητος, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, υπέρ των αξιών της ανθρώπινου προσώπου και της ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Φανάρι είναι μια ζώσα πραγματικότης, η οποία διατηρεί την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμον και επιβεβαιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην εποχή μας και την διακονία Του στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ίσταται επί κεφαλής της μεγάλης Νηός, με ιερόν ζήλον και ζωντανόν λόγον, και ενσαρκώνει τις ελπίδες όλων μας, τις ελπίδες των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, που Του ενεπιστεύθη ο Κύριος για 30 έτη, και αγωνίζεται, δίδοντας θυσιαστικά την μαρτυρία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπερβαίνοντας, σε κρίσιμες για τον κόσμο και τον πλανήτη μας στιγμές, χωρόχρονο, διακρίσεις φυλής, φύλλου, γλώσσας και πολιτικοκοινωνικών συστημάτων.

Ο Κύριος ευλόγησε την Εκκλησία Του, ώστε η ακτινοβόλος προσωπικότης Του να προΐσταται της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προσευχητικώς, συμπορευόμεθα ως συγκηρυναίοι στους αγώνες και τις πορείες Του ανά την Οικουμένη, προς εκπλήρωσιν της αποστολής Του, και καυχώμεθα υιϊκώς για τον Πατέρα και Πατριάρχη μας!

Εκ βαθέως εκφράζουμε, εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της ταπεινής μου επαρχίας τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Σεπτή Κορυφή της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας για την πατρική αγάπη, μέριμνα και στοργή, με τις οποίες επιδαψιλεύει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητρός Εκκλησίας στην Σκανδιναυΐα. Ο Ιερός Κλήρος και ο περιούσιος λαός του Θεού εξαιτούμεθα πάντοτε τις Πατριαρχικές ευχές της Παναγιότητός Του, προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, προς πνευματικόν όφελος και καταρτισμόν της ενταύθα Ομογενείας.

Αντλούμε δύναμη από το λυτρωτικό φως της ακοιμήτου Κανδήλας της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, από την λαμπρή, αλλά και μαρτυρική και Εσταυρωμένη δόξα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ενισχύουμε την ελπίδα μας από την πολυετή εμπειρία του Πατριάρχου μας, αυτήν του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, να αξιώσει την Α. Θ. Παναγιότητα, να συνεχίσει, επί πολλά έτη, με υγεία αμετάπτωτη, κατ’ άμφω, την υψηλήν και εξόχως Πρωθιεραρχικήν Πρωτεύθυνον διακονίαν Της!


Δεν υπάρχουν σχόλια: