e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Φωτεινές στιγμές από τα Εγκαίνια Ναού του Αγ. Τρύφωνος στο Σχοινούδι Ίμβρου παρόντος Βαρθολομαίου [photos]


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη και ευλόγησε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκ βάθρων παλαιού εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος, στο Σχοινούδι της Ίμβρου, τα οποία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Μάρτυρα Τρύφωνα τον Θαυματουργό, προστάτη των αμπελουργών και των γεωργών.

Εκκλησιάστηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Εξοχ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Εντιμολ. κ. Παύλος Σταματίδης, Άρχων Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. και Πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με μέλη του Δ.Σ., Σχοινουδιώτες και φίλοι της Ίμβρου που ταξίδεψαν στο νησί από το εξωτερικό, και πιστοί από όλα τα χωριά της Ίμβρου.

“Για εμάς τους Ιμβρίους, κάθε ανακαίνιση ενός εξωκκλησίου είναι πηγή ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν της αγάπης”, είπε στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, και πρόσθεσε:

“Περί τα τριακόσια εξωκκλήσια είχε η μικρή πατρίδα μας, εγκατεσπαρμένα στα βουνά, στις πλαγιές, στους κάμπους και στις ακρογιαλιές μας. Ελάχιστα από αυτά ξέφυγαν από την καταστροφή που προκάλεσε το αδυσώπητο «Πρόγραμμα Διάλυσης» του 1964. Τα περισσότερα γκρεμίστηκαν, βεβηλώθηκαν, μετατράπηκαν σε στάβλους, εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης. Λίγα σώθηκαν, κυρίως όσα βρίσκονταν κοντά ή μέσα στους οικισμούς.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αρκετά ρημαγμένα εξωκκλήσια ανακαινίσθηκαν, ανακατασκευάσθηκαν, μεταξύ αυτών και τα δύο ναίδρια των Αγιορειτικών Μετοχίων Αγίου Κωνσταντίνου και Ταξιαρχών. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της θετικής εξέλιξης είναι και η ανακαίνιση του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος, με την ευγενική χορηγία της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας Θράκης και του Δεσπότη μας, με αφορμή την τριακονταετία Πατριαρχίας της Μετριότητάς μας.     

Στο πρόσωπο του Προέδρου του πολύ δραστήριου αυτού Σωματείου μας, Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Οστιαρίου κυρίου Παύλου Σταματίδη, που βρίσκεται ανάμεσά μας, ευχαριστούμε ολοκαρδίως όλα τα μέλη του.”

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Τρύφωνος, τον οποίο ιδιαιτέρως τιμούν οι Ίμβριοι, καθώς επί αιώνες τα κυριότερα επαγγέλματά τους, όπως είπε, επικαλούμενος και τους λόγους του Βαρθολομαίου  του Κουτλουμουσιανού,  ήταν «η Γεωργική και η Ποιμαντική».

“Η Εκκλησία αγκαλιάζει και αγιάζει ολόκληρη τη ζωή μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, την εργασία, την καθημερινότητά μας, τις οριακές καταστάσεις, ευλογεί τους καρπούς της γης, τον αγώνα για δικαιοσύνη και ειρήνη, για την προστασία της φύσης. Αυτή η ολιστική θεώρηση και η ένταξη όλης της κτίσης στην πορεία ανακαίνισης και μεταμόρφωσης εν Χριστώ, αποτελεί κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας και των ανεκτιμήτων παραδόσεών της. Ενσάρκωση αυτής της αλήθειας αποτελούν η μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και η παρουσία των Αγίων. Όντως, τα ιερά μυστήρια και η αγιότης ανήκουν στον πυρήνα της εν Χριστώ ζωής. Η Θεία Ευχαριστία είναι, όπως έχει λεχθή, «το DNA  της Εκκλησίας», η μόνη δύναμη μεταμόρφωσης του κόσμου, με αναφορά πάντοτε στον τελικό ανακαινισμό των πάντων στην επουράνια Βασιλεία του Θεού. Οι Άγιοι εκπροσωπούν το ορθόδοξο δέον περί του ανθρώπου. Οι ναοί και τα εξωκκλήσιά τους, οι εικόνες και τα τίμια λείψανά τους είναι μεγάλη ευλογία, ανεξάντλητη πηγή πνευματικού εμπλουτισμού, ιάσεων παντοδαπών και θαυμαστών αποκαλύψεων.”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για το ενδιαφέρον του για την ανακαίνιση του Ναϋδρίου, αλλά και για την συνολική προσπάθειά του για την πνευματική ενίσχυση των πιστών της εκκλησιαστικής επαρχίας που του εμπιστεύτηκε η Μητέρα Εκκλησία. 

Ακολούθως, ο Πατριάρχης ευλόγησε την παραδοσιακή εόρτια τράπεζα που παρετέθη στο Σχοινούδι, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος και την τιμία συνοδεία του, στο πατρικό του σπίτι, στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, και επισκέφθηκαν μαζί το παρακείμενο μικρό μουσείο “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, που περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από τα παιδικά του χρόνια και την εκκλησιαστική του διακονία. 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο





















































Δεν υπάρχουν σχόλια: