e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Αδελφότητα Ιερού Επισκοπείου Καστοριάς: Τεσσαρακονθήμερο, έντυπο κόλλυβο

1. Ευχαριστίες

«Ὁ μὲν οὖν Πέτρος ἐτηρεῖτο ἐν τῇ φυλακῇ﮲ προσευχὴ δὲ ἦν ἐκτενὴς γινομένη ὑπὸ τῆς ἐκκλησίας πρὸς τὸν Θεὸν ὑπὲρ αὐτοῦ» (Πραξ. ιβ΄,5). Ακριβώς αυτή τη σκηνή της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας ζήσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ. Όλη η εκκλησία, κλήρος και λαός, προσεύχονταν υπέρ αποκατάσεως της υγείας του πολύπαθου μητροπολίτη. Σε αυτή την εκτενή προσευχή ακουμπούσε για να ξαποστάσει ο μακαριστός. Αυτή η προσευχή τον έφερνε διαρκώς σε κοινωνία με τον Θεό και του έδινε χαρά αφού «Ἡ καρδία μου καί ἡ σάρξ μου ἠγαλλιάσαντο ἐπί Θεόν ζῶντα» (Ψλμ΄ 83). Και είναι αυτή η εκτενής προσευχή που αναγκάζει χρεωστικώς και καθηκόντως την μικρή αδελφότητα του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς (όπως μας αποκαλούσε ο ίδιος), να αναπέμψει δημοσίως θερμές ευχαριστίες προς όλους, κλίνοντας γόνυ ευγνωμοσύνης.

Εόρτιος Εσπερινός των Αγίων Χαραλάμπους και Βλασίου εν Βανάτω Ζακύνθου, υπό σκιάν Covid-19

 
Εσπέρας 9ης Φεβρουαρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και λίγο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω Covid-19, έγινε ο εόρτιος Εσπερινός για την αυριανή μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους και την μεθαυριανή μνήμη του Αγίου Βλασίου. 
     Ελάχιστοι προσκυνητές προσήλθαν, προσκύνησαν τους δύο Ιερομάρτυρες (σημειωτέον, υπάρχει απότμημα λειψάνου του Αγ. Χαραλάμπη), άφησαν τα πρόσφορα ή τα δώρα για την Αρτοκλασία κι έφυγαν αμέσως, φοβούμενοι το μέγα Θανατικό, το οποίο έχει ήδη διάδοση και στο νησί μας. 
     Τον Εσπερινό τέλεσε μόνος του ο π. Ιωάννης Ρένεσης (Εφημέριος Φαγιά και Δράκα), στο δε ψαλτήριο ήταν ο κ. Σταμάτιος Ζούλας και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
     Θυμίζουμε ότι εξαιρέτως τιμάμε κατ' έτος τον Άγιο Βλάσιο στο Μπανάτο Ζακύνθου, δεδομένου ότι εντός της Ενορίας υπήρχε το πάλαι Μονή επ' ονόματί του, με σωζόμενη ιστορική μαρτυρία τού 1495.

Η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Μάλτας στην Άγκυρα επισκέφθηκε το Φανάρι


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, την Εξοχοτάτη κ. Theresa Cutajar, Πρέσβη της Δημοκρατίας της Μάλτας στην Τουρκία. 

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συναντήσεώς τους συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη ζωή και τις πρωτοβουλίες της Μητρός Εκκλησίας, και ο Παναγιώτατος έκανε γνωστή στην Εξοχοτάτη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δημιουργήσει στην Μάλτα, την οποία προσφάτως απέσπασε εκκλησιαστικώς από την Ι. Μητρόπολη Ιταλίας, Πατριαρχική Εξαρχία για την καλύτερη και αμεσότερη διαποίμανση του εκεί ποιμνίου του.

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ουκρανούς προσκυνητές: "Θα επισκεφθώ την Ουκρανία"

Στους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς του Ουκρανικού λαού με τη Μητέρα του Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στην πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουκρανία, το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021, στο Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από το Λβιβ της Ουκρανίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Δικαίως, η Ελληνική διεκδικεί τον τίτλο της «μητρικής γλώσσας του πνεύματος»"

 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στην καταλυτική επίδραση της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην εκφραστική της δύναμη, αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο οποίος μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης «Σεφέρης - Ελύτης: από την Ελλάδα στον Κόσμο», που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

"Δικαίως, η Ελληνική διεκδικεί τον τίτλο της «μητρικής γλώσσας του πνεύματος». Εάν «κλασικό» είναι αυτό που απηχεί τις κοινές αναζητήσεις των ανθρώπων, και υπερβαίνει τα όρια του πολιτισμού μέσα στον οποίο δημιουργήθηκε, τότε η ελληνική γλώσσα είναι πραγματικά κλασική, «κτήμα ες αεί» της ανθρωπότητας", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Χαιρετισμού της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας:

Η Ζάμπια τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μνημονεύοντας Διονύσιο Σολωμό (+9.2.1857)


Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021. Ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και στη μνήμη του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων της εθνικής μας Παλιγγενεσίας η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα και τών Ελληνικών κοινοτήτων Λουσάκας και Copperbelt έχει προγραμματίσει μια σειρά δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της γέννησης του Ελληνικού Κράτους.
Στo πλαίσιo αυτό και σε στενό κοινοτικό κύκλο λόγω της πανδημίας του covid-19 σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και εις μνήμην του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης τέλεσε στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεία Λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο παρουσία των παροικιακών αρχών.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 [video]


Βιντεομήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με το οποίο ανακοινώνει στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και απευθύνει σχετικές πατρικές προτροπές στους ανθρώπους της Εκκλησίας που παροικεί την εκκλησιαστική επαρχία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αδελφοσύνης


Στον πρώτο επίσημο εορτασμό στον ΟΗΕ της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινης Αδελφοσύνης (International Day of Human Fraternity), που οργανώθηκε από τη Συμμαχία Πολιτισμών του ΟΗΕ (UNAOC), σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με την Ανώτατη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφοσύνης, συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως ομιλητής εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού KAICIID. Ο τίτλος της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν "A Pathway to the Future" (Πορεία προς το μέλλον). 

Ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος απαντά στο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα περί Ουκρανικού

 
† Ὁ Ἀβύδου Κύριλλος

Πρός τό Ἐκκλησιαστικό Πρακτορεῖο Εἰδήσεων Romfea.gr

Σχολιασµός συνέντευξης τοῦ Μητροπολίτου Βολοκολάµσκ κ. Ἱλαρίωνα

 

Ἀγαπητέ κ. Πολυγένη!

Στίς 26 Ἰανουαρίου 2021 δηµοσιεύσατε συνέντευξή σας µέ τόν Μητροπολίτη Βολοκολάµσκ κ. Ἱλαρίωνα, στήν ὁποία γίνεται ἀναφορά σέ πολλά θέµατα: Ἡ πανδηµία τοῦ κορονοϊοῦ, ἡ µή συµµετοχή τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας στή σύνοδο τῆς Κρήτης, ἡ ἀποστολική διαδοχή στή χειροτονία τοῦ Μακαρίου Μαλέτιτς, ἡ ἔνταξη τῆς Ρωσσικῆς Ἐκκλησίας τῆς Διασπορᾶς στό Πατριαρχεῖο Μόσχας, ἡ εἰσβολή τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας στό ἔδαφος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Γεωργίας, ἡ ἀπελευθέρωση τῆς Ἑλλάδος ἀπό τόν Τουρκικό ζυγό µέ τή βοήθεια τῆς Ρωσσίας, ἀκόµα δέ καί ἡ γνωριµία µου µέ τόν κ. Ἱλαρίωνα καί οἱ προσωπικές µεταβάσεις µου στή Μόσχα.

Θά ἐπιθυµοῦσα νά κάνω µερικές παρατηρήσεις στίς ἀπόψεις τοῦ κ. Ἱλαρίωνα, δεδοµένου ὅτι µοῦ δηµιουργήθηκε βάσιµα ἡ ἐντύπωση, ὅτι ἡ συνέντευξη δόθηκε πρωτίστως γιά νά χαρακτηρισθεῖ ὁ Οἰκουµενικός Πατριάρχης ἀπατεώνας καί στήν προσπάθεια νά ἀντικρουσθοῦν ἐπιχειρήµατα ἑνός πρόσφατου ἄρθρου µου γιά τήν Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας.

Οἱ παρατηρήσεις µου εἶναι οἱ ἑξῆς:

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Σήμερα, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια, για τέταρτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς. Τουναντίον, συμμετέχουν όλοι - και είναι πολλοί - όσοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, αναγνωρίζουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση του ευρωπαϊκού, όσο του παγκόσμιου πολιτισμού.