e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Εκκλήσεις για συμπαράσταση του Πάπα Φραγκίσκου στο θέμα της Αγίας Σοφίας

Από euronews  και ΑΠΕ ΜΠΕ

«Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα βρουν ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα, η οποία θα αυξήσει την πίεσή της προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αναθεωρήσει την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε για την επικράτηση του δικαίου όπου γης, προσδοκούμε να σας βρούμε ένθερμο και έμπρακτο συμπαραστάτη σε αυτήν την προσπάθεια». Τα παραπάνω τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επιστολή του που επεδόθη στον Πάπα Φραγκίσκο. 

Η επιστολή του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη υποδοχή του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνοδεύει τον τόμο «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που εξέδωσε η ΔΣΟ, και επιδόθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού, στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «στον τόμο προβάλλονται 37 ιστορικοί ναοί που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, όπου το φθαρτό υμνεί το άφθαρτο και όπου το έργο υμνεί τον Λόγο, ειδικά σε χώρες που βίωσαν τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή παράδοση, ενσωματωμένοι και προσαρμοσμένοι στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του κάθε λαού. Ανάμεσά τους, ως κορωνίδα και ανυπέρβλητο ανθρώπινο δημιούργημα, στέκει ο περικαλλής ναός, που για αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο του μεγαλείου και της πνευματικότητας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: η Αγία Σοφία στην Κωνσταντίνου Πόλη, που εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε αυτό το θαύμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Η Μεγάλη Εκκλησία, ο φάρος αυτός της Ορθοδοξίας, μετά την 'Αλωση της Πόλης το 1453 και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο χριστιανικός διάκοσμός της, καλυμμένος από επιχρίσματα, έμεινε στη λήθη έως το 1934, όταν στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του τουρκικού κράτους μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγο αργότερα, επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας αποκάλυψαν και συντήρησαν τα τραυματισμένα από την απουσία φροντίδας ψηφιδωτά και άρχισαν και πάλι να συρρέουν στο μνημείο επισκέπτες από όλες τις χώρες της υφηλίου, για να δουν και να θαυμάσουν το ζωντανό θαύμα του βυζαντινού πνεύματος. Αργότερα, η Αγία Σοφία εντάχθηκε στον επίσημο κατάλογο των προστατευμένων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς τον Ιούλιο του 2020, το μοναδικό αυτό μνημείο, η Αγια-Σοφιά του χριστιανικού κόσμου, έγινε και πάλι μουσουλμανικό τέμενος με μια αυθαίρετη απόφαση που παραβλέπει την ιστορία του μνημείου και που αδιαφορεί για τους διεθνείς θεσμούς και τις παγκόσμιες αντιδράσεις. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε με ποικίλες παρεμβάσεις να αναδείξουμε το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα, μην επιτρέποντας να παραδοθεί στη λήθη και εν τέλει να παγιωθεί η απαράδεκτη αυτή πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας».

Ν. Δένδιας: Θέτουμε μετ' επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τις κοινές αξίες που βασίζονται οι σχέσεις Ελλάδας και Βατικανού, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των θρησκειών, αναδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας.

Παράλληλα, τονίζει ότι «αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «θέτουμε μετ'επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε εγκάρδια χθες στο αεροδρόμιο τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του. Είναι η δεύτερη συνάντησή τους ύστερα από την ακρόαση του Νίκου Δένδια τον Οκτώβριο του 2019 στο Βατικανό. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε πρόσφατα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

«Η επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από την εμβληματική επίσκεψη στην Κύπρο, του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε μια συμβολική συγκυρία. Η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας και παράλληλα την συνομολόγηση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» σημειώνει ο Ν. Δένδιας.

Επιπροσθέτως, υπογραμμιζει πως «οι κοινές προκλήσεις που μας απασχολούν είναι πολλές». Ειδικότερα, τονίζει ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η πρόθεση «να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπό καθημερινή απειλή, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη τους με το πλειοψηφικό Μουσουλμανικό πληθυσμό».

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «έχουμε συμφωνήσει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αντιμετώπισης ακραίων Ισλαμιστικών ιδεολογιών, καθώς και του εθνικισμού, που έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Γειτονία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: